Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Οδοιπορικό στο κέντρο της Αθήνας


Ευτυχώς, έφτασε λαχανιασμένη η Αρσινόη από την βόλτα της στο κέντρο της Αθήνας, για να σας γλιτώσει από τον "βομβαρδισμό" βραβείων κι εμένα από το συνεχές τρέξιμο, καθώς... δεν προφταίνω! Τι να λέμε τώρα... Πάμε παρέα της να απολαύσουμε μια βόλτα  στο γλυκόπικρο άστυ μας...

@ Η Αρσινόη επέλεξε σήμερα μια φίλη της - στην πραγματικότητα φίλη - τη Μαριέττα Δελώτη, να μας συντροφέψει μουσικά σε αυτό το οδοιπορικό. Μια εξαιρετική φωνή! 
@ Οι εικόνες επιλεγμένες από μένα μέσα από την Google.






Σήμερα λέω να σας πάρω για μια πρωινή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. Είναι κάτι που με κάθε ευκαιρία κάνω με έναν πολύ καλό φίλο. Άλλοτε για να αγοράσουμε βιβλία ή μπαχαρικά, άλλοτε για να ψάξουμε για κάποιο ανταλλακτικό ή εξειδικευμένο αντικείμενο.  Τις περισσότερες φορές ο φίλος μου δεν είναι απλά συνοδοιπόρος ,αλλά κυρίως ξεναγός καθώς γνωρίζει όλες τις τρύπες και τα μαγαζάκια για ό,τι θελήσεις, από τρόφιμα μέχρι σπάνια αντικείμενα. Οι αγορές όμως για μένα στην πραγματικότητα είναι μια πρόφαση για να περιηγηθώ στο κέντρο της πόλης, όπου κάθε φορά προσέχω κάτι διαφορετικό στα ήδη ειδωμένα κτήρια ή πολύ συχνά ανακαλύπτω κάτι καινούργιο. Σήμερα θέλουμε να αγοράσουμε κάποια γαλλικά βιβλία, μπλοκ σχεδίου και μπαχαρικά. Αυτά μας καθορίζουν τη διαδρομή μας.



Ξεκινάμε λοιπόν από το γαλλόφωνο βιβλιοπωλείο Le livre ouvert στη Σόλωνος με την πολύ πλούσια συλλογή του από γαλλικά βιβλία και κόμικς. Εδώ ο φίλος μου, αν και δεν είναι γαλλόφωνος, ενθουσιάζεται  βρίσκοντας νέες εκδόσεις στα γαλλικά ,των κόμικς που διάβαζε μικρός. Κατεβαίνουμε τη Σόλωνος με τα μικρά και μεγαλύτερα βιβλιοδετεία, όπου μπορείς να κάνεις δερματόδετο όποιο βιβλίο θελήσεις και κατευθυνόμαστε στη Στουρνάρη με τα καταστήματα με είδη σχεδίου. Κάνουμε μια στάση και αποφασίζουμε να ρίξουμε μια ματιά στον Κατσαχνιά στη Γ΄Σεπτεμβρίου  για κάτι καλύτερο. Εδώ  πραγματικά εκπλήσσομαι  βλέποντας πόσοι άνθρωποι ζωγραφίζουν, αν κρίνω από τη διόλου ευκαταφρόνητη πελατεία του στις 9:30 το πρωί. 




Συνεχίζουμε για την οδό Αθηνάς, την αυλή των θαυμάτων, όπως μου έλεγε μικρή ο πατέρας μου, εξαιτίας της πανσπερμίας και της διαφορετικής σύστασης του πληθυσμού που τη διασχίζει ή δραστηριοποιείται εδώ. Η κρίση έχει αφήσει την σφραγίδα της και σε αυτόν τον πολύβουο δρόμο. Αρκετά κλειστά  καταστήματα και διαφορετικές χρήσεις χώρων. Είναι γεγονός ότι τόσο στην Αθηνάς όσο και στα γύρω στενάκια μπορεί να βρει κανείς ό,τι χρειαστεί. Η αλλαγή στη σύσταση του πληθυσμού κατά τόπους είναι ορατή. Περνάμε από το κτήριο του Δημαρχείου ,την πλατεία Κοτζιά και βλέπουμε το κτήριο της Εθνική Τράπεζας στην Αιόλου. Στην πλατεία αυτή θυμάμαι μικρή να συγκεντρώνονται ανά ομάδες τόπους τόπους διάφοροι για να παίξουν τον παπά ή να δουν τον τελευταίας τεχνολογίας πατατοκαθαριστή ή κόπτη λάχανου. 




Λίγο πριν τη Βαρβάκειο αγορά μας τραβά το ενδιαφέρον ένα πολύ μοντέρνο και καθαρό ταχυφαγείο με εδέσματα ελληνικής κουζίνας. Μπαίνουμε μέσα από περιέργεια να δούμε τι περιλαμβάνει ο κατάλογος. Είναι πολύ νωρίς κι έτσι δεν έχουν προλάβει να ετοιμασθούν όλα τα πιάτα. Μέσα από τις προθήκες όμως βλέπουμε όλη τη γκάμα των οσπρίων, αρκετά λαδερά, σουτζουκάκια . Μοιάζει καλή προσπάθεια από νέους ανθρώπους. Αφού χαζέψουμε τις τιμές των λαχανικών και φρούτων της Βαρβακείου , στην οποία αντίθετα με τις λαϊκές αγορές τα προϊόντα είναι «μη μου άπτου», καθώς δεν σε αφήνουν να αγγίξεις τίποτα , κατευθυνόμαστε  στην  Ευριπίδου. Σήμερα δεν θα μπούμε στην κρεαταγορά και την ψαραγορά. Οι φωνές όμως προώθησης των προϊόντων φτάνουν στα αυτιά μας. 

 

Στρίβουμε λοιπόν στην  Ευριπίδου  και για πολλοστή φορά βλέπουμε το νεοέλληνα καταναλωτή-ψηφοφόρο , έρμαιο της πλύσης εγκεφάλου της τηλεόρασης. Εδώ συμβαίνει το εξής ενδεικτικό για τη συμπεριφορά και την εγκεφαλική  λειτουργία του νεοέλληνα. Ενώ δηλαδή στο δρόμο αυτό και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους υπάρχουν γύρω στα έξι καταστήματα μπαχαρικών , οι περισσότεροι πάνε μονοκούκι στο ένα, σχηματίζοντας ουρά μέχρι την Αθηνάς. Περιμένουν καρτερικά σε μια ουρά, που μπορεί να φτάνει τα πενήντα με εξήντα άτομα, για να ψωνίσουν από το κατάστημα που έδειξε η Μενεγάκη στο πρωινάδικο. Τους αφήνουμε στη μοίρα τους και πηγαίνουμε απέναντι για πράσινο πιπέρι και  κανέλλα . Ελληνικό σουσάμι όμως πουθενά!



Κατεβαίνοντας την Ευριπίδου μας τραβά την προσοχή ένα μαγαζάκι με ξηρούς καρπούς. Έχει  ελληνικό φυστίκι αράπικο που μόλις έχει ξεφουρνίσει.  Αγοράζουμε από μισό κιλό. Παρακάτω θα το μετανιώσουμε , γιατί είναι μπαγιάτικο και ξαναφουρνισμένο. 



Στρίβουμε στην Αγίου Δημητρίου και στη γωνία με την Αθηνάς Παλλάδος βλέπουμε ένα παλιό σπίτι , σχετικά πρόσφατα ανακαινισμένο με ένα ωραίο τζαμωτό  στον όροφο . Σήμερα είναι επαγγελματική στέγη. Απέναντί του για πρώτη φορά προσέχω την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου του Ψυρρή, χτισμένη επί Όθωνος το 1845,με το ωραίο προαύλιο. Λίγο πιο κάτω παρατημένα στη φθορά του χρόνου και μισογκρεμισμένα σπίτια μαρτυρούν ωραίες στιγμές του παρελθόντος μιας Αθήνας που κατοικείτο ακόμη και στο κέντρο, μιας εποχής καλαισθησίας  που έδωσε σκυτάλη στο σύγχρονο κιτς. Πλησιάζω για να δω πως ήταν μέσα, έτσι όπως έχουν γκρεμιστεί οι τοίχοι και βλέπω το εσωτερικό σε τομή. Μια ωραία ξύλινη  εξώπορτα με λεπτοδουλεμένα σιδερένια κάγκελα κρατά με αλυσίδα τα μπάζα μιας ζωής που έφυγε χωρίς να αφήσει απογόνους που να νοιάζονται για τη συνέχεια όσων έχουν κληρονομήσει. 



Ξαναανεβαίνουμε στην Αθηνάς και χαζεύουμε στη βιτρίνα του τυροπιτάδικου με πόση μαστοριά ανοίγουν το φύλλο μπροστά στα μάτια των περαστικών. Απίστευτες κινήσεις , που κάνουν το φύλλο στα χέρια τους να ανοίγεται σαν  πλαστική μεμβράνη, όταν το τραβούν. Δεν ξέρω ποιο είναι το είναι το μυστικό , αλλά πολύ φοβάμαι αυτή η απροσδιόριστης σύστασης λιπαρή ουσία σαν φυτίνη, στην οποία βουτά κάθε λίγο τα χέρια του. Να μου λείπει! Περνάμε βιαστικά το κατάστημα με τα είδη ιππασίας, πιο κάτω  με τα γυαλικά, δίπλα με τα εργαλεία και σταματάμε σε ένα άλλο με παραδοσιακά ελληνικά είδη τροφίμων .Μπαίνουμε  μέσα για να δούμε αν έχει φέρει αλεύρι Λήμνου και βρισκόμαστε μπροστά σε μια ευχάριστη έκπληξη μιας διαφορετικής ξενάγησης. Εδώ ένας ξεναγός παρουσιάζει ελληνικά προϊόντα και μιλά με ενθουσιασμό και λεπτομέρειες σε μια ομάδα αμερικανών ,που μαγεμένοι δοκιμάζουν ελιές ,πατέ ελιάς, τυριά , ούζο και στο τέλος γιαούρτι με γλυκά του κουταλιού. Διακρίνω στην έκφρασή τους την ευχαρίστηση από αυτή τη γευστική περιπλάνηση. Ζητούν μάλιστα να αγοράσουν πολλά από αυτά που δοκίμασαν.



Νομίζω όμως ότι έχουμε αγοράσει αυτά που θέλαμε. Η ώρα έχει περάσει. Κατευθυνόμαστε λοιπόν στη στοά του Αττάλου, πίνουμε νερό από τη βρύση δίπλα από την είσοδο και περνάμε απέναντι να ξαποστάσουμε και να φάμε το κουλούρι μας κάτω από τον πλάτανο στο προαύλιο του Αγίου Φιλίππου, απομονωμένοι από τα στυλιζαρισμένα και με δήθεν couleur local καφεστιατόρια και σίγουρα χωρίς να περνά από πάνω μας το ενοχλητικό τραινάκι που κάνει το γύρο της Πλάκας.  Σειρά έχει το μετρό του Μοναστηρακίου.  Η βόλτα μας κάπου εδώ τελειώνει.



Κάθε φορά που περπατώ στην Αθήνα σκέφτομαι πόσο όμορφη θα ήταν αν με πρόγραμμα και συντονισμό , είχαμε επισκευάσει-συντηρήσει-διατηρήσει  όλα αυτά τα ωραία κτήρια , καταστήματα και οικίες . Αν δεν είχε αφεθεί στη μοίρα της εγκατάλειψης και της βρωμιάς. Σίγουρα θα ήταν η ωραιότερη πόλη να ζεις κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, να περπατάς και να αφουγκράζεσαι τα βήματα των προγόνων σου, να συγκινείσαι ακούγοντας τους ψίθυρους του παρελθόντος. Την επόμενη φορά θα πάμε βόλτα στα πέριξ της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Θέλω πολύ να επισκεφθώ και τα Πετράλωνα. 


Γεια σας  κι ευχαριστώ για την παρέα!



18 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Γλαύκη μου κι ευχαριστώ για τον όμορφο απογευματινό περίπατο! Ζήλεψα, αν και πάω στο κέντρο 2-3- φορές το μήνα για βόλτα!
    Θαύμασα τις ωραίες φωτο, μα το κείμενο σου μ' ενθουσίασε!
    Είναι καλογραμμένο, είναι εμπνευσμένο, εκπέμπει δυναμισμό, είναι φιλικό, είναι άμεσο! Μπράβο σου!
    Φεύγω γεμάτη ιστορία, γεμάτη χρώματα κι ωραίες μυρωδιές, γεμάτη από αυθεντική Ελλάδα!!! Να είσαι καλά και να έχεις ένα όμορφο βραδάκι!
    Τα φιλιά μου με μια αγκαλιά!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κείμενο, Κατερίνα μου, είναι της φίλης Αρσινόης, που φιλοξενείται πολύ συχνά εδώ και έχει γερή "πένα"!
      Σ' ευχαριστούμε πολύ όμως για τα θερμά σου λόγια και χαιρόμαστε και οι δύο που απόλαυσες την βόλτα ετούτη στην Αθήνα!
      Καλό σου βράδυ!!!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια ! Χαίρομαι που μπόρεσα να σου μεταδώσω την αίσθησή μου ! Η αλήθεια είναι ότι με παρότρυνε η Γλαύκη για να γράψω , γιατί δεν σου το κρύβω ότι δίσταζα να γράψω ένα τέτοιο κειμενο! Της χρωστώ και κάτι άλλο αλλά θα δούμε!
      Καλή σου νύχτα!
      Αρσινόη

      Διαγραφή
  2. Χαίρομαι που σε βρίσκω και αν σε ήξερα και πριν θα σε γνώριζα κι από κοντά μια και πέρασες απ τη γειτονιά μου !!!!
    Θα συμφωνήσω για το κείμενο .... καλογραμμένο, περιεκτικό και ευχάριστο !!!!! Θα τα λέμε λοιπόν ...... Σε χαιρετώ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!Χαίρομαι που σου άρεσε το κείμενό μου!
      Ελπίζω να αισθάνεσαι τυχερή που μένεις σε αυτή την περιοχή! Και πιστεύω ότι η πραγματική ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας θα γινόταν μόνο αν προσέλκυε μόνιμους κατοίκους και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κάποια μικρά βήματα έχουν γίνει. Αισιοδοξώ ότι δεν θα σταματήσουν.
      Σε χαιρετώ!!
      Αρσινόη

      Διαγραφή
  3. Η αγαπημένη μου διαδρομή! Δεν το πιστεύω αυτό που διαβάζω. Το απόλυτο ντεζαβού! Στο Μπαχάρ πάντα κοντοστέκομαι και απορώ γιατί όσες φορές κι αν βρεθώ σ' αυτό το μαγαζί, συρρέουν ορδές και ατέλειωτες ουρές. Ενώ τριγύρω υπάρχουν πολυάριθμα μαγαζάκια και παραδοσιακά μπακάλικα που έχουν αντίστοιχα προϊόντα. Μου λύσατε την απορία κι ευχαριστώ πολύ γι αυτό.
    Θα πρόσθετα μόνο στη βόλτα μας, ένα σουβλάκι στην Αιόλου, πίσω απ' την Αγία Ειρήνη που και εκεί υπάρχει συνήθως συνωστισμός.
    Κορίτσια υπέροχη έμπνευση η βόλτα σας! Λατρεύω Αθήνα, βόλτες και ψώνια στην Βαρβάκειο και την ψαραγορά δίπλα, στην Αρμοδίου και στα γύρω στενά! Με ταξιδέψατε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίο να διαπιστώνεις κοινά ερεθίσματα, εικόνες και διαδρομές! Πράγματι η Αγία Ειρήνη, Αιόλου και Κολοκοτρώνη έχουν γίνει τα καινούργια στέκια όλων των ηλικιών ,αλλά κυρίως των νέων, όπως πληροφορούμαι από το γιο μου. Εγώ τα έχω επισκεφθεί πρωί , θέλω όμως πολύ και μια νυχτερινή βόλτα!
      Δυστυχώς σήμερα δεν προλαβαίνω!
      Καλό σου βράδυ!
      Αρσινόη

      Διαγραφή
  4. Μου μύρισαν μπαχαρικά , που αγοράζω και εγώ όχι από το κατάστημα με τα πολυάριθμα άτομα !!! Εχω τόσο καιρό να κάνω μια τέτοια βολτούλα αλλά η περιγραφή σου Αρσινόη μου έδωσε μια ώθηση για τα ΄΄προσεχώς΄΄
    Να είστε καλά και οι δυο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς ο καιρός προσφέρεται ακόμα για βόλτες ! Μακάρι να μπορούσα κι εγώ να ξεκλέψω λίγο χρόνο!
      Καλή βόλτα !
      Αρσινόη

      Διαγραφή
  5. ααααααα είναι η καθημερινή μου πρωινή βόλτα...

    αμπελόκηποι σύνταγμα καραγεώργη και μετά όπου περιγράφεις...

    ωραιότατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλη βόλτα κάνεις! Όταν δεν βιάζεσαι για κάποιο λόγο, είναι πολύ ωραίο να περπατάς στην Αθήνα.Ένας άλλος περίπατος που μου αρέσει πολύ είναι στην Ακρόπολη! Κι όταν λέω περίπατος το εννοώ με την αρχαία έννοια, δηλαδή περιμετρικά του βράχου της Ακροπόλεως. Αλλά μήπως και στο Ζάππειο , στύλους του Ολυμπίου Διός δεν είναι ωραία;
      Αρσινόη

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα σου Γλαύκη. Τελικά έχει κάποιες νησίδες ζωής η Αθήνα σαν Πόλη. Κάποιες νησίδες που την κρατάνε ακόμα ζωντανή και έχουν να δώσουν πράγματα σε ανθρώπους που αναζητούν κάτι πολύ παραπάνω από ένα ....Mall, κάποια φαγάδικα και κάποια σουβλατζίδικα..
    Ευχαριστούμε που μας ταξίδεψες.
    Σκέφτομαι αυτή τη βόλτα στο ιστορικό κέντρο να την επαναλάβω με ποδήλατο.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου, την βόλτα και το κείμενο τα έκανε η φίλη Αρσινόη.
      Αν κι εγώ έχω κάνει άπειρες αυτή την βόλτα..., καθώς ο φίλος που αναφέρει η Αρσινόη είναι δικό μου πρόσωπο... και μαζί του έχουμε γυρίσει άπειρες φορές όλο το κέντρο μαθαίνονταόλες τις εμπορικές γωνιές και μη.
      Τώρα ξεναγεί τη φιλενάδα μας, η οποία έχει βρει τον ιδανικό ξεναγό, αν και μπορεί να σε βγάλει νοκ αουτ από τον ατέλειωτο ποδαρόδρομο...
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
    2. Πολύ ωραία η ιδέα για ποδηλατοβόλτα, αν και μια φορά που κατέβηκα στην Αθήνα με ποδήλατο το ψιλομετάνιωσα γιατί ήταν δύσκολο να κινηθείς με τόσο κόσμο. Βέβαια δεν πήγα από εκείνη τη μεριά του ιστορικού κέντρου αλλά κινήθηκα από τον Μέγαρο Μουσικής προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διος, μετά Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Θησείο. Πόσο ωραίο θα ήταν στο κέντρο να υπήρχαν ποδηλατόδρομοι!
      Σου εύχομαι πάντως να περάσεις καλά!
      Όσον αφορά τον ξεναγό μου , όρεξη να έχεις να περπατάς και δεν θα βγεις χαμένος!
      Αρσινόη

      Διαγραφή
  7. Πολυ ωραια βολτα....
    Ειμαι κι εγω,της παρεας του κεντρου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι !!! Τελικά είμαστε πολλοί......
      Αρσινόη

      Διαγραφή
  8. Άργησα, Αρσινόη μου, αλλά έφτασα κι εγώ καταιδρωμένη από τον μαραθώνιο της εβδομάδας. Έβλεπα τα σχόλια και δεν είχα κουράγιο να απαντήσω...
    Αχ, αυτές τις βόλτες που περιγράφεις πόσα χρόνια τις έκανα με τον σούπερ ξεναγό σου! Μόνο που εμένα με πήγαινε πιο συχνά για βίδες, εργαλεία παντός είδους και άλλα υλικά που δεν ήξερα ούτε καν τι είναι... Το κέντρο το έχουμε όμως απολαύσει σε όλες τους τις εκφάνσεις!
    Γι' αυτό δεν αντέχω την κατάντια μεγάλου μέρους της Αθήνας σήμερα! Με θλίβει.
    Και πάλι όμως κατεβαίνω και θα συνεχίσω να το κάνω.
    Ετοιμάσου και άλλες βόλτες...!!!
    Φόρα μόνο αναπαυτικά παπούτσια, γιατί έχεις πάρει ήδη μια καλή γεύση τι σημαίνει βόλτα στο κέντρο με τον συγκεκριμένο ξεναγό - ακούραστο - αεικίνητο rabbit!!!

    Φιλιά πολλά και σ' ευχαριστώ για το υπέροχο κείμενο. Είναι στολίδι για την σελίδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατανοώ απόλυτα τη θλίψη σου ,η οποία οφείλεται στην άθλια πολλές φορές πραγματικότητα. Το ίδιο αισθάνομαι κι εγώ πολλές φορές . Όπως και θυμό για όσους άφησαν τα πράγματα να φτάσουν σε αυτό το χάλι. Όμως συνειδητά επιλέγω να μην δίνω βάση σε όσα με θλίβουν αλλά να διαλέγω όσα με βοηθούν να ταξιδεύω και να φαντάζομαι ή να αισθάνομαι όμορφες μυρωδιές και γλυκά συναισθήματα.
      Πάντως ανυπομονώ για την επόμενη βόλτα μας!
      Φιλάκια!!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και για την ζεστή φιλοξενία!!!!

      Αρσινόη

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.