Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Ακούτε τα απαλά του βηματάκια;


Ακούτε τα απαλά του βηματάκια; 
Έρχεται να μας πάρει από το χέρι και να μας οδηγήσει στη δική του μοναδική διαδρομή

Με τη φρεσκάδα του μικρού άπειρου παιδιού, με το πάθος για εξερεύνηση, για μάθηση, με το ολοζώντανο κορμάκι του να ζει κάθε συναίσθημα αυθόρμητα και να συμμετέχει σ' αυτό κάθε κυτταράκι του!

Να γελά με την καρδιά του, να κλαίει με όλη την ψυχή του, να κάνει φασαρία για να ξυπνά ο κόσμος, να αισθάνεται ζωντανός και πάλι!

Να απλώνει το χεράκι του δίνοντας ένα απαλό χάδι σ' εκείνον που έχει ανάγκη, να συμπονά αγνά κι άδολα, να κάνει αστείες φατσούλες για να σκάσει ένα χαμόγελο ο κάθε πικραμένος!

Να κοιτά τη ζωή με βλέμμα αισιοδοξίας πέρα από κάθε φόβο κι αναστολή, με εφόδια τον πλούτο της φαντασίας και την ακόρεστη όρεξη και τον οίστρο της δημιουργίας!

Να αγαπά χωρίς αύριο, χωρίς αντάλλαγμα, πνεύμα, ψυχή και σώμα όλα αρμονικά δοσμένα στον πιο πολύτιμο χορό!
Γιατί μόνο ένα παιδί ξέρει να το κάνει σωστά...




Έτσι, με παιδική ματιά ας υποδεχτούμε το νέο έτος και μόνο κερδισμένοι θα βγούμε από αυτό!
 Θεωρώ ότι και ο τόπος μας και όλοι μας έχουμε ανάγκη ένα νέο ξεκίνημα, το οποίο μόνο εμείς μπορούμε να το προκαλέσουμε και κανείς άλλος, πάντα αξιοποιώντας σοφά πλέον την εμπειρία του χθες.


Προσωπικά, επειδή αισθάνομαι, λειτουργώ και συναναστρέφομαι τους ανθρώπους σαν ένα μεγάλο παιδί (μπορεί να είναι και λάθος), ξέρω ότι κάποιες ευχές γίνονται πραγματικότητα. Φυσικά, όχι από μόνες τους... θέλουν και το δικό μας χεράκι να έχει δώσει μια σπρωξιά!
Πέρσι η ευχή για τη χρονιά που πέρασε ήταν μέσα από την ιστορία των "Δώδεκα Ρηγάδων" (κλικ για να μην επαναλαμβάνομαι). Στις αρχές Σεπτέμβρη ήρθα με ένα κείμενο που έδειχνε τον αρχικό μου ενθουσιασμό πως η ευχή μου άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά (κλικ και πάλι για να μην κουράζω). Πράγματι, έτσι έγινε και συνεχίζεται από τότε με θεαματικά αποτελέσματα ίσως και πέρα από κάθε προσδοκία μου! Η εκπλήρωση της ευχής αφορά στην επαγγελματική μου πορεία, όπου μπήκα φέτος σε μια ομάδα εκπαιδευτικών που έχουν κάνει τη δημοκρατία πράξη και την ομαδικότητα παντιέρα! Το γέλιο, τη ζεστασιά, την παρεϊστικη ατμόσφαιρα αλλά παράλληλα την ωριμότητα και την υπευθυνότητα σε καθημερινή ευχάριστη ρουτίνα! Το όνειρό μου δηλαδή έγινε απρόσμενα η ζωή μου για τη μισή μου μέρα! 
Το ίδιο μοτίβο ακολούθησα και στην σχολική μου τάξη, εμπνευσμένη από το πρώτο συναπάντημα με τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική ομάδα. Παρέλαβα μία χαοτική τάξη, που είχα χρόνια να δω σε τέτοιο βαθμό απελπισίας, όπου αναρωτιέται κανείς σε αυτές τις περιπτώσεις από πού να αρχίσει... Έγινε κι εκεί σύνθημά μας και παντιέρα μας η ίδια ιστορία ελαφρώς παραλλαγμένη και προσαρμοσμένη στα ηλικιακά τους δεδομένα (τριτάκια γαρ). Χρησιμοποιώ πολλές σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους για τον εσωτερικό αυτοέλεγχο των μαθητών, αλλά φέτος ακολούθησα κατά κύριο λόγο το καράβι των Δώδεκα Ρηγάδων (δεκαοχτώ, μαζί με έμενα, φέτος), έτσι, για να πάει καλά η σχολική χρονιά. Ο "Ρήγας" έγινε ο βασιλιάς που πρέπει να έχει πρώτα απ' όλα τον έλεγχο του εαυτού του κι έπειτα είναι σε θέση να λειτουργήσει ομαδικά για έναν κοινό σκοπό κάθε φορά διαφορετικό, ώστε να είναι αποτελεσματικός σε ό,τι κάνει. Πάνω στον πρώτο μήνα είχε γίνει ένα πραγματικό άλμα... Τώρα πια έχω μια τάξη χαρούμενη, οργανωμένη και αποδοτική. Εκεί συνάντησε η δική μου κιβωτός (κλικ) το καράβι των Ρηγάδων!
Έτσι, λοιπόν, η νέα χρονιά για μένα είναι η συνέχεια της προηγούμενης, παίρνοντας μαζί μου την περσινή ευχή μαζί με τη φετινή, με σκοπό να ολοκληρώσω ό,τι με θέρμη ξεκίνησα. Πάντα με την παιδική ματιά στην πρώτη γραμμή, την αγάπη, τη γνώση, την υπομονή, την επιμονή και τη θέληση να στηρίζουν κάθε βήμα!
Οποιαδήποτε αλλαγή απαιτεί καθαρή ψυχή και βλέμμα, χρόνο, κόπο και σταδιακά βήματα.

Ας είναι ζαχαρένια και απαλά αυτά τα βήματα, όπως ενός παιδιού, για όλους μας και για οποιοδήποτε τομέα της ζωής μας έχει ανάγκη από σοβαρές αλλαγές ή βελτιώσεις!




"Τι να τις κάνω τις τιμές τους
τα λόγια τα θεατρικά
μες στην οθόνη του μυαλού μου
χάρτινα είδωλα νεκρά" 

Ας κάνουμε το πιο δύσκολο πράγμα πράξη, γιατί μόνο αυτό έχει αξία...
Να αγαπάμε σαν παιδιά!




Καλή Χρονιά!
 



12 σχόλια:

  1. Ζαχάρωσα με τα λόγια σου φίλη μου. Συγκινήθηκα με τον απολογισμό της χρονιάς σου, για τους στόχους σου και τις προσπάθειές σου να φτιάξεις έναν καλύτερο κόσμο. Γιατί αυτά τα παιδιά είναι οι αυριανοί πολίτες που εσένα θα έχουν σαν σημείο αναφοράς και τις δικές σου αξίες θα κουβαλούν στην ενήλικη ζωή τους.
    Ευλογημένη να είναι η νέα σου χρονιά και όλες σου οι προσδοκίες να πραγματοποιηθούν Γλαύκη μου♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα λόγια σου και οι ευχές σου με συγκινούν, καθώς ειλικρινά δίνω με την ψυχή μου στα παιδιά και μέχρι τώρα δεν έχω μετανιώσει ούτε στιγμή για ό,τι έχω κάνει. Είμαι περήφανη για όλα τα "παιδιά μου" και θεωρώ ότι ο καθένας μας είναι ανάγκη να προσφέρει από τον τομέα του ό,τι καλύτερο μπορεί στην κοινωνία.
      Ειδικά με τα παιδιά ό,τι δίνει κανείς του έρχεται πολλαπλά πίσω και αυτό είναι πληρότητα!
      Σ' ευχαριστώ, Μαράκι μου, και ο λόγος σου επίσης μελωμένος. Τον διατηρώ ως φυλαχτό!

      Διαγραφή
  2. Για πότε θα γίνουν βηματάρες, αυτά τα απαλά βηματάκια, δεν λέγεται! Χαχα! Το πιο ωραίο είναι ότι "έβγαλες άκρη" με τα επαγγελματικά, διότι δεν πρόκειται περί απλού επαγγέλματος, αλλά για λειτούργημα :) Καλό πρωτοχρονιάτικο βράδυ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτές οι βηματάρες μας αγχώνουν σε κάθε νέο έτος, διότι τελικά δεν παίρνουμε είδηση πότε μπαίνει και πότε βγαίνει...!
      Ναι, επιτέλους έβγαλα άκρη και μετά από πάρα πολλές δυσκολίες είμαι ευτυχής!
      Καλά να περνάς!
      Καλή Χρονιά πια!

      Διαγραφή
  3. Χορταστική κι απολαυστική η ανάρτησή σου, Γλαύκη μου! Τρυφερή και μαγική! Και τόσο αισιόδοξη! Πόσο χαίρομαι για σένα και για το σχολείο σου!
    Με το καλό ο καινούριος χρόνος να μας φέρει δύναμη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε!
    Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καθένας από το δικό του πόστο ας δίνει τον πιο ωραίο αγώνα για μια κοινωνία καλύτερη!
      Από τέτοια μικρά μικρά που προσφέρει ο καθένας μας γίνονται τα θαύματα!
      Το ίδιο εύχομαι και για σένα και όποιον αγώνα δίνεις πάντα για το καλό των άλλων!
      Καλή Χρονιά, κορίτσι μου, και να είναι πολύ καλύτερη από κάθε άλλη μέχρι τώρα!

      Διαγραφή
  4. Πόσο χάρηκα με τον ενθουσιασμό σου και τα καλά νέα!
    Θυμάμαι που στο τέλος καλοκαιριού είχες άγχος και δεν ήξερες τι θα συμβεί! Να που όλα πήγαν καλά!
    Πάντα έτσι Γλαύκη μου!
    Μια ακόμα πιο υπέροχη χρονιά σου εύχομαι και άντε, να ξανασυναντηθούμε το καλοκαιράκι :)))
    Πολλά φιλιά! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για κάθε αλλαγή που δεν απολύτως στα δικά μας χέρια έχουμε πάντα άγχος και ακόμα περισσότερο όταν επιθυμούμε διακαώς αυτή την αλλαγή, διότι δεν μας παίρνει άλλο να ταλαιπωρούμαστε χωρίς κανέναν λόγο!
      Προς το παρόν λέω ευτυχώς και προχωράμε δυναμικά όπως ξεκινήσαμε!
      Να είναι πράγματι μια πολύ καλύτερη χρονιά επιτέλους για όλους μας, καθώς το έχουμε μεγάλη ανάγκη μετά από τόσες ταλαιπωρίες!
      Εύχομαι τα καλύτερα και για σένα!!!
      Μακάρι να τα ξαναπούμε και ας μην φτάσει το καλοκαιράκι... Πού ξέρεις;
      Να είσαι καλά, κορίτσι μου!

      Διαγραφή
  5. Καλή κι ευλογημένη χρονιά Γλαύκη μου
    Χαρά Υγεία Γαλήνη!!!!

    Σε φιλώ και σ' αγαπώ ♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντεύχομαι, Ελένη μου, και μάλιστα να σε συντροφεύουν υπέροχες εμπνεύσεις και δημιουργίες, τις οποίες θα απολαμβάνουμε κι εμείς μαζί σου!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  6. Χαίρομαι που πηγαν όλα κατ'ευχήν Γλαύκη μου. Και η επαγγελματική μας ζωή που είναι η μισή μας ζωή είναι ό,τι καλύτερο να είναι αυτή που θέλουμε
    Εύχομαι καλή και ευλογημένη χρονιά να έχεις και φέτος. Υγεία, δημιουργία, αισιοδοξία και χαμόγελα πολλά
    Φιλιά πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Άννα μου, γιατί έχω ανάγκη τούτες τις ευχές!
      Κάποια στιγμή πρέπει να παίρνουμε ανάσα από όλα τα άσχημα και να μας βλέπει λίγο ο ήλιος...
      Εύχομαι και για σένα πρώτα απ' όλα υγεία, αγάπη και πολλές στιγμές δοτικότητας με όσους θέλεις να έχεις κοντά σου!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.