Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

" Όπου πανηγύρι η Βασίλω πρώτη " (?)

Δεν ήρθα να πω πολλά λόγια, καθώς η φλυαρία μάς τελείωσε και δυστυχώς μας αποτελείωσε, θα έλεγα!

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχα χρησιμοποιήσει την έκφραση "το μοιρολόι του πληκτρολογίου", την οποία είχα δανειστεί από μία εκπαιδευτική ιστοσελίδα. Μου έκανε τόση εντύπωση η αλήθεια της, που δεν έφευγε από το μυαλό μου για ώρες. 

Πράγματι, όλοι κάτι γράφουν στα σόσιαλ μίντια για τις πολιτικές, οικονομικές μα και κοινωνικές καταστάσεις που μας κατακλύζουν καθημερινά από παντού. Άρθρα εκτενή ή μη, σχόλια ατέλειωτα και για οτιδήποτε "πετάξει" γύρω, τα τρόλια, δε, κάνουν πάρτι να ευχαριστηθεί η ψυχή κάθε κατακαημένου και "καμένου" μαζί!

Όλοι έχουν άποψη για όλα, η οποία, μάλιστα, θα πρέπει να εκφράζεται άμεσα, αφού πρώτα, φυσικά έχει κατέβει "αμάσητη". Έτσι, εύκολα, γρήγορα, επιπόλαια και συνήθως κακόβουλα! Μοιάζει να προσπαθεί κανείς να βγάλει το άχτι του (από διάφορα άλλα που τον κατατρώγουν) αντιδρώντας ασταμάτητα σε κάθε ερέθισμα , μια και μάλλον είτε δεν έχουν τι άλλο να κάνουν είτε παίρνουν τέτοια ικανοποίηση από αυτό, οπότε δε μετρά ο χρόνος της ιντερνετικής τους απασχόλησης. Εκτός... κι αν τα τσεπώνουν με κάποιο τρόπο σε χρήμα ή σε είδος ή οποιοδήποτε αντάλλαγμα.

Τα τρολ που πληρώνονται, για να "σκάβουν λάκκους" είναι για μένα έτσι κι αλλιώς κατάπτυστοι, όμως είναι και οι μόνοι που έχουν μια κάποια δικαιολογία...! 

Σαφώς, και δεν εννοώ να μη γράφει κάποιος την άποψή του για θέματα της επικαιρότητας, αφού είναι πολίτης μιας δημοκρατικής (;) χώρας, όπου επιβάλλεται να παίρνει θέση πάνω σε όσα του "σερβίρονται" κάθε φορά, αλλά παράλληλα οφείλει ως έλλογο και υπεύθυνο ον να επιλέγει το πότε και πώς θα μιλήσει. Να μην καταλήγει σαν την Βασίλω που είναι πρώτη σε κάθε πανηγύρι και να εξαντλεί την όποια δραστηριότητά του έως εκεί (κάποιους συμφέρει απίστευτα κάτι τέτοιο). Εκ του ασφαλούς όλα είναι απλά!

Το σημαντικότερο όλων είναι να αντικατασταθεί το μίζερο "μοιρολόι του πληκτρολογίου" με δράση και πράξεις χειροπιαστές που μπορεί να προσφέρει ο καθένας από τον δικό του "πάγκο" ή μέσα από ομάδες με κοινές ιδέες και σκοπούς. Να ανακουφιστεί κι αυτός ο καναπές (γούβα έκανε) πια και το όποιο κάθισμα επίσης, που φθάρηκε από την πολλή τη χρήση. 

Ειδάλλως, ας κλαίει τη μοίρα του, για την οποία θα είναι άξιος! Αμφιβάλλω αν το αντιλαμβάνεται κιόλας. Με λύπη (και όχι ειρωνεία) τα λέω δυστυχώς αυτά - ένα συναίσθημα που κατατρώει την ψυχή όπως το σαράκι ροκανίζει το ξύλο!

 

❤ Μουσική επιλογή παρέα με τις μέδουσες... από τις οποίες μπορεί να απαλλάχθηκαν οι θάλασσές μας, εντούτοις  τα "τσιμπήματα" άλλων πολλών "μεδουσών" δεν ξεπερνιούνται εύκολα.


   

14 σχόλια:

  1. Η ματιά της σκέψης σου είναι άκρως διεισδυτική και ενδιαφέρουσα, Γλαύκη μου.
    Το κοινωνικό στάτους και καθεστώς, κάνει ακριβώς αυτό που εντόπισες.
    Μάς οδηγεί, κατά κύματα, στη μαζική εκτόνωση του πληκτρολογίου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το καθεστώς παραμένει ή και ενισχύεται.
    Βέβαια, αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι. Καθώς, η κοινή γνώμη, διαμορφώνεται έστω σε συνθήκες αντίδρασης και προσπάθειας χειραφέτησης. Πολλές φορές διαμορφώνει κύμα θορύβου που είναι άκρως ζημιογόνο για το καθεστώς.
    Πόσα εκτρώματα δεν άλλαξαν μέσα από τη ...φωτιά του ...τουίτερ.
    Όμως δεν αρκεί αυτό. Για να το πάμε παρακάτω θέλει η οργή και η αντίδραση να αποκτήσει και ενότητα πολιτικής έκφρασης και συντονισμό δράσης. Για να έχει διάρκεια και αποτέλεσμα βάθους.
    Το πολιτικό υποκείμενο, που θα πάρει αυτήν την έκφραση και θα την μετασχηματίσει σε πολιτική είναι το μεγάλο εργαλείο.
    Πολύ ωραία κουβέντα άνοιξες Γλαύκη μου και χαίρομαι.
    Εν μέσω καλοκαιριού, οι σκέψεις πάνε κι έρχονται.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννη, καλησπέρα και από εδώ.
    Παρατηρώντας τι συμβαίνει στο διαδίκτυο προβληματίστηκα έντονα για την ουσία του πράγματος. Δε διαφωνώ ότι είναι ισχυρό εργαλείο και μπορεί να φέρει εμπόδια σε μερικά ζαβά που λαμβάνουν χώρα κάθε τρεις και λίγο, όμως διαφοροποιούμαι πάραυτα με την τακτική της απλής εκτόνωσης του συναισθήματος και ακόμη περισσότερο όταν ο γράφων ενδιαφέρεται μόνο να βγάλει τα απωθημένα του ή όλη την κακία του επειδή οι προσδοκίες του έμειναν μετέωρες.
    Το μείζον ζήτημα είναι τι γίνεται στην πράξη κι αν αυτό το πολιτικό υποκείμενο έχει τη συγκρότηση και τη θέληση να σταθεί γενναία και έξυπνα απέναντι σε μια ανέντιμη εξουσία.
    Διαπίστωσα, επίσης, φέτος στον εργασιακό μου χώρο ότι αρκετοί νέοι άνθρωποι φοβούνται να τα βάλουν με το "θεριό" όταν απαιτείται ή μένουν απαθή δίχως ενημέρωση καμία. Οι περισσότεροι πάντως νεότεροι και παλαιότεροι έχουν ανάγκη να τους πάρει κάποιος από το χέρι και να τους οδηγήσει. Αφόρητα κουραστικό για εκείνους τους δύο τρεις (το πολύ λέμε) που θα κρατούν τα ηνία της κατάστασης, οι οποίοι αναγκάζονται να δίνουν την τροφή έτοιμη μασημένη.
    Αν δεν κουνήσουμε τον πισινό μας, γιατρειά δεν υπάρχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. απαθείς και όχι απαθή (γιατί δεν είπα άτομα)

      Διαγραφή
    2. Μεγάλο θέμα βάζεις, Γλαύκη μου. Έτσι κι αλλιώς από μόνο του είναι τέτοιο. Και δύσκολο. Σίγουρα πρέπει να κουνηθούμε, να ζορίσουμε τη συνείδησή μας και να θυμηθούμε βασικές αξίες των κοινωνικών αγώνων.
      Τίποτα δεν έρχεται μόνο του. Αυτές τις εποχές, εστίες κοινωνικών αγώνων έχουμε, πολλοί μάλιστα από αυτούς με επιτυχία. Λιμάνια Cosco, E-food, Μαλαματίνα εργοστάσιο, Λάρκο. Είναι εστίες κοινωνικού αγώνα, τα πρωτοκύτταρα διαμόρφωσης συνειδήσεων. Είναι σημαντικά.
      Και φυσικά το πολιτικό υποκείμενο είναι το "δικό μας" εργαλείο που θα πολιτικοποιήσει την κοινωνική αναταραχή και αντίσταση. Ιστορική η αξία του.
      Έχουμε δουλειά μπροστά μας καλή μου φίλη.
      Στέλνω την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
    3. Δυστυχώς τους περισσότερους τους τρώει η καθημερινότητα και οι απαιτήσεις της, με αποτέλεσμα όλα όσα τρέχουν για όλους μας να τα θεωρούν ως κάτι απάλευτο ή τους περνά στα ψιλά!
      Μια θολούρα το μυαλό διακρίνω γενικά και δε θέλω να λέω πολλά αισιόδοξα. Ίδωμεν!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα.
    Με σχετικά καλή διάθεση λόγω διακοπών που για ακόμη μια φορά θα τις περάσουμε στην Αθήνα.
    Διαβάζω αρκετά,ακούω μουσική,ενημερώνομαι και ξεκουράζομαι.
    Εάν ακούς ραδιόφωνο τα βράδυα,το Σάββατο 6/8/2022 στις 10 το Βραδυ στο Kosmos 93,6 & 107 αρχίζει εκπομπές ο Γιώργος Πολυχρονίου.
    Αξίζει να το ακούμε!!!!
    https://www.e-tetradio.gr/Article/34922/xekina-ekpompes-sto-kosmos-936-o-giwrgos-polyhronioy

    Καλές διακοπές και καλή ακρόαση.
    ΥΓ: O offradio.gr έχει πολύ ωραίες επιλογές αυτόν τον μηνα που δεν έχει παραγωγούς και παίζει non stop μουσική.( Μ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα
      Πάλι καλά που η διάθεση είναι ανεβασμένη παρά του ότι δεν θα κάνεις διακοπές αλλού. Δυστυχώς δεν είναι εύκολα τα πράγματα πλέον. Ακόμα και σπίτι να έχει κανείς για να αλλάξει περιβάλλον είναι πολλές οι έγνοιες του και τα έξοδα συντήρησης.
      Το σημαντικό είναι να βρίσκουμε τρόπους να κάνουμε όμορφη την καθημερινότητά μας όπου και όπως κι αν είμαστε.
      Θα έχω υπόψη μου τις προτάσεις σου, καθώς δεν έχω προλάβει ακόμη να αφιερώσω χρόνο. Προσπαθώ να είμαι σε απόσταση από το διαδίκτυο και να απολαμβάνω τη θάλασσα, βόλτες με το ποδήλατο, μικρές εκδρομές τη φύση, ή συναντήσεις με φίλους. Στερηθήκαμε πολλά τα τελευταία χρόνια. Κοντέψαμε να χάσουμε ισορροπίες.
      Κοίτα να περνάς όμορφα με οποιοδήποτε τρόπο.
      Υ.Γ.:
      https://www.youtube.com/watch?v=R_F1wuz5CTo

      Διαγραφή
    2. https://www.youtube.com/watch?v=JK_jbBRTFBE

      Διαγραφή
  4. Δυστυχώς Γλαύκη μου η τεχνολογία που τρέχει πιά, έχει και αυτή δύο όψεις. Την καλή της και την κακή, που τείνει να πάρει υπέρμετρες και κούφιες διαστάσεις παντού και για τα πάντα.
    Ποιος νοήμον νους θα διαφωνούσε με αυτά που γράφεις;
    Την αλήθεια την ξέρουμε, αλλά ο στρουθοκαμηλισμός δεν αφήνει να την δούμε και σ αυτό έχουν συντελέσει πολύ παράγοντες...και πρώτα ο ωχαδερφισμός, του πως εγώ θα σώσω αυτόν τον τόπο; γι αυτό πάμε κατά διαόλου. Συγνώμη ούτε να το γράψω δεν θέλω γιατί μακριά από μένα τέτοιες εκφράσεις.
    Eυτυχώς που υπάρχουν και οι σκεπτόμενοι άνθρωποι έστω και αν είναι λίγοι κάνουν την διαφορά...
    Η μουσική σου υπόκρουση με γαλήνεψε να είσαι καλά και να περάσεις έναν Αύγουστο με τα καλύτερα του! φιλιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου, έχουμε χάσει πολλοί τον προσανατολισμό μας και την ουσία!
      Δεν ξέρω τι μπορεί να μας βάλει στον "ίσιο" δρόμο, όμως χρειάζεται επειγόντως να το πάρουμε αλλιώς!
      Κάθε μέρα κάτι γίνεται κι εμείς έκπληκτοι θεατές!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Είναι που για κάποιους το πληκτρολόγιο είναι μέσο εκτόνωσης. Είναι που δίνει την ψευδαίσθηση της σημαντικότητας και της αντίστασης σ' όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι ζουν ακόμα σ' αυτή τη νιρβάνα τους κι όταν έρθει η ώρα της κρίσης (ή της κάλπης), θα βελάξουν ή θα σφυρίξουν αδιάφορα...
    Ευτυχώς υπάρχει και η άλλη πλευρά που μπορεί να είναι υποδεέστερη αριθμητικά, αλλά κάνει τη διαφορά και κρατάει το ζύγι στην κοινωνία.
    Τραγουδάρα διάλεξες!
    Καλή συνέχεια στις αυγουστιάτικες εξορμήσεις σου, Γλαύκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να προσθέσω που συμπλήρωσες εξαιρετικά όσα γράφω;
      Σε αυτή την άλλη πλευρά ελπίζω κι εγώ! Μακάρι, γιατί είναι τόση η βρώμα που βγαίνει κάθε μέρα στην επιφάνεια, που χάνει κανείς το μυαλό του! Έλεος πια!
      Αντεύχομαι, Μαρία μου!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.