Όλοι γνωρίζουμε ότι για να απολυθεί κανείς, πρέπει να έχει προσληφθεί από κάποιον πρώτα. Ε, στην περίπτωση των παιδιών και γονέων (ειδικά της μητέρας) συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Εδώ η "πρόσληψη" λαμβάνει χώρα ήδη κατά τη σύλληψη κι από εκεί κι έπειτα ακολουθεί μια μακρά συνεργασία άλλοτε επιτυχής κι άλλοτε ατυχής... Ας μην ξεχνάμε ότι αφορά σε "θέση" υψηλής ευθύνης με "ωράρια" τρελά - όταν το παιδί είναι πολύ μικρό - και φυσικά ούτε λόγος για "ρεπό". Στη διάθεση του "πελάτη" όλο το εικοσιτετράωρο όλες τις ημέρες της εβδομάδας και δίχως "βαρέα ανθυγιεινά"!
Σ΄αυτή τη συνεργασία, πολύ περισσότερο η μητέρα, λόγω της στενής της επαφής με το παιδί, θα πρέπει να μπει με προσεχτικά, αποφασιστικά, σταθερά κι ενίοτε διακριτικά βήματα, ώστε να έχει καλά αποτελέσματα η "δουλειά" της. Να καλύπτει φυσικά όλες τις ανάγκες του παιδιού, όμως παράλληλα να το καθοδηγεί με σταδιακότητα προς την αυτονομία. Το τελευταίο είναι ένα σοβαρό ζήτημα όπου τα όρια αυτής της λεπτής ισορροπίας ανάμεσα στην κάλυψη των αναγκών και την υπερπροαστασία δεν είναι πάντα ευδιάκριτα κι εύκολα παραβιάζονται με δυσάρεστες συνέπειες τελικά για το παιδί.
Ακόμα κι αν η μητέρα έχει σεβαστεί, όσο είναι δυνατό, αυτά τα όρια καθ' όλη τη διάρκεια της προαναφερόμενης συνεργασίας, ακόμα κι αν γνωρίζει ποιο είναι το σφάλμα στις κινήσεις της μα και ποια η ορθή και κατάλληλη συμπεριφορά, εντούτοις θα μπει στη διαδικασία της προστασίας χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Μάνα είναι αυτή... πώς αλλιώς; :))
"Έπλυνες τα δόντια σου;"
"Μάζεψες τα παιχνίδια σου;"
"Μην ξεχαστείς και δε φτιάξεις την τσάντα σου!"
Κι αυτές ( σε εφήβους και πάνω):
"Τακτοποίησε και λίγο το δωμάτιό σου."
"Εισιτήρια πήρες;"
"Μην ξεχάσεις να πάρεις τηλέφωνο..."
Και "απολυμένη" θα συνεχίζει τη δουλειά της η μανούλα, ότι και να γίνει. Είναι ταμένη γι αυτό.Η αμοιβή της για όλα αυτά τα χρόνια, ένας καλός λόγος, μια αγκαλιά. Ακόμη και να μην έρθει αυτή η αμοιβή ποτέ, αυτή συνεχίζει...Καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ρόλος είναι ισόβιος...:)))
ΔιαγραφήΑκριβός και μοναδικός!
Να είσαι καλά!
Αμ δεν μπορεί να απολύσει τη μάνα το παιδί!! Τι νόμιζες; Εσαεί η καρδιά χτυπάει αλύπητα για το στραβοπάτημα του παιδιού ή για ένα δάκρυ του ή για το γκουχγκουχ του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι μια σχέση υπέροχη και βεβαίως πρέπει να ξέρει τα όρια στο ενήλικο παιδί της. Εγώ πάλι στις ενήλικες κόρες μου δεν λέω για συμμάζεμα ή τα σχετικά αλλά το ''πρόσεχε'' είναι στην ημερησία διάταξη. Μάνα είναι αυτή, πώς να μην την κατανοήσεις; Και ξέρεις, όταν θα γίνει μάνα η κόρη κατανοεί τη δική της μάνα. Να σαι σίγουρη
Καλή εβδομάδα
Ναι, Άννα μου, κάπως έτσι είναι. Και είναι θεωρώ ιδιαίτερα συγκινητικό να γίνεται μάνα το παιδί σου, να έρχεται η ώρα να μπει πραγματικά στη θέση σου, όπως κάναμε ήδη όσες γίναμε μητέρες. Όμως όλο αυτό έχει μια γλύκα, μια τρυφερή όψη...
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ!
Αχ η μάνα! Η μάνα, η ευλογημένη και η κατατρεγμένη συνάμα Γλαύκη μου. Η μάνα που πάντα θα βάλει από κάτω τη δική της έγνοια για να δει το παιδί της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να πει κανείς για τη σχέση αυτή ζωής. Τι να πει.
Άντε να έχουμε καλή βδομάδα γιατί με όσα ακούμε από αυτούς που έχουμε κυβερνήτες σε λίγο το βίωμα "μάνα" θα γίνει ταξικό προνόμιο για τα πλούσια ζευγάρια δυστυχώς.
Καλησπέρα κορίτσι μου.
Ας μην μας νικά η απαισιοδοξία, Γιάννη μου, γιατί η μητρότητα έχει δύναμη και επιβάλλεται από την εμφάνιση του ανθρώπου στη γη.
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά!
Μου αρέσει πολύ η προσέγγιση σου. Θα πω μόνο ότι συμφωνώ απόλυτα στην τελευταία σου φράση: να αποδεχθεί η μητέρα ( και ο πατέρας, λέω εγώ) ότι το παιδί τους ενηλικιώνεται, για να το καταλάβει κι αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην Καλημέρα μου, Γλαύκη!
Ως γονείς, Βασίλη μου, έχουμε την ευθύνη και γι' αυτό! Και χαίρομαι που στάθηκες σε αυτή την φράση, αφού είναι η ουσία.
ΔιαγραφήΤην καλησπέρα μου (λόγω της ώρας)!