Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Για τους ξεροκέφαλους καμία άνοδος

"Δεν ξέρω τι είναι, αλλά είμαι εναντίον του.", είπε ο Γκρινιάρης στην ταινία "Χιονάτη" (1937)!

Μια φράση που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τον ξεροκέφαλο άνθρωπο, ο οποίος επιλέγει να παραμένει στάσιμος, να μην προσφέρει τη δυνατότητα στον νου του για άνοδο στην πνευματική "σκάλα". Συχνά μπορεί όλοι μας να πεισμώνουμε για κάτι, ενώ κατά βάθος έχουμε άδικο ή ακολουθούμε κάποια διαδρομή εκ των πραγμάτων εσφαλμένη παρά ταύτα επιμένουμε σ' αυτή από εγωισμό, αδυναμία αποδοχής του λάθους ή για διάφορους άλλους λόγους. Δε σημαίνει όμως ότι είμαστε γενικά ξεροκέφαλοι άνθρωποι. Εκείνοι που όντως είναι, λειτουργούν κατά αυτό τον τρόπο παντού και για τα πάντα. Δυστυχώς, υπάρχουν πάρα πολλοί τους οποίους συναναστρεφόμαστε είτε επαγγελματικά είτε προσωπικά και κάνουν τη ζωή μας δύσκολη ή ακόμη χειρότερα υπάρχουν κι εκείνοι οι ξεροκέφαλοι που έχουν δύναμη κι εξουσία και αποφασίζουν για εμάς (μα κι εκείνοι που με την ψήφο τους μας οδηγούν σ' αυτούς...), προκαλώντας ενίοτε την καταστροφή.

Αρχικά, σκέφτηκα να γράψω κι άλλα δικά μου πάνω στο θέμα, όμως επειδή αγαπώ επίσης πολύ να μιλώ μέσα από γνωμικά ή φράσεις του λαού, άλλαξα γνώμη και θα συνεχίσω με μερικές ίσως ενδιαφέρουσες επιλογές που έκανα πάνω στο θέμα...

Ξεκινώ με τον δικό μας αρχαιούλη, τον σπουδαίο Θεμιστοκλή, που είπε το γνωστό "Πάταξον μεν, άκουσον δε." και... ευτυχώς τον άκουσαν!

Και ο ατρόμητος Ναπολέων Βοναπάρτης έδωσε το τραγικό σύνθημα... "Τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: δεν υποχωρείς, δεν ανακαλείς και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου."

Μα ο αγαπημένος Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ θα μπορούσε να του απαντά..."Η ανάγκη να έχεις πάντα δίκιο, σφραγίδα ενός χυδαίου πνεύματος."!

Συμπληρώνει τη σκέψη του Γάλλου ο Γερμανός φιλόσοφος Άρθουρ Σοπενάουερ επισημαίνοντας ότι "Η ισχυρογνωμοσύνη είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας της θέλησης να υποκαταστήσει δια της βίας τη νοημοσύνη."...

Κι ένας ακόμη Γάλλος νομπελίστας συγγραφέας ο Ρομαίν Ρολάν έρχεται να πει μάλλον το αυτονόητο "Είναι αδύνατη η συζήτηση με κάποιον που προσποιείται πως δεν ψάχνει την αλήθεια αλλά την κατέχει ήδη."

Κάτι ενδιαφέρον σημείωσε ο Ισπανός συγγραφέας  Baltasar Gracian πως "Μην υποστηρίζεις τη λάθος πλευρά ενός επιχειρήματος μόνο και μόνο επειδή ο αντίπαλός σου υποστηρίζει τη σωστή."! Σωστός!

Όμως, όπως αναφέρει και ο Αμερικανός πολιτικός σχολιαστής Thomas Sowell "Είναι συνήθως μάταιο να προσπαθείς να μιλήσεις με στοιχεία και γεγονότα σε ανθρώπους που διακατέχονται από μια αίσθηση ηθικής υπεροχής μέσα στην άγνοιά τους."! Βέβαια, ίσως να μην υπάρχει πάντα άγνοια αλλά ιδιοτέλεια...

Επιμένω πάντως ότι τη μεγαλύτερη σοφία την είχε πάντα ο λαός και τα λέει απλά και σταράτα, όπως ακολουθούν και πάντα για όσους είναι έτοιμοι να ακούσουν...

"Βάστα τα γινάτια σου να μη σου βγουν τα μάτια σου."

Γιατί ως γνωστόν... "Το γινάτι βγάζει μάτι"!

Όμως, "Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα."!

Και κλείνοντας, ας θυμόμαστε ότι "Έχει ο καιρός γυρίσματα να πληρωθούν τα πείσματα."...

Αυτά τα ωραία κι άλλα δεν έχει!


😎 Μουσική κάπως γλυκιά μήπως και μαλακώσει η ακαμψία των απανταχού ξεροκέφαλων... λέμε τώρα!


 



 Πηγή των όσων ανέφερα παραπάνω: Γνωμικολογικόν


8 σχόλια:

  1. Η λαϊκή σοφία και παράδοση απέναντι σε διάφορες μεγαλοστομίες "μεγάλων" μορφών της ιστορίας. Προσωπικά δεν αντέχω τους ξεροκέφαλους ανθρώπους, που δεν ακούν και έχουν μια μπετόν αρμέ άποψη, η οποία δεν επιδέχεται την παραμικρή συζήτηση.
    Πολύ καλά το έθιξες και το παρουσίασες, καλή μου φίλη.
    Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις, Γλαύκη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, όλοι αυτοί οι ξεροκέφαλοι επηρεάζουν τις ζωές πολλών άλλων ανθρώπων και εδώ είναι το πρόβλημα. Αν έκαναν κακό μόνο στον εαυτό τους, τότε ποσώς θα μας ενδιέφερε!
      Το μεγαλύτερο ζήτημα προκύπτει όταν δεν είναι εκ φύσεως έτσι ως προσωπικότητες, αλλά όταν γίνεται για ιδιοτελείς σκοπούς μια τέτοια στάση...
      Καλό νέο Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  2. Εξαίσια η συλλογή σοφών ρήσεων για τους απανταχού "γκασμάδες" που μια χαρά υπάρχουν και μας κουμαντάρουν κιόλας τις ζωές. Φοβάμαι ότι είναι ένα ακατανίκητο είδος ανθρωποειδών που θα αυτοεξοντωθούν στο πλήρωμα του χρόνου. Έχω δει μεταξύ τους σύγκρουση τέτοιων "ξεροκέφαλων" όντων και ήταν αιματηρή.
    Πολύ ωραία και τα ιταλικά τραγούδια που -ως συνήθως- αγνοούσα την ύπαρξή τους 😃
    Την καλημέρα μου Γλαύκη, και καλή μας υπομονή ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου άρεσε πολύ αυτό το "θα αυτοεξοντωθούν", καθώς κι εγώ το πιστεύω! Μοιάζει με ακατανίκητο είδος, όμως πέφτει συνήθως στην παγίδα που στήνει για τους άλλους αργά ή γρήγορα. Μα αν ήταν σοφό ετούτο το είδος θα έπραττε και διαφορετικά κι ας γινόταν σε μεγάλο βαθμό ό,τι επιδιώκει.
      Από υπομονή πια... ξεπεράσαμε των γαϊδάρων!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. ΚΑΘΕ βράδυ Σαββάτου στις 22:00 έχει την καλύτερη εκπομπή !!! Kosmos Radio 93,6 ή 107.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από ξεροκέφαλους Γλαύκη μου ουου να φάνε και οι κότες όπως λέει ο σοφός λαός μας ...αλλά το θέμα είναι πως δεν μας κάνουν το χατίρι τους να τους φάνε ούτε οι κότες...κολλημένα μυαλά και με παρωπίδες δυστυχώς στις εποχές που όλα πάνε μπροστά; ή όχι; κοίτα τώρα που προβληματίστηκα 🤔 😉
    Καλά να περνάς Γλαύκη μου καλή εβδομάδα. φιλιααα!🤗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα θα πρέπει να τους φάνε οι κότες, Ρούλα μου! :))
      Καλέ, τι μπροστά; Έτη πολλά πίσω πάμε και ρουθούνι δεν ανοίγει...
      Να περνάς όμορφα - παρά τις ασχήμιες - κι εσύ, καλή μου!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.