Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Αδιανόητο να αισθάνεσαι δυστυχής!

Η δυστυχία απαγορεύεται δια ροπάλου στον σύγχρονο κόσμο - ενώ είναι "βουτηγμένος" σε δαύτη. Ίσως γι' αυτό και την κυνηγούν άγρια, προσπαθώντας να εξαφανίσουν από τον χάρτη της ανθρώπινης ζωής κάθε συναίσθημα που έχει στενούς δεσμούς μαζί της. 

Το μόνο που επιτρέπεται είναι να χαμογελούν όλοι σαν τις φάτσες "smile" και να παλεύουν πάση θυσία να δείχνουν ευτυχισμένοι πάντα και παντού. Σαν τα ξόανα που ο επίδοξος καλλιτέχνης τούς στάμπαρε το μόνιμο χαμόγελο, σαν να προκλήθηκε από ένα θεσπέσιο όνειρο.

Τι;
Δεν είστε ευτυχισμένοι πάντα;
Ετοιμαστείτε να δεχτείτε σοβαρές κατηγορίες, διότι είστε υπεύθυνοι γι' αυτό. Δεν προσπαθήσατε πολύ να θάψετε μια κι έξω τα δυσάρεστα συναισθήματα;
Ντροπή, καλέ! Μας χρειάζονται ευτυχείς, μακάριους μα και απόλυτα υπεύθυνους για κάθε δυσάρεστο που μας συμβαίνει...


Ακολουθούν αποσπάσματα από ένα γνωστό άρθρο για την υποχρεωτική ευτυχία, το οποίο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ... (κλικ στον τίτλο για την πηγή και όλο το άρθρο)

Η δικτατορία της υποχρεωτικής ευτυχίας

Η διαρκής αναζήτηση της προσωπικής ευτυχίας υπονομεύει τη σταθερότητα των ανθρώπινων και κοινωνικών δικτύων αφού οι άνθρωποι παύουμε να βλέπουμε και να υπολογίζουμε και να συναισθανόμαστε τους συνανθρώπους μας – οι επισημάνσεις δύο έγκριτων κοινωνιολόγων-ψυχολόγων.

Πλέον ζούμε υπό ένα άτυπο δικτατορικό καθεστώς ευτυχίας. Η επιδίωξη της διαρκούς ικανοποίησης διέπει κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι καταλήγουν να νιώθουν αναγκασμένοι να αισθάνονται και να σκέφτονται αποκλειστικά θετικά. Τα τελευταία χρόνια η ευτυχία δεν αποτελεί μόνον δικαίωμα όλων των ανθρώπων αλλά και υποχρέωσή τους. Η αποτυχία και η δυστυχία δεν αντιμετωπίζονται ως ενδεχόμενα, έτσι είμαστε όλοι καταδικασμένοι να είμαστε επιτυχημένοι και πάντα ευτυχισμένοι.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έκανε την εμφάνισή της στις ΗΠΑ και μια νέα «επιστήμη της ευτυχίας», βάση της οποίας αποτελεί η αποκαλούμενη θετική ψυχολογία. Σήμερα, πολλά χρόνια μετά, γιατροί και σύμβουλοι προσωπικής ανάπτυξης (life coaching), διασημότητες τύπου Οπρα Γουίνφρεϊ και πάσης φύσεως ειδικοί είναι έτοιμοι να μας διδάξουν πώς να είμαστε ευτυχισμένοι. Σύμφωνα, ωστόσο, με τη διακεκριμένη κοινωνιολόγο Εβα Ιλούζ, καθηγήτρια στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, και τον ισπανό ψυχολόγο Εντγκαρ Καμπάνας, συγγραφείς του δοκιμίου «Happycratie. Comment l’industrie du bonheur a pris le contrôle de nos vies» (Ευτυχιοκρατία – Πώς η βιομηχανία της ευτυχίας ελέγχει τις ζωές μας), το διαρκές κυνήγι της ευτυχίας επιφέρει πλήθος επιπτώσεων –πολιτικών, ιδεολογικών, επιστημονικών και οικονομικών–, κυρίως επειδή η διαρκώς αναπτυσσόμενη βιομηχανία της υποχρεωτικής ευτυχίας συνέβαλε στη μετατόπιση πολλών ευθυνών από την κοινωνία στους ανθρώπους.

Ποιος είναι, όμως, ο αντίκτυπος της διαρκούς επιδίωξης της ευτυχίας; Στους χώρους εργασίας «κατέληξε να αποτελεί μια χρήσιμη στρατηγική για την αιτιολόγηση κεκαλυμμένων οργανωτικών ιεραρχιών και την υποταγή των εργαζόμενων στην επιχειρηματική κουλτούρα». Μέσω της επίκλησης της ευτυχίας οι επιχειρήσεις μπόρεσαν να μεταθέσουν τις όποιες ευθύνες στους εργαζομένους τους, καταλογίζοντάς τους ακόμα περισσότερες για τις όποιες αποτυχίες, όχι μόνον τις προσωπικές αλλά και της επιχείρησής τους. Μπορεί να έγιναν πιο αποδοτικοί αλλά «ό,τι καθιστά ευτυχισμένες τις επιχειρήσεις δεν καθιστά απαραίτητα ευτυχισμένους και τους εργαζομένους».

Αλλά η δικτατορία της ευτυχίας υπονομεύει και τη σταθερότητα των ανθρώπινων και κοινωνικών δικτύων καθώς, αναζητώντας διαρκώς την προσωπική μας ευτυχία, οι άνθρωποι παύουμε να βλέπουμε και να υπολογίζουμε και να συναισθανόμαστε τους συνανθρώπους μας. Γιατί η προσωπική ευτυχία «είναι μια ατομιστική έννοια και η αναζήτησή της δημιουργεί ένα εμμονικό πλαίσιο διαβίωσης, εντός του οποίου η μοναδική μας έγνοια είναι η ψυχική μας ζωή.

Η επιδίωξη της ευτυχίας αλλά και η κυριαρχία των social media συχνά οδηγεί και στην παραποίηση της πραγματικότητας αλλά και της απώλειας του εαυτού μας, φαινόμενο που πλέον παρατηρείται σε όλον τον κόσμο και ειδικά μεταξύ της νεολαίας. «Για τους έφηβους η ευτυχία κατέληξε να αποτελεί υποχρέωση. Πρέπει με κάθε κόστος να δείχνουν ευτυχισμένοι και αυτό ξεπερνά κάθε πολιτισμικό, κοινωνικό και φυλετικό πλαίσιο. Αφορά αδιακρίτως όλες τις νέες γενιές. Υφίσταται ένα καταπιεστικό αίτημα για τη δημιουργία και την κοινοποίηση στη συνέχεια, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μιας αποκλειστικά θετικής εκδοχής του εαυτού».

Όσον αφορά την ποινικοποίηση των αρνητικών συναισθημάτων, «η επιστήμη της ευτυχίας προώθησε την ιδέα σύμφωνα με την οποία τα συναισθήματα μπορούν να χωριστούν σε θετικά (καλά) και σε αρνητικά (κακά). Αυτός είναι ένας αυστηρός διαχωρισμός ο οποίος παραβλέπει πως σε ό,τι αφορά τα συναισθήματα, εάν θέλουμε να τα κατανοήσουμε πραγματικά δεν μπορούμε να τα διαχωρίζουμε. Η οργή μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές επιλογές και να επιφέρει ταπεινώσεις, αλλά καθιστά δυνατή την εναντίωση στην εξουσία και ενισχύει τις διαπροσωπικές σχέσεις ενώπιον συλλογικών αδικιών και απειλών. Οι επιστήμονες της ευτυχίας παρουσιάζουν την απογοήτευση, τη δυσαρέσκεια και το μίσος ως αποτυχίες κατά το σχηματισμό της ψυχής. Αποτελούν, ωστόσο, θεμελιώδη συναισθήματα για τη δημιουργία κοινωνικών δυναμικών όπως τα συλλογικά κινήματα και η συνοχή των ομάδων. Η ιδεολογία της θετικότητας καταλήγει έτσι να αποτελεί ένα συντηρητικό πολιτικό εργαλείο», υπογράμμισαν, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή τους οι δύο ακαδημαϊκοί.


Χαμογελάτε!
Όλα βαίνουν ζωηρά και "ανθηρά"...
 
 
 
@ Νότης Μαυρουδής αφιερωμένος στην Μαρία που τον αγαπά και μου τον θύμισε! 
 
 








10 σχόλια:

  1. Εχω ενα μετρο να μετρω καθε τοσο
    την καθημερινη "ευτυχια" μου
    μετα το μεσημεριανο συνηθως πινω καφε
    αν μαζι με τον καφε κανω και ενα τσιγαρο
    (δεν ειμαι καπνιστης)
    παιξω και μερικα ακκορντα στη κιθαρα
    σημαινει οτι ειμαι ευτυχης
    --------
    ενα τραγουδακι οχι και τοσο "χαρουμενο"
    μα που παντα παιζω

    The Animals - The House Of The Rising Sun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καθένας τη μετρά με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Το ζήτημα είναι να μην στην επιβάλλουν με το στανιό ως κάτι ψεύτικο.
      Το τραγούδι πολύ αγαπημένο.

      Διαγραφή
  2. Η διαρκής ευτυχία, δεν υπάρχει, παρά μόνο σε αυτούς που θα θελήσουν να μας καθυποτάξουν ολοκληρωτικά. Δες: Καινούριος Θαυμαστός Κόσμος του Άλντους Χάξλεϋ.
    Υπέροχη εγγραφή, Γλαύκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, Βασίλη. Τα είπες όλα με δυο κουβέντες.
      Σ' ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  3. Σπουδαίο άρθρο! Μακάρι να πιάσουμε το νόημα εγκαίρως. Γιατί όσο την αποφεύγουμε τη δυστυχία, τόσο αυτή μας κυνηγάει. Ξεχάσαμε να ζούμε, μωρέ!...
    Ευχαριστώ πάαααρα πολύ για τις μουσικές αφιερώσεις! Μα δεν είναι εκπληκτικός συνδυασμός οι δυο τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πού είσαι ακόμα, Μαρία μου!
      Ήδη στη Γαλλία και τη Γερμανία τα παιδιά έχουν θέμα πλέον με τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Εννοείται ότι θα ξεχάσουμε τι σημαίνει ζωή και τα παιδιά θα πιστέψουν ότι αυτό το στρεβλό πράγμα είναι η ζωή που τους περιμένει.
      Τρομακτικό.
      Να είσαι καλά! Το έκανα με χαρά και ήθελα να στη μεταφέρω!

      Διαγραφή
  4. Ξέρεις τώρα τι μου έρχεται στο νου Γλαύκη; Κάτι που πραγματικά το σιχαίνομαι και παντρεύεται απόλυτα με το θέμα σου.
    Αυτό το πλαστικό άρρωστο χαμόγελο με το οποίο υποχρεούνται οι υπάλληλοι κάποιων μεγαλόσχημων εταιρειών να υποδέχονται τους πελάτες τους!
    Αυτή τη σαπίλα υποκρισίας και ψευτιάς. Πλαστικά χαμόγελα από πλαστικά φτιασιδωμένα πρόσωπα να κυκλοφορούν ανάμεσά μας σαν ζόμπι.
    Πραγματικά κατάντια.
    Καλησπέρα καλή μου φίλη. Καλό σου Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα. Μπήκα στο μπλοκ σας μέσω άλλου. Έχετε δίκαιο για την διαπίστωσή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.