Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Ποιος σε κερδίζει με την "πρώτη ματιά";

Σε μια εποχή όπου συναντά κανείς πρόσωπα δίχως χαμόγελο, με μια κάποια σκοτεινιά στο βλέμμα, με μια παγωμένη έκφραση, τότε είναι που αναζητά εκείνα τα πρόσωπα που θα τον κερδίσουν, ας πούμε, με την "πρώτη ματιά". Προσπαθεί να βρει αυτά που θα τον κάνουν να αισθανθεί εμπιστοσύνη και αισιοδοξία.

Ποια είναι είναι όμως αυτά τα άτομα που έχουν το συγκεκριμένο χάρισμα, να σε κερδίζουν από το λίγο που θα έρθεις σε επαφή μαζί τους;

Συνήθως είναι άνθρωποι που έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία λειτουργούν ως σύνολο που εκπέμπεται στην παρουσία τους. Ας δούμε μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά...

Θεωρούν το λάθος γόνιμο και αποδέχονται τις αδυναμίες και ατέλειές τους, δεν φοβούνται να είναι ο εαυτός τους χωρίς πολλά πολλά κόμπλεξ, οπότε απουσιάζει το ψυχρό αψεγάδιαστο που απομακρύνει κάθε άλλον που θα ήθελε να τους προσεγγίσει.

Δεν αγαπούν τα κουτσομπολιά και δεν αναμειγνύονται σε τέτοιου είδους "πηγαδάκια" στην εργασία τους, σε συντροφιές ή όπου αλλού μπορεί να συμβαίνει. Γνωρίζουν ότι η ανθρώπινη φύση έχει τα δυνατά μα και τα αδύναμα σημεία της και δεν έχουν λόγο να σχολιάσουν επιπόλαια ή με έναν τρόπο βίαιο κι εκδικητικό.  Εξάλλου, ο τρόπος που θα μιλήσουν για άλλους εύκολα θα ταυτιστεί με την εικόνα των ίδιων.

Το πιο σημαντικό όμως χαρακτηριστικό αυτών των ανθρώπων είναι η ικανότητά τους να ακούν προσεχτικά τους συνομιλητές τους και να τους κάνουν τις κατάλληλες ερωτήσεις. Έτσι, εμπνέουν εμπιστοσύνη σε όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους, με αποτέλεσμα να τους επιτρέπεται να ανοιχτούν με άνεση δίχως φόβο ή καχυποψία. Σε αντίθεση με εκείνους που μιλάνε ακατάπαυστα και με καθαρά εγωκεντρικό τρόπο, παραλείποντας να βάλουν μια τελεία για να ακούσουν και λίγο. Όσοι επιτρέπουν στους άλλους να μιλήσουν, ακούγοντας παράλληλα με ενδιαφέρον, γίνονται αυτόματα ο καθρέφτης τους. Πώς να μην είναι, λοιπόν, καθοριστικής σημασίας αυτό το χαρακτηριστικό;

Ένα τελευταίο, είναι η θετικότητα που εκφράζουν αυτοί οι άνθρωποι. Έχουν να πουν πάντα κάτι καλό και στις πιο δύσκολες φάσεις, νοιάζονται για όσα συμβαίνουν γύρω τους, φροντίζουν και συμπαραστέκονται όταν χρειάζεται, φέρονται γενναιόδωρα. Κι όλα αυτά γιατί, τελικά, ζουν τη ζωή με ουσιαστικό τρόπο. Την αγαπούν και δεν λησμονούν να χαμογελούν αυθόρμητα κι ειλικρινά.

Ο ήλιος λάμπει στην ψυχή τους και τούτο δεν κρύβεται στα μάτια των άλλων.

 

👀  Όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει κάποιο άλλο χαρακτηριστικό ή να επιλέξει ποιο από τα παραπάνω είναι το βασικότερο για εκείνον, ώστε να τον κερδίσει κάποιος άνθρωπος με την παρουσία του από την "πρώτη ματιά" (πρώτες επαφές).





15 σχόλια:

  1. Δεν το εχω σκεφτει ποτε
    και δεν μπορω να το διατυπωσω με σαφηνεια
    αλλα νομιζω οτι εκεινοι που με κερδιζουν
    και μου γινονται συμπαθεις με την πρωτη ματια
    εχει να κανει με το πως θα εκφραστουν
    πως θα μιλησουν, ακομα και πως θα με κοιταξουν
    Βεβαια υπαρχουν και αλλα στοιχεια
    που ξεχωριζω σε ενα ανθρωπο
    οπως η ευγενεια, η απλοτητα
    ενα φωτεινο και ζεστο προσωπο
    αν υπαρχουν κοινα ενδιαφεροντα
    αν του αρεσει πχ η μουσικη
    το καμπερνετ, ο Κρις Ρεα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα χαρακτηριστικά που αναφέρεις είναι πράγματι δυνατά "όπλα" όταν τα διαθέτει κανείς. Όσο για τα κοινά ενδιαφέροντα έρχονται στη συνέχεια.
      στέκομαι σε αυτό το "πώς θα με κοιτάξουν", που είπες, διότι κι εγώ θεωρώ ότι το βλέμμα είναι ο καθρέφτης της ψυχής και μπορεί να πει τόσα πολλά, όσα δεν μπορούν να πουν ένα σώρο άλλα μαζί.

      Διαγραφή
  2. Εκείνοι που μπορούν να ακούν τον άλλον, για εμένα απολαμβάνουν τον μεγαλύτερο σεβασμό. Δυστυχώς, σήμερα, όλοι γνωρίζουν τα πάντα κι επιπλέον αρνούνται να ακούσουν τον άλλο.
    Την Καλημέρα μου, Γλαύκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι σήμερα έχει γίνει ένα από τα κορυφαία χαρακτηριστικά του σύγχρονου ανθρώπου και δυστυχώς είναι η αιτία πολλών προβλημάτων και διαιωνιζόμενων άλυτων θεμάτων.
      Να είσαι καλά, Βασίλη.

      Διαγραφή
  3. Από τα πιο σπάνια πράγματα που μπορεί κανείς να σκεφτεί στις μέρες μας είναι να βρει κάποιο-ους άλλους ανθρώπους που να σέβονται τους συνομιλητές τους δηλαδή να του ακούν και να μπορεί να υπαρχει ένας λογικός διάλογος.

    Καθημερινά δυστυχώς μιλάμε ή συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που δεν σε ακουν.Μόνο να πουν το δικό τους.

    Είναι πολλά που δυστυχώς όσο περνούν τα χρόνια εξαφανίζονται από τους ανθρώπους.
    ΤΟ γέλιο,η χαρά.Κάθε μέρα βλέπεις ανθρώπους με νεύρα χωρίς χαμόγελο και γενικά κλεισμένουεε στον εαυτό τους.

    Η μουσική επιλογή σήμερα από τον αγαπημένο
    Chris Rea.Ενα τραγούδι που δεν έχει ακουστεί στα ραδιόφωνα αλλά είναι κατά την άποψη μου πολύ ωραίο.(Μ).
    https://www.youtube.com/watch?v=MAYE1Mh1RcQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ένα τραγούδι ακόμα.(Μ)
      https://www.youtube.com/watch?v=v_I-z_AJ_4Q

      Διαγραφή
    2. Ζούμε την εποχή του παραλόγου και της ασέβειας γενικά, οπότε τι να πούμε! Πολλοί δεν ενδιαφέρονται να ακούσουν τι τους λένε και δεν το επιτρέπουν κιόλας μιλώντας επάνω στην ομιλία του άλλου. Σαν τους λένε ότι τους έχουν "γραμμένους". Με εκνευρίζει αφάνταστα όταν συμβαίνει αυτό, και δυστυχώς συμβαίνει πάρα πολύ συχνά. Στην εργασία τα πράσγματα γίνονται ακόμη χειρότερα.
      Μοιάζει θα έλεγα με εποχή πλέον των βαρβάρων "ουγκ"...! Τα ρόπαλα λείπουν και ο αληθινός καννιβαλισμός.
      Η χαρά και το γέλιο είναι συχνά κι αυτά ψεύτικα, καθώς έχουν συμβεί και τόσα πολλά με σαρωτικό τρόπο στην καθημερινότητά του, οπότε...
      Το θέμα είναι ότι όλα αυτά έχουν και συνέχεια, που δεν ξέρουμε πού θα βγάλει την ανθρωπότητα. Προς το παρόν φαίνεται στον ορίζοντα μόνο η αυτοκαταστροφή της.

      Το τραγούδι του Chris Rea είναι γοητευτικότατο και ενδιαφέροντες οι στίχοι του.
      Το τραγούδι του Kenny Loggins ρομαντικό και πολύ τρυφερό με πολύ όμορφους στίχους. Μου άρεσαν πολύ και τα δύο! Ευχαριστώ!
      Και δύο από εμένα:
      https://www.youtube.com/watch?v=6vyh0exoDOI
      Γνωστό από την ταινία και το επέλεξα, γιατί το Notting Hill είναι ένα θαυμάσιο μέρος να ζει κανείς :))
      https://www.youtube.com/watch?v=vi1WMhH641I
      Κι αυτό, γιατί μου αρέσει.

      Διαγραφή
  4. Γλαύκη μου ναι υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι με όλα τα θετικά που περιγράφεις και σίγουρα όταν τους συναντήσεις η θετική τους αύρα και όλα όσα ακολουθούν στο χαρακτήρα τους σε κάνουν αμέσως, αν όχι αμέσως αλλά μέσα σε λίγο χρόνο και μόνο από τον τρόπο που μιλάνε να τους συμπαθήσεις και να τους εκτιμήσεις, γιατί θα έχουν όλα αυτά τα προτερήματα...εγώ θα εκτιμούσα και την ειλικρίνεια στα θετικά ενός ανθρώπου!
    Να σου ευχηθώ Γλαύκη μου να έχεις στην ζωή σου τέτοιους σπάνιους ανθρώπους! καλο σου απόγευμα φιλιααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι είναι, Ρούλα μου.
      Ναι, η ειλικρίνεια είναι σπουδαίο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης, αρκεί να τη χρησιμοποιεί ο καθένας με ευγενικό τρόπο κι όχι άγαρμπο :)
      Σ' ευχαριστώ για την ευχή σου, όμως δεν είναι πάντα εύκολο να το έχει κανείς. Ευτυχώς, έχω τέτοιους ανθρώπους.
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραίο θέμα επέλεξες σήμερα στην ανάρτηση σου. Μιλάς για συμπάθεια με την πρώτη ματιά. Θα συμφωνήσω με όλα όσα περιγράφεις ως χαρακτηριστικά συνήθως ανθρώπων που αποφεύγουμε, αλλά αυτά εγώ τουλάχιστον δεν τα διαπιστώνω με την πρώτη ματιά. Τα διαπιστώνω με τον χρόνο. Θα έλεγα πως με την πρώτη ματιά με ελκύουν οι άνθρωποι που έχουν γλυκύτητα. Αυτοί που δεν είναι κάθετοι και δεν κόβουν με το μαχαίρι, που δεν στραβομουτσουνιάζουν, δεν ξινίζουν, δεν συχαίνονται.
    Που δείχνουν συγκαταβατικοί. Που δεν με υποτιμούν. Που δείχνουν ειλικρινείς και με αγάπη μέσα τους.
    Σίγουρα δεν με ελκύουν οι άνθρωποι που δείχνουν έπαρση ή έχουν υφάκι χιλίων καρδιναλίων, μ'αυτούς ούτε καλημέρα :)
    την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Σίγουρα δεν είναι απλό να διαπιστώσει πολλά χαρακτηριστικά κανείς από την πρώτη ματιά. Το είχα σε εισαγωγικά στο κείμενο, καθώς εννοούσα από τις πρώτες επαφές με κάποιον. Όμως, αυτά τα χαρακτηριστικά που αναφέρεις είναι εκείνα που σε ελκύουν άμεσα σε έναν άλλο άνθρωπο ή η έλλειψή τους σε απωθεί από εκείνους.
      Οι άνθρωποι με έπαρση δεν τα έχουν βρει με τον αληθινό τους εαυτό και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση κατά βάθος. Οπότε καλύπτονται πίσω από την "χιλίων καρδιναλίων" εικόνα για να επιβάλλονται. Πώς να εμπιστευτεί κανείς μια εικόνα "χάρτινη";
      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
  6. Οι άνθρωποι, που δεν κρίνουν με ύφος δικαστή. Οι φίλοι που δεν χαϊδεύουν αυτιά και μπορείς να τους εμπιστευτείς. Οι άνθρωποι, που δεν θα σε "δώσουν" για να πυροδοτήσουν κάτι άσχημο στις σχέσεις σου με κάποιον τρίτο.
    Και φυσικά όλα αυτά, που ανέφερες, Γλαύκη μου.
    Την καλησπέρα μου, καλή μου φίλη και όμορφη βδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Γιάννη μου, είναι πολύ σημαντικά τα χαρακτηριστικά που αναφέρεις και λίγοι τα έχουν, καθώς ο κόσμος έχει γίνει πολύ εύκολος μέσα στην πολυπλοκότητά του!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  7. Όλα όσα σημειώνεις, που σπάνια θα τα βρεις συγκεντρωμένα σ' έναν άνθρωπο. Αν και νομίζω πως το καθένα είναι συνάρτηση του συνόλου, οπότε ένας "καλός άνθρωπος" λάμπει από μακριά και το βλέμμα του εκπέμπει φως. Ευτυχώς υπάρχουν ανάμεσά μας κάτι τέτοιες υπάρξεις. Ίσως γι' αυτό δεν έχουμε βυθιστεί στο απόλυτο σκοτάδι (ακόμα)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα μαζί δεν είναι εύκολο να τα βρει κανείς, όμως ο "καλός άνθρωπος" έχει πολλά από αυτά και κάπως σώζεται η κατάσταση, ειδάλλως θα είχαμε "λαλήσει" παντελώς!
      Αυτό το "σκοτάδι" με τρομάζει και προσπαθώ στην καθημερινότητά μου να παλεύω να διατηρείται μακριά από τους χώρους που κινούμαι... κάτι είναι κι αυτό θα έλεγα.
      Σε φιλώ, Μαρία μου!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.