Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Εγώ ο άνθρωπος με... ή... τα ρομπότ;

Ρομπότ ονομάζεται οποιαδήποτε μηχανική συσκευή που μπορεί να υποκαθιστά τον άνθρωπο σε διάφορες εργασίες, τις οποίες εκτελεί είτε υπό τον έλεγχο του ανθρώπου είτε μέσω ενός προγραμματισμένου υπολογιστή. 
Εξάλλου, ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από την τσέχικη robota (ρομπότα), που σημαίνει εργασία. Έτσι δικαιολογείται η ύπαρξή τους από την πρώτη στιγμή που ο άνθρωπος προσπάθησε (ήδη από την αρχαιότητα...) να φτιάξει τέτοιου τύπου μηχανές, προκειμένου να δρουν εκεί που για εκείνον ήταν δύσκολα ή επικίνδυνα. 
Μέχρι εδώ καλά τα πάμε, αφού ορθά σκεπτόμενος ο ανθρώπινος νους ανακάλυψε για ακόμη μία φορά κάτι για να κάνει την καθημερινότητά του ευκολότερη. Κάπου αρχίζει να χαλάει όλο το πράγμα από τη στιγμή που σκέφτηκε να κάνει τις εργασίες του φθηνότερα και ταχύτερα. Από τότε κι έπειτα τα ρομπότ πήραν τις θέσεις εργασίας που κάποτε ήταν στα χέρια των ανθρώπων. Φυσικά, όλο αυτό δε σταματά εδώ και ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν σάρκα και οστά όλα όσα βλέπαμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπου οι μηχανές με ανθρώπινη μορφή ήδη ξεκίνησαν να αποκτούν δικαιώματα που μέχρι τώρα "απολάμβανε" (σε εισαγωγικά, γιατί δυστυχώς δεν ισχύει για όλους) ο άνθρωπος στην "ιδανική" κοινωνία που έχει πλάσει. 

Το ζήτημα είναι ότι ένα ρομπότ μπορεί να έχει παραπάνω δικαιώματα και ελευθερίες σε έναν τόπο που μεγάλη μερίδα ανθρώπων δεν έχει;

Το παρακάτω άρθρο, που είχα βρει καιρό και το είχα κρατήσει στα αρχεία μου, αναφέρει την πρώτη περίπτωση κατά την οποία ρομπότ γίνεται πολίτης μιας χώρας...(κλικ στον τίτλο)



Έχει και συνέχεια...
Η φαντασία του ανθρώπινου είδους πάντα θα μας εκπλήσσει και πιθανόν θα μας "αγριεύει" κιόλας. Τι σκέφτηκε, σίγουρα ανδρικός νους (ας με συγχωρέσει ο ανδρικός πληθυσμός, όμως η πραγματικότητα το δείχνει διαρκώς...);
Είπαμε, οκ, πολλοί γουστάρουν να χρησιμοποιούν sex toys, για να προσφέρουν ποικιλία στο "κρεβάτι" τους... και είναι ελεύθεροι να λειτουργούν στις ιδιαίτερες στιγμές τους όπως ακριβώς επιθυμούν, αλλά πάντα σεβόμενοι τα δικαιώματα, τη βούληση και την αξιοπρέπεια του άλλου (αναφέρομαι στον βιασμό, την παιδεραστία και τη σεξουαλική βία γενικά).
Αρρωστημένη φαντασία, αρρωστημένα sex toys θα φέρει...

Δείτε ακόμα ένα άρθρο, φυλαγμένο κι αυτό, διότι είναι παλαιότερο (κλικ στον τίτλο)...


Ευτυχώς, δηλαδή, που παράγουν κι αυτές τις κουκλίτσες, μήπως και τη γλιτώσουν μερικά ανήλικα!


Μέχρι σε ποιο σημείο θα επιτρέψει ο άνθρωπος στην τεχνητή νοημοσύνη να κυριαρχήσει στην ζωή του; 
Από άποψη ηθικής απέναντι στην ανθρωπότητα μέχρι πού έχει δικαίωμα να φτάσει;
Λίγο ρητορικό το ερώτημα με βάση όσα έχει κάνει ως τώρα...



Πάμε και για έναν παλαιότερο μουσικό θηλυκό (ξανθό και μελαχρινό) ροκ περίπατο, για να πάρουμε τα ίσα μας!








Και... βοήθειά μας για όσα θα έρθουν να μας βρουν ως ανθρωπότητα!


11 σχόλια:

  1. Καλά.....!
    βούτηξα μέσα στον κόσμο των τραγουδιών....! ότι καλύτερο μιλάμε για καινούργια βδομάδα. Αγαπημένα τραγούδια μιας χρυσής "δικής μας" δεκαετίας. Γεμάτα αναμνήσεις και άπειρες στιγμές.
    Μεγάλους προβληματισμούς βάζει το θέμα σου σήμερα.
    Το ρομπότ στη ζωή μας. Ως τι άραγε ; ως χέρι βοήθειας ; ή ως μηχανισμός κέρδους και εικονικής ζωής ;
    Που πιθανά να οδηγήσει σε εκτρωματικές κοινωνίες.
    Καλή εκπαιδευτική χρονιά Γλαύκη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τα πάντα ο άνθρωπος δεν πρέπει να χάνει το μέτρο. Τότε όλα όσα ανακαλύπτει θα είναι μόνο προς όφελός του.
      Αποδεικνύεται όμως ότι είναι τελικά αυτοκαταστροφικό όν...
      Να είσαι καλά, Γιάννη και συγγνώμη για την πολύ καθυστερημένη απάντηση!

      Διαγραφή
  2. Ρο(μποτ)κιές!

    Λοιπόν, Γλαύκη, προτείνω ανεπιφύλακτα να ρίξεις μια ματιά στο Homo Deus , του Harari, όπου ζητήματα ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης και γενικότερα του τύπου "πού βαδίζουμε, κύριοι;" τίθενται πολύ εμπεριστατωμένα και ταυτόχρονα γλαφυρά.

    Όσο για το ερώτημα περί των ορίων της ηθικής, μου φαίνεται ενδιαφέρον. Είμαι μόνος όταν παρατηρώ ότι και η ίδια η ηθική μεταβάλλεται και μετακινεί τα όριά της;

    Καλό βράδυ από το ρομπότ που άφησε στη θέση του ο Διονύσης :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, το πρόβλημα είναι ότι μεταβάλλει και μετακινεί τα όρια και δεν γνωρίζουμε μέχρι πού θα τα φτάσει... Με τρομάζει θα έλεγα!

      Αυτό που μου πρότεινες δεν έχω βρει ακόμα τον χρόνο να το δω, όμως θα γίνει σίγουρα, γιατί με ενδιαφέρει πολύ.

      Απολαμβάνω πάντως τα έξυπνα σχόλιά σου!

      Διαγραφή
    2. Συγγνώμη για την πολύ καθυστερημένη απάντηση, αλλά...

      Διαγραφή
  3. Είμαι πλέον πεπεισμένη ότι αν συνεχίσουμε έτσι, η ανθρωπότητα θα οδηγηθεί στην αυτοκαταστροφή της. Δες τι γίνεται με το περιβάλλον, Γλαύκη μου, τη ρύπανση, την τρύπα του όζοντος. Το ίδιο και με τα ρομπότ. Δεν υπάρχει μέτρο, αλλά κανείς από τους ιθύνοντες δεν φαίνεται να νοιάζεται. Καλό φθινόπωρο, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά μη νοιάζονται! Ο εαυτούλης τους, το τώρα και τίποτε παραπέρα! Ανοησία μήπως λέγεται αυτό;;;;
      Να είσαι καλά, κορίτσι και αντεύχομαι!
      Συγγνώμη που άργησα να απαντήσω!

      Διαγραφή
  4. Αν η ανθρώπινη σοφία εξελισσόταν τόσο γρήγορα όσο η τεχνολογία, θα λύναμε πολλά προβλήματα. Στην ιατρική για παράδειγμα, η ρομποτική είναι σωτήρια για πολλές περιπτώσεις ασθενειών. Για τους λίγους βέβαια, που μπορούν να σηκώσουν το μεγάλο κόστος.
    Γλαύκη μου, συμφωνώ με τους προβληματισμούς σου. Αν δεν υπάρξει κώδικας ηθικής που θα διασφαλίζει το κοινό συμφέρον, η τεχνολογία θα γίνει ένα καταστροφικό όπλο.
    Φιλιά πολλά και καλή αρχή στη νέα χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, όπως και άλλα πολλά που ανακάλυψε ο άνθρωπος και ο τρόπος που τα χρησιμοποίησε τον οδήγησαν συχνά στην καταστροφή! Μυαλό δε βάζει, γιατί δε θέλει!
      Σε φιλώ! Να είσαι καλά και συγγνώμη που δεν ήμουν εδώ στην ώρα μου, αλλά...!

      Διαγραφή
  5. Όπως πάντα τα τραγούδια σου υπέροχα!
    Οι μηχανές πολύ γρήγορα άρχισαν να ανταγωνίζονται τον άνθρωπο, δυστυχώς, από την πρώτη στιγμή παραμερίστηκε η αξία του ανθρώπου, πολύ λιγότερο απασχόλησε το πώς η μηχανή θα βοηθήσει τον άνθρωπο...
    Η άρρωστη φαντασία, αρρώστιες γεννάει... έχεις δίκιο.
    Καλό μήνα εύχομαι, Γλαύκη μου! 😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ, Αλεξάνδρα μου για όλα!
      Θα έλεγα πως ο άνθρωπος ανταγωνίζεται εντέλει τον ίδιο του τον εαυτό, αφού χάνει την μπάλα εύκολα με όσα εντυπωσιακά ευρήματα πιάσει στα χέρια του! Κρύβει πάντα μέσα του τον θεό και τον διάβολο...
      Φιλιά πολλά, κορίτσι μου, και συγγνώμη που άργησα...!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.