Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Πού ελεύθερος χρόνος τώρα;

Και να που έφτασαν οι ημέρες που αρχίζουν οι προετοιμασίες για την ίσως πιο όμορφη εορταστική περίοδο του χρόνου (πιο νωρίς προσωπικά μου φαίνεται ότι χάνουμε το νόημα). Όμως για να περάσει κανείς σε αυτή την περιβόητη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση - που μου αρέσει πολύ - απαιτείται πολύς ελεύθερος χρόνος. Δυστυχώς, για πολλούς δεν είναι εύκολο να βρεθεί, οπότε ή τρέχει σαν παλαβός για να προφτάσει να τα κάνει όλα ή προγραμματίζει αυστηρότατα τις ώρες και τις μέρες που θα διαθέσει ή τα παρατά όλα και αφιερώνει μία ημέρα μήπως και το απολαύσει.

Το μείζον θέμα εδώ είναι γενικά ο ελεύθερος χρόνος που πλέον φαντάζει άπιαστο όνειρο για μεγάλους και μικρούς και θαρρώ πως είναι μια κατάσταση απόλυτα καταστροφική για την πνευματική και ψυχική υγεία μα και για να είναι θέση κανείς να σταθεί ισορροπημένος και ακέραιος στη ζωή του. Στην εποχή μας είναι βαθιά η ανάγκη του ελεύθερου χρόνου, καθώς οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι φρενήρεις κι όχι όπως κάποτε, όπου η εργασία ήταν ολοήμερη και ιδιαίτερα κοπιαστική, όμως οι ρυθμοί ήταν βραδύτεροι και δίχως τέτοιου μεγέθους άγχος όπως το σημερινό.

Φυσικά, είναι σημαντικό να μπορεί ο άνθρωπος να αξιολογεί τον όποιο ελεύθερο χρόνο έχει ως πολύτιμο, προκειμένου να τον εκμεταλλεύεται προς όφελός του κι όχι να τον σπαταλά, μια και πίσω δε γυρνά...

Ο Αριστοτέλης παρομοιάζει τον ελεύθερο χρόνο με την ειρήνη και την εργασία με τον πόλεμο σε δύο έργα του - στα Ηθικά Νικομάχεια και στα Πολιτικά - όπου κι ερευνά το θέμα του ελεύθερου χρόνου. 

Πιο πολλά στο άρθρο που ακολουθεί:

 
 
Μέσα από το άρθρο στάθηκα περισσότερο σε αυτό το μικρό απόσπασμα:
 
«Είναι λοιπόν φανερό ότι κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου πρέπει να μαθαίνουμε και να διδασκόμαστε, γιατί αυτά τα μαθήματα και αυτά τα διδάγματα γίνονται για χάρη του εαυτού μας, ενώ αυτά που σχετίζονται με την εργασία είναι αναγκαία και για χάρη άλλων.» Αριστοτέλης, Πολιτικά 1338a10-14 
 
Μείζον θέμα για μένα...
Χωρίς ελεύθερο χρόνο ο σύγχρονος άνθρωπος δεν προλαβαίνει ούτε να σκεφτεί πάνω σε όσα συμβαίνουν γύρω του, στη ζωή του, να βρει τον εαυτό του, να αντιληφθεί ουσιαστικά πού βρίσκεται και να οραματιστεί πού θα ήθελε να πάει! Κι αυτό είναι κάτι που έχουν ετοιμάσει άλλοι γι΄αυτόν, καθώς εξυπηρετούνται άριστα τα συμφέροντά τους από μια τέτοια κατάσταση...
 
 
👉 Και... πολλή μουσική για τον - σπουδαίο - ελεύθερο χρόνο! Και μια ερώτηση στο τέλος...
 

 

 

 

 

 
💖  Πώς σας αρέσει να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;  
 
 

6 σχόλια:

  1. Οσο χρόνο ελεύθερο και να έχουμε πάντα κάτι θα μας λείπει.
    Έτσι είμαστε οι άνθρωποι.Θέλουμε ότι δεν έχουμε.
    Μέχρι να το "κατακτήσουμε ".Και μέτα κάτι άλλο.
    Ολα τα πράγματα σε μεγάλο βαθμό κουράζουν.

    Μουσικές υπέροχες Blues.Αγαπημένο το : Roscoe Chenier - Love Is Like A Hammer.

    Καλές γιορτές ,με υγεία ,μουσική , αγάπη και πολλά χαμόγελα.Γιατί η ζωή είναι μικρή.

    https://www.youtube.com/watch?v=fFQ2CNWWLs4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Όπως και να έχει ο ελεύθερος χρόνος είναι εντελώς απαραίτητος. Αν το αξιοποιούμε κατάλληλα, ώστε να ικανοποιούνται ζωτικές ανάγκες, τότε θα μπορούμρ να επιστρέφουμε στην εργασία μας και τις υποχρεώσεις μας γενικά με θετική διάθεση χωρίς την άμεση απαίτηση για περισσότερο χρόνο διακοπής.
      Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς λέγοντας "Όλα τα πράγματα σε μεγάλο βαθμό κουράζουν" .
      Από το μουσικό κομμάτι που προτείνεις μου άρεσε η μουσική ιδιαίτερα κι όχι οι στίχοι.
      Ευχαριστώ για τη μουσική και για τις ευχές και αντεύχομαι.

      Διαγραφή
  2. Ο Μαρξισμός-Λενινισμός έχει κάνει απέραντη σπουδή πάνω στο ζήτημα του ελεύθερου χρόνου του ανθρώπου του μόχθου και της εργασίας. Γιατί, ακριβώς πάνω σ' αυτόν θεμελιώνεται ένα ολάκερο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα για να παραχθεί η υπεραξία και το κέρδος.
    Βέβαια πολλοί είναι αυτοί που σνομπάρουν την μοναδική αληθινή αυτή προσέγγιση στο θεμελιώδες υπαρξιακό αυτό ζήτημα επιβίωσης για όλους μας.
    Για παράδειγμα, πώς θα μπορούσαν οι απολογητές του συστήματος να μάς απαντήσουν στο απλό ερώτημα του πώς γίνεται σε μια κοινωνία, που η τεχνολογία να έχει κάνει θαύματα στην παραγωγική μηχανή, ο εργασιακός χρόνος να αυξάνεται και όχι να μειώνεται.
    Τι έχουν άραγες να απαντήσουν πάνω σ' αυτό;
    Γλαύκη μου, χαίρομαι, που το έθιξες το μεγάλο αυτό ζήτημα.
    Να στείλω τις ευχές μου για καλές γιορτές, κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Γιάννη,.
      Στέκομαι από όλα τα λεγόμενά σου περισσότερο στην απορία σου, δηλ. πώς γίνεται σε μια κοινωνία με όλες τις ευκολίες που προσφέρει η τεχνολογία να αυξάνεται ο εργασιακός χρόνος!
      Θα απαντούσα σίγουρα ότι συμφέρει να είναι το πλήθος απασχολημένο διαρκώς και παραζαλισμένο, για να μην προλαβαίνει να ασχοληθεί με τον λάκκο που του σκάβουν... Μην ξεχνάς ότι όλα γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα μέσα στην καθημερινότητα και συνεχώς πληθαίνουν σε αριθμό όσα έχει να επεξεργαστεί ή να διαχειριστεί κανείς.
      Το σπουδαίο είναι να έχουμε την γνώση της κατάστασης, ώστε να δημιουργούμε εμείς σε καλό βαθμό τις συνθήκες που επιθυμούμε να ζούμε.
      Καλές γιορτές και για σένα εύχομαι!

      Διαγραφή
  3. Θα συμφωνήσω απόλυτα Γλαύκη μου εμείς τις παλιάς γενιάς που περνούσαμε με λίγα πράγματα, και είχαμε χρόνο ελεύθερο να διαβάσουμε, πάμε την βόλτα μας με τα παιδιά μας, αλλάξαμε με την πλύση εγκεφάλων που μας έκαναν και γίναμε υπερκαναλωτές χωρίς προσωπικό χρόνο στην ζωή μας.
    Ομως μεγαλώνοντας είδαμε με πόσο λίγα πράγματα μπορούμε να ζήσουμε και πολύ καλά μάλιστα, παίρνοντας πίσω τον χαμένο μας χρόνο, τον οποίο μου αρέσει να περνάω διαβάζοντας και πλέκοντας ...αυτά τα δύο είναι αυτά που θέλω να κάνω στον ελεύθερο χρόνο μου πια!
    Τα τραγούδια θα τα ακούσω στον ελεύθερο χρόνο μου!!🤣
    Καλά Χριστούγεννα να περάσεις Γλαύκη μου με ουσιαστικό ελεύθερο χρόνο! φιλιάααα! ✨🎄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου, τα λάθη διορθώνονται και χαίρομαι πολύ που και το παραδέχεσαι και που κατάφερες να κάνεις την αλλαγή. Αυτό είναι! Θα πρέπει να αξιολογούμε πολύ προσεκτικά ποια πράγματα έχουμε αληθινά ανάγκη και ποια μας τα "φορούν" άλλοι γιατί τους εξυπηρετεί ή ως ανασφαλείς θέλουμε να φτάσουμε κάπου που βρίσκονται άλλοι άνθρωποι, ενώ στην πραγματικότητα δεν μας αντιπροσωπεύει όλο αυτό. Έτσι χάνουμε την ουσία της ζωής και μένουμε εγκλωβισμένοι σε έναν κυκεώνα άχρηστων υποχρεώσεων, αναγκών και χαμένου χρόνου για το τίποτα.
      Να ακούσεις τα τραγούδια όποτε θες :))
      Σ' ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σου!
      Καλές γιορτές με ό,τι ποθείς κοντά σου να το έχεις!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.