Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Και συναισθήματα και μουσική...


Η σημερινή ανάρτηση έχει δύο διαδρομές, η μία αφορά στα συναισθήματα και η άλλη στη μουσική, που δεν λείπει ποτέ από εδώ. Δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους όσα ακολουθούν. Το πρώτο θέμα είναι για προβληματισμό και ενημέρωση και το δεύτερο για καθαρά ψυχαγωγικό σκοπό.  Μου αρέσει να φέρνω κοντά ετερόκλητα πράγματα, για να σπάει η μονοτονία...!


Ο "κόσμος" των συναισθημάτων...

Από αυτή την ανάρτηση ξεκινώ ένα θέμα, με το οποίο ασχολούμαι αρκετά χρόνια. Πάντα - από μικρή θα έλεγα - με ενδιέφερε η Ψυχολογία ως αντικείμενο μελέτης, ώστε είχε γίνει συνήθειά μου να παρατηρώ τους ανθρώπους, (όχι μόνο για να τους σκιτσάρω...), τις αντιδράσεις τους, τις εκφράσεις του προσώπου τους, τη στάση του σώματος, να ψάχνω να βρω τις αιτίες της συμπεριφοράς τους σε κάθε σημαντική περίσταση. Μια ανησυχία μου πείτε το, η οποία με έχει βοηθήσει πολλές φορές στην ζωή μου να έχω καλύτερη επαφή με τους ανθρώπους γύρω μου ή να σώσω καταστάσεις, ενώ άλλες στιγμές γίνεται κουραστικό τόσο για μένα όσο και για  τους συμπορευτές μου. Κανείς δεν είναι τέλειος...

Τελικά, μέσα από την επαγγελματική μου σταδιοδρομία ανακάλυψα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη της Ψυχολογίας, εκείνο των συναισθημάτων! Εξάλλου, τα παιδιά είναι γεμάτα συναισθήματα, τα οποία δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν, να ονομάσουν ή να διαχειριστούν και από εκεί ξεκινούν σχεδόν όλα για ένα παιδί! 
Η κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού καθορίζει το παρόν αλλά πολύ περισσότερο το μέλλον του ως ενήλικας. Αναλυτικά θα δούμε κατά πόσο ισχύει αυτό σε άλλη ανάρτηση, καθώς σκέφτομαι να υπάρξει στην πορεία μία σειρά αναρτήσεων με θέμα τα συναισθήματα, οι οποίες θα δημοσιεύονται κατά καιρούς - όποτε θα έχω χρόνο. Ελπίζω να μπορέσω να  πραγματοποιήσω αυτό το σχέδιο...!

Ας κάνουμε, λοιπόν, μια εισαγωγή με ένα ερώτημα προς όλους τους φίλους αναγνώστες ή σε όποιον θα επιθυμούσε να συμμετέχει σε κάτι τέτοιο, διότι τον ενδιαφέρει:


Πώς θα ορίζατε τη συναισθηματική ευφυϊα ή νοημοσύνη; 
(Γράψτε ελεύθερα, όπως το αισθάνεστε και όχι στα αυστηρά πλαίσια ενός επιστημονικού ορισμού.)


@ Τον δικό μου ορισμό θα σας τον δώσω μετά τα δικά σας σχόλια. Ο επίσημος θα δοθεί στην πρώτη ανάρτηση της σειράς με το ίδιο θέμα.  







Χωρίς μουσική δεν γίνεται... 

Ακολουθεί μια συλλογή ροκ μουσικών κομματιών, που είχα υποσχεθεί από τον Αύγουστο ότι θα τη συνεχίσω, αλλά μου πήρε κάτι παραπάνω... Metal Ballads..., και δεν θα σας αγριέψω αυτή την φορά!
Δύο σε ένα, λοιπόν, σήμερα και... πάμε!






@ Θα υπάρξει και τρίτο μέρος κάποια στιγμή και όποιος αντέξει με τις λόξες μου!


10 σχόλια:

  1. Για μένα έχει να κάνει με την ενσυναίσθηση. Δεν φτάνει να μπορώ να εκφράσω τα δικά μου αλλά να μπορώ να νιώσω και τον άλλον. Να ταυτιστώ. Να κάνω μεταβίβαση και αντιμεταβίβαση...
    Δεν μπορούν πάντως όλοι οι άνθρωποι να κάνουν ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Από ανασφάλεια. Μην γίνουν τρωτοί!
    Αυτό θέλει από μόνο του μια ολόκληρη ανάλυση ...αλλά έχω βγει εκτός λειτουργίας αυτόν τον καιρό Γλαύκη μου!

    αυτά από μένα
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πάλι καλά που με επισκέφτηκες καταθέτοντας τις γνώσεςι και την άποψή σου...
      Ελπίζω να σου πάνε όλα καλά και να έχεις μια υπέροχη εμπειρία στο νέο σου πόστο...!

      Φυσικά και δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να ταυτιστούν ή να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή να δείξουν ενσυναίσθηση, ακόμα και ενεργητική ακρόαση να κάνουν... Είναι ζήτημα ανασφάλειας, αλλά πολύ περισσότερο καλής γνώσης του εαυτού τους. Η αυτογνωσία είναι μια διαρκής διαδιακασία, η οποία βοηθα σε όλα τα υπόλοιπα, όμως θα πρέπει να γίνεται συνειδητά και επιβάλλεται να υπάρχει μια εκπαίδευση πάνω σ' αυτή είτε από τους γονείς είτε από το σχολείο, καθώς δεν είναι όλοι σε θέση να το κάνουν από μόνοι τους.
      Φιλιά πολλά, κορίτσι μου και καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνεις!

      Διαγραφή
  2. Γλαύκη καλησπέρα και καλή σου βδομάδα.
    Ομολογώ ότι σήμερα καταπιάνεσαι με δύσκολο, αγαπημένο και σοβαρό θέμα, την Ψυχολογία.
    Επίσης δεν ντρέπομαι ειλικρινά να πω ότι αυτή τη στιγμή αδυνατώ να δώσω στο χαρτί τον ορισμό που ζητάς.
    Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Είναι κάτι που συμβαίνει σε πολύ κόσμο. Να αντιλαμβάνεται το νόημα αυτού που π.χ. λες αλλά να μην μπορεί να δώσει ορισμό. Γιατί ο ορισμός απαιτεί και άλλα πράγματα στη δυνατότητα έκφρασης.
    Για τη μουσική σου δεν έχω να πω τίποτα παρά να την απολαύσω όπως πάντα άλλωστε.
    Πάμε λοιπόν στη συνέχεια για να δούμε μήπως έχουμε επόμενες εμπνεύσεις.
    Προς το παρόν σε χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, Γιάννη μου, έχασα την άποψή σου σε αυτό το θέμα, γιατί θεώρησες ότι έπρεπε να απαντήσεις με επιστημονικό τρόπο. Δυστυχώς κι εγώ δεν το σκέφτηκα ότι θα σας έφερνα σε δύσκολη θέση και έγραψα μετά το δικό σου σχόλιο μια διευκρίνιση.
      Ήθελα με απλό τρόπο να εκφράσετε την άποψή σας πάνω στο θέμα, όπως την αντιλαμβάνεστε τη συναισθηματική ευφυϊα.
      Κρίμα...:((
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα Γλαύκη !!! Θα δώσω και εγώ την δική μου άποψη σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη !!! Για μένα είναι να μπορώ να δώσω όνομα στα συναισθήματά μου αλλά κυρίως να αντιλαμβάνομαι τα συναισθήματα των άλλων και να μπορώ να καταλάβω τι κρύβεται ,πίσω από μια βίαιη η αδιάφορη συμπεριφορά ,να μεταβιβάσω την όποια εσωτερική μου δύναμη σε δύσκολες καταστάσεις .και να προσπαθήσουμε μαζί με τον φίλο , το παιδί να βρούμε την αιτία !!
    Μπερδεμένα ίσως τα γράφω αλλά κάπως έτσι μπορώ να το ερμηνεύσω !!
    Καλό ξημέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικόλ μου, κατά αρχήν να σε ευχαριστήσω που πήρες θέση σε ένα θέμα που δεν είναι συνηθισμένο!
      Δεν τα μπέρδεψες καθόλου!!! Ίσα-ίσα τα είπες μια χαρά και θα το διαπιστώσεις παρακάτω από αυτά που θα κι εγώ, αλλά και όταν σε κάποια άλλη ανάρτηση δώσω έναν από τους επίσημους ορισμούς!
      Μακάρι να υπήρχε συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια για τη συναισθηματική εκπαίδευση των παιδιών!
      Καλό σου απόγευμα και φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  4. Να έχεις κάθε στιγμή διαθέσιμο ένα συναισθηματικό αλφαβητάρι για όσα νιώθεις. Επαφή με το συναίσθημα ή την κατάσταση. Να λες "τώρα είμαι θυμωμένος" και να το εκφράζεις στα ίσια. Μόνο έτσι μπορείς να το διαχειριστείς. Αν το αφήσεις να αιωρείται μέσα σου, είναι σαν να τρέφεις ένα μικρό θηρίο που κάποια στιγμή θα σε καταβροχθίσει.
    Κι όταν μάθεις να προσδιορίζεις τα προσωπικά σου συναισθήματα, τότε μπορείς να μπεις και στα παπούτσια του άλλου. Δεν θέλει κόπο, μόνο εξάσκηση.
    Ελπίζω να τα πήγα καλά στο τεστ ;-)
    Φιλιά Γλαύκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου, είσαι πλήρης με την απάντηση που έδωσες και την χάρηκα απίστευτα!!!
      Χρυσές κουβέντες :"όταν μάθεις να προσδιορίζεις τα προσωπικά σου συναισθήματα, τότε μπορείς να μπεις και στα παπούτσια του άλλου."
      "Αν το αφήσεις να αιωρείται μέσα σου, είναι σαν να τρέφεις ένα μικρό θηρίο που κάποια στιγμή θα σε καταβροχθίσει."
      Άριστα στο Κανελλάκι μας!!!!
      Να είσαι καλά, κορίτσι μου, και θα έρθω να απολαύσω την ποιητική σου ομορφιά!!!

      Διαγραφή
  5. Ζητώ συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση εδώ, αλλά ήταν μια πολύ δύσκολη εβδομάδα για μένα και τολμώ να πω ότι έβαλα σε προτεραιότητα την επίσκεψή σου σε φίλους που είχα παραμελήσει παρά να απαντήσω σε δικές μου αναρτήσεις. Ο χρόνος και η διάθεση ήταν περιορισμένα.
    Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είπα ότι θα δώσω και τον δικό μου ορισμό στο τέλος, αλλά έχετε καλύψει με τις απαντήσεις σας τα βασικά σημεία του!!!
    Η συναισθηματική νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα που έχει ένα άτομο να γνωρίζει όσο το δυνατό καλύτερα τον εαυτό του σε κάθε φάση της ζωής του. Να τον παρατηρεί διαπιστώνοντας τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του, ώστε να προσπαθεί να βελτιώνεται ως προσωπικότητα, να βρίσκει πιο αποτελεσματικούς τρόπους να αντιμετωπίζει όσα του συμβαίνουν. Έπειτα να ανανγνωρίζει τα συναισθήματά του, να τα εκφράζει με σαφήνεια και τρόπους που δεν θα είναι καταστροφικοί για εκείνον ή τους άλλους. Να δείχνει ενσυναίσθηση στους άλλους. Αυτό επιτυγχάνεται όταν έχει προσπαθήσει να εργαστεί πάνω στον εαυτό του πρώτα. Να συμβάλλει στην ανάπτυξη των συνανθρώπων του χωρίς όφελος. Να συνεργάζεται για έναν κοινό σκοπό. Να αναπτύσσει υγιείς σχέσεις.
    Αυτά και άλλα πολλά, με τα οποία θα ασχοληθούμε σε άλλες αναρτήσεις στην πορεία...
    Προς το παρόν θα μείνουμε στην αναμονή, καθώς δεν γνωρίζω πότε θα έχω τον χρόνο και τη διάθεση, για να το πράξω!!!
    Ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.