Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Για επανάληψη και καλύτερη εμπέδωση

Μια και στην προηγούμενη ανάρτηση αναφέρθηκα στο πόσο έτοιμος οφείλει να είναι κανείς, προκειμένου να αντιμετωπίζει τη ζωή και ειδικά εκείνη που άλλοι του "στρώνουν", ας κάνουμε μια μικρή επανάληψη για το θέμα της προπαγάνδας. Κάτι σαν φροντιστηριακό μάθημα, δηλαδή, αφού πλησιάζουν και οι Πανελλήνιες...😓

Απαιτείται θα έλεγα, καθώς ο προπαγανδιστής εκμεταλλεύεται προς όφελός του την άγνοια, την αμάθεια, την ημιμάθεια, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, τη θρησκοληψία, την ανάγκη εκτόνωσης της καταπίεσης και της δυσαρέσκειας βρίσκοντας αποδιοπομπαίους τράγους, όπως επίσης τις φοβίες και τα κατώτερα ένστικτα, τον υπέρμετρο εθνικισμό (έως υστερίας) και τον πολιτικό δογματισμό ή φανατισμό. Κι όλα αυτά απλά για να κάνει με επιτυχία τη δουλίτσα του.

Ο Χίτλερ το είχε δηλώσει κιόλας πως "Χάρη στη προπαγάνδα πήραμε την εξουσία. Η προπαγάνδα είναι το τρομερότερο πολεμικό όπλο στα χεριά εκείνου που ξέρει πώς να τη χρησιμοποιεί". Τον καθοδήγησε καλά ο Γκαίμπελς...

Για να δούμε ξανά μερικά πραγματάκια για την προπαγάνδα, λοιπόν, από ανάρτηση στην οποία έπεσα τυχαία κι έτσι ήρθε η ιδέα του θέματος εδώ. Παραπέμπω στη σελίδα του καθηγητή της Δευτεροβάθμιας που θα μας κάνει την "παράδοση του μαθήματος":

Προπαγάνδα

Πέρα του παραπάνω μαθήματος με τα όσα ουσιαστικά και πολύτιμα αναφέρονται σ' αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πολύ σημαντικό στη σημερινή εποχή, εκτός της κριτικής ικανότητας, να αναπτύξει ο πολίτης δεξιότητες αξιοποίησης των ίδιων των μέσων διάδοσης της προπαγάνδας. Να μη θεωρεί κάθε είδηση-γεγονός ως δεδομένο, με αποτέλεσμα να καταλήγει σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Θα πρέπει να ελέγξει και να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία αυτού που άκουσε ή διάβασε κάπου.

Και καθώς τα πράγματα γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα στην ψηφιακή εποχή, βοήθειά μας!

 




6 σχόλια:

  1. Βοηθειά μας θα πω και εγώ...Και όπως διάβασα την ανάλυση του καθηγητή όλοι οι πολιτικοί χρησιμοποιούν την προπαγάνδα για ψηφοθηρία αν πρόσεξες. Και ο πολίτης όση κριτική σκέψη και αν διαθέτει είναι έρμαιο των διαθέσεων και των ''οπλων'' που έχει ειδικά η κρατική εξουσία. Βοήθειά μας ξανά
    Καλημέρα Γλαύκη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, δυστυχώς γινόμαστε έρμαια σε κάθε λογής αρπακτικά! Το σημαντικό είναι να πάψουμε να αδιαφορούμε ως πολίτες για όσα εξελίσσονται σε βάρος μας.
      Ίδωμεν, Άννα μου!

      Διαγραφή
  2. Η προπαγάνδα είναι ....πυρηνικό όπλο, Γλαύκη μου. Καλύτερης αποτελεσματικότητας από εκείνα, που προκαλούν μαζική καταστροφή. Ολάκεροι εικονικοί κόσμοι και συστήματα στήνονται έτσι με την επεξεργασία της.
    Είναι να τρομάζεις.
    Καλησπέρα καλή μου φίλη, καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έπιασες το νόημα και της επιλογής του μουσικού κομματιού, αφού αναφέρθηκες σε πυρηνικό όπλο, γιατί κάπως έτσι είναι. Δυστυχώς, τα πράγματα στην πορεία θα γίνουν χειρότερα σε αυτό τον τομέα, καθώς τα μέσα είναι φοβερά εξελιγμένα ήδη!
      Ναι, τρομάζει κανείς, όμως απαιτείται να είναι σε επαγρύπνηση γενικά.
      Καλό σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  3. Ετσι ακριβώς Γλαύκη μου όπως το λες είναι εκεί όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος για προπαγάνδα, είναι μια τρομακτική πλύση εγκεφάλων, που την κάνουν σε λαούς που είναι έτοιμοι να πιστέψουν τα λόγια τους για όποιον δεν έχει τον τρόπο να επιβεβαιώσει τις πηγές των ειδήσεων που ακούει. Εκεί επάνω βασίζεται όλο το σύστημα της!
    Να είσαι καλά και τι κι αν έχει 8 ο μήνας, θα σου ευχηθώ να έχεις έναν όμορφο Μάιο. καλο σου βράδυ φιλιααα! 🌻🌼

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα, Ρούλα μου!
      Το θέμα είναι ότι συχνά θέλει να ακούσει ο λαός αυτά που του προσφέρονται για να ησυχάζει μέσα του, όμως βγαίνει σε βάρος του τις περισσότερες φορές.
      Δεν κάθεται να πολυασχοληθεί, αλλά άποψη έχει και φυσικά ποτισμένη με μπόλικο φανατισμό. Οι άλλοι τη δουλειά τους με ευκολία κιόλας!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.