Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Τι έχει να πει η εσωτερική μας φωνή;


Σύμφωνα με τον τίτλο αυτή η φωνή συχνά έχει να πει πολλά, όμως σε κάποιους ίσως και τίποτα.

Το θέμα τούτης της ανάρτησης είναι η συνείδηση μέσα από λίγα πραγματάκια που επέλεξα γύρω από εκείνη.

Τι είναι συνείδηση, λοιπόν;

"Συνείδηση είναι η νοητική δυνατότητα ενός οργανισμού η οποία του επιτρέπει, σε προέκταση των αισθήσεών του, να γνωρίζει και να κατανοεί τον εαυτό του, το περιβάλλον του, τα συμβαίνοντα γύρω του και μέσα του και να έχει το δυνατόν την αίσθηση της «θέσης» και της σημασίας του στον κόσμο καθώς και του αντίκτυπου των πράξεών του."
 
"Με φιλοσοφικούς και ψυχολογικούς όρους η συνείδηση προσδιορίζεται από την ροπή, την διαίσθηση και την ικανότητα του ατόμου να διαχωρίσει το σωστό από το λάθος. Η Ηθική, η δεοντολογία, ο ψυχισμός, η πνευματικότητα, οι θρησκευτικές αντιλήψεις ή κοσμοθεωρίες ακόμα και η υποκειμενικότητα κάθε ατόμου προσδιορίζουν και το εύρος της ανάλογης συμπεριφοράς."

Έτσι λέει η Βικιπαίδεια...

Φυσικά, εδώ δεν πρόκειται ν' ασχοληθώ με την έννοια της συνείδησης γενικά, παρά μόνο με τη μεταφορά της ως εσωτερική φωνή ή εσωτερικό φως, όπως λέγεται, η οποία (ευτυχώς) έχει παρακινήσει πολλές αξιόλογες πράξεις για το κοινό καλό. Έτσι, ένα άτομο που που μπορεί να είναι διεκδικητικό, με σεβασμό αλλά και με σταθερότητα μπορεί να έχει και πιο καθαρή συνείδηση. Για να ζει μ' αυτήν παρέα οφείλει στον εαυτό του την υπεράσπιση του χώρου του, των αξιών του και των δικαιωμάτων του. Πιστό στην προτροπή αυτής της σημαντικής εσωτερικής του φωνής, η οποία όταν δεν έχει χαθεί, συνήθως και δε λαθεύει.

Όπως λέει και ο Μαχάτμα Γκάντι: "Ο μόνος τύραννος που δέχομαι είναι η σκληρή φωνή μέσα μου. ". Και κάτι πολύ ουσιαστικό επίσης: "Σε θέματα συνείδησης, ο κανόνας της πλειοψηφίας δεν ισχύει. "!

Δυστυχώς, όμως, ισχύει σε μεγάλο βαθμό αυτό που διατύπωσε κάποτε ο Γάλλος συγγραφέας Λουί-Φερντινάν Σελίν: "Η συνείδηση δεν είναι τίποτε άλλο μέσα στο χάος του κόσμου παρά ένα μικρό φως, πολύτιμο αλλά εύθραυστο. "!

Ο πολυαγαπημένος μου ποιητής, Νικηφόρος Βρεττάκος, το πηγαίνει ακόμα παραπέρα λέγοντας ότι "Η συνείδηση είναι το βάθος του ανθρώπου. Η αγάπη είναι το πλάτος του. "...

Από την άλλη ο Αμερικανός αρθρογράφος HL. Mencken την αντιμετωπίζει με πιο χιουμοριστικό τρόπο βλέποντάς την ως πεθερά..., καθώς είπε: "Η συνείδηση είναι μια πεθερά που η επίσκεψή της δεν τελειώνει ποτέ. "!

Μα ο Irvin D. Yalom έρχεται να πει την ουσία με απλά λόγια: "Ποια είναι η σφραγίδα της απελευθέρωσης; Να μην ντρέπεσαι πια μπροστά στον εαυτό σου! "...

Αυτά τα ολίγα, δανεισμένα από το γνωστό Γνωμικολογικόν.

Κλείνω όμως και με κάτι ακόμα...


 



💦 Μουσική πολύ μεγάλης διάρκειας για όποιον επιθυμεί να ηρεμήσει η ψυχή και το πνεύμα του μέσα στην τόση ταραχή και θλίψη των ημερών...




4 σχόλια:

  1. Καθεμία ρήση έχει τη βάση της και φτάνει να βρούμε ποια ταιριάζει καλύτερα στη συνείδησή μας. Για όσους τη διαθέτουν βέβαια.
    Η μουσικούλα όντως πολύ χαλαρωτική, Γλαύκη μου...
    Καλά που έχουμε τέτοιες διαφυγές γιατί ο εγκέφαλος έχει καεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο εγκέφαλος έχει καεί και η ψυχή κοντεύει να χαθεί μαζί του! Όσο για τη συνείδηση... πόσοι άραγε την έχουν σε λειτουργία; Γιατί σ' αυτόν τον ρημαδότοπο (όπως τραγικά κατέληξε) ελάχιστα λειτουργούν καλά.

      Διαγραφή
  2. Στην ανάρτηση αυτή, Γλαύκη μου, βρήκα μια πολύ σαφή και κατανοητή προσέγγιση της έννοιας της συνείδησης. Με βοήθησε να συγκροτήσω έναν ορισμό πάνω στη μεγάλη αυτή έννοια. Οφείλω να σε ευχαριστήσω γι' αυτό, καλή μου φίλη.
    Καλή συνέχεια με την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να που έπιασε και λίγο τόπο αυτή η δημοσίευση. Ευχαριστώ!
      Αν και στο σπίτι του πνιγμένου δεν πρέπει να μιλάμε για σκοινί, οπότε τι να συζητάμε περί συνειδήσεως!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.