Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Σκέψεις με αφορμή ένα τραγούδι

Πολύ συχνά συμβαίνει τραγούδια που ακούω να μου δίνουν έμπνευση να γράψω ή προκαλούν σκέψεις, τις οποίες μοιράζομαι εδώ στο ιστολόγιο. Έτσι, έγινε και με αυτή την ανάρτηση.

Το τραγούδι που αυτή τη φορά με προκάλεσε να γράψω κάτι είναι το "Γύρνα" σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και το αποδίδει πολύ μελωδικά, όπως και όλα τα μουσικά κομμάτια του άλμπουμ, ο Γιώργος Περρής. Στη συνέχεια ακολουθούν άλλα δύο από τη συγκεκριμένη συλλογή.
 
"Γύρνα 
σ' αυτόν τον κόσμο σελίδα
Γύρνα
μια στιγμή να δεις την άλλη ζωγραφιά
Γύρνα
σου στέλνω μια πατρίδα
νέα
που μ' αυτή μπορεί να πάτε πιο μακριά" 
 

 
Αυτό το "γύρισμα" της σελίδας πόσο δύσκολο είναι τελικά;

👉Πόσο ακατόρθωτο μοιάζει αυτό το "γύρισμα" της σελίδας σε τούτη την ταλαίπωρη πατρίδα (με αφορμή τους στίχους του τραγουδιού); Πώς μπορούμε έτσι σκορπισμένοι και αποκαμωμένοι να καταφέρουμε να περάσουμε σε άλλη σελίδα, ώστε να δούμε "την άλλη ζωγραφιά" και να "πάμε μ' αυτή πιο μακριά"; 
Πώς να φτάσουμε σε αυτό το "πιο μακριά" ζώντας από τη μια σε συνθήκες παραλόγου σαν τα πληγωμένα θηρία στα κλουβιά και από την άλλη παλεύοντας με πνιχτές κραυγές ό,τι πιο σάπιο ή βρώμικο έχει κρυμμένο αυτός ο τόπος και μάλιστα σε πολλαπλά πεδία; 
Μόνο απέραντη λύπη και καταπιεσμένη οργή βλέπω να αποθηκεύεται ολοένα και περισσότερο μέσα στις ψυχές των ανθρώπων. Όμως, αυτά δεν είναι "όπλα", για να παλέψει κανείς και να πετύχει το πολυπόθητο "γύρισμα" της σελίδας. 
Ή μήπως είναι;
 

👉Τώρα και σε προσωπικό επίπεδο ζορίζει πολλές φορές αυτό το ρημάδι το "γύρισμα" της σελίδας.
"Κοίτα πέρα από τις σκεπές" λένε οι στίχοι, μα δεν τολμά εύκολα κανείς. Ξέρει όμως ότι "δεν κοιμάται αυτό που θέλει", οπότε δεν μπορεί να παραβλέψει πως είναι "του ανθρώπου ανίκητη η καρδιά". Ίσως αυτό να αρκεί για να περάσει στην επόμενη σελίδα. Η δύναμη της καρδιάς ξεπερνά τον φόβο και δίνει την ώθηση.
Είναι πάντα έτσι;

 

💋 Ο μελωδικός περίπατος συνεχίζεται με τα άλλα δύο μουσικά κομμάτια και τη  συνοδεία λίγων στίχων τους...


"Ποιος φοβάται την αγάπη
και τρέχει πάλι να κρυφτεί
στου μυαλού του το ντουλάπι
να βρει το τρομαγμένο παιδί " 
 
"Όχι, ο έρωτας δεν είναι μια αγκαλιά
Τολμάει και ζητάει πολλά
Ζητάει το δέρμα σου, ζητάει το τέρμα μου
Κόβει σαν μαχαιριά"
 

 
 
" Στην αγκαλιά σου όλα ένα
Φεγγάρια κι άστρα ενωμένα
Η ομορφιά σου καθαρό νερό
Βουτάω στα βάθη κι ανεβαίνω
Μαζί σου όλα απ' την αρχή μπορώ
Κι εμένα τελικά να συγχωρώ "
 

 
 
 

8 σχόλια:

  1. Ατελείωτα ερωτήματα, επηρεασμένα από όλα αυτά τα κακάσχημα που ακούμε αυτές τις μέρες, με αφορμή, λίγους μόνο στίχους από ένα υπέροχο τραγούδι. Με τον δικό σου τρόπο, μας θέτεις το ερώτημα αν μπορούμε να αλλάξουμε πορεία, ως χώρα. Για αν πω την αλήθεια...δεν το βλέπω.
    Όσο αν αυτό μπορεί να συμβεί σε προσωπικό επίπεδο: Νια, μόνο αν η καρδιά το θέλει, γιατί ο νους αρνείται να κάνει άλματα, ειδικά αν έχουν περάσει και τα χρόνια, άστα να πάνε.
    :)
    Την Καλημέρα μου, Γλάυκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Βασίλη.
      Πολύ φοβάμαι ότι έχεις δίκιο. Και αν αλλάξει κάτι, θα γίνει μέσα από πιο βάρβαρες καταστάσεις. Έχουμε πιάσει πάτο ως ανθρωπότητα. Ή μήπως όχι ακόμα;
      Όσο για τα προσωπικά, θα έλεγα ότι ποτέ δεν είναι αργά, αν κάτι το θέλει πολύ κανείς. Με τρομάζει η παραίτηση από την ίδια τη ζωή. Σήμερα οι συνθήκες ευνοούν πολύ για κάτι τέτοιο, ακόμα και στις νεαρότερες ηλικίες. Αυτό κι αν είναι τρομακτικό!

      Διαγραφή
  2. Πάντα το άκουσμα ενός τραγουδιού Γλαύκη, οδηγεί σε μια αντίστοιχη έμπνευση. Δεν συζητώ για τις πάντα έξοχες επιλογές σου σε αυτά, είναι πλέον καθεστώς όμορφο.
    Ξέρεις ότι υπάρχει δρώμενο στη γειτονιά ακριβώς πάνω σε αυτό σου το θέμα;
    "Μουσικές ιστορίες" Τι μπορούμε να γράψουμε ακούγοντας ένα τραγούδι. Είμαι εδώ για κάθε λεπτομέρεια.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα όμορφα "καθεστώτα" δεν θέλει κανείς να τα αλλάξει...! Αν και μια "αντικαθεστωτική" πορεία είναι αυτή που κάνει τον τροχό να γυρίζει!
      Έψαξα και είδα πού είναι το δρώμενο, αν δεν γνώριζα το συγκεκριμένο ιστολόγιο.
      Είναι μια πολύ ωραία ιδέα. Κρίμα που δεν έχω τον χρόνο να συμμετέχω. Όμως, αν τα καταφέρω, μπορεί και να κάνω μια προσπάθεια, οπότε και θα σε ρωτήσω.
      Ευχαριστώ!
      Γενικά, τρέχουμε σαν τους διαβόλους να προλάβουμε κάθε βλακεία που σκάει...
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
    2. Να προσέχεις καλή μου φίλη. Στέλνω φιλιά.

      Διαγραφή
    3. Σ΄' ευχαριστώ, Γιάννη!
      Κυκλοφορώ ελάχιστα και λαμβάνοντας τα μέτρα μου, οπότε ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Εργασία από το σπίτι προς το παρόν...
      Ίδωμεν.

      Διαγραφή
  3. Οι σελίδες γυρνούν με θυσίες και κόπους. Αλλιώς, παραμένουμε απαθείς και στάσιμοι, στα ίδια βαλτονέρια εσαεί. Κι αυτή η "σελίδα" φαίνεται πως γύρισε επιτέλους. Πάντα πίστευα πως όλες οι μεγάλες αλλαγές ή επαναστάσεις, πυροδοτούνται από ένα ασήμαντο γεγονός που συμβαίνει σε ανύποπτη στιγμή. Κι αυτό συνέβη επιτέλους. Δεν ξέρω πώς θα βγούμε απ' αυτή την οικονομική/αξιακή/πολιτισμική κρίση. Το βέβαιο είναι ότι θα ξεβρωμίσει λίγο ο τόπος.
    Καλό Σαββατοκύριακο Γλαύκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι τα λόγια σου να βγουν αληθινά!
      Η αλητεία παλεύεται πράγματι μόνο με πολύ κόπο και θυσίες.
      Ο καθένας μας παλεύει από τον δικό του χώρο να καθαρίσει τη βρωμιά.
      Να δούμε πού θα βγει όλο αυτό!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.