Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Ελπίδα, κινητήριος δύναμη ή πλάνη;


Λένε ότι η Άνοιξη, που μόλις έκανε δειλά-δειλά τα πρώτα της βήματα, είναι η ελπίδα στα μάτια των ανθρώπων. Μέχρι πού όμως η ελπίδα αποτελεί την κινητήριο δύναμη στη ζωή μας και από πού ξεκινά η πλάνη, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι καλά κρυμμένη εντός της;

Η ελπίδα είναι η επιθυμία για κάτι σε συνδυασμό με την αναμονή του γεγονότος. Το αντίθετό της είναι ο φόβος που διαγράφει κάθε φως και συχνά τον ακολουθεί η απελπισία και η απόγνωση ή το πάγωμα, η πλήρης ακινησία.

Ο άνθρωπος από την ώρα της γέννησής του πλάθει ελπίδες για πολλά από όσα συμβαίνουν στη ζωή του ή για όσα επιθυμεί να υλοποιηθούν. Όσο νεώτερος είναι τόσο περισσότερες και μεγαλύτερες οι ελπίδες του. Εκεί είναι που εξαπατώνται οι νέοι, όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, διότι δεν υπάρχουν αναμνήσεις και όλες οι ελπίδες επιτρέπονται.
Στην πορεία πολλά αλλάζουν και η ελπίδα χάνει την αρχική της λάμψη.

Ζωή όμως δίχως ελπίδα δεν μπορεί να υπάρξει, όπως λέγεται. Η φύση με όλο τον φυτικό και ζωικό της πλούτο προβάλλει την ελπίδα ως μία φωτεινή επιγραφή με μεγάλα γράμματα. 
Το κελάηδημα του πουλιού μες στο ψιλόβροχο, ο ήλιος που ανατέλλει κάθε πρωινό, δίνοντας πνοή στα πάντα, παίρνοντας αέναα τη σκυτάλη από το σκοτεινό πέπλο του φεγγαριού, το περήφανο ελάφι που τρέχει ελεύθερο στον αγαπημένο του τόπο, ο σπόρος που φυτρώνει από το απαλό χώμα ανασαίνοντας βαθιά τον φρέσκο αέρα, η αγκαλιά της ζωοδότρας θάλασσας, το μικρό πουλαράκι που προσπαθεί να σταθεί στα αδύναμα κι άμαθα ποδαράκια του, ο ίδιος ο κύκλος της ζωής σε όλα τα έμβια είναι κάποια ελάχιστα  μόνο από όσα σημαίνουν την ελπίδα.

 
Μέσα από εκείνη εκφράζεται η εμπιστοσύνη στη ζωή, είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχτεί η υπομονή, η αποφασιστικότητα και το θάρρος για κάθε προσπάθεια που απαιτεί κόπο, πίστη και αντοχή.
Μέσα από εκείνη διατηρείται το νόημα της ύπαρξης στη γη, το χαμόγελο, η ευτυχία αλλά και η ασπίδα προστασίας απέναντι στα σκοτεινά χέρια της θλίψης, που μπορεί τάχιστα να οδηγήσει τον άνθρωπο στον απόλυτο μαρασμό. 

Κινητήριος δύναμη, λοιπόν, η ελπίδα και συμπαραστάτης του φθαρτού ανθρώπου σε κάθε του αγώνα, μικρό ή μεγάλο. Και πολύ σωστά έλεγε ο Σαρτρ ότι η ζωή αρχίζει στην άλλη πλευρά της απελπισίας. Όπου ακόμα και το άφθαστο μοιάζει δυνατό - και μπορεί πράγματι να γίνει. 
Εδώ είναι όμως και το λεπτό σημείο, στο οποίο είναι αναγκαία η στάση και ο στοχασμός, διότι μάλλον είχε δίκιο ο Τόλκιν λέγοντας ότι η ελπίδα δεν είναι νίκη. Είναι η στιγμή που θα πρέπει να αναρωτηθεί ο άνθρωπος για το μέχρι πού έχει το δικαίωμα να ελπίζει. Να ζυγίσει τις δυνάμεις του αλλά πολύ περισσότερο την ποιότητα του στόχου του. Να μην φτάσει να κυνηγά ανεμόμυλους ως ένας άλλος Δον Κιχώτης ή να επαναπαύεται βουτηγμένος στην αδυναμία, την τεμπελιά ή την αλαζονεία του, περιμένοντας τις υποσχέσεις που του δίνει.

Γι' αυτό δεν πρέπει κανείς να ξεχνιέται παρά να ελπίζει για το καλύτερο και να είναι έτοιμος για το χειρότερο. "Ένα δυνατό μυαλό πάντα ελπίζει, και έχει λόγους να ελπίζει", όπως διάβασα κάπου.

Και κάτι που μου αρέσει πολύ και το λέω συχνά, γιατί μάλλον με εκφράζει ως προσωπικότητα: "Αύριο θα είναι μια άλλη μέρα", κατά την ηρωίδα του "Όσα παίρνει ο άνεμος". Λαμβάνοντας υπόψη μου πάντα ότι η ζωή είναι ένα επικίνδυνο εγχείρημα πέρα από χρήσιμο πείραμα.





@ Αφιερωμένο στα πλάσματα εκείνα που μου αναγέννησαν την ελπίδα σε μια από τις δύσκολες στιγμές της ζωής και σε εκείνα που μου τη διατηρούν με την καθημερινή τους παρουσία.

19 σχόλια:

  1. Αν δεν υπάρχουν έστω και μικρές σπιθουλες ελπίδας βγαίνουμε στο αδιέξοδο της θλίψης και της φθαρτοτητας.....

    Καλημέρα Γλαύκη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτάνει πια η θλίψη. Μας έχει κάνει μισάνθρωπους και η ζωή δεν μας θέλει έτσι.
      Καλό σου απόγευμα, ΕΛένη μου!

      Διαγραφή
  2. Μεγάλη κουβέντα ανοίγεις Γλαύκη μου για την ελπίδα και τη δύναμή της. Εγώ θα κρατήσω και θα μείνω στο κλείσιμό σου και σε αυτό το φως που πήρες από εκείνα τα άτομα που σου μεταλαμπάδευσαν την ελπίδα.
    Καλό και όμορφο απόγευμα να έχεις κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι ευγνώμων για τούτα τα άτομα και τώρα που το σκέφτομαι υπήρξαν στη ζωή μου την κατάλληλη ώρα το καθένα τους.
      Σε φιλώ, Γιάννη μου!

      Διαγραφή
  3. Γλαύκη μου, πέρασα μετά από καιρό από το σπιτικό σου και είναι σα να μπήκα σ' έναν ευωδιαστό ανοιξιάτικο κήπο! Μου έφτιαξες τη διάθεση παρά την κούρασή μου.
    Όσο για την ελπίδα το δικό μου μότο είναι πως είμαι αρκετά μεγάλη για να ελπίζω σε τόσα πολλά και αρκετά μικρή για να μην περιμένω πια τίποτα!
    Γεια σου...Σκάρλετ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Σοφία μου!
      Επιθυμώ να αισθανεται έτσι όποιος τύχει και μπει εδώ μέσα, αλλά δεν το καταφέρνω πάντα...
      Χρήσιμο το μότο σου;-)
      Γεια χαρά, και μην ξεχνάς πως αύριο είναι μια άλλη μέρα! Και γιατί όχι...

      Διαγραφή
  4. Θα μπορύσε να ήταν αυτή η αναρτηση σου για την ελπίδα... Γλαύκη μου να είναι συνεχεις την προηγουμενης που λέει για την ανοιξη...Η φυση απο μονη της μας δινει το παραδειγμα της ελπίδας που αλοιμονο αν έλειπε απο την ζωή μας..είναι αυτη που μας κρατα στα δυσκολα.. και ας λενε πως ειναι πλανη .. οταν πιστεψεις εστω και σε μια μικρή σπίθα της.. όλα ειναι δυνατα.. φιλη μου ... ναι και εγω πιστευω ότι αυριο ειναι μια αλλη μερα... να περνας ομορφα .. καλη εβδομαδα.. φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλές φορές από μια σπίθα γίνονται τα πιο υπέροχα κι ανέλπιστα πράγματα στην ζωή. Δεν είναι άδικο να σβήσουμε αυτή τη σπίθα από την αρχή της;
      Σ' ευχαριστώ πολύ, Ρούλα μου, κι εύχομαι να είσαι πάντα έτσι ένα θετικό άτομο!

      Διαγραφή
  5. Θα συμφωνήσω με όλο το πνεύμα της ανάρτησης.
    Φυσικά υπάρχει και πρέπει να υπαρχει ελπιδα αλλά σε ό,τι είναι εφικτό.Στο δυνατόν να γίνει.
    Αλλιώς δεν λέγεται ελπίδα αλλά ουτοπία
    Πιστεύω ότι ελπίδα πρέπει να διαθέτει ο ανθρωπος ειδικά για τα θέματα που είναι έξω από τις δικές του πράξεις και δυνάμεις. Πίστη στον εαυτό του και καλή γνώση των δυνατοτήτων του δεν απαιτεί ελπίδα για το στόχο μας.
    Αλλά χωρίς ελπίδα δεν ζεις αληθινά.
    Αυτό πιστεύω
    Καλή άνοιξη Γλαύκη μου και πάντα να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που θα σε στηρίζουν σε όλες στου τις στιγμές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με όσα λες Άννα μου!
      Καμιά φορά ελπίζουμε σε ορισμένα πράγματα που ίσως φαντάζουν ανέφικτα και τελικά αποδεικνύεται ότι αυτή η μικρή ελπίδα τροφοδότεισαι τη δράση, ώστε να υλοποιηθούν τα ουτοπικά σχέδια.
      Σπάνιο και απαιτεί καθαρό νου, για να μην φύγει εντελώς από την πραγματικότητα. Χρυσή ισορροπία...
      Καλή άνοιξη και για σένα εύχομαι και σ' ευχαριστώ πολύ, κορίτσι μου!

      Διαγραφή
  6. Καταλαβαίνω πως πίσω απ' τις λέξεις σου προσπαθείς να ορίσεις τη νοητή γραμμή ανάμεσα στην ελπίδα και την υπέρμετρη προσδοκία. Καλό είναι να έχουμε όλα τα σενάρια σ' ετοιμότητα για να μη μας αιφνιδιάζουν οι δυσάρεστες εξελίξεις, αυτό πιστεύω εγώ. Και φυσικά την ελπίδα μας σύμμαχο, μαζί με όλη μας τη θετική σκέψη.
    Καλή άνοιξη να έχεις Γλαύκη μου, πάντα με καλούς φίλους τριγύρω σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με κάλυψες απόλυτα, Μαράκι μου!
      Αντεύχομαι και για σένα τα καλύτερα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Η ελπιδα είναι η πεμπτουσια της ανθρωπινης αυταπατης. Μα ταυτοχρονα η πηγη της μεγιστης δυναμης και της μεγαλυτερης αδυναμια μας. Παντως κι εγω ειμαι από εκεινους που ελπιζουν η μαλλον ειμαι από εκεινους που πιστευουν ότι το «αυριο θα είναι μια αλλη μερα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορείς να ανταστείς πόσο χαίρομαι που διαβάζω αυτά από σένα και αποτελούν ειλικρινά έκπληξη!
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  8. Η Ελπίδα είναι εκείνη η δύναμη τής πλάνης που μας τροφοδοτεί ως το τέλος, μιας και πεθαίνει τελευταία... (δικό μου μουστάκια..) Καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λεπτή η γραμμή που χωρίζει τον εφησυχασμό από την προσπάθεια. Και τα δυο στην ελπίδα στηρίζοντα.
    Τελικά, όπως όλα, έτσι και η ελπίδα εξαρτάται από την οπτική γωνία με την οποία βλέπεις τον κόσμο.
    Μια όμορφη Άνοιξη εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα είναι όμορφη η Άνοιξη, κορίτσι μου, γιατί θα την αντικρίσουμε και θα τη βιώσουμε από αυτή την οπτική γωνία...;-)
      Φιλιά πολλά, ΑΛεξάνδρα μου!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.