Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Η ευγένεια ως "βασίλισσα" της ψυχής...

Η ευγένεια έχει σχέση με τη λεγόμενη "ευγενική" καταγωγή; 

Σε ποιον βαθμό παίζει ρόλο το οικονομικό, πνευματικό και κοινωνικό επίπεδο της οικογένειας κάποιου ώστε να συμπεριφέρεται με ευγενικούς τρόπους; 

Φυσικά και δεν ήρθα να κάνω ανάλυση ενός τέτοιου θέματος μέρες που είναι... Με ενδιαφέρει περισσότερο η εμπειρία που έχει ο καθένας μας στην καθημερινή του επαφή με τους ανθρώπους. Εκεί φαίνονται πολλά και σε ανυποψίαστο χρόνο.

Δυστυχώς, είδα στην καθημερινότητά μου άτομα, υποτίθεται "υψηλής" καταγωγής που δεν μπόρεσαν να επιδείξουν τη στοιχειώδη "αστική" ευγένεια - σε περιπτώσεις ακόμα που οι άλλοι δεν τους έχουν καν πειράξει, καθώς δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν την ανασφάλεια, την παρόρμηση ή ακόμη καλύτερα τον απίστευτο εγωισμό μα και την αλαζονεία τους. Έφτασαν να συμπεριφέρονται ως χυδαία ανθρωπάρια που δεν έμαθαν ποτέ τρόπους συναλλαγής με τους άλλους. 

Ευτυχώς, είδα επίσης άτομα "ταπεινής" καταγωγής που στάθηκαν με υποδειγματική ευγένεια εμπρός σε δύσκολες καταστάσεις ακόμα και σε επιθετικές συμπεριφορές. Με σεβασμό πρώτα απ' όλα προς τον ίδιο τους τον εαυτό λειτούργησαν ψύχραιμα και με σοφό τρόπο απέναντι και σε φάσεις "ξεκατινιάσματος" των άλλων.

Πιστεύω ότι η ευγένεια προέρχεται από την ψυχή και όχι από την καταγωγή. Οι ζωές των προηγούμενων δεν προκαθορίζουν την ευγένεια των επόμενων, μια και ο καθένας επιλέγει τον δρόμο που θα ακολουθήσει στην ζωή του.

Με αφορμή τούτες τις γιορτινές ημέρες, θα ευχόμουν, λοιπόν, η ευγένεια να νικήσει την αγένεια, τη βαρβαρότητα, τη χυδαιότητα, την κάθε ύπουλη και σκοτεινή στάση ή συμπεριφορά που "φωλιάζουν" επιδεικτικά πλέον στις ψυχές των ανθρώπων!

@ Ας είναι "Βασίλισσα" εκείνη...



Χρόνια Πολλά!

 

7 σχόλια:

  1. Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις και οι αναφορές σου Γλαύκη μου. Δεν έχω να αλλάξω κάτι στις σκέψεις σου. Καμία σχέση η καταγωγή με την ευγένεια.
    Καλή Ανάσταση καλή μου φίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ταπεινότητα που δίδαξε ο Χριστός, δεν περιλαμβάνεται στα χαρακτηριστικά των απανταχού ευγενών. Μόνο ομόριζες είναι οι λέξεις, Γλαύκη μου. Βασικά, θεωρώ όλους αυτούς τους άεργους τιτλούχους, ως βαρίδι στην ανθρωπότητα. "Αλλά, ας όψεται η άτιμη η κοινωνία" που έλεγε κι η ατυχήσασα χήρα στον Κωνσταντάρα.
    Φιλιά πολλά και αναστάσιμες ευχές, Γλαύκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεμάτη υποκρισία είναι όλοι τους! Βάλε και τον κυνισμό κι έχεις έτοιμη τη συνταγή των απανταχού καταστροφέων.
      Χρόνια πολλά, Μαρία μου!

      Διαγραφή
    2. Έχω χάσει τη δυνατότητα να απαντάω με το προφίλ μου!
      Μήπως ξέρεις κανείς τι να κάνω; Ή όποιος ξέρει!

      Διαγραφή
  3. Χριστός Ανέστη Γλαύκη μου δεν έχει καμία σχέση η ευγένεια με την καταγωγή δυστυχώς είναι πολύ λίγοι οι ευγενικοί άνθρωποι γύρω μας.
    Νομίζω ότι είναι θέμα χαρακτήρα... στο λέω εκ πείρας, αφού είμαι τυχερή να έχω έναν τέτοιο απλά ευγενικό άνθρωπο χωρίς τίτλους σπουδών 60 χρόνια στο πλάι μου και που μεταλαμπάδευσε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας το ιδανικό της ευγένειας.
    Χρόνια πολλά να είσαι καλά να περνάς όμορφα φιλιααα!!🌼

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είσαι πολύ τυχερή, Ρούλα μου και περήφανη για την επιλογή σου και την όμορφη συμβίωσή του τόσα χρόνια με έναν τέτοιο άνθρωπο!
      Να τους χαίρεσαι όλους!
      Χρόνια πολλά!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.