Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Υπάρχουν κι αυτοί που εκτιμούν


Συχνά οι άνθρωποι δεν εκτιμούν εκείνον που έχουν δίπλα τους, δεν θέλουν να δουν την αξία του είτε από εγωισμό είτε από ανασφάλεια ή τον φόβο να αγαπήσουν και να δοθούν αληθινά κι ας "τσαλακωθούν" ή εν τέλει διότι δεν τους ταιριάζει, αλλά και δεν τον εγκαταλείπουν λόγω του ότι έχουν βολευτεί. 
Άλλοι πάλι τον αφήνουν, κλείνοντας τα μάτια σε αυτό που τους δόθηκε στη διαδρομή τους, καθώς δεν αισθάνθηκαν βαθύτερα (το μόνο που είναι αποδεκτό και σεβαστό) ή δεν αναγνώρισαν πόσο αξίζει.

Κι εκεί, που αυτοί δεν ένιωσαν, δε σεβάστηκαν, δεν εκτίμησαν, πλήγωσαν, αδιαφόρησαν, ήρθαν κάποιοι άλλοι που στα μάτια τους το ίδιο άτομο φάνταζε πολύτιμο δώρο, ξεχωριστή παρουσία με ένα σωρό αρετές να βγαίνουν στο φως, ενώ πριν ήταν "αθέατες"... 
Πώς γίνεται να το θαυμάζουν και να το επιθυμούν κάποιοι άλλοι την ώρα που οι αγαπημένοι του επιμένουν να παραμένουν "τυφλοί" και ικανοποιούνται με την τακτική της κριτικής, της υποτίμησης ή της γκρίνιας; 
Η συνήθεια; Το δεδομένο και σίγουρο;
Μπορεί. Μπορεί και όχι.
Ίσως η ανικανότητα να δουν, ν' ακούσουν, ν' αγαπήσουν, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους.

Οι παραπάνω σκέψεις προήλθαν από ένα κείμενο που διάβασα πριν από καιρό και άγγιξε ευαίσθητα σημεία, που κρύβουν ένα κάποιο παράπονο, μάλλον σε πολλούς ανθρώπους. Μου έκανε εντύπωση ο τίτλος του και προχώρησα στην ανάγνωσή του, όπου και το βρήκα ιδιαίτερο. Τρυφερό και σκληρό μαζί αλλά ευθύ και αληθινό.
Μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας επάνω στον τίτλο:















Πηγή εικόνας: pillowfights


14 σχόλια:

  1. Μπορεί να αργώ να περασω απο το καφε σου Γλαυκη μου αλλά με αποζημιωνει για ότι διαβαζω εδώ μέσα..!! Εχεις τόσο δίκιο με μερικους ανθρωπους που δεν μπορούν να ακούσουν..και δεν έννοώ την ακοή τους ε; εκεινοι χάνουν.. οι σχεσεις κτίζονται επανω στην κατανοηση ..στην υπομονη και στην αγαπη ..για όσους έχουν ανοιχτα μυαλά.
    Καλα έμεινα αφωνη με το τι ομορφο και αληθινο έγραψε αυτός ο αντρας...
    για την κοπελα του..είναι πολύ τυχερή εκεινη... ποσο σπάνιο αυτό ομως ακομα και στην σημερινη εποχή ε;
    εκανα και ενα βημα πισω πηγα στην προηγουμενη αναρτηση σου... και μενα ο Σουρής ειναι απο τους αγαπημενους μου σατυρικους ποιητες... να περνας ομορφα και να έχεις καλό μηνα φιλακιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγοι γνωρίζουν ότι η υπομονή, η κατανόηση και η αγάπη είναι τα θεμέλια για μια δυνατή σχέση, που θα αντέξει τη φθορά του χρόνου και τις δυσκολίες της ζωής.

      Η εικονική επιστολή του άνδρα εκείνου δείχνει για μένα την βαθιά αγάπη και τη λαχτάρα για την κοπέλα, την οποία θέλει να προστατεύσει και θα ήθελε να το είχε κάνει ήδη αν μπορούσε, όπως θέλει κάθε άνθρωπος που αγαπά κάποιον αληθινά.
      Ναι, σήμερα πιο σπάνιο.

      Σουρής μοναδικός και τόσο εύστοχος πάντα!
      Σε φιλώ, Ρούλα μου και καλό μας μήνα!

      Διαγραφή
  2. Καλά, καμιά φορά είναι ακόμα πιο απλά τα πράγματα, είναι ζήτημα χημείας. Άλλοι ταιριάζουν χωρίς να καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες, κι άλλοι δεν θα ταιριάξουν ποτέ... Πραγματικά, στην δεύτερη περίπτωση, εγώ μόνο την αποδέσμευση θεωρώ ως ιδανική λύση, τίποτα λιγότερο. Ωραίο θέμα! Καλή εβδομάδα μαντάμ :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι τόσο απλά κάποιες φορές, όμως μερικά πράγματα δεν εμφανίζονται από τον πρώτο καιρό ή τουλάχιστον δεν είναι τόσο ευδιάκριτα μέχρι να δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες, συνθήκες, για να προβάλουν, οπότε...;
      Τελοσπάντων, οι σχέσεις των ανθρώπων είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχει να διαχειριστεί κανείς!
      Και η κάθε μία είναι μοναδική περίπτωση, όπως μοναδικός και ξεχωριστός είναι ο κάθε άνθρωπος. Φαντάσου δύο μαζί...!
      Καλή εβδομάδα, μικρή Ντόρα (ταξιδιώτισσα):))

      Διαγραφή
  3. Συμβαίνει αυτό Γλαύκη μου. Συμβαίνει συχνά. Τώρα τα αίτια είναι πάρα πολλά. Εκτιμούν κάποιοι άλλοι αυτά που οι δικοί μας αγνοούν ή σνομπάρουν. Κάποτε όμως για να γίνουν δικοί μας τα πρόσεξαν έτσι ; άρα οφείλουμε να δούμε τι προκάλεσε αυτήν την αλλαγή.
    Καλή βδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την αλλαγή, όπως λέω και πιο πάνω στην Πέτρα, μπορούν να την προκαλέσουν οι συνθήκες, νέες καταστάσεις, κατά τις οποίες θα εμφανιστούν στοιχεία της προσωπικότητας του καθενός, που δεν είχαν βγει στο φως μέχρι εκείνη την ώρα ή ό,τι προϋπήρχε, και ήταν αρχικά ανεκτό και σεβαστό με βάση τη διαφορετικότητα, στην πορεία διογκώθηκε τόσο που άρχισε να γίνεται εντελώς προβληματικό ή να μοιάζει ακόμα και παθολογικό.
      Τα αίτια είναι πάντα πάρα πολλά και για κάθε ζευγάρι εντελώς ξεχωριστά, όπως είναι και οι άνθρωποι.
      Ένα από τα πιο βασικά είναι όταν ο ένας εξελίσσεται ως προσωπικότητα, ενώ ο άλλος μένει πίσω χωρίς να περνά σε ενδοσκόπηση, ώστε να προχωρήσει μπροστά. Εκεί η ψαλίδα είναι μεγάλη και το κενό δεν είναι εύκολο να κλείσει.
      Τα ζευγάρι αν θέλουν να έχουν βίο παράλληλο, είναι αναγκαίο να διατηρήσουν με κάποιο τρόπο αυτή την παράλληλη εξέλιξη, γιατί αλλιώς απομακρύνονται από την φύση.
      Καλή εβδομάδα εύχομαι και σε σένα!

      Διαγραφή
  4. Γλαύκη μου με απωθούν λίγο τέτοια κείμενα θριαμβολογίας και κορδώματος. Αν όντως υπάρχει αληθινή αγάπη κι ενδιαφέρον, δεν χρειάζεται τόση δημοσιευμένη φασαρία, μόνο ευγνωμοσύνη και περισυλλογή για να χτίσεις γερά τη νέα σου σχέση. Κι απ' την άλλη, οι γυναίκες που έχουν την ανάγκη ενός προστάτη που θα τις προσέχει, πόσο δυνατές μπορούν να είναι σε μια σχέση και να παλέψουν γι αυτή;
    Γλαύκη μου τα βλέπω από άλλη οπτική τα πράγματα. Και με φοβίζουν οι διαδοχικές σχέσεις, δίχως ένα μεσοδιάστημα μοναξιάς και περισυλλογής για να γίνει η αυτοκριτική και ο απολογισμός, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.
    Τροφή για σκέψη, αγαπημένα παλιά κομμάτια, μας περιποιήθηκες δεόντως απόψε!
    Καλή νέα εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κείμενο είναι προφανώς μια εικονική επιστολή, ίσως δημοσιευμένη για να περάσει ένα μήνυμα σε άλλους. Οπότε δεν νομίζω ότι γράφτηκε για να θριαμβολογήσει κάποιος δημόσια. Κι αν το κάνει, φαντάζομαι ότι συμβαίνει, γιατί αυτός ο άνθρωπος αγάπησε για πρώτη φορά πολύ βαθιά, και ναι, θέλει να το πει παντού, να δείξει τη λαχτάρα που έχει γι' αυτόν τον άνθρωπο. Όπου δείχνει ήδη, μέσα από τις πράξεις και τις πολύ τρυφερές σκέψεις του για την κοπέλα, την αγάπη του και πόσο τη νοιάζεται. Είναι σαν να κέρδισε έναν θησαυρό μέσα από προσπάθεια και μεγάλη δοτικότητα.
      Όταν αγαπά κανείς ειλικρινά κάποιον, θέλει να τον προστατεύσει από κάθε κακό, ακόμα δίνοντας και την ίδια του την ζωή, χωρίς να του δείξει ο άλλος ότι το θέλει. Είναι κάτι που βγαίνει αβίαστα σε όποιον αισθάνεται έτσι.
      Η κοπέλα δεν ζητάει την προστασία και μάλλον είχε μείνει μόνη και μακριά από σχέσεις μετά από έναν προφανώς άσχημο χωρισμό, που τη στιγμάτισε. Συχνά μετά από έναν τετοιο χωρισμό δεν κάνει εύκολα κανείς νέα σχέση και απομονώνεται, μέχρι να βρεθεί ένα άλλο άτομο να του κερδίσει την εμπιστοσύνη και να του γεννήσει νέα συναισθήματα. Συνήθως, αυτό το νέο άτομο θα πρέπει να καταβάλλει και μια περισσότερη προσπάθεια, για να συμβεί αυτό.
      Οπότε, πώς να μην αισθάνεται νικητής στην αγάπη;
      Οι διαδοχικές σχέσεις είναι λάθος, καθώς περιπλέκουν τα πράγματα και δεν προλαβαίνει κανείς να καθαρά τι έχει συμβεί και πού βαδίζει. Εδώ συμωνούμε απόλυτα. Πάντα μιλώντας για σχέσεις στις οποίες αναπτύσσονται δυνατά συναισθήματα, γιατί υπάρχουν και οι πιο ελαφριές χωρίς συναισθηματικές δεσμεύσεις, με τις οποίες δεν συμφωνώ προσωπικά. Ο καθένας όμως είναι ελεύθερος να πράττει κατά το δοκούν, αρκεί να μην αφήνει πίσω του συντρίμμια.
      Καλή εβδομάδα, κορίτσι μου και σ' ευχαριστώ για όλα!

      Διαγραφή
  5. Κυρίαρχο να ζούμε με γνώμονα
    το συνολικό καλό!!

    Καλή εβδομάδα Γλαύκη μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διάβασα το κείμενο Γλαύκη μου και μπορώ να πω ότι μου φάνηκε τόσο εγωιστικό , διότι πιστεύω ότι οι άνθρωποι για κάποιους λόγους είτε ταιριάζουν είτε όχι δεν ανήκουν σε κανέναν !! Η φράση ΄΄για να την έχω εγώ΄΄ μου θυμίζει κάτι που απέκτησα , κάτι σαν τρόπαιο !Καλό απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικόλ μου καλησπέρα!
      Προφανώς η κοπέλα είχε ένα χωρισμό που την πλήγωσε βαθιά, οπότε έχασε την εμπιστοσύνη της στους άλλους και απομονώθηκε. Είναι δικαιολογημένη η αντίδραση του νέου άνδρα που κέρδισε την εμπιστοσύνη και την αγάπη της. Είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει κάποιος την καρδιά ενός άλλου ανθρώπου που έχει αποτραβηχτεί και πονά. Για μένα δείχνει την μεγάλη αγάπη που της έχει, την ενσυναίσθηση που δείχνει στον πόνο της και την βλέπει ως κάτι πολύτιμο το οποίο θέλει να προστατεύσει πάση θυσία και μάλιστα θα επιθυμούσε να το είχε κάνει πριν της συμβεί, για να μην την βλέπει να πονά.
      Έτσι, δεν κάνουμε απέναντι στα πρόσωπα που αγαπάμε ή τουλάχιστον έτσι το αισθανόμαστε. Θέλουμε, αν είναι δυνατόν, να περάσουμε εμείς τον πόνο και τη δυσκολία παρά εκείνα.
      Εγώ έτσι το αισθάνομαι.
      Επίσης, έχει να κάνει και με την προσωπικότητα του καθενός, δηλαδή, πόσο πληθωρικός κι εξωστρεφής είναι στις αντιδράσεις του.
      Οπότε δεν θα μπορούσα να το δω ως "τρόπαιο", αλλά μια νίκη στην αγάπη.
      Καλή εβδομάδα εύχομαι και σ' ευχαριστώ για την ανταλλαγή σκέψεων εδώ!

      Διαγραφή
  7. Αλλάζουν οι άνθρωποι Γλαύκη, και μαζί αλλάζουν και τα συναισθήματά τους. Έπειτα σε κάθε άνθρωπο ενυπάρχει το καλό και το κακό. Ο ίδιος σκάρτος για μια γυναίκα τύπος, μπορεί να είναι άψογος με μιαν άλληπου θα την αγαπήσει πραγματικά. Και φυσικά σκέψου ότι ο άλλος θα μπορούσε να του απαντήσει με τους στίχους από ένα παλιό τραγουδάκι του Γούναρη νομίζω "αυτός ο άλλος είναι ευεργέτης μου μεγάλος"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου, συγνώμη για την πολύ καθυστερημένη απάντηση!
      Πολύ φοβάμαι ότι ο σκάρτος άνθρωπος θα είναι σκάρτος με όλους, απλά μπορεί να έρθει να συνυπάρξει λίγο καλύτερα με κάποιο άλλο άτομο, το οποίο ίσως να του μοιάζει περισσότερο ή να είναι πολύ ανασφαλές και να κολλήσει μαζί του.
      Έχει για μένα μεγάλη διαφορά το να μην ταιριάζουν κάποιοι άνθρωποι μεταξύ τους από το να μην σέβεται ο ένας τον άλλο ή να μην τον εκτιμά. Άλλο δεν ταιριάζουμε κι άλλο δεν υπάρχει εκτίμηση, καθώς μπορούν αυτά τα δύο να συνυπάρχουν. Έχει να κάνει, λοιπόν, με την ποιότητα του κάθε ανθρώπου και πώς αντιμετωπίζει τους άλλους.
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.