Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Μήπως μετατρεπόμαστε σε βλάκες;

Ο τίτλος δεν είναι διόλου τυχαίος, καθώς με τόσα ανώμαλα, εξόφθαλμα και παράλογα που εξελίσσονται καθημερινά στον τόπο μας με τρομακτική θρασύτητα και χοντροκοπιά, εμείς παραμένουμε σταθερά ακλόνητοι, ακίνητοι, μπορεί και μαρμαρωμένοι σαν τον θρυλικό βασιλιά. 

Βρε, τελικά μήπως δεν πάμε και τόσο καλά. Μήπως, λέω εγώ τώρα, μήπως από την πολλή ιδιώτευση εξασθένησε το πνεύμα (με υπαρκτό τον κίνδυνο της πλήρους εξαφάνισης) και έφτασαν να παραλύουν όλο και περισσότερο ακόμα και τα αντανακλαστικά μας;

Ο ιδιώτης με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου είναι εκείνος που απέχει από οποιαδήποτε δημόσια δραστηριότητα και ασχολείται μόνο με όσα αφορούν στον προσωπικό του βίο. Στην Αρχαία Ελλάδα ο ιδιώτης θεωρούνταν άχρηστος και ήταν ανεπίτρεπτο να μην συμμετέχει κάποιος στα κοινά, αφού αυτόματα κάτι τέτοιο έδειχνε αμορφωσιά κι έλλειψη παιδείας.

Έλα μου όμως που, δίχως να το πάρουμε είδηση, μάλλον καταλήξαμε σε άριστους ιδιώτες και άχρηστους πολίτες. Γιατί δεν εξηγείται όλο αυτό που συμβαίνει, μια και είτε αισθάνεται κανείς βλάκας με όσα ακούν τ' αυτιά του και βλέπουν τα μάτια του είτε είναι βλάκας σε αυτή την χώρα! 

Το χειρότερο είναι ότι ο ιδιώτης περνιέται και για έξυπνος στον τόπο μας, αφού κοιτά αποκλειστικά τα ατομικά του συμφέροντα και δικαιώματα και ειδικά την περιουσία του και αδιαφορεί παντελώς για την ποιότητα ζωής της κοινωνίας στην οποία υπάρχει. Το "σπιτάκι" του και το "παιδάκι" του να μην πειραχτεί, ενώ τα υπόλοιπα στα π@$@ρ#@ του (που δεν έχει κιόλας)...

Φυσικά και οφείλει ο καθένας μας να κοιτάξει τα του οίκου του και να παλέψει γι' αυτά, αλλά να μην ξεχνιέται μόνο εκεί, διότι θα τον θεωρούν βλάκα και θα του το αποδεικνύουν κάθε μέρα όλοι αυτοί που επιθυμούν να ελέγχουν την ζωή του με κάθε τρόπο.

 



6 σχόλια:

  1. Συμμερίζομαι απόλυτα τις ανησυχίες σου, Γλαύκη μου. Είδες τι όμορφα και τι ανώδυνα την περάσανε την παραίτηση, την υποταγή και την εξαχρείωση;
    Φτάσαμε στο σημείο, σε μέση έκφραση, να θεωρούμε τη σαπίλα "φυσιολογική" και τη θέση μας "και τι να κάνουμε".
    Όταν ο καθένας θέλει να μη βρέξει κώλο στο να ζήσει καλύτερα τότε θα βουλιάξει στο σκατό, Γλαύκη μου.
    Συγγνώμη για το ύφος.
    Την καλησπέρα μου, καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, σαν να έριχναν το δηλητήριό τους αργά και σε πολύ καλά υπολογισμένες δόσεις, ώστε να επέλθει η μετάλλαξη χωρίς πολλές αντιδράσεις.
      Το ύφος είναι αυτό που πρέπει, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητάς συγγνώμη. Τα πράγματα θα πρέπει να λέγονται ως έχουν, μήπως και καταλάβουμε τι συμβαίνει.
      Νιώθω ότι χρειαζόμαστε ένα πολύ ισχυρό ταρακούνημα...
      Να είσαι καλά, Γιάννη μου!

      Διαγραφή
  2. "άριστοι ιδιώτες και άχρηστοι πολίτες" (!)
    Τα είπες όλα σε 5 λέξεις.
    Αν όντως προερχόμαστε απ' τον αρχαίο λαό που υπήρξε το λίκνο του πολιτισμού και της δημοκρατίας, αυτό που καταντήσαμε να είμαστε, είναι ο ορισμός της παρακμής.
    Συντάσσομαι απόλυτα με όσα καταγράφεις.
    Την καλησπέρα μου, Γλαύκη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς "ορισμός της παρακμής", όπως το είπες!
      Η ακμή, λες, να είναι ένα όνειρο τελειωμένο;
      Έχω κρυφή ελπίδα ότι θα γυρίσει όλο αυτό και θα δει φως...
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  3. Γλαύκη μου δεν θα αλλαζα ούτε τελεία απο αυτά που γράφεις, αφού τα βλέπουμε γύρω μας και θλιβόμαστε για την παθητικότητα των ανθρώπων...
    Σε αυτό ακριβώς στοχεύουν και να μην σηκώνει κεφάλι κανείς...σου δίνουν συντάξεις ψίχουλα και σου λένε και από πάνω, ζήσε! Εεεεε να μην πω τίποτα και λερώσω το στόμα μου! Ενα 21 χρειαζόμαστε, αλλά λείπουν οι Κολοκοτρωναίοι! Την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου, θα τρίζουν τα κόκκαλα των ηρώων του '21 με όσα συμβαίνουν σήμερα. Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι κι αυτοί "σαλάτα" τα είχαν κάνει με τις διαρκείς συγκρούσεις και τον διχασμό μεταξύ τους. Το θάρρος των τρελών κι απελπισμένων έφερε το ακατόρθωτο, ε, και η μια κάποια βοήθεια ισχυρών συμφερόντων...!
      Τώρα τι θα κάνουμε; Μια τέτοια "τρέλα" απαιτείται μα και ενότητα. ώστε να επιφέρει καρπούς.
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.