Κυριακή 2 Μαΐου 2021

"Παίρνεις ό,τι δίνεις"... (;)


Το κείμενο που ακολουθεί είναι αναδημοσίευση μιας ιστορίας που ίσως έχει κάτι να δώσει. Γεννά όμως κι ερωτήματα, κατά πόσο ισχύει αυτό που αναφέρει... Ούτως ή άλλως το θέμα της ιστορίας ταιριάζει με το μήνυμα που θα έπρεπε να λάβει ο κάθε άνθρωπος από αυτές τις ημέρες και να μην του μείνει μόνο η γεύση από την τέλεια χυλωμένη μαγειρίτσα, το ταλαίπωρο αρνί, τα "αυγά και τα πασχάλια", τα μοσχομυρωδάτα κουλουράκια και τα αφράτα τσουρεκάκια!


Πριν χρόνια το 1933, ο άγνωστος για πολλούς αλλά σημαντικός σούφι δάσκαλος Τιέρνο Μποκάρ, που ζούσε στο Μαλί (Δυτική Αφρική), είπε αυτή την πολύ διδακτική ιστορία στους μαθητές του:

Οι άνθρωποι, στις σχέσεις τους μεταξύ τους, μπορούν να παρομοιαστούν με δύο αντικριστούς τοίχους με δυο αντικριστούς τοίχους. Κάθε τοίχος είναι διάτρητος από πολλές μικρές τρύπες στις οποίες φωλιάζουν άσπρα και μαύρα πουλιά. Τα μαύρα πουλιά είναι αρνητικές σκέψεις και μοχθηρές σκέψεις. Τα άσπρα πουλιά είναι αγαθές και καλές σκέψεις.

Τα άσπρα πουλιά, εξαιτίας του σχήματός και του μεγέθους τους, μπορούν να μπαίνουν μόνο στις τρύπες που είναι για άσπρα πουλιά. Το ίδιο ισχύει και για τα μαύρα. Τώρα, ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν δυο άνδρες που πιστεύουν ότι είναι εχθροί. Ας ονομάσουμε τον ένα Γιουσούφ και τον άλλον Αλή.

Ο Γιουσούφ, πεισμένος μια μέρα ότι ο Αλή θέλει το κακό του, νιώθει να κυριεύεται από θυμό απέναντί του και του στέλνει αρνητικές σκέψεις, γεμάτες μίσος. Κάνοντάς το αυτό, απελευθερώνει ένα μαύρο πουλί και την ίδια στιγμή μια τρύπα από τον τοίχο του μένει κενή. Το μαύρο πουλί του πετάει προς τον Αλή και ψάχνει μια άδεια τρύπα στο μέγεθός του για να φωλιάσει εκεί. Εάν ο Αλή δεν έχει στείλει ένα δικό του μαύρο πουλί στον Γιουσούφ, αν δηλαδή δεν έχει κάνει καμία αρνητική σκέψη γι’ αυτόν, τότε καμιά από τις τρύπες του δε θα είναι κενή. Έτσι, μη βρίσκοντας μέρος για να φωλιάσει, το μαύρο πουλί του Γιουσούφ αναγκαστικά θα επιστρέψει στην αρχική του φωλιά, κουβαλώντας μαζί του το κακό με το οποίο είχε φορτιστεί, κακό το οποίο καταλήγει στον Γιουσούφ…

Όμως ας υποθέσουμε ότι και ο Αλή έχει στείλει μια κακή σκέψη. Κάνοντας κάτι τέτοιο, ελευθερώνει μια τρύπα στον τοίχο του στην οποία μπορεί να φωλιάσει πλέον το μαύρο πουλί του Γιουσούφ, εκπληρώνοντας την καταστροφική αποστολή του. Την ίδια στιγμή το μαύρο πουλί του Αλή πετάει προς τον Γιουσούφ και βρίσκοντας την άδεια τρύπα φωλιάζει κάνοντας τα ίδια. Έτσι, τα δύο μαύρα πουλιά φέρνουν σε πέρας το έργο τους, που είναι η καταστροφή του στόχου τους.

Όμως μόλις η αποστολή τους έχει ολοκληρωθεί, το καθένα επιστρέφει στη βάση του, γιατί όπως είναι γνωστό από τα πανάρχαια χρόνια, καθετί επιστρέφει στην πηγή του. Έτσι στο τέλος, ο δημιουργός μιας κακής σκέψης, πλήττεται ταυτόχρονα από το μαύρο πουλί του εχθρού του αλλά και το δικό του, που επιστρέφει στη φωλιά του.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα άσπρα πουλιά. Εάν στέλνουμε μόνο καλές σκέψεις στον εχθρό μας ενώ ο ίδιος απευθύνει αρνητικές σκέψεις σε μας, τότε τα μαύρα του πουλιά μη βρίσκοντας μέρος σε μας να φωλιάσουν θα επιστρέφουν σε εκείνον που τα έστειλε. Όσο για τα άσπρα πουλιά που κουβαλούν αγαθές σκέψεις και στέλνουμε στον εχθρό μας, αν δεν βρίσκουν άδεια τρύπα εκεί να φωλιάσουν θα επιστρέψουν σε μας φορτισμένα με όλη τη θετική ενέργεια που κουβαλούν.


Έτσι αν στέλνουμε μόνο καλές σκέψεις, αυτές θα επιστρέψουν δυναμωμένες σε μας και θα αγγίζουν βαθιά τον πυρήνα της ύπαρξής μας. Να γιατί πρέπει πάντα να ευλογείτε και να επιθυμείτε το καλύτερο τόσο για τους εχθρούς όσο και για τους φίλους σας. Με αυτό τον τρόπο, η ευλογία όχι μόνο πηγαίνει προς τον απέναντι εκπληρώνοντας τον κατευναστικό της σκοπό, αλλά επίσης επιστρέφει σε σας, κάποια μέρα, με όλο το καλό με το οποίο είχε φορτιστεί…
 
                                                                               Πηγή: Αντικλείδι 
 
 

 
 

6 σχόλια:

 1. Μια υπέροχη εκδοχή του "Αγαπάτε αλλήλους". Αυτό είναι το κυρίαρχο μήνυμα όλων των θρησκειών.
  Κι όπως πολύ σοφά το λέει ο δάσκαλος, ό,τι κάνουμε επιστρέφει ατόφιο σ' εμάς.
  Χρόνια πολλά, Γλαύκη μου! Καλό μήνα να έχουμε, με όσο γίνεται περισσότερα "λευκά πουλιά"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χρόνια πολλά, Μαρία μου! Ας αναμένουμε έναν μήνα καλύτερο από τους προηγούμενους!
   Ναι, το πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα καθετί που κάνουμε επιστρέφει ατόφιο σ' εμάς. Μάλιστα, από αλλού περιμένουμε να μας έρθει κι από αλλού έρχεται, γι' αυτό είναι σημαντικό να έχουμε καθαρό βλέμμα να τα δούμε.
   Να είσαι καλά, κορίτσι μου!

   Διαγραφή
 2. Να πω την αμαρτία μου. Σε κάποιον άνθρωπο κακό αντικειμενικά, εύχομαι απλά να είναι καλά. Να μην έχει πρόβλημα. Δεν μπορώ ποτέ να ζητήσω το κακό για κάποιον άλλον. Με τίποτα. Πιστεύω σε αυτό που ανέφερες Γλαύκη μου, είναι σωστό.
  Καλή δεύτερη μέρα του Πάσχα καλή μου φίλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιάννη μου, δεν μπορώ να πω το ακριβώς το ίδιο, διότι σε στιγμές μεγάλου θυμού και απόγνωσης έχω σκεφτεί άσχημα για κάποιους ανθρώπους. Εννοείται ότι είναι σε φάσεις που έχω υπερβεί τα όριά μου, όπως έχουν κάνει και οι άλλοι μαζί μου ή με άλλους ανθρώπους. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι πράγματι θα ήθελα να πάθουν κακό.
   Πιστεύω στη δικαιοσύνη και νομίζω ότι αποδίδεται με τον άλφα ή βήτα τρόπο, έστω και καθυστερημένα.
   Καλό μήνα!

   Διαγραφή
 3. Αυτό ακριβώς πιστεύω ακράδαντα Γλαύκη μου στα άσπρα πουλιά...
  Ενα υπέροχο κείμενο που εκπέμπει την μυρωδιά της αγάπης και της συγχώρεσης, ένα πανανθρώπινο μήνυμα το τι μπορεί να κάνει η δύναμη της θετικής σκέψης!!
  Χριστός Ανέστη Γλαύκη με ότι όμορφο μας άφησε παρακαταθήκη Εκείνος!! χρόνια πολλά με υγεία και περισσότερο ουσιαστικά μηνύματα!! καλό σου μήνα !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ακριβώς, Ρούλα μου, της αγάπης και της συγχώρεσης, καθώς μόνο όποιος αγαπά μπορεί και να συγχωρεί.
   Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα!
   Καλό μήνα!

   Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.