Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Από μια "αναφορά" σ' ένα "γράμμα"

''Ξέρω καλά πως ο θάνατος δε νικιέται..μα η αξία του ανθρώπου δεν είναι η Νίκη, παρά ο αγώνας για τη Νίκη.
Και ξέρω ακόμα ετούτο, το δυσκολότερο: δεν είναι ούτε ο αγώνας για τη Νίκη..η αξία του ανθρώπου είναι μια μονάχα, ετούτη: να ζει και να πεθαίνει παλικαρίσια και να μην καταδέχεται αμοιβή.
Κι ακόμα ετούτο, το τρίτο, ακόμα πιο δύσκολο: η βεβαιότητα, πως δεν υπάρχει αμοιβή, να μη σου κόβει τα ήπατα παρά να σε γεμίζει χαρά, υπερηφάνια κι αντρεία.

Κάθε άρτιος άνθρωπος έχει μέσα του, στην καρδιά της καρδιάς του, ένα κέντρο μυστικό και γύρα του περιστρέφουνται τα πάντα. Ο μυστικός αυτός στρόβιλος δίνει ενότητα στον στοχασμό και στην πράξη μας, και μας βοηθάει να βρούμε ή να εφεύρουμε την αρμονία του κόσμου.' Άλλοι έχουν τον έρωτα, άλλοι τη δίψα της μάθησης, άλλοι την καλοσύνη ή την ομορφιά ή τη λαχτάρα του χρυσαφιού και της εξουσίας κι όλα τ' αξιολογούν και τα υποτάζουν στο κεντρικό τους αυτό πάθος.
Αλίμονο στον άνθρωπο που μέσα του δε νιώθει να τον κυβερνάει ένας απόλυτος μονάρχης..η ζωή του κατασκορπίζεται ακυβέρνητη κι ασυνάρτητη σε όλους τους ανέμους."

                                         Νίκος Καζαντζάκης, Αναφορά στον Γκρέκο 

 

 

"....γόνιμος είναι κι ο έρωτας: επειδή κι ο έρωτας είναι δύσκολος. Έρωτας του ανθρώπου για τον άνθρωπο: ίσως αυτό να 'ναι το δυσκολότερο απ' όσα μας έταξε η μοίρα, το πιο απόμακρο, η τελευταία δοκιμασία, το έργο που όλα τ' άλλα δεν είναι παρά προετοιμασία και προπαρασκευή του. Γι' αυτό κι οι νέοι -που είναι "αρχάριοι" στο κάθε τι -δεν ξέρουν ακόμα ν' αγαπούν: πρέπει να διδαχτούν τον έρωτα.
Με όλο τους το είναι, με όλες τους τις δυνάμεις συμμαζεμένες γύρω στην ερημική φοβισμένη καρδιά τους, που οι χτύποι της ψηλώνουν ολοένα, πρέπει να μάθουν ν' αγαπούν. Ο καιρός όμως της μαθητείας είναι πάντα καιρός μακρόχρονου "εγκλεισμού".
Έτσι είναι, για πολύν καιρό, κι ο έρωτας: μοναξιά, ολοένα και πιο έντονη και πιο βαθιά μόνωση. Έρωτας δε θα πει ν' ανοίγεσαι ευθύς, να δίνεσαι, να ενώνεσαι με κάποιον Άλλον (τι θα ήταν, άλλωστε, η ένωση δύο όντων ακαθόριστων ακόμα, ατελείωτων, ανοργάνωτων;)..είναι μια σπάνια ευκαιρία για να ωριμάσεις, ν' αποχτήσεις μιαν υπόσταση δική σου, να γίνεις εσύ ένας ολόκληρος Κόσμος, για χάρη κάποιου άλλου, αγαπημένου προσώπου..είναι μια υψηλή, ακράτητη αξίωση, που σε χρίζει εκλεκτό της και σε σπρώχνει προς τ' απέραντα πλάτη.
Μόνο έτσι θα πρέπει να μεταχειρίζονται οι νέοι τον έρωτά τους: σαν ένα καθήκον που τους υποχρεώνει να εργάζονται αδιάκοπα στο μέσα τους κόσμο ("ν' ακροάζονται και να σφυροκοπάνε νύχτα-μέρα"). Δεν είναι ακόμα ώριμοι για το δόσιμο του εαυτού τους, για την εγκατάλειψη και το σβήσιμό τους μέσα σ' ένα άλλο άτομο, για οποιοδήποτε τρόπο Ένωσης. (Πρέπει, πρώτα, και για πολύν πολύν καιρό, να μαζεύουν και να θησαυρίζουν ολοένα). Η Ένωση αυτή, το δόσιμο αυτό, είναι το στερνό σκαλοπάτι..ίσως η ανθρώπινη ζωή να μη μπορέσει ακόμη να το χωρέσει."
 
                                 Ράϊνερ Μαρία Ρίλκε, Γράμματα σ' έναν ποιητή




@ Εναλλακτική και αγαπημένη μουσική, σε στιγμές συγκινητική...













6 σχόλια:

  1. "Αλίμονο στον άνθρωπο που μέσα του δε νιώθει να τον κυβερνάει ένας απόλυτος μονάρχης..η ζωή του κατασκορπίζεται ακυβέρνητη κι ασυνάρτητη σε όλους τους ανέμους."
    Απ' τα πιο σπουδαία αυτοβιογραφικά βιβλία του Καζαντζάκη.
    Εξαιρετικός ο συνδυασμός με τον Ρίλκε, έναν άλλο ανήσυχο ποιητή που άφησε μεγάλο έργο πίσω του.
    Καλό σαββατοκύριακο Γλαύκη μου.
    Πάω ν' ακούσω τα κομμάτια που μας προτείνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Μαρία μου.
      Δεν εννοώ να κάτσω να γράψω όλα αυτά που φτάνουν μέχρι την άκρη της γλώσσας, διότι με πνίγουν και χάνω τα επιχειρήματα, με αποτέλεσμα να νικούν οι βρισιές... Το έχω ρίξει στα γενικά και αόριστα ή ελαφριά, για να αρχίσω να παρεκτρέπομαι εδώ μέσα.
      Δεν ξέρω αν σου άρεσαν οι παραπάνω μουσικές επιλογές.
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Καλό Σαββατοκύριακο Γλαύκη μου. Βουλιάζω στις σκέψεις που παρέθεσες. Και στις πάντα υπέροχες μουσικές σου.
    Στέλνω την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ, Γιάννη μου!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
    2. Να σου πω Γλαύκη μου καμιά φορά χρειάζεται να ρίχνουμε και κανένα βρισίδι έτσι για εκτόνωση... δεν κάνει κακό..
      Το ελάφρυνες όμως όμως με τις επιλογές σου από τα κείμενα του μεγάλου Καζαντζάκη και της Ράϊνερ Μαρία Ρίλκε,
      Οι μουσικές σου επιλογές ακόμα καλύτερη συντροφιά..
      Καλό σου βράδυ να περνας καλά!

      Διαγραφή
    3. Το βρισίδι δεν το γλιτώνουμε. Δυστυχώς, βγαίνει σε καθημερινή βάση πια με τόσα που έχουμε περάσει και άλλα τόσα παράλογα που συνεχίζουν να συμβαίνουν! Τα στοιχεία πολιτισμού που έχουμε ως κληρονομιά είναι αυτά που μπορούν να μας επαναφέρουν στην τάξη!
      Να περνάς κι εσύ όμορφα, Ρούλα μου!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.