Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Δελτίο επικαιρότητας χαράς και γκρίνιας


































Μια ανάρτηση τρία σε ένα... 
Ένα δελτίο επικαιρότητας με διαφορετικά θέματα, όπως μου προέκυψαν!
Τα ένα είναι προσωπικό και είναι μια ενημέρωση αποκατάστασης... και τα άλλα δύο αφορούν σε κοινωνικές συμπεριφορές και στο περιβάλλον.
Και όπως πάντα μουσική...



Α΄ Θέμα


Όπως λέει και η λαϊκή ρήση... "όποιος βιάζεται σκοντάφτει" και ξεσηκώνει τους άλλους άδικα, "πίστευε και μη, ερεύνα", όπως λένε οι Γραφές κι εγώ βάζω το κόμμα όπου με βολεύει... Πού ν' ακούσω όμως, όταν η γειτόνισσα μάλλον τα έχει χάσει ή το έκανε επίτηδες;
Αισθανόμουν σαν την γοργόνα, την αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου, όπου έβγαινα και ρωτούσα "Ζει ο βασιλιάς Νικολής;"!
"Ζει! Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει!", ήταν η τελική απάντηση από άλλες έμπιστες πηγές, μέχρι που πήγε η μητέρα μου Αθήνα και το επιβεβαίωσε...!!!
Όλα αυτά αφορούν στον περίφημο γάτο Νικολή, που την περασμένη εβδομάδα αναστάτωσα τους αναγνώστες εδώ με τον υποτιθέμενο χαμό του και ζητώ συγνώμη γι' αυτό. Όμως, τι θα πιστεύατε κι εσείς αν η γειτόνισσα στο απέναντι σπίτι, που το ξέρει το γατί, αφού την επισκέπτεται συχνά, σας έλεγε ότι το σκότωσε αυτοκίνητο μπροστά στον πεζόδρομο που μένουμε και το μάζεψε η ίδια; Άδικο είχα; Εκείνος βέβαια έλειπε για μέρες, γιατί αφενός δεν μας έβλεπε εκεί και αφετέρου έχουν βρει ευκαιρία τα παιδιά του (είναι μικρούλης αλλά έχει ήδη και παιδιά...) κι έρχονται συνέχεια στην αυλή μας, διότι λείπουν οι άλλοι γείτονες που τα έχουν και δεν το δέχεται με τίποτε! Αγριεύεται, όπως κάνουν όλα τα αρσενικά με τα μωρά τους...
Επέστρεψε περιχαρής, όταν είδε τη μητέρα μου και... καταβρόχθισε μερικά μεζεδάκια!






Β΄ Θέμα


Να και η ώρα και το θέμα της γκρίνιας...!
Τι έχετε πάθει ρε παιδιά και κατουράτε όπου βρείτε;;; Τόση συχνουρία πια!
Αναφέρομαι ειδικά στον ανδρικό πληθυσμό, όπου εκπρόσωποί του το έχουν βρει εύκολο κάθε τρεις και λίγο να ουρούν σε όποιο σημείο τούς εμπνεύσει. Στέκομαι σε αυτό, καθώς εδώ και μέρες πηγαίνοντας για μπάνιο έβλεπα διαρκώς να έχουν σταματήσει πάνω στον κεντρικό δρόμο κάποιοι "κύριοι" και να το... βγάζουν επιδεικτικά όπου λάχει όπως λεν και οι Βλάχοι!
Και άντε, πες ότι είναι μεγάλη ανάγκη και πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουν, τουλάχιστον δεν πάνε σε μέρος που δεν αποτελούν δημόσιο θέαμα! Το θεωρώ προσβλητικό από τη μία για τους διερχόμενους και από την άλλη δείχνει αδιαφορία προς τον τόπο. 
Άλλες φορές έχω δει μαμάδες να βάζουν τα παιδάκια τους να κάνουν τα τσισάκια σε κεντρική πλατεία της πόλης ή σε διαχωριστική λωρίδα δίπλα στην προβλήτα τουριστικού μέρους ή σε όποιο άλλο εμφανές σημείο δημόσιας περιοχής. Ε, υπάρχουν και άλλες μαμάδες που έχουν παιδιά και φροντίζουν έγκαιρα το πού θα κάνει την "ανάγκη" του το παιδάκι τους, απλά απασχολούν το μυαλό τους παραπάνω...!
Θα μου πεις οι πόλεις μας βρωμοκοπούν και ζέχνουν από ούρα, οι δρόμοι στην εξοχή θα με πειράξουν; Όλα με πειράζουν και περισσότερο η αδιαφορία και ο ωχαδελφισμός που μας χαρακτηρίζει. 
Δύο ακόμα παραδείγματα. Μέχρι πέρσι σε κάποια από τις παραλίες που πάμε για μπάνιο, συνήθιζαν πολλοί να λερώνουν απίστευτα τα αποδυτήρια με πεταμένα χαρτιά, σερβιέτες, μωρομάντιλα, πάνες για παιδιά, ακόμα και με ακαθαρσίες και φυσικά ο κάδος απ' έξω...! Ευτυχώς, φέτος, μετά από παρατηρήσεις προφανώς σταμάτησε το πανηγύρι της βρωμοκρεπάλης!
Φυσικά σε άλλη παραλία πιο δίπλα τα πάντα αστράφτουν από καθαριότητα, περιποίηση και οργάνωση! Τόσο, που τους βγάζει κανείς το καπέλο! Χαίρομαι πάρα πολύ, όταν βλέπω τέτοιες αξιόλογες, με μεράκι και απόλυτο επαγγελματισμό προσπάθειες!
Μήπως να μπει φόρος και εις το κατούρημα; Όπως λέει και ο Σουρής:

"Και φόρον εις το κλάμα
Φορολογούνται χωριστά
Ή και τα δυό αντάμα;
Όμως το εις την ύπαιθρον
Λαμβάνον χώραν χέσιμον
Τυγχάνει εξαιρέσιμον!"







Γ΄ Θέμα


"Ποιος είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός που ενδημεί στις παραλίες της Ελλάδας; Αποτσίγαρα. Με αριθμητική διαφορά ακολουθούν τα πλαστικά αντικείμενα, με κυρίαρχα τα πλαστικά πώματα μπουκαλιών."

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το προηγούμενο θέμα...

"Φανταστείτε πώς θα ήταν να πηγαίνατε για μπάνιο και, αντί να βουτήξετε στα δροσερά νερά, να προσγειωνόσασταν σε μια θάλασσα πενήντα τεσσάρων χιλιάδων τετρακοσίων είκοσι τριών αποτσίγαρων, πλαισιωμένων από χιλιάδες πώματα μπουκαλιών. Ή να απλώνατε την πετσέτα σας επάνω τους για να ξαπλώσετε;"
Και δεν είναι μόνο αυτά που βρέθηκαν και περισυλλέχθηκαν... ολόκληρα νοικοκυριά εντοπίστηκαν, από έπιλπα σπιτιού μέχρι ηλεκτρονικός υπολογιστής, παπούτσια, πιπίλες, κουδούνες ζώων κ.ά....!


Το παρακάτω άρθρο μας ενημερώνει για την κατάσταση αρκετών ελληνικών ακτών και την εξαιρετική συλλογική προσπάθεια για τον καθαρισμό τους, η οποία έλαβε χώρα το 2015-2016 και οργανώθηκε και συντονίστηκε από την Ελληνική Ενωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA).





Καλό μήνα!
Τον τελευταίο του καλοκαιριού...
Ας είναι πιο γλυκός και ξεκούραστος για όλους!




12 σχόλια:

  1. Γλαύκη καλό Μήνα....!
    Για πάμε να ...σχολιάσουμε:
    Α) Δόξα το Θεό....! ο Νικολής ζει και ...βασιλεύει.....! εντάξει το φινάλε μετράει και όλα καλά με την ...παρεξήγηση.

    Β) Η Ασέβεια προς το χώρο γύρω μας είναι διογκούμενη Γλαύκη και το βλέπεις σε όλη του την έκταση. Μια από αυτές είναι και οι μαντράχαλοι που την ...αμολάνε όπου τους βολεύει με πλήρη αδιαφορία αλλά και οι καλές "μαμάδες" που κάνουν το ίδιο στα παιδάκια τους. Φυσικά έχουμε και πάρα πολλούς που με σκυλιά τα αμολάνε όπου νάναι, (ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ...!!!) αλλά εμείς....! Έχω σκύλο και αυτό είναι κάτι που το παλεύω συνέχεια.

    Γ) Τα σκουπίδια στην παραλία τώρα...! ε εδώ έχουμε τεράστιο θέμα, δείγμα του επιπέδου μας ως λαού και της παιδείας μας. Ότι μπορείς να φανταστείς παρεπιδημεί στις παραλίες αλλά και επιπλέει στις ακτές ειδικότερα όσες δεν επιτηρούνται. Κατά τα άλλα τους φταίνε τα σκυλιά αν τα πας για μπάνιο στη θάλασσα......

    Και πάλι ευχές Γλαύκη, καλή συνέχεια να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν τεράστια η χαρά μου, όταν έμαθα ότι υπάρχει ο γατούλης. Έκανα σαν μικρό παιδί...
      Όσο για τα υπόλοιπα, είναι θέμα παιδείας καθαρά η αλλαγή σκέψης και πράξης προς το περιβάλλον. Και δεν έχει με την περιβαλλοντική εκπαίδευση την τυποποιημένη στα σχολεία, αλλά με την προσωπική στάση και δράση των εκπαιδευτικών στον χώρο του σχολείου - φυσικά και στην προσωπική ζωή τους! Τα έτοιμα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν να δώσουν ελάχιστα έως τίποτε στα παιδιά σε σχέση με τις καθημερινές δράσεις και τη σχολική ρουτίνα, όπως θα λέγαμε, όπου το παιδί θα μάθει μέσα από την ίδια την ζωή του πώς να συμπεριφέρεται απέναντι στον χώρο που ζει. Αποδεδειγμένο από την πολύχρονη εμπειρία μου σε αυτή την εργασία.
      Καλή συνέχεια, Γιάννη μου, και εδώ είμαστε , αφού καθαρίστηκε ετούτη την εβδομάδα υπολογιστής μου από ιούς και... παράσιτα...χεχε, γι' αυτό και χάθηκα!

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Για ακόμη μία φορά έπιασες τον σφυγμό, θα έλεγα!
      Ναι, θα μπορούσα να είμαι αυτό το κορίτσι που λέει το τραγούδι, καθώς μου αρέσει να γυρίζω σε διάφορα μέρη με το αυτοκίνητο και να απολαμβάνω απίστευτα τα τοπία και τον κόσμο. Μου αρέσει τα όμορφα πράγματα και η εκλεπτυσμένη ζωή και τα επιδιώκω, όμως αντίστοιχα μπορώ να ζήσω πολύ απλά χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, δηλ. και του σαλονιού και του λιμανιού...
      Σ' ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  3. Έλα! Τι ήταν κι αυτό;;;; Ευτυχώς, το γατάκι σας είνα καλά!!!! Γιούπι!
    Ποτέ δεν κατάλαβα την ανάγκη να λερώνουμε και να κακοποιούμε με κάθε τρόπο το χώρο που ζούμε...
    Είναι εξοργιστικό, Γλαύκη. Και δεν φτάνει που βρωμίζουν το σύμπαν, σε κοροϊδεύουν κιόλας, όταν σε δουν να ψάχνεις, π.χ. κάδο για σκουπίδια...

    Τέλειος ο Σουρής για τέτοιες καταστάσει!
    Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού να έχουμε! ♡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, γιούπι!!!
      Δεν έχουν καταλάβει ότι είναι ένα φτύσμα στο σύμπαν... Η γιατρειά δύσκολη, αλλά δεν κατα θέτουμε τα όπλα!
      Να είσαι καλά, Αλεξάνδρα μου!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  4. Πολύ χάρηκα για τον Νικολή!!!!
    Ως προς τα υπόλοιπα είναι να αναρωτιόμαστε
    για το ύψος της παιδείας μας!!!

    Σε φιλώ πολύ Γλαύκη μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλει δουλειά πολλή, για να γυρίσει ο ήλιος και κατάλληλο τρόπο!
      Φιλιά πολλά, Ελένη μου, και σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  5. Καταρχάς μη ζητάς συγνώμη που μας μεταφέρεις ευχάριστα!
    Πολύ χαρήκαμε που ζει ο βασιλιάς Νικολής!

    Πόσο λατρεύω το Bang Bang το είπα?

    Πιάσε τώρα σκηνικό που καμιά μουσική υπόκρουση δεν του ταιριάζει, εκτός ίσως από το θέμα του πιο τρομακτικού θρίλερ..
    Βράδυ, παρκάρω στην άκρη του δρόμου μέσα στην πόλη και περιμένω να παραλάβω δικό μου άτομο, το οποίο άργησε λίγα λεπτά να κατέβει..
    Μέσα στο αυτοκίνητο εγώ, με κλειστά φώτα εννοείται...ξαφνικά βλέπω κυριούλη να μπαίνει ακριβώς μπροστά στο αυτοκίνητο και να ξεκουμπώνεται..η πρώτη μου σκέψη να κορνάρω, αλλά επειδή ήταν και κάποιας ηλικίας φοβήθηκα μήπως πάθει καρδιακό...η δεύτερη σκέψη να ανοίξω τα φώτα, άκυρη γιατί έτσι θα "φώτιζα" το θέαμα που δεν ήθελα με τίποτα να δω...
    Τελικά έστρεψα το κεφάλι στο πλάι και αποτόλμησα ματιά προς τα μπρος όταν είδα μια σκιά να απομακρύνεται...
    Δηλαδή έλεος!!!

    Αυτό που γίνεται με τα σκουπίδια και τις γόπες είναι απερίγραπτο...και όχι μόνο στις παραλίες!
    Ο άλλος το παίζει καθαρός και νοικοκυρεμένος και γυαλίζει και το αυτοκίνητο κάθε τρεις και λίγο και ξαφνικά τον βλέπεις να ανοίγει το παράθυρο και να πετάει απ' έξω ό, τι τρώει, ό, ι πίνει κι ό, τι καπνίζει...κατά τα άλλα νοικοκύρης!!
    Τις περισσότερες γόπες που έχω δει στη ζωή μου να απλώνονται παντού, αλλά παντού, ήταν στην Αγγλία που απαγορεύεται το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους και οι καπνιστές βγαίνουν από τα κτίρια με το τσιγάρο στο στόμα και το ανάβουν μόλις περνούν την πόρτα...
    Και είχε και πρόστιμο αν πετάξεις κάτω γόπα..κι έβλεπες τη γόπα σε κάθε πιθανό, αλλά και απίθανο σημείο!

    Φιλιά πολλά και καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ για τον Νικολή!!!

      Ο κυριούλης έκανε απλά σαν τα ζωάκια κι εσύ αναγκαστικά σφύριζες δήθεν αδιάφορα... τι να τους πει κανείς! Τώρα αν του έλεγες "Ψιτ, κύριος, τα κουβαδάκια σου και σε άλλη παραλία", θα γινόσουν εσύ γραφική και παράξενη!

      Το ίδιο συμβάινει, να κάνεις παρατήρηση για τα σκουπίδια στους σούπερ δήθεν "νοικοκυραίους"...έλεος πια με την αμορφωσιά, τον άδειο εγκέφαλο και την υποκρισία!

      Φιλιά πολλά και να περνάς όμορφα τις γλυκιές μέρες του καλοκαιριού!


      Διαγραφή
  6. Αυτο με την βρωμια παντου με βγαζει και μενα εξω απο τα ρουχα μου... αλλα κια το κατουριμα βρε τι λαος ειμαστε;
    Θα περασουν γενιες να καθαρισουμε τον τοπο μας .. πρειε να υπαρχει παιδια απο το σπιτι πρωτα.. απο εκει θα μαθει το παιδι να μην πετα τιποτα κατω και μετα θα το συνεχισει για τι θα του γινει βιοωμα... αλλα αυτό δεν βαρισαι βρε αδερφε μας εφαγε...!!
    χαιρομαι για τον Νικολα.. που ειναι κλα .. μα και αυτή η γειτονισα βρε αγαπη μου καλα ήταν ;.αν ηταν μεγαλη... μην την παρεξηγεις η αλτζχάιμερ παραμονευει ... να περνας κλα εστω και στα δυσκολα.. φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν από το σπίτι τους επιτρέπουν από μικρά να κατουρούν στους κήπους ή όπου βρουν, γιατί μπορούν και τους κάνουν χάζι, μην περιμένεις γιατρειά!
      Όλα είναι "έλα μωρέ δεν έγινε και τίποτε"...
      Η γειτόνισσα είναι κάποιας ηλικίας, όχι πολύ μεγάλης, αλλά είναι αυτό που λέμε κουτοπόνηρη και λίγο αγαθοβιόλα. Τελοσπάντων, εγώ φταίω που την πίστεψα και δεν ρώτησα και άλλους πρώτα.
      Φιλιά πολλά και να είσαι καλά, Ρούλα μου!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.