Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Όταν σφίγγεται το στήθος από τη θλίψη

"Από παιδί είχε μανία με τα τρένα. Μεγάλη μανία. Το έσκαγε από το σχολείο, με τα βιβλία παραμάσχαλα*, και πού τον έχανες, πού τον έβρισκες, στο σταθμό. Έμεναν σε μια μικρή επαρχιακή πόλη.

Τρύπωσε σε μια γωνιά κι εκεί καθότανε ώρες ολόκληρες και κοίταζε. Όχι μονάχα τα τρένα που ολοένα ερχόντουσαν και ολοένα φεύγανε, μα όλη η ατμόσφαιρα εκεί τον γοήτευε. Από το πολύ το σκασιαρχείο έμεινε στην ίδια τάξη. Η μάνα του του τις έβρεχε ταχτικά, αυτός το βιολί του.

Το όνειρό του, από τότε, δεν ήτανε να γίνει, όπως θέλανε άλλα παιδιά, αξιωματικός ή μηχανικός, μα σταθμάρχης. Ονειρευότανε τον εαυτό του σταθμάρχη στον κεντρικό σταθμό της πρωτεύουσας, με τη σκούρα μπλε στολή, με τα σιρίτια στα μανίκια, κι ένιωθε μεγάλη συγκίνηση.

Συχνάζοντας στο σταθμό, είχε μάθει από μικρός όλες τις μανούβρες που γίνονται εκεί σαν είναι να ’ρθει ή σαν είναι να φύγει ένα τρένο.

Είχε μάθει ακόμα να παρατηρεί. Να μελετάει τα πρόσωπα των ταξιδιωτών. Άλλοι φτάνανε στο σταθμό με συνοδεία συγγενείς και φίλους κι αρχίζανε οι ατέλειωτοι αποχαιρετισμοί, οι συγκινήσεις και τα ρέστα. Άλλοι πάλι ερχόντουσαν και βρίσκανε ολόκληρη υποδοχή. Και ξανά οι συγκινήσεις και τα ρέστα. Μα κείνοι που ήταν η συμπάθειά του από τότε, ήταν οι μοναχικοί ταξιδιώτες. Αυτοί που φεύγουν ή έρχονται ολομόναχοι. Σαν είναι να φύγουνε, πηδάνε στο βαγόνι τους και χάνονται εκεί μέσα. Δεν κοιτάνε από το παράθυρο, γιατί ξέρουν πως δεν είναι κανένας για να τους αποχαιρετήσει, να τους πει: «Καλό ταξίδι!». Το ίδιο σαν έρχονται. Κατεβαίνουν από το βαγόνι τους, γρήγορα γρήγορα, και τραβάνε κατευθείαν στην έξοδο. Ξέρουν πως δεν είναι κανένας για να τους πει: «Καλωσόρισες!». "

                                  Αντώνης Σαμαράκης, "Σ' ένα συνοριακό σταθμό",
                            Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων Ε΄& Στ΄ Δημοτικού (σελ.67)

  

Σίγουρα το παιδί της ιστορίας του Σαμαράκη δεν θα φανταζόταν ποτέ ότι αυτό που αγαπούσε τόσο πολύ θα μπορούσε να μετατραπεί σε εφιάλτη. Κι όμως τα όνειρά του ετούτη τη μέρα διαλύθηκαν βίαια μέσα σε δευτερόλεπτα. Αλλά, έτσι είναι αυτά! Αρχικά εγκαταλείφθηκαν πολλοί σταθμοί με τα θαυμάσια από αρχιτεκτονικής άποψης κτίριά τους - σε κάποια μοιάζει να έχει σταματήσει ο χρόνος στην τελευταία μέρα που υπήρχε δραστηριότητα εκεί, στην πορεία αποσύρθηκαν ολοκαίνουρια βαγόνια κι εγκαταλείφθηκαν να σαπίζουν κάπου σε μια άκρη - ξεχασμένα από όλους, έπειτα εγκαταλείφθηκε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο και οι υποδομές του, στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν με τη σειρά τους κι αφέθηκαν στην τύχη τους οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων μα και οι επιβάτες, οι οποίοι είναι ο τελικός αποδέκτης όλων των παραπάνω. Εγκατάλειψη και ερημιά, λοιπόν.

Κι έρχεται η ώρα που πολλοί περιμέναμε ότι θα φτάσει. Η ώρα που σφίγγεται το στήθος από τη θλίψη, που βαραίνει τόσο σαν να έκατσε μια πέτρα ασήκωτη πάνω του και δεν επιτρέπει την ανάσα. Όταν η παραπάνω εγκατάλειψη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην τραγική και άδικη απώλεια πολλών ψυχών.

Ως λάτρης των τρένων και ως επιβάτης τους για αρκετά χρόνια (τα τέσσερα τελευταία όχι) δε θα μπορούσα να μη γράψω κάτι για το τρομακτικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στον τόπο μας, όπως επίσης δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην εγκατάλειψη όλων όσων αναφέρω παραπάνω, που έβλεπα να εξελίσσονται από το κακό στο χειρότερο σε όλη την περίοδο της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα.

Η Ελλάδα θρηνεί για ακόμη μία φορά τους ανθρώπους της και αυτό είναι το σκληρό τίμημα της απόλυτης αδιαφορίας. Λυπάμαι βαθιά.




8 σχόλια:

  1. Βάρος ασήκωτο Γλαύκη μου και πολύ θλίψη, μαζί με ένα πελώριο γιατί, για μια ακόμα φορά...δεν υπάρχουν λόγια. 😭

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου, ένα μέρος από αυτό το πελώριο "γιατί" μπορεί να απαντηθεί, ενώ όλο το υπόλοιπο μένει πάντα χωρίς απάντηση σε κάθε απώλεια.
      Τρεις μέρες νιώθω σα να μην μπορώ να ανασάνω πολλές φορές μέσα στην ημέρα και δε θέλω να κάνω τίποτα. Το μόνο που θα ήθελα να φωνάξω είναι το "όχι άλλο", κάτι που πιστεύω ότι αισθάνεται το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων πια!

      Διαγραφή
  2. Συλλυπητηρια στις οικογενειες που εχασαν τους αγαπημενους τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υποκλίνομαι στου λόγου σου τις σκέψεις, Γλαύκη μου. Δεν είναι για πολλά λόγια. Μονάχα για συναισθήματα. Δυνατά, σπαρακτικά, οργισμένα.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο όπως είπες "σπαρακτικά και οργισμένα" συναισθήματα, που πρέπει να γίνουν πράξεις πλέον.

      Διαγραφή
  4. Συγκλονιστικό το απόσπασμα του Σαμαράκη που διάλεξες. Το τραίνο ήταν μέχρι πρότινος ένα σημείο αναφοράς για πολλά έργα λογοτεχνικά και όχι μόνο. Στο εξής, θα μας στοιχειώνει η μνήμη των αδικοχαμένων παιδιών. Θλίψη, απέραντη οργή και υπόσχεση πως δεν θα ξεχαστεί ποτέ αυτό το έγκλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι έγραψα τα παραπάνω όπως και η επιλογή του κειμένου του Σαμαράκη ήταν μια αυτόματη αντίδραση από μένα, γιατί αισθανόμουν να πνίγομαι. Το κείμενο ήρθε και πάλι μέσα από τη μνήμη της συναναστροφής μου με τα παιδιά, καθώς διδάσκεται στο σχολείο. Μια πρώτη μου αυθόρμητη αντίδραση ήταν στο παράλογο και τον πόνο.
      Το να μην ξεχαστεί το έγκλημα και να γίνει ό,τι καλύτερο για την αποκατάσταση αυτού που το προκάλεσε είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες αυτής της χώρας.

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.