Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Άφησέ το να συμβεί...


"Τα πάντα ρει και ουδέν μένει" λέει ο Ηράκλειτος κι εμείς απαιτείται να σεβαστούμε αυτή τη ροή, να αποδεχτούμε την αλλαγή και την πορεία της. Συχνά είναι σοφότερο να μην εμπλακούμε καν στην εκτροπή της, ώστε να επιτρέψουμε στους νόμους της φύσης να διδάξουν.

Μοιάζει καμιά φορά σαν να παλεύεις για ώρες με τη ροή των νερών του ποταμού, να θες να πας κόντρα, να βρεις διέξοδο προς τις όχθες, μα κουρασμένος και ταλαίπωρος καθώς είσαι αφήνεσαι να σε πάει. Αν καταφέρεις να δεις ένα δυνατό κλαδί που να μπορείς να πιαστείς, για να αντισταθείς στο ρεύμα και να βγεις, καλώς. Ειδάλλως, συνεχίζεις προς το άγνωστο με όσες αντοχές σου έχουν απομείνει...

Μπορεί να φοβάσαι, μα ο φόβος δε θα σε βγάλει ποτέ νικητή. Από την άλλη έχεις μάθει να αγωνίζεσαι για όλα στη ζωή - στον βαθμό που ο καθένας το ορίζει και το αντέχει, να μη μένεις παθητικός και μοιραίος παρατηρητής, όμως είναι σπουδαιότερο να αντιλαμβάνεσαι πότε, πώς και για ποιο λόγο θα δίνεις τον εαυτό σου σε μια προσπάθεια. 

Αφέσου στη ροή.
Άφησέ το να συμβεί, όπως λένε.

Ίσως η συνέχεια να σε εκπλήξει από εκεί που δεν περίμενες τίποτε, δεν υπήρχε ελπίδα και ήταν ο λόγος που εγκατέλειψες. Ποτέ δεν ξέρει κανείς εκ των προτέρων το χρονικό της ροής.
Κι αν δε γίνει έτσι... 
Ίσως τότε θα είσαι έτοιμος, με περισσότερη γνώση και δύναμη να δώσεις νέες "μάχες", που αξίζουν ακόμα πιο πολύ τον κόπο, διότι η στιγμή θα είναι η κατάλληλη. 
Έχει γερή βάση αυτό που λένε "Κάθε τι στην ώρα του"







10 σχόλια:

  1. Απ' τα καλύτερα κείμενα που έχεις γράψει και με έναν πολύ εύγλωττο τίτλο, Γλαύκη. Το φέρνω στα μέτρα μου και σ' αυτά που δυσκολεύομαι να αποδεχτώ ότι συμβαίνουν (ξανά) στη ζωή μας και ψάχνω εναγωνίως τα "δυνατά κλαδιά" που θα κρατηθώ για να μη με παρασύρει το ρέμα (της κανονικότητας).
    Ο νοών νοείτω κι ο Θεός βοηθός μας 😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κείμενο ψυχής και κάθε τέτοιο θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα και για μένα.
      Σ' ευχαριστώ, Μαρία μου!
      Είναι τόσα γύρω μας που συμβαίνουν (προσωπικά, κοινωνικά, παγκόσμια) , τα οποία δε θέλουμε να αποδεχτούμε, που θα πρέπει να βρούμε μια φόρμουλα να τα διαχειριστούμε.
      Ίσως το "δυνατό κλαδί" είναι μέσα μας και όχι έξω που κοιτάμε...
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  2. Αυτός ο στοχασμός σου ώρες-ώρες!
    Εκεί που βιώνεις την αγωνία, εκεί που μερικοί νιώθουμε το μοιραίο ως αρνητικό. Εκεί που αντιλαμβανόμαστε την αδυναμία σαν ήττα. Να! έρχεται ο λόγος σου και η σκέψη σου να μας βγάλει από το δολερό αδιέξοδο.
    Και να το αφήσουμε να συμβεί...
    Έτσι απλά, φυσικά, ανθρώπινα. Και το αδύνατο στη φύση να προσπαθήσουμε να το φέρουμε στα μέτρα μας. Να το ντύσουμε και να προσαρμοστούμε στο ρεύμα, να απαλύνουμε την ορμή και την εναντίωση.
    Πόσο πιο ξεκούραστα νιώθω να φεύγω από αυτή μου εδώ τη σημερινή επίσκεψη δεν λογαριάζεις. Πόσο!
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τελικά η αδυναμία ήττα;
      Δεν ξέρω.
      Θαρρώ πως είναι μάθημα, ώστε να βρούμε πού είναι κρυμμένη η δύναμη.
      Με χαροποιεί το ότι βοήθησα σε κάτι με κάποιο τρόπο, γι' αυτό ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον, γι' αυτό η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι άρρηκτα δεμένη με την κοινωνική νοημοσύνη. Δε σε ζαλίζω παραπάνω...
      Κάθε μέρα μαθαίνουμε, αν το επιδιώκουμε φυσικά και είμαστε ανοιχτοί.
      Σε φιλώ.

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι μήτε η πρώτη μήτε η τελευταία φορά που ο στοχασμός σου είναι κάτι σαν το συναξάρι σε δύσκολες στιγμές και βιώματα. Ναι, έτσι το νιώθουμε Γλαύκη μου.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
    3. Τιμή μου τα λόγια σου!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Το λατρεύω!
      Είναι μοναδικός!
      Είχε ψυχή κι όχι "αρχίδια", χωρίς δήθεν μαγκιές!
      Η καλύτερη απάντηση και για μένα σημαίνει πάρα πολλά (σε πολλά επίπεδα), που δεν μπορείς να φανταστείς.
      Ένα φεγγαρόπαιδο νιώθω κι εγώ που που θέλει να προσφέρει στα παιδιά, και σε όσους έχουν ακόμα σύνδεση με το παιδί μέσα τους, το "χαμόγελο".
      Σ' ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  4. Απο τα καλυτερα κειμενσ Τελειο!!!!!!⛵ Περασα να σου ευχηθω καλο υπολοιπο καλοκαιριου με υγεια και ομορφες στιγμες ⛵

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και τις ευχές!
      Το υπόλοιπο καλοκαιριού να είναι και για σένα γεμάτο χαρά και με πολύ ζωντανή συντροφιά!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.