Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

"Γιατί καθρέφτης γίνεσαι". "Μοιάζουμε;"


Δυο τραγούδια, δύο σκέψεις, δύο όψεις ενός καθρέφτη.
Γιατί τα τραγούδια ποτέ δε λαθεύουν κι όταν τους επιτρέπεις να χυθούν μέσα σου σα χείμαρρος ορμητικός, γεννούν έναν κόσμο αναμνήσεων, συνήθως αποδιωγμένων από τον νου λυπηρών  καταστάσεων.



"Κι είπε ποτέ σου μην τους πεις
τι άσχημοι που μοιάζουν,
αυτοί που σε σιχαίνονται
μα στέκουν και κοιτάζουν."

"Κι είπε ποτέ σου μην κοιτάς
τον άλλον μες τα μάτια,
γιατί καθρέφτης γίνεσαι
κι όλοι σε σπαν’ κομμάτια."



Η εξωτερική κι ακόμα περισσότερο η εσωτερική ομορφιά πληρώνεται ακριβά. Οι άνθρωποι συχνά δεν αντέχουν το ότι κάποιος άλλος θα ξεχωρίσει από εκείνους. Αν για παράδειγμα είναι χωμένοι στα σκατά, δε θα πρέπει να είναι κανείς απ' έξω. Σιχαίνονται εσένα που είσαι εκτός του πεδίου τους κι όχι τον εαυτό τους που μποχάει...  
Δε γίνεται να είσαι πιο όμορφος, πιο περιποιημένος, δε γίνεται να τα καταφέρνεις καλύτερα από αυτούς στην εργασία σου ή στη ζωή σου, δε γίνεται να είσαι ευγενικός (μα δε μπορεί, είσαι ψεύτικος αν το κάνεις, κάτι θα θες), αφού το άξεστο και το υστερόβουλο είναι νόμος, δε γίνεται να κάνεις κάτι διαφορετικό από ό,τι συνηθίζεται ή το έχουν επιβάλει οι ίδιοι, διότι τους βολεύει. Σε κοιτάνε σα μαϊμού στο πανηγύρι και κόβουν εισιτήρια, για να απολαύσουν το θέαμα και να "ξεκατινιαστούν" με ηδονή στο κουτσομπολιό!
Πώς τολμάς να είσαι αλλιώς;
Ακριβώς όπως λέει και το τραγούδι... 
Περιμένουν να τους κοιτάξεις στα μάτια, ο μεγάλος μας καθρέφτης, για να σε κάνουνε κομμάτια και να παίρνουν τα ίσα τους και πάλι, να χαίρεται η ψυχή τους. Το ζήτημα είναι ότι δεν έχουν σκεφτεί την πιθανότητα να τους σπάσεις εσύ σε κομμάτια, αν φυσικά τολμήσουν να τα σηκώσουν επάνω σου. Οι πιο πωρωμένοι το αποφεύγουν, γιατί δυστυχώς γνωρίζουν πολύ καλά το παιχνίδι! Αυτοί σε κοιτούν στα μάτια μόνο όταν σε πετύχουν σε φάση αδυναμίας, καθώς τότε έχουν το πλεονέκτημα και αισθάνονται ασφαλείς.
Μην τους καθρεφτίζεις αυτό που φοβούνται, είτε αυτό που έχουν είτε αυτό που δεν έχουν! Ανατριχιάζουν, κλονίζεται η ισορροπία τους (η ποια;).


Και τώρα ας ανεβάσουμε λίγο την ένταση...
και πάω το θέμα αλλού από εκεί που το πάει το τραγούδι, αξιοποιώντας κυρίως τον τίτλο του. Αν και το θέμα του τραγουδιού μας κάνει επίσης.

"Μοιάζουμε
Σαν όνειρα που χάθηκαν στο φως της μέρας"

"Πύργοι από τραπουλόχαρτα
Που τα πήρε ο αέρας
"

"Κι αυτό το βράδυ η ζωή μου χαραμίζεται
"



Όταν ο καθρέφτης δείχνει πόσο μοιάζουμε με ανθρώπους που συναντάμε στη ζωή μας. Κάτι που επίσης τρομάζει πολλές φορές, γιατί κάποτε συμβαίνει όλα τα κανάλια της ψυχής να διαρρέονται από ηλεκτρικό ρεύμα ίσως και υψηλής τάσης. Μα είτε χαμηλής είτε υψηλής τάσης κι αν είναι η ροή, αφορά σε μια ομορφιά που σπανίζει. Σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμα και μέσα στην αντάρα η γαλήνη προστατεύει το πνεύμα, την ψυχή και το σώμα.

Αυτό κι αν γίνεται φθονερό από όσους είναι απ' έξω... 

Ας μην τους κάνουμε το χατίρι "να πάρουμε το τσεκούρι και να κόψουμε τα φτερά μας", ας μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να μετατραπούμε (εμείς κι εκείνοι με τους οποίους μοιάζουμε) σε "πύργους από τραπουλόχαρτα που τα πήρε ο αέρας", να γίνουμε "όνειρα που χάθηκαν στο φως της μέρας". Ας μην αφήσουμε κανένα "βράδυ να χαραμίζεται η ζωή" μας, επειδή κάποιοι δεν αντέχουν αυτό που καθρεφτίζουμε!



6 σχόλια:

  1. Ναι είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι δεν έχουμε την ανοχή να δούμε ή να αποδεχτούμε στον συνάνθρωπό μας κάτι καλύτερο από εμάς.
    Είναι βλέπεις η ματαιότητα να θέλουμε να νιώθουμε στην κορυφή του κόσμου. Έτσι ο φθόνος γίνεται το μοναδικό μας όπλο σαν κληθούμε να διαχειριστούμε το προηγούμενο.
    Είναι η οπτική γωνία και οι μάταιες αξίες πάνω στις οποίες μεγαλώνουμε βλέπεις.
    Καλή συνέχεια Γλαύκη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπόρεσα ποτέ να το καταλάβω αυτό το σκεπτικό του ότι κάποιος άλλος δεν μπορεί να είναι καλύτερος σε ορισμένα πράγματα από εμάς-έως πολλά- να είναι πιο όμορφος, πιο επιτυχημένος σε ό,τι καταπιάνεται...
      Εκφράζω τον θαυμασμό μου προς τους άλλους και δεν έχω κόμπλεξ να το κρατώ για τον εαυτό μου το καλό ή όμορφο που θα δω. Κι αυτό έχει φτάσει να παρεξηγείται ακόμα... Δεν κολακεύω ποτέ, απλά λέω αυτό που βλέπω ή αισθάνομαι όπως κάνουν συνήθως τα παιδιά. Μου είναι εντελώς αρνητικό, λοιπόν, να αντιμετωπίζω μέχρι και τον φθόνο, όταν κάνω κάτι που ίσως διαφέρει από αυτό που κάνουν άλλοι- ενώ θα το ήθελαν πολύ. Το ίδιο νιώθω όταν είμαι μάρτυρας ίδιων αντιδράσεων προς άλλα γνωστά μου πρόσωπα.
      Θα έλεγα να κοιτάξει ο καθένας την πάρτη του, με την καλή έννοια ετούτη την φορά, ώστε να βελτιώνεται κάθε μέρα κι έτσι ίσως πλησιάσει κάποτε ή το καταφέρει κιόλας να φτάσει εκείνο που ζηλεύει τόσο πολύ.
      Με έπιασε φλυαρία μετά από τόση σιωπή...
      Τελοσπάντων, άκρη δε θα βγάλουμε ποτέ σε αυτόν τον κόσμο, ίσως σε κάποιον άλλο!

      Διαγραφή
  2. Αυτό που μπλέκεις τους προβληματισμούς με τις μουσικές, είναι πολύ εκτονωτικό Γλαύκη μου. Εννοείται πως στους τσεκουράτους λέμε ΟΧΙ κι ας πάνε να κοιταχτούν σε κάνα ψυχολόγο, άμα δεν αντέχουν τους καθρέφτες τους. Κι αν μπορούσα να το κλείσω κι εγώ μουσικά (με κόλλησες κι εμένα), θα έπαιζα Αγγελάκα "Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ..."
    Καλό μας βράδυ Γλαύκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γουστάρω πολύ να τα μπλέκω αυτά τα δύο (προβληματισμούς και μουσική) και χαίρομαι που σε κόλλησα ;-)
      Ο εργασιακός χώρος είναι μεγάλο σχολείο σχετικά με τέτοιου είδους καταστάσεις και συμπεριφορές. Συχνά τέτοια βλέπει κανείς στη γειτονιά και σε κάποιες φιλικές επαφές και παραδόξως το αποκορύφωμα έρχεται στις συγγενικές σχέσεις...! Εκεί μπορεί να δει κανείς όσα ίσως δε θα δει σε καμιά άλλη του επαφή. Είναι λυπηρό μα ιδιαίτερα ρεαλιστικό και συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, όπως λένε.
      Να είσαι καλά, κορίτσι μου!

      Διαγραφή
  3. Σωστα τα λογια και η προτροπη σου
    Ετσι είναι
    Ας χρησιμοποιήσουν τον καθρεφτη που τους μοιαζει
    Και την καρικατουρα που τους ταιριαζει
    ________________
    Εμεις ας γίνουμε ο καθρεφτης
    Για τα ματια που αγαπαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρατώ το τελευταίο σου!
      Δεν υπάρχει ιδανικότερο κλείσιμο για αυτή την ανάρτηση!
      Σ' ευχαριστώ, γιατί έρχεσαι πάντα την κατάλληλη στιγμή για να πεις εκείνο που της ταιριάζει σχεδόν απόλυτα!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.