Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Μικρά καλοκαιρινά αξιοσημείωτα...

Μέσα στον κακό χαμό όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών - μάλλον αναμενόμενες, αφού για όλα είναι ικανοί - θεώρησα χρήσιμο να αφιερώσω λίγο χρόνο και χώρο εδώ για κάποιες όμορφες στιγμές των φετινών θερινών διακοπών. Μικρά αξιοσημείωτα για μένα από τη φύση την τέχνη και εν γένει τον πολιτισμό.

 

Ξεκινώ με την τέχνη...

Παρακολούθησα πριν αρκετές μέρες ίσως την καλύτερη θεατρική παράσταση αρχαίου δράματος - από όσες έχω δει εδώ και αρκετά χρόνια - και μάλιστα στον γαλήνια μαγευτικό χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων (κλικ). Δυστυχώς δεν το πέτυχα πέρσι την ίδια εποχή, αφού είναι η δεύτερη χρονιά που περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για το "Προμηθέας Δεσμώτης" του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη, παραγωγή Θέατρο Πορεία σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης. Μια θαυμάσια δουλειά για την οποία όλοι κατέθεσαν τον καλύτερο εαυτό τους, μπορεί και πάνω από αυτό. Δε συζητώ ότι ο Στάνκογλου ως Προμηθέας είναι εκπληκτικός, όπως και ο χορός που είναι κατά τη γνώμη μου σπουδαίος, διότι συμβαίνει σπάνια στις σύγχρονες παραστάσεις. Ό,τι και να πω θα είναι λίγο, καθώς είναι μια παράσταση που εμπλέκει τον θεατή ψυχικά, πνευματικά και σωματικά στη ροή του έργου από την αρχή μέχρι το τέλος, κάτι το οποίο έπραξαν επί σκηνής οι ηθοποιοί αλλά και όσοι εργάστηκαν πίσω από αυτήν για τη σκηνοθεσία, τη μετάφραση, τα σκηνικά και τα κοστούμια, τη μουσική και τον φωτισμό. Μια πραγματικά ξεχωριστή προσπάθεια! Μακάρι να γίνονταν πολλές τέτοιες...!

Πολύ περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα των υπόλοιπων παραστάσεων εδώ...


Συνεχίζω με τη φύση...

Έχω επισκεφτεί κατά καιρούς πολλά αξιομνημόνευτα μέρη στο κομμάτι της Βόρειας Ελλάδας που κάνω διακοπές εδώ και πολλά χρόνια (και λυπάμαι που δεν έχω γράψει κάτι για όλα αυτά, μα πρέπει να υπάρχει και η διάθεση), έτσι και φέτος βρέθηκα σε ένα σημείο της φύσης, το οποίο είναι ένα από τα πολλά πολλά αστεράκια που κλείνει με θέρμη στην αγκαλιά της η χώρα μας! Ο λόγος αφορά τον καταρράκτη του Λειβαδίτη που είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων και ανήκει στον Ν. Ξάνθης. Νιώθει κανείς να γίνεται ένα με τη φύση, να γαληνεύει η ψυχή και ο νους εντελώς στο πυκνό καταπράσινο δάσος από οξιές, φλαμουριές, σφεντάμια, να φαντάζεται τους σάτυρους να χορεύουν σε διονυσιακούς ρυθμούς και τις νεράιδες να λούζονται στα κρυστάλλινα νερά του. Η διαδρομή είναι βατή με πεζοπορία μίας ώρας περίπου, καθώς υπάρχει στενό μονοπατάκι που θέλει την προσοχή του στην κάθοδο, γιατί γλιστρά το χώμα σε κάποια σημεία. Η άνοδος (άλλη μία ώρα) θέλει με ρέγουλα, λόγω του ότι έχει λίγη ανηφοριά... Όπως και να 'χει το τέρμα σε αποζημιώνει με τον εντυπωσιακό καταρράκτη να χύνεται με ορμή σε βάθος 60 μ., όπου ο επισκέπτης καθήμενος στα βραχάκια γεμίζει το σώμα του φύση και ειρήνη. Και πράγμα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα όλος ο χώρος είναι προσεγμένος δίχως σκουπίδια από τους περιπατητές και διαμορφωμένος πέρα από τους επίσημους φορείς και από απλά μέλη του τοπικού ορειβατικού συλλόγου! 

Παραπάνω πληροφορίες για τον καταρράκτη των "καλοκυράδων" εδώ...

 

Κλείνω με τον πολιτισμό... 

Αφορμή αυτού του τελευταίου μέρους της ανάρτησης μία ολοκαίνουρια μουσική δημιουργία που μου έστειλε μία φίλη από την Ξάνθη ως αποχαιρετιστήριο δώρο για το φετινό καλοκαιρινό συναπάντημα. Συγκεκριμένα αφορά στα Άβδηρα, την πόλη που ίδρυσε ο Ηρακλής, σύμφωνα με τη μυθολογία, για να τιμήσει τον σύντροφό του Άβδηρο, ο οποίος κατασπαράχθηκε από τα άλογα του Διομήδη. Πατρίδα του Δημόκριτου και του Πρωταγόρα και άλλων φιλοσόφων, αστρονόμων και μαθηματικών. Ένας τόπος που γνώρισε μεγάλη ακμή στους αρχαίους χρόνους λόγω της στρατηγικής του θέσης, καθώς το λιμάνι του αποτέλεσε άνοιγμα προς άλλα λιμάνια της ευρύτερης περιοχής, όπως και ο έλεγχος δύο σημαντικών διαβάσεων, η μία του ποταμού Νέστου όπου εκεί περνούσε ο αρχαίος δρόμος (κατόπιν Εγνατία Οδός) που συνέδεε Ανατολή και Δύση και η άλλη ήταν ο ορεινός δρόμος (αρχαίος) που ένωνε το Αιγαίο με τις κοιλάδες του ποταμού Έβρου και του Δούναβη.

Περισσότερα στοιχεία για τα Άβδηρα εδώ... 

 

Ακούγοντας το μουσικό κομμάτι για τη Γη του Άβδηρου (που ακολουθεί στη συνέχεια) αναλογίστηκα ακόμη μία φορά πόσες ομορφιές έχει η χώρα μας μα και πόσες προσπάθειες γίνονται από ανθρώπους (κοινούς θνητούς) που επιθυμούν να σώσουν κάτι από την πολύτιμη ιστορία και τον μοναδικό πολιτισμό της, να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά της σε πολλά επίπεδα. Αξιέπαινοι σε ό,τι κι αν κάνουν!

 



 

7 σχόλια:

  1. Κατ' αρχήν, Γλαύκη μου, να κάνω αναφορά στους συνδέσμους που τοποθετείς στο κείμενό σου. Με πρακτικό έτσι τρόπο φροντίζεις να δώσεις μια μεγάλη γνωστική αξία στην ανάρτηση, καθώς μάς δίνεται η δυνατότητα να επισκεφτούμε τα όσα αναφέρεις και να επεξεργαστούμε περισσότερες πληροφορίες. Σε ευχαριστούμε γι' αυτό.
    Ο "Προμηθέας δεσμώτης", είναι από τις αγαπημένες μου τραγωδίες ως θέμα και σύμβολα. Χαίρομαι που απόλαυσες μια εξαίρετη παράσταση. Είχα δει και εγώ μια στην Επίδαυρο πολλά χρόνια πριν.
    Και η αναφορά στη φύση εκπληκτική.
    Γενικά μια ανάρτηση εδώ, γεμάτη ζωή, ομορφιά και γοητεία.
    Γλαύκη μου, να περνάς καλά κορίτσι μου και να γεμίζεις όμορφες παραστάσεις.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, Γιάννη
    Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που βρήκες ενδιαφέροντα όσα γράφω παραπάνω. Δυστυχώς, δεν αφιερώνω αρκετό χρόνο, για να περιγράψω πιο αναλυτικά και παραστατικά όσα είδα, γιατί προτιμώ να περάσω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο κάνοντας άλλα πράγματα που δεν θα μπορώ όλο τον χρόνο.
    Έχει τόσες υπέροχες γωνιές να επισκεφτεί κανείς που τι να πρωτοπρολάβει...
    Άσε που πλησιάζει και η ώρα της επιστροφής και δε θέλω να σκέφτομαι τι μας περιμένει από το φθινόπωρο...!
    Να είσαι καλά και να περνάς δημιουργικά τον χρόνο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επανέλαβα τέσσερις φορές τη λέξη "χρόνο"...ουπς! Πρέπει να το δω αυτό! :))

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα. Μας βάλατε ιδέες για την Ξάνθη. Πρέπει να είναι θαυμάσια. Εύχομαι να συνεχιστούν οι ωραίες θερινές εμπειρίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!
      Πράγματι είναι πολύ όμορφη η πόλη και με μια ιδιαίτερη μαγεία το βράδυ, ειδικά το παλαιό κομμάτι της. Η φύση δε του νομού είναι εκπληκτική και οργιώδης, δάση, νερά και πλούτος κάλλους!
      Να είσαι καλά και χαίρομαι αν πρόσφερα ένα μικρό έναυσμα για επίσκεψη του τόπου. Αξίζει σίγουρα!
      Οι θερινές εμπειρίες προς το παρόν τέλος, λόγω επιστροφής... του χρόνου πλέον αν όλα είναι καλά!

      Διαγραφή
  4. Η Βόρεια Ελλάδα έχει άπειρες ομορφιές, διαφορετικές διαδρομές και τοπία απ' αυτά που έχουμε συνηθίσει. Αυτό που θυμάμαι έντονα από ένα ταξίδι μας στην Ξάνθη που κατέληξε στα σύνορα του Έβρου, είναι η απεραντοσύνη της φύσης κι ο ανοιχτός ορίζοντας που ξεκουράζει τα μάτια και την ψυχή. Υπέροχες στιγμές περιγράφεις Γλαύκη μου! Φαντάζομαι την κατάνυξη που ζήσατε στην παράσταση του Προμηθέα.
    Να είναι το ίδιο πλούσιες σε εμπειρίες και οι υπόλοιπες μέρες των διακοπών σου. Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι' αυτό και για πολλούς άλλους λόγους ήταν πάντα το "μήλο της Έριδος". Πολλοί Έλληνες δεν τις γνωρίζω αυτές τις μοναδικές ομορφιές και συνήθως προτιμούν να κάνουν διακοπές σε άλλα μέρη κι όχι εδώ πάνω. Δε διαφωνώ ότι είναι πολλά τα χιλιόμετρα και οι περισσότεροι προτιμούν να αράξουν σε κάποιο νησάκι, όμως πραγματικά χάνουν.
      Κάποια στιγμή ίσως θα έπρεπε να γράψω για τις τρεις σημαντικές και αγαπημένες για μένα πόλεις, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, καθώς και για σημεία αξιόλογα (σχετικά με τη φύση και την ιστορία) που έχω επισκεφτεί και αξίζουν λίγη προβολή. Κάτι σαν οδοιπορικό ας πούμε (με προτάσεις ακόμα και για φαγητό, ποτό, προϊόντα κ.α.).
      Μεγάλο πλάνο αυτό... θα δείξει!
      Πολύ χαίρομαι που έχεις την εμπειρία του τόπου, οπότε καταλαβαίνεις σε γενικές γραμμές για ποιο πράγμα μιλώ.
      Αν δεν έχεις δει την παράσταση, να τη δεις στην Αθήνα που θα έρθει τώρα πάλι! "Κατάνυξη", ναι, αυτή είναι η λέξη που ταιριάζει πολύ περισσότερο και δεν μου ήρθε τον νου όταν έγραφα...
      Τέλος διακοπών πλέον και επιστροφή στα πάτρια και τις βαριές υποχρεώσεις...:)) Τι μας περιμένει πάλι φέτος, ούτε ο θεός δεν ξέρει!
      Φιλιά!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.