Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Σοβαρότης και ορατότης μηδέν

"Σοβαρά μιλάς τώρα;", θα μπορούσε να λέει κάποιος για όσα ακολουθούν. Ίσως ναι ίσως όχι, όπως θέλει το βλέπει κανείς. Περί σοβαρότητας ο λόγος σε αντίθεση με τη σοβαροφάνεια.

Έπηξε ο κόσμος μας από σοβαροφανείς ανθρώπους, οι οποίοι πολύ θα επιθυμούσαν να είναι σοβαροί μα δεν τους βγαίνει. Υποκρίνονται τους σοβαρούς καλυμμένοι πίσω από λόγια, πράξεις, στάσεις δήθεν σοβαρές, έτσι για να φαίνεται ότι έχουν κύρος και στέκονται πιο ψηλά από άλλους, ότι κατέχουν όλη την αλήθεια - μόνο που κρύβονται πίσω από "παραμύθια"!

Τα ελαφρά πράγματα (κατ' αυτούς) αποδιώχνονται μακριά, γιατί θα καταστρέψουν το σούπερ καλοστημένο image τους! Οφείλουν στον εαυτό τους να επιτρέπουν προς τα έξω αυστηρά και μόνο την εικόνα "βαρύ πεπόνι" όπου αστειάκια δεν χωρούν, καθότι αυτοί είναι "σοβαροί" άνθρωποι και οι υπόλοιποι γελοίοι, επιπόλαιοι, κατώτεροι.

Παραστουμπώθηκε επίσης από δαύτους η πολιτική ηγεσία του τόπου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οπότε και η ορατότης παραμένει στο μηδέν όμοια με τη σοβαρότητά τους. Είναι όλοι τους ενός άλλου επιπέδου όπου η "πλέμπα"  δε διαθέτει το υπόβαθρο και την ανάλογη εφυία για να τους φτάσει...

Να αφορούσε όμως μόνο στην πολιτική ηγεσία η περίφημη σοβαροφάνεια ίσως και να είχαμε μια περισσότερη ορατότητα. Δυστυχώς, μεγάλο πλήθος ακολουθεί ή μιμείται αυτά τα πατήματα, τα οποία μετατρέπονται σε στραβοπατήματα που οδηγούν στο τίποτα. Διανοούμενοι, πολιτικοί, τεχνοκράτες, επιχειρηματίες κι άλλοι στέκονται γύρω μας ψυχικά ανέραστοι και διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον μας. Το γέλιο τους είναι μορφασμός, καθώς δεν καταλαβαίνουν τα ανάλαφρα χωρατά σε συντροφιές με ζωντάνια. Εκείνοι είναι χωμένοι στο σφιχτοπλασμένο "μπετόν" τους ακέραιοι και πολύ δήθεν, μωρ' αδερφάκι μου, και...ουφ, πόσο βαρετοί.

Σε σχέση με τη σοβαροφάνεια η πραγματική σοβαρότητα εκφέρεται ως ελαφράδα, δεν τονίζει την ύπαρξή της. Ο σοβαρός άνθρωπος ξέρει να παλεύει χωρίς τυμπανοκρουσίες, να κάνει πράξη τα λόγια του, ξέρει να μετρά τη ζωή δίχως συμπλέγματα κατωτερότητας, ανωτερότητας ή άλλα, τολμά να "τσαλακωθεί", να εκφράσει την ψυχή του και την αλήθεια των συναισθημάτων του. Μπορεί να συναναστραφεί με καθαρή ψυχή όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις οικονομικές, κοινωνικές, φυλετικές ή άλλες. Δεν υπάρχουν για εκείνον μάσκες, διότι δεν τις έχει ανάγκη. Η σοβαροφάνεια από την άλλη οδηγεί σε απώλεια του εαυτού, αφού δεν του επιτρέπει να διεκδικήσει με ειλικρίνεια όσα κατά βάθος νιώθει, επιθυμεί, πιστεύει ή θα ήθελε αληθινά.

Όπως λέει και ο λαός "το ράσο δεν κάνει τον παπά", οπότε ας δοθεί τόπος σε οτιδήποτε βρίσκεται επιμελώς κρυμμένο πίσω από αυτό. Τότε ο μετρητής της ορατότητας θα ξεκολλήσει από το μηδέν και δε θα χρειάζεται να αναφωνούμε "όχι άλλο κάρβουνο" σαν τον πρωταγωνιστή της ελληνικής ταινίας με τίτλο "Ορατότης μηδέν" του Ν. Φώσκολου, στην οποία η παραμέληση του πλοίου από τους ιδιοκτήτες οδήγησε στο ναυάγιό του.


👀 Μουσικούλα από δύο συμπαθητικά κορίτσια - το ένα μεγαλύτερο, το άλλο στο άνθος της - που θα μας συντροφέψουν εναλλάξ...


4 σχόλια:

 1. Μάς έφαγαν οι σοβαροφανείς, Γλαύκη μου! Μάς έφαγε το "φαίνεσθαι". Το επίχρυσο, το επίπλαστο.
  Τα έλεγε και κάποτε ο Χριστός στην έκρηξή του "Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί..." και τον σταύρωσαν μετά. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα.
  Καλό Σαββατοκύριακο αγαπημένη μου φίλη. Αφήνομαι στη μουσική σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μωρέ τον σταύρωσαν, όπως και εξαφάνισαν πολλούς άλλους, γιατί χαλούσαν την πιάτσα!
   Δυστυχώς, έτσι είναι αυτά τα πράγματα,, όπως λες κι εσύ!
   Έλεος, όμως! Να σε αναγκάζουν για άπειρα και να αισθάνεσαι και πανηλίθιος! Αλλά, έτσι είναι αυτά τα πράγματα! Θυμωμένη είμαι...

   Διαγραφή
 2. Έπιασες τον παλμό της εποχής κι αυτός δεν είναι άλλος απ' την άκρατη σοβαροφάνεια. Το "δήθεν" και το φαίνεσθαι. Πατριώτες, σημαιοφόροι, χριστιανοί με μεγαλόσταυρους και κορώνες βασιλικές, ένας συρφετός ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως ακραιφνώς σοβαροί άνθρωποι και στο σπίτι τους παίζει να κυριαρχεί η ενδοοικογενειακή βία και ο βιασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
  Πάω ν' ακούσω μουσικούλα να ηρεμήσω λίγο...
  Καλή δύναμη στην εβδομάδα που έρχεται, Γλαύκη μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ακριβώς, ένας συρφετός και... οχετός μαζί δυστυχώς!
   Διορίστηκαν τελικά ως γενικοί κουμανταδόροι της κοινωνίας όλης!
   Ποια αξιοπρέπεια; Έχει γίνει άγνωστη λέξη. Απ' έξω κούκλα κι από μέσα πανούκλα. Κουράστηκα, Μαρία μου.
   Καλή εβδομάδα και για σένα εύχομαι!

   Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.