Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Από γενιά σε γενιά και τελειωμό δεν έχει

Τις προηγούμενες μέρες "βόλταρα" κάπου μέσα στις γενιές, από τους Baby Boomers έως τη γενιά Ζ! Τυχαία έπεσα επάνω τους μέσα από κάποια ειδησεογραφική ιστοσελίδα όπου μου τράβηξε την προσοχή ο τίτλος... 

Σκέφτηκα ότι δεν τη γλιτώνουμε τελικά από τίποτε! Μας φόρεσαν για ακόμη μία φορά "ταμπελίτσες" με βάση τη δεκαετία γέννησης ή της εφηβείας ή ωρίμανσης. Μάλιστα, οι απόψεις των "ειδικών" που ασχολήθηκαν με το θέμα κατά καιρούς διίστανται ως προς τα όρια κάθε γενιάς και άντε να βγάλει κανείς άκρη - αν και δεν υπάρχει κανένας λόγος για τους κοινούς θνητούς να ενδιαφερθούν περισσότερο παρά μόνο όσοι έχουν όφελος εμπορικό ή οικονομικό από αυτό. Πάντως, για κάθε γενιά κατέγραψαν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά της, τα οποία έχουν ως βάση τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες στις οποίες μεγάλωσαν οι εκπρόσωποί της και εν συνεχεία έδωσαν κι ένα όνομα στην καθεμία, ώστε να μην αισθάνεται καμία "αβάφτιστη"...!

Έτσι, έχουμε στη σειρά τους  Baby Boomers (πίσω από αυτούς υπάρχουν κι άλλες δύο, αλλά μην το παρακάνω),τη γενιά Χ, τους Millennials και τη γενιά Ζ (προς το παρόν)! 

Η πρώτη ξεκινά μετά τον πόλεμο και φτάνει μέχρι το ξεκίνημα της δεκαετίας του 1960 και λένε ότι είναι εκείνη που είδε πρώτη φορά την κατάσταση του κόσμου να βελτιώνεται, εργάστηκε πολύ και ξενιτεύτηκε γι' αυτό, αλλά πολλοί κατάφεραν να κάνουν περιουσίες (μικρές ή και τεράστιες) όμως στην πορεία κατηγορήθηκαν για υπερκαταναλωτισμό...( ; )

Η επόμενη, των Χ, είναι όσοι γεννήθηκαν κάπου από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 μέχρι τις αρχές του 1980 (την περίοδο αλλαγής των κοινωνικών αξιών) και λένε ότι είναι αυτή που είχε τη λιγότερη επιτήρηση από ενήλικες σε σχέση με κάθε άλλη προηγούμενη γενιά  . Βίωσε την έκρηξη της ηλεκτρονικής μουσικής, ήταν η πρώτη που έπαιξε ηλεκτρονικά παιχνίδια, έστειλε φαξ μα μεγάλωσε και ωρίμασε με το Διαδίκτυο και κράτησε πρώτη στα χέρια της κινητό τηλέφωνο. Θα πρόσθετα και κάτι, επειδή ανήκω σ' αυτή. Ότι ίσως δείχνει εντυπωσιακή συμβατότητα  με οτιδήποτε καινούριο, λόγω των διαρκών αλλαγών που έβλεπε να συμβαίνουν. 

Η τρίτη γενιά στη σειρά, οι Millennials, είναι όσοι γεννήθηκαν κάπου στις αρχές της δεκαετίας 1980 έως μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1990 (άλλοι λένε μέχρι το 2000). Θεωρούνται πολύ μορφωμένοι μα με αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον. Έζησαν με τον πιο έντονο τρόπο την οικονομική κρίση και γι' αυτό πολλοί μετανάστευσαν για ένα καλύτερο αύριο. Όμως λένε ότι είναι ίσως κι εκείνη που έχει εξάρτηση από το κινητό και το διαδίκτυο, με τους περισσότερους λογαριασμούς στα social media. Τη χαρακτηρίζουν ως γενιά του "εγώ" και πως ζει στον δικό της κόσμο των check-in, των selfie και των Photoshop, των like, των follower κ.ά. .

Και κλείνουμε με τη γενιά Ζ, που άλλοι την τοποθετούν μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ή αρχές του 2000 μέχρι κάπου το 2015. Λένε ότι είναι η γενιά που θα παίξει ρόλο καταλύτη στην οικονομία και θα τρίξει τα θεμέλια των παραδοσιακών επιχειρηματικών κλάδων, καθώς είναι η πιο συντηρητική γενιά σε σχέση με τα οικονομικά επιδεικνύοντας γενικά έναν πιο πρακτικό προσανατολισμό. Επιλέγει προσεχτικά πού και πώς θα ξοδέψει και κινείται σχεδόν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου με έξυπνους τρόπους ακόμη και για να βγάλει χρήματα. Εξάλλου, είναι η γενιά που δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή δίχως την ψηφιακή κινητικότητα (αν μπορούμε να την πούμε έτσι). Μαθαίνει πολύ γρήγορα και έχει πολλαπλές δεξιότητες, τις οποίες αξιοποιεί με κάθε ευκαιρία. Όμως, είναι και η γενιά που δεν έχει αυταπάτες, αφού γνωρίζει όλη την αλήθεια για τον κόσμο, καθώς βίωσε και την οικονομική κρίση και μια πανδημία με όλα όσα την ακολούθησαν...

Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό υπάρχουν αλήθειες σε όλα τα παραπάνω (ας το κρίνει ο καθένας μέσα από τη δική του ματιά), όμως κατέληξα κάπου σ' αυτά μέσα από όσα διάβασα στο διαδίκτυο (από διαφορετικές πηγές) ή έχω παρατηρήσει η ίδια. Για μένα θεωρώ ότι άλλο είναι το σημαντικό γύρω από το θέμα των γενεών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Το πώς μπορούν να συνεργαστούν για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον αυτού του ταλαίπωρου κόσμου. Πάντως, από την εμπειρία μου, έχω την πεποίθηση ότι οι διαφορές τους είναι αυτές που παίζουν καθοριστικό ρόλο, όταν αποφασίζουν να συνεργαστούν για οποιοδήποτε σκοπό.

 

Και μουσική από τη γενιά Χ...😁


 



Καλές Γιορτές!

 

8 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η ανάλυση των γενεών ανά δεκαετία. Έχει μια ρεαλιστική βάση που δυστυχώς εξαρτάται αποκλειστικά απ' την εξέλιξη της τεχνολογίας. Λες κι αυτή καθορίζει πλέον τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων και τη διαμόρφωση του κοινωνικού πλαισίου. Και θα συμφωνήσω απόλυτα με τον επίλογό σου. Σ' αυτή την πολυπόθητη συνεργασία ελπίζουμε όλοι...
    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, στα περισσότερα που διάβασα επέμεναν στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Ίσως έπρεπε να προσθέσω κι άλλα στοιχεία για κάθε γενιά, όμως είπα να μην γράψω κατεβατά.
      Η ουσία είναι σε αυτή τη συνεργασία, γιατί αυτές οι γενιές συνυπάρχουν.
      Σε φιλώ κι εγώ, Μαρία μου!

      Διαγραφή
  2. Α, η γενιά μου έχει όνομα λοιπόν! Γενιά Χ.
    Είμαι παιδί του 70, έχω ζήσει αλλαγές και αλλαγές,
    όμορφες εποχές, δύσκολες εποχές, μου αρέσει η πρόοδος,
    αλλά τρομάζω κάποιες φορές.
    Συμφωνώ μαζί σου για τη συνεργασία των γενεών. Αλλά πάντα ήταν τόσο δύσκολο... Το βάρος πρέπει να δοθεί στην Παιδεία. Μόνο αυτό θα έσωζε την κατάσταση. Δεν μας θέλουν όμως καλλιεργημένους, δυστυχώς!
    Πολλά φιλιά Γλαύκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφά το έθεσες, Αριστέα μου!
      Η Παιδεία μπορεί να καλλιεργήσει τον σεβασμό από και προς κάθε γενιά και παράλληλα τη συνεργασία για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους!
      Όσο για τη δική μας γενιά, έχουμε ζήσει λίγο απ' όλα και ίσως μπορούμε να θεωρηθούμε κάτι σαν πολυεργαλεία...:))
      Να είσαι καλά, κορίτσι της Χ γενιάς!

      Διαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση και παρουσίαση αυτή, Γλαύκη. Έχω ξεκοπεί εντελώς από όλες αυτές τις κατηγορίες "γενεών". Δεν ξέρω μήτε πώς δίνονται οι ορισμοί, μήτε αν έχουν συγκεκριμένη αξία. Βοηθούν βέβαια να περιγράψουν συμπεριφορές ή καταστάσεις.
    Ναι, παιδεία θα φωνάξω και εγώ! Αλλά άντε να την βρεις και πόσο μάλλον όταν αυτή ντύνεται στην αγοραία της μορφή.
    Μένω στις μουσικές σου καλή μου φίλη.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα για εμπορικούς και οικονομικούς κυρίως λόγους έχει γίνει αυτός ο διαχωρισμός από ό,τι κατάλαβα ή για να έχουν ένα ακόμη αντικείμενο έρευνας ορισμένοι ακαδημαϊκοί...:))
      Η μουσική δεν είναι τυχαία επιλεγμένη, καθώς το πρώτο κομμάτι είναι μουσική της Χ γενιάς που χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικό παιχνίδι σήμερα και βέβαια θα αγοραστεί από πατέρα της γενιάς Χ για το καλό του παιδάκι. Και το δεύτερο του ίδιου συγκροτήματος δίνει με πολύ παραστατικό τρόπο αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε για να ξυπνήσουμε επιτέλους!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Πόσο θα συμφωνήσω με τον επίλογό σου Γλαύκη μου!
    Είμαι η πρώτη γενιά που έζησε όοοολες αυτές τις αλλαγές που ούτε κατά διάνοια θα περνούσε ποτέ όχι μόνο από το μυαλό μας, αλλά και από την φαντασία μας...παράδειγμα εγώ που βρίσκουμε αυτήν την στιγμή εδώ και σου γράφω...
    Η κάθε γενιά έχει τις διαφορετικότητες της και είναι αυτό που την ξεχωρίζει από την επόμενη.
    Η τεχνολογία τρέχει και ευτυχώς, αλλά δυστυχώς έχει και την αρνητική της πλευρά στις γενιές που έρχονται, αν δεν υπάρξει η Παιδεία, επάνω στο θέμα αυτό.
    Την μουσική σου πρόταση θα την ακούσω σε ευθέτω χρόνο Γλαύκη μου φιλιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε γενιά έχει να προσφέρει θαυμάσια πράγματα στον κόσμο, όμως είναι απαραίτητο να προετοιμαστεί από κάποιον αυτό και φυσικά το θεμέλιο είναι η Παιδεία. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο δυστυχώς!
      Όσο για τη μουσική, όποτε θες περνάς και ακούς ό,τι θες!
      Φιλιά πολλά, Ρούλα μου!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.