Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Ας κοιτάμε πια εκεί που θέλουμε να πάμε


"Κάτι είχε συμβεί μέσα του. Διαβάζοντας τον "Κόσμο των παιδιών" είχε ξαναβρεί τον κόσμο των παιδιών. Έναν κόσμο που ήταν τόσο αλλιώτικος από τον κόσμο των μεγάλων!
Στο υπουργείο, έπαψε πια να σκύβει το κεφάλι. Άλλοτε, βλέποντας κάτι στραβό, δε μίλαγε, από φόβο, από συνήθεια να τα δέχεται όλα αδιαμαρτύρητα. Τώρα ήτανε διαφορετικός. Μια μέρα μάλιστα που τον κάλεσε στο γραφείο του μια από τις "προσωπικότητες" του υπουργείου, ένας διευθυντής, και τον επίεσε να κάνει κάτι παράνομο που του πέρναγε απ' το χέρι,..., αυτός όχι μονάχα αρνήθηκε, χτύπησε τη γροθιά στο γραφείο του διευθυντή με τόση δύναμη που χύθηκε ο καφές και λέρωσε κάτι έγγραφα. Ο διευθυντής τα είχε χαμένα. Ποτέ δεν το περίμενε αυτό. "
                                      Αντώνης Σαμαράκης, Ζητείται ελπίς ( Ξανθός ιππότης)

"Είχε σκεφτεί πάνω στη ζωή. Γύρεψε να δει την αλήθεια. Το αληθινό πρόσωπο της ζωής. Και είδε! Μα τότε ανακάλυψε πως είχε μείνει μόνος Είχε μπει στην περιοχή μιας εσωτερικής μοναξιάς. Ήθελε να βγει από τη μοναξιά του, τη μισούσε. Δεν έχουμε το δικαίωμα, σκεφτότανε, να μένουμε μόνοι στον καιρό που ζούμε. Οι άνθρωποι μάς περιμένουν, μας αναζητάνε! Κι αν δεν μπορέσουμε να τους κάνουμε ευτυχισμένους, μπορούμε ωστόσο να τους ανοίξουμε την καρδιά μας και να τους πούμε πως αυτή η ζωή δε μας αφήνει να ησυχάσουμε, πως είμαστε κοντά τους, δίπλα τους, μέτοχοι κι εμείς στην κοινή αγωνία."
                                       Αντώνης Σαμαράκης, Ζητείται ελπίς ( Μια νύχτα...)


Μετά την Κυριακή που μας πέρασε για μένα το πιο σημαντικό ίσως μήνυμα απ' όλα είναι η αυτοδιάθεση, η συμμετοχή και η συλλογική προσπάθεια, προκειμένου να πάει ένα βήμα προς τα εμπρός μια κοινωνία. Λέω ότι είναι το πιο σημαντικό, καθώς οι πολίτες είναι η βάση κάθε κοινωνίας, η οποία από ό,τι αρχίζει να αχνοφαίνεται μπαίνει σε μια νέα εποχή. Στην εποχή που για τον πολίτη η συλλογικότητα θα είναι μονόδρομος, για να καταφέρει να πλάσει και να συντηρήσει την κοινωνία που ονειρεύεται και όχι αυτή που θέλουν να του επιβάλλουν, πατώντας στον ατομισμό και τον ναρκισσισμό που του ενίσχυσαν τόσα χρόνια κι εκείνος αφέθηκε. 

Όλοι είμαστε χρήσιμοι. Αν ο καθένας προσφέρει ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του για το κοινό καλό, τότε έχουμε σοβαρές ελπίδες να δούμε τον τόπο ν' ανθίζει. Αυτό απαιτεί έναν πολίτη συνειδητοποιημένο και όχι απαθή, έναν πολίτη που νοιάζεται, στέκεται με κριτική ματιά απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω του, που τολμά να μιλά και να δηλώνει την αντίθεσή του με επιχειρήματα, που σέβεται τους άλλους και δεν φοβάται τις αλλαγές που λειτουργούν προς όφελος όλων. 
Για να φτάσει εκεί ο πολίτης είναι απαραίτητη η καλλιέργεια τέτοιων αξιών από νωρίς, οπότε γίνεται ανάγκη η ανθρωπιστική παιδεία και η φιλοσοφία. Ο συνδυασμός επιστημονικής γνώσης και φιλοσοφικής σκέψης είναι αυτός που θα διαμορφώσει ανθρώπους που θα έχουν συνολική εικόνα του κόσμου και θα είναι σε θέση να αξιολογούν ορθά τα κρίσιμα προβλήματα που θ' αντιμετωπίζουν. Τότε μόνο ο άνθρωπος μπορεί να αισθάνεται ελεύθερος άρα δυνατός και να πράττει ανάλογα.
Ας κοιτάμε, λοιπόν, εκεί που θέλουμε να πάμε. Αρκεί να το επιθυμούμε βαθιά. Μαγιά υπάρχει, ας την κάνουμε άρτο. 



Οι πολιτικές εξελίξεις των ημερών που διανύουμε μας υποδεικνύουν ότι οι παραπάνω διαπιστώσεις-σκέψεις επιβάλλεται να αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά από τώρα. Η αρχή έτσι κι αλλιώς έχει γίνει. Δεν αποτελούν, δηλαδή, για μένα μόνο θεωρητικές ιδέες και ουτοπικά σχέδια για το μέλλον. Η κατάσταση από μόνη της - με την ανυποχώρητη και προκλητική θέση των υπόλοιπων Ευρωπαίων (όχι πως περιμέναμε κάτι διαφορετικό) - μας οδηγεί αναπόφευκτα στην εσωτερική συσπείρωση, ώστε να καταφέρουμε ν' ανταπεξέλθουμε σε κάθε συνθήκη.  Θεωρώ ότι και γνώση υπάρχει και αρκετά μεγάλη εμπειρία από όσα είδαν τα μάτια μας τα τελευταία χρόνια, οπότε είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις με τέτοια στάση. Όχι εύκολα, γιατί δεν έχουμε συνηθίσει, αλλά μπορούμε. Η ανάγκη μάς μαθαίνει να ελισσόμαστε.
Ας ετοιμαζόμαστε να σταθούμε αλληλέγγυοι ο ένας απέναντι στον άλλο, για ν' αντέξουμε. Ας προετοιμαζόμαστε ψυχικά για κάθε απόφαση που θα κληθούμε να πάρουμε ή ν' ακολουθήσουμε στην περίπτωση που δεν μας ζητηθεί ξανά η γνώμη μας. 
Δεν θέλω να περάσω σε περιγραφές σεναρίων. Πολλά τριγυρίζουν στο μυαλό μου, αλλά αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη να παρακολουθούμε και να περιμένουμε. Δεν έχει νόημα κάτι άλλο. Είδαμε ότι η πραγματικότητα μάς εκπλήσσει και πολλά σενάρια τελικά πηγαίνουν στον κάλαθο των αχρήστων. Είναι χρησιμότερο σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο να σκεφτόμαστε λύσεις που πιθανόν θα μας βοηθήσουν σε πρακτικό επίπεδο στην καθημερινότητά μας στην περίπτωση μιας ακραίας εξέλιξης, ώστε να διατηρηθεί η ψυχραιμία και να μην αρχίσει πάλι να μας κατακλύζει ο φόβος. Τώρα δεν υπάρχει πισωγύρισμα.
Εύχομαι η κατάληξη να είναι καλή, όσο κι αν η πορεία αποδειχθεί επώδυνη.


@ Οι μουσικές επιλογές σήμερα δεν έχουν σχέση με το θέμα, αλλά μεταφέρουν το συναίσθημα και τη διάθεσή μου.
Η δυνατή αίσθηση της ελευθερίας από το δεύτερο μουσικό κομμάτι μέσα από την μελαγχολία που βγάζει το πρώτο.




"Το ζήτημα είναι να ατενίζει κανείς
για αρκετό καιρό και με αρκετή
προσοχή εκείνο που θέλει να εκφράσει,
ώστε να ανακαλύψει μια όψη, που
δεν την είχε δει κανένας ως τότε"
                        Gustave Flaubert   







12 σχόλια:

  1. Δεν μπορώ να μπω ακόμα στη διαδικασία της "επόμενης μέρας", αφού βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη μάχη. Η μάχη δεν είναι χαμένη, υπάρχει ακόμα χρόνος για να κάνουν τα κοράκια τις σωστές κινήσεις. Άλλωστε, σήμερα τους "την έπεσαν" και επίσημα, κι άλλοι, εκτός από πολιτικοί:

    http://www.koutipandoras.gr/article/145378/oikonomologoi-se-merkel-h-istoria-tha-se-thymatai-gia-tis-praxeis-soy-ayti-tin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, τα διάβασα, Πέτρα μου.
      Ενημερώνομαι συνεχώς παρά τις υποχρεώσεις που τρέχουν και τις ετοιμασίες, για να φύγω (θα φύγω;)!
      Την ψυχολογία της επόμενης μέρας την χρησιμοποιώ, προκειμένου ν' αντέχω τις βαρβάτες ηλιθιότητες που βλέπω να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια μας! Τώρα ξέρουν όλοι (σχεδόν όλοι)!
      Δεν είναι κακό να προετοιμαζόμαστε για οτιδήποτε, καθώς έτσι θα αντιμετωπίσουμε πιο δυνατοί ό,τι και να συμβεί. Να μην λέμε τι πάθαμε πάλι και υπέυθυνος είναι ένας. Τον κατασπαράζουν τα θηρία, αλλά πολύ χαίρομαι που τους απαντά έξω από τα δόντια. Έτσι έγινε πολιτικό το θέμα και ξύπνησαν κι άλλοι Ευρωπαίοι. Μόνο και μόνο ότι έφερε το θέμα έξω από τις κλειστές πόρτες και μπροστά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, φτάνει και περισσεύει. Τα υπόλοιπα θα πάρουν τον δρόμο τους, όποιος κι αν είναι αυτός.
      Τους ξεγυμνώνει κάθε φορά περισσότερο και τους αναγκάζει να αυτοεξευτελίζονται. Μου αρέσει αυτός ο τρόπος...
      Ίδωμεν και πάλι!

      Διαγραφή
  2. Δύσκολες οι συγκυρίες, οι στιγμές, το κλίμα και τα παπαγαλάκια της παραπληροφόρησης καλά κρατούν, εντός κι εκτός Γλαύκη μου. Αφού πολλές φορές σκέφτομαι τι στο καλό για χαζούς κι αιθεροβάμονες μας έχουν περάσει??? Κερδίσαμε μια μάχη μα όχι τον πόλεμο...! Θα φανεί, έτσι κι αλλιώς, ο ελληνικός λαός έχει μάθει στα δύσκολα, αρκεί να είμαστε όλοι ενωμένοι κι ο καθ' ένας απ' την πλευρά του να συμβάλλει θετικά!
    Θα μας αφήσουν??? Οψόμεθα..!
    Να είσαι καλά φίλη μου και ας αισιοδοξούμε!
    Φιλιά πολλά με μια αγκαλιά!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιχάμαυα κατέληξαν και η ιστορια τους έχει καταγράψει ήδη στα μαύρα κατάστιχα!!!
      Ο πόλεμος συνεχίζεται και οι μάχες πολλές... Ποια να πρωτοπρολάβει κανείς!!! Αλλά δεν θα τους περασει με όποιο κόστος!!!
      Εξάλλου, ποτέ ο κόσμος δεν είδε το φως χωρίς να υπάρξουν τεράστιες απώλειες!!!
      Αντέχουμε να μην τους επιτρέψουμε;;;;
      Είμαι πεισμωμένη και προσπαθώ να αισιοδοξώ με κάθε τρόπο!!!
      Μια αγκαλιά και από μένα!!!

      Διαγραφή
  3. Σωστές οι προτροπές σου Γλαύκη μου και μακάρι να είχαμε όλοι την ψυχραιμία και την αυτοκυριαρχία που απαιτούν οι μέρες αυτές. Δυστυχώς δεν είμαστε μονιασμένοι και κύριοι υπαίτιοι είναι οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης που βάζουν μπροστά την καριέρα τους και πίσω το καλό της χώρας. Βλέποντάς τους αυτές τις μέρες, μου φαίνεται πως θα χαρούν αν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν. Μόνο και μόνο για να βγουν θριαμβευτές στην αρένα και να αλαλάζουν στα πλήθη "τα λέγαμε εμείς"...
    Είμαι αισιόδοξη πάντως ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως μπορεί ο καθένας ας δίνει δύναμη, πληροφόρηση, εμπειρίες στους άλλους!! Ας χρησιμοποιήσει ο καθένας μας το δυναμικό που έχει όπου μπορεί γύρω του!!! Ακόμα και το χιούμορ βοηθάει σ' αυτές τις πολύ δύσκολες και καταθλιπτικές ώρες και μάλιστα όσο δεν μπορείς να φανταστείς!!!
      Φυσικά και θα χαρούν!!! Εκδίκηση θέλουν πάνω απ' όλα και μην χάσουν το φαγοπότι τους - για να μην πω το κεφάλι τους...
      Ούτε το φτύσιμό μας... είναι πολύτιμο!!!
      Κι εγώ αισιοδοξώ όποια διαδρομή κι αν ακολουθήσουμε τελικά, αρκεί αυτοί να μην έχουν την μπάλα στα πόδια τους πάλι...
      Φιλιά πολλά, Μαράκι!!!

      Διαγραφή
  4. Ο Ελληνικός Λαός Γλαύκη μου κλήθηκε να δώσει μια μεγάλη και άνιση μάχη και την έδωσε με το περήφανο μαζικό του "ΟΧΙ" που μπλάβιασε το χλωμό πρόσωπο των δανειστών του και των εγχώριων παπαγάλων τους.

    Δυστυχώς από το βράδυ των αποτελεσμάτων, γίνεται μια σαφή και αήθης προσπάθεια αυτό το "ΟΧΙ" όχι απλά να ευνουχισθεί αλλά να ακυρωθεί de facto στη πράξη.

    Το κάλεσμα του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και το κοινό τους, πλην φυσικά του ΚΚΕ, ανακοινωθέν των αστικών δηλαδή κομμάτων, έμπασε από το παράθυρο τους βαρύτατα ηττημένους αρχηγίσκους των κομμάτων του "ΝΑΙ" με αποτέλεσμα όχι απλά να κουνάνε το δάχτυλο στον Ελληνικό λαό αλλά να βάζουν και όρους στην Κυβέρνηση.

    Αν μη τι άλλο, τρομερό ατόπημα βιασμού του αγώνα ενός ολάκερου λαού που πέταξε στα μούτρα όποια τρομοκρατία άκουγε μια βδομάδα τώρα.

    Ελπίζω να μην ολοκληρωθεί ο ευνουχισμός.

    Καλό βράδυ καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοί έχουν ευνουχιστεί και δεν το έχουν καταλάβει ή δεν τους συμφέρει να το καταλάβουν...
      Ίσα-ίσα η είσοδός τους στο συμβούλιο τους έκανε να εκτεθούν ανεπανόρθωτα για ακόμη μία φορά. Μια χαρά τους αφήνει να ξεγυμνώνονται συνεχώς!!!!
      Ο κόσμος που ξύπνησε και ο υπόλοιπος που έβλεπε χρόνια τώρα δεν ξεχνά πια...
      Δεν μπα να κουνάνε το δάχτυλο!!! Να δούμε σ' εκείνους ποιος θα τους κουνήσει την αχλαδιά...
      Θα έρθει η ώρα τους... Ο κόσμος τους σιχαίνεται και αυτό δεν αλλάζει!!!
      Καλό σου βράδυ, Γιάννη μου, και σ' ευχαριστώ πολύ για τον διπλό κόπο!!!

      Διαγραφή
  5. "Να σταθούμε αλληλέγγυοι "
    "Ας προετοιμαζόμαστε ψυχικά "
    Τις καλύτερες και σωστότερες προτροπές συνέστησες Γλαύκη μου!
    Μακάρι να βγούμε πιο δυνατοί και ενωμένοι από όλα όσα τραβάμε !
    Θα είναι κι αυτό μία νίκη!
    Φιλιά!♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Αριστέα μου, ό,τι κι αν επακολουθήσει.
      Μπορεί να υπογραφεί συμφωνία - μπορεί και με όρους που να μην μας αρέσουν ιδιαίτερα - αλλά εδώ που φτάσαμε θα βάλουμε πολύ νερό στο κρασί μας. Σε άλλη περίπτωση υπάρχει και η έξοδος, την οποία δεν θέλουν να μας την επιτρέψουν κατά βάθος.
      Πάντως καλύτερα ζόρικους όρους με αυτή την κυβέρνηση παρά με τους χυδαίους δικτάτορες...
      Αν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες, αλλιώς ακολουθούμε!
      Καλή σου μέρα και φιλιά ολούθε, όπως λες κι εσύ!

      Διαγραφή
  6. Η ανάγκη μάς μαθαίνει να ελισσόμαστε.....γραφεις.....μακαρι να μπορούσαμε να μην το κάνουμε ..αλλά καμια φορα χρειαζεται να το κάνουμε για να φτάσουμε στον στόχο μας... Γλαύκη μου..ομορφες επιλογες μουσικης... να περνας καλα και στα δύσκολα... φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρούλα μου, θεωρώ ότι αυτό εξελίσσεται τούτες τις ώρες και πάλι θα πέσουν πυρά από γύρω. Δεν μπορείς να βγεις σ' ένα ανοιχτό πεδίο να πολεμήσεις ξεβράκωτος... καθώς το μόνο που καταφέρεις είναι να σε φάνε μια κι έξω. Ο σκοπός είναι με κάθε μέσο να γίνει προσπάθεια σε βάθος χρόνου για το καλό του τόπου. Αυτό θέλει ελιγμούς, που πιθανόν δεν θ' αρέσουν. Η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη από όσοα φαίνεται με εξωτερική ματιά.
    Καλό σου απόγευμα και φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.