Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Radio, love of my life...! (?)

Ραδιόφωνο. Ένας κόσμος θαυμάσιος, συντροφιάς, διασκέδασης, ενημέρωσης, παρηγοριάς.

Πρόκειται για ένα μέσο ιστορικής αξίας, καθώς ήταν το πρώτο που έφερε τον άνθρωπο κοντά με άμεσο τρόπο σε όσα συνέβαιναν έξω από το σπίτι και τη γειτονιά του. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε περίοδο πολέμου για την αφύπνιση του κόσμου, γι' αυτό και κυνηγήθηκε η χρήση του.Επανασυνδέθηκαν άνθρωποι που είχαν χαθεί, εντοπίστηκαν εκείνοι που αγνοούνταν. Όλοι τότε γύρω από το μαγικό κουτί (σαν να ήταν πομπός θέρμανσης), το οποίο αντικαταστάθηκε εύκολα από τα επόμενα υπερσύγχρονα μέσα , την τηλεόραση και στη συνέχεια τους υπολογιστές κι όλα τα ψηφιακά.

Ο στόχος ετούτου του κειμένου, προφανώς, και δεν αφορά στην ιστορία του ραδιοφώνου, απλά έγινε μια πολύ μικρή αναφορά στο παρελθόν του, προκειμένου, να συνδεθεί με το παρόν του.

Το ραδιόφωνο αποδείχτηκε μεγάλη αγάπη μέχρι σήμερα, αλλιώς δεν θα εμφανίζονταν ποτέ οι περίφημοι "ραδιοπειρατές". Πάθος από τον εξοπλισμό που ήταν απαραίτητος έως την τελική εκπομπή και παρουσίαση όσων είχε ο καθένας να προσφέρει  στο κοινό. Λόγω της διαδραστικότητάς του με τις ζωντανές εκπομπές αποτελούσε και πομπό ελπίδας στους μοναχικούς ανθρώπους. Όχι μόνο άντεξε στην καταιγιστική επίθεση τόσο του τηλεχαζοκουτιού  όσο και της διαδικτυακής "αράχνης", μα επεκτάθηκε ψηφιακά με απίστευτο πλήθος επιλογών. 

Ο κόσμος επιθυμεί το μέσο αυτό για ενημέρωση και ψυχαγωγία οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας έχει χρόνο για ακρόαση, ειδάλλως το μέσο θα είχε ήδη πεθάνει. Πιθανή αιτία της ανθεκτικότητάς του  είναι ίσως η μυστηριακή ατμόσφαιρα που δημιουργείται εν απουσία εικόνας, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί ο ήχος - η φωνή, ο λόγος και η μουσική - επιτρέποντας στη φαντασία ν' ανθίσει. Παράλληλα με την έλλειψη οπτικών ερεθισμάτων ο νους συγκεντρώνεται περισσότερο στο περιεχόμενο του λόγου και την ποιότητα της μουσικής. Διπλή ωφέλεια! 

Το ζήτημα είναι ο τωρινός ακροατής τι προτιμά ν' ακούει; Επιμένει στους σταθμούς των κλασικών FM/AM ή τους νέους ψηφιακούς; Χρησιμοποιεί το μέσο μόνο για ενημέρωση ή μουσική ή και τα δύο; 

Πολλοί σταθμοί έχουν καταφύγει εδώ και χρόνια στην "κονσέρβα" και την επανάληψη, κάτι το οποίο καταντά κουραστικό και θεωρώ ότι επιλέγεται ως λύση σε φάσεις που κάποιος είναι εκτός σύνδεσης στο διαδίκτυο. Από την άλλη οι νέοι ψηφιακοί σταθμοί πολλαπλασιάζονται με γοργό ρυθμό, προσπαθώντας να ελκύσουν τους ακροατές  με κάτι πολύ διαφορετικό ο καθένας τους. Έτσι, ο ανταγωνισμός νομίζω ότι με τον καιρό γίνεται μεγαλύτερος, οπότε απαιτείται εκ των πραγμάτων η ενασχόληση με κάτι εξειδικευμένο. Ως εκ τούτου, ο ακροατής έχει τη δυνατότητα ν' απολαύσει το ραδιόφωνο από άποψη ποικιλίας όσο ποτέ άλλοτε. 

Ενδεχομένως, η συνέχεια όλης αυτής της "ραδιοκινητικότητας" θα κριθεί από τη στάση του κόσμου (τι έχει μάθει ν΄' ακούει, πόσο επιδιώκει το νέο και είναι ανοιχτός σ' αυτό) αλλά και από την ποιότητα, και την ευρηματικότητα, θα έλεγα, κάθε ραδιοφωνικού παραγωγού.

Έγραψα τα παραπάνω δίχως ιδιαίτερη γνώση πάνω στο θέμα (έπειτα από προτροπή αναγνώστη) παρά μόνο ως λάτρης της μουσικής και του ραδιοφώνου από παιδί, καθώς τότε η συγκεκριμένη συσκευή ήταν ανοιχτή σχεδόν όλη μέρα από τη μητέρα μου. Μάλιστα, τη μερίδα του λέοντος είχε το τρίτο πρόγραμμα . Έτυχα, λοιπόν, δέκτης πολλών ειδών μουσικής, όπως και ραδιοφωνικών εκπομπών ποικίλης θεματολογίας.

 

@ Ποια είναι η δική σας σχέση με το σύγχρονο ραδιόφωνο;

@ FM/AM ή webradios; 

 


 


 


 

 

22 σχόλια:

  1. Καλησπέρα.
    Ένα θέμα που με ενδιαφέρει πολύ γιατί λατρεύω το ραδιόφωνο αλλά και με στεναχωρεί πολύ.
    Επειδή και εγώ μεγάλωσα παρέα με το ραδιόφωνο γιατί και η δική μου μητέρα αγαπούσε πάρα πολύ την μουσική ακούγαμε τότε που υπήρχε μόνο η ΕΡΤ στα FM αλλά και ο σταθμός της Αμερικάνικης βάσης στα AM.(Μεγάλο σχολείο γιατί ήταν χιλιόμετρα μπροστά)
    Μετά ήρθε η ελεύθερη ραδιοφωνία που μέσα σε λίγα χρόνια δυστυχώς χάθηκε και αυτή με τις λεγόμενες playlists των ιδιωτικών πλέον ραδ.σταθμών που το μόνο που κάνουν είναι να βάζουν "μουσικούς παραγωγούς" απο τα παράθυρα γιατί είναι γνωστοί απο την τηλεόραση ή γιατί είναι μοντέλα ή γιατί έχουν μέσον και μπορούν και πιάνουν μια θέση χωρίς να έχουν γνώσεις μουσικής.
    Το θετικό όμως με την τεχνολογία είναι ότι μας έβγαλε απο αυτό το "δήθεν" των ραδιοφώνων των Fm και τις επαναλαμβανόμενες λίστες που κάθε μέρα με διαφορετική σειρά ακούγαμε τα ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ.
    Είμαι υπέρ των ραδιοφώνων που έχουν να παρουσιάσουν κάτι καλό αλλά και κάτι διαφορετικό.
    Για μένα οι σταθμοί που αξίζουν στα fm είναι ο
    kosmos 93,6, Ο Μελωδία 99,2 , ο Εν λευκώ 87,7, το τριτο πρόγραμμα.
    Απο webradios που πραγματικά την δουλειά τους πρέπει να ζηλεύουν τα ραδιόφωνα των Fm :

    https://www.jazzradio.com/#popular
    https://www.offradio.gr/
    http://www.athensparty.com/wonder/player
    https://www.gradio.gr/
    http://www.e-radio.gr/ManCode-Radio-Internet-Radio-i2195/live
    https://www.radioswissclassic.ch/en
    Μετά από αρκετό ψάξιμο έχω καταλήξει σε αυτούς αλλά το ψάξιμο δεν σταματάει.
    Γιατί αν ακούς κάθε μέρα τα ίδια νομίζω οτι αυτό λέγεται πλύση εγκεφάλου.

    Σ'ευχαριστώ που έγραψες αυτό το κείμενο για το αγαπημένο μας ραδιοφωνάκι που δυστυχώς πλέον υπηρετεί άλλη μια βιομηχανία.
    Την βιομηχανία της μουσικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν το κείμενο ήταν καλό, αλλά προσπάθησα να γράψω όπως μπορούσα σύμφωνα με τον χρόνο που είχα αλλά και τη γνώση επάνω στο θέμα.
      Εσύ και γνωρίζεις και ψάχνεις πολύ, οπότε θα μπορούσες να είχες γράψει πολλά και ενδιαφέροντα. Αν το θελήσεις για οποιοδήποτε θέμα, ο χώρος είναι στη διάθεσή σου.

      Ήδη έχω μάθει μέσα από τις προτάσεις σου ένα σωρό πράγματα όσον αφορά στη μουσική και στους σταθμούς και σ' ευχαριστώ πολύ γι' αυτό.

      Γενικά θα μου άρεσε να ακούω ένα webradio, το οποίο πέρα από ιδιαίτερες μουσικές επιλογές θα συνδυάζει και ποικίλα θέματα που να είναι ταιριαστά με τα μουσικά κομμάτια, να μπορεί να έχει επαφή με το κοινό διαδικτυακά μέσα από τη σελίδα του. Να διατηρεί, δηλαδή, ζωντανό το πρόγραμμά του. Το κοινό να είναι ενεργό με κάποιο τρόπο. Ιδέες έχω, χρόνο ακόμη να ασχοληθώ δεν έχω.

      Όταν μου το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις μου, θα ακούσω συγκριτικά όλους τους σταθμούς που προτείνεις παραπάνω. Κάποιους τους ακούω περιστασιακά, διότι μου τους έχει πει παλιότερα και μόνο τον τελευταίο δεν γνωρίζω καθόλου.

      https://www.youtube.com/watch?v=VJDJs9dumZI

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα και καλή σχολική χρονιά.
      Δεν ξέρω εάν συμφωνείς με αυτά που έγραψα εχθές.Από τα χρόνια που άκουγες ραδιόφωνο μέχρι σήμερα.
      Δεν υπάρχουν διαφορές ?
      Τότε ακούγαμε και σωστά την Ελληνική γλώσσα.
      Αλλά και οι μουσικοί παραγωγοί γνώριζαν απο μουσική.
      Δεν μπορώ να βάλω στην ίδια "ζυγαριά" τον κ.Γιώργο Παπαστεφάνου ή τον κ.Γιάννη Πετρίδη ή τον κ.Πολυχρονίου με τους σημερινούς παραγωγούς.
      Ευτυχώς ο κ.Πετρίδης κάνει ακόμα εκπομπές στην Ερτ και ο κ.Πολυχρονίου στο Nostos radio 100,6 κάθε πρωι στις 10.
      Για μένα η μουσική και το ραδιόφωνο είναι αγάπη,έρωτας,τρόπος ζωής και έκφρασης.
      Και μέσα σε λίγα χρόνια άλλαξαν ολα.Λίστες με mp3 και σχόλια χωρίς κανένα νόημα.
      Που είναι οι μουσικές γνώσεις που πρέπει να έχει ενας μουσικός παραγωγός?
      Και ποια η διαφορά του ενός απο τον άλλον.
      Το 2004 είχα γνωρίσει τυχαία την "φωνή" που έλεγε Τρίτο πρόγραμμα.Οταν είμασταν παιδιά.
      Την γνώρισα ως μεσίτρια ακινήτων.Είχε το γραφείο της στο Χαλάνδρι.Μουσικολόγος και καθηγήτρια πιάνου με σπουδές χρόνων.Έφυγε απο την ζωή στις 10 Μαρτίου 2012.Τυχαία
      είχα βρεί τότε σε άλλο blog αυτό :
      ( http://bosko-hippydippy.blogspot.com/2012/03/rip-1949-2012.html )

      Τέλος θα ήθελα να πω,ότι είχα προσπαθήσει πολλές φορές να βρίσκομαι και εγώ με ενα 2ωρο σε κάποιο σταθμό ή ως μουσικός επιμελητής ή ως μουσικός παραγωγός.
      Έκανα δοκιμαστικά και ποτέ δεν μου απαντούσαν.
      Δεν είχα μέσον οπότε... είμαι (ευτυχώς) εκτός.Γιατί έτσι όπως έγινε η όλη κατάσταση καλύτερα να είσαι ακροατής.
      Το μόνο ραδιόφωνο που θα ήθελα να εχω εκπομπή είναι το Kosmos 93,6.
      Και πάλι σε ευχαριστώ για όλα.
      Θα ήθελα να γράψεις και εσύ τις απόψεις σου γιαυτά που ακούς.Δεν έχεις εκφράστεί.Πολύ γενικά έγραψες.
      Εννοώ τι σου αρέσει ή τι δεν σου αρέσει απο τα σημερινά ραδιόφωνα.FM ή webradios.
      ΥΓ : Πιστεύω μέχρι το τέλος του 2022 να κάνω κάτι και εγώ ή το δικό μου webradio ή να βρίσκομαι σε κάποιο που ακούω.










      Διαγραφή
    3. Φυσικά και υπάρχουν σημαντικές διαφορές των παλαιών παραγωγών με τους σημερινούς. Μάλλον, το θεωρώ αυτονόητο κι έτσι δεν αναφέρθηκα. Καλά έκανες και το έγραψες.
      Επίσης, δεν είπα όσα θα ήθελα στο κείμενο, ώστε να υπάρξει περιθώριο σχολιασμού και από τους άλλους κι εμένα. Το κάνω αρκετές φορές αυτό, για να μπορέσουν να συμμετέχουν και οι αναγνώστες με τον σχολιασμό τους προσθέτοντας πράγματα. Άλλες φορές το κάνω, για να μην προκαταβάλω τους άλλους, ειδικά όταν θέλω να ακούσω την άποψή τους ελεύθερα.
      Είναι ένας λόγος, λοιπόν, που δεν πήρα θέση. Το έκανα πιο γενικά κάπως μέσα στο κείμενο και περισσότερο για τους παραγωγούς στην προτελευταία.
      Σαφώς προτιμώ πλέον το διαδικτυακό ραδιόφωνο, αλλά με δεδομένο τις καλές μουσικές γνώσεις του παραγωγού μα παράλληλα και με θεματολογία και επαφή με το κοινό όπως είπα στο προηγούμενο σχόλιο.

      Επαναλαμβάνω αυτό που είπα επίσης στο προηγούμενο σχόλιο, πως θα ήταν πολύ καλύτερα αν έγραφες εσύ ένα κείμενο πάνω στο θέμα. Όπως αν αποφάσιζα να ασχοληθώ με το αντικείμενο, θα αφιέρωνα διπλάσιο χρόνο από αυτόν που αφιερώνεις εσύ για να ενημερωθώ και να μάθω το αντικείμενο και χωρίς να έχω προσδοκίες να φτάσω σε επίπεδα των πιο σοβαρών (από άποψη ποιότητας και γνώσης)μουσικών παραγωγών.
      Το μουσικό κομμάτι γνωστότατο, αλλά σου άρεσε;

      Διαγραφή
    4. Γράφω γενικά βιαστικά αυτές τις μέρες λόγω υποχρεώσεων, γι' αυτό και οι παραλείψεις σε όλα τα επίπεδα.
      Ευχαριστώ για τις ευχές και που το θυμήθηκες!

      Διαγραφή
    5. Άλλη μία παράλειψη...
      Χαίρομαι για όσα ανέφερες για την "φωνή" του τρίτου προγράμματος.
      Επίσης, εύχομαι να καταφέρεις ό,τι επιθυμείς με τον δικό σου σταθμό ή εκπομπή κι ελπίζω να το μάθουμε όταν γίνει.

      Διαγραφή
    6. Καλημέρα.
      Το τραγούδι των Beatles είναι αρκετά γνωστό.
      Μου αρέσουν οι Beatles αλλά περισσότερο οι Rolling Stones.
      To συγκεκριμένο τραγούδι το έχουν διασκευάσει αρκετοί.Ακόμα και ο Prince αν θυμάμαι καλά.

      Το θέμα του ραδιοφώνου είναι πολύ μεγάλο αλλά το μόνο που θέλω να πω περισσότερο για όλους όσους διαβάζουν τα σχόλια εδώ,ότι καλό είναι να ψάχνουμε στην ζωή μας.Και όχι να ακολουθούμε την μάζα.
      Να ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΨΗ.
      Για ότι έχει να κάνει με την προσωπικότητα μας και το μυαλό μας.
      Να διαβάζουμε,να ακούμε μουσική,και να εχουμε πολύπλευρη ενημέρωση.
      ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ WEBRADIOS. ΑΞΙΖΟΥΝ !!!
      Και ένα τραγούδι που άκουσα στον offradio.gr

      https://www.youtube.com/watch?v=KIJGlTu5sEI

      Διαγραφή
    7. Και ένα τραγούδι που άκουσα εχθές στο kosmos 93,6.Στην Ελλάδα γνώρισ μεγάλη επιτυχία με την φωνή της Ε.Αρβανιτάκη.
      https://www.youtube.com/watch?v=sQih8aNu02I
      Με την φωνή της C.Evora.

      Διαγραφή
    8. Καλησπέρα.
      Κι εγώ πάντα προτιμούσα τους Rolling Stones περισσότερο. Αλλά να έχει διασκευάσει το συγκεκριμένο κομμάτι ο Prince... μπλιαχ!

      Σίγουρα αξίζει να ακούσει κανείς τα webradios, καθώς γίνονται καλές προσπάθειες για κάτι ιδιαίτερο. Άκουσα αρκετά της ΕΡΤ που μου πρότεινες και μου αρέσει όλο και περισσότερο. Θα ακούσω και τους άλλους που μου είπες.
      Εύχομαι να δημιουργήσεις κάτι ξεχωριστό, όταν μπορέσεις, μα πάνω απ' όλα να σε εκφράζει, γιατί τότε πείθει κανείς και το κοινό.

      Ένα ακόμη των REM που δεν ακούμε συχνά, όπως αυτό που έστειλες και μου άρεσε πολύ (μελωδία και στίχοι).
      https://www.youtube.com/watch?v=UIXs66BPooY

      Ως προς το δεύτερο σχόλιο...
      Αγαπώ την Evora το συγκεκριμένο κομμάτι θα το χόρευα ευχάριστα, όμως έχει και ωραίους στίχους. Η Αρβανιτάκη που το πρωτοτραγούδησε με αυτούς τους στίχους στη συνέχεια το απέδωσε στα Ελληνικά ΅με διαφορετικούς και πάλι όμορφους.
      Δύο δικά της που μου αρέσουν και μάλιστα με στίχους ποιητών μας, το πρώτο του Λαπαθιώτη και το δεύτερο του Ελύτη:
      https://www.youtube.com/watch?v=f3W9ttHbcuo
      https://www.youtube.com/watch?v=ZbX0AKHPDPA

      Διαγραφή
    9. Τα τραγούδια της Ελευθερίας μου αρέσουν πολύ.
      Ενα ακόμη δικό της που δεν ακούμε στο ραδιόφωνο.
      https://www.youtube.com/watch?v=QGRlA_l6j-Y
      Και των Rem πολύ ωραίο.
      Ο Kosmos 93,6 έχει πολύ ωραίες εκπομπές απο 6 το απόγευμα έαω τις 12 το βράδυ.
      Η μία καλύτερη απο την άλλη.Εάν μπορέσεις να ακούσεις.

      Διαγραφή
    10. Από τα πιο ερωτικά τραγούδια που έχω ακούσει! Σπαραγμός. Και δεν έτυχε να το έχω ακούσει...
      Σ' ευχαριστώ. Θα γίνει ανάρτηση, μια και του αξίζει.
      Θα ακούσω τον σταθμό τις ώρες που λες. ΅Είμαι σίγουρη ότι θα είναι έτσι.

      Διαγραφή
  2. Είμαι λάτρης του ραδιοφώνου γιατί ανήκω και στη γενιά που το τρανζιστοράκι ήταν μόνιμος σύντροφός μας. Και συνεχίζω να αγαπώ το ραδιόφωνο, το οποίο ανοίγω από το πρωί εννοείται.... ακούω τρίτο πρόγραμμα και μελωδία. Όμορφη ανάρτηση !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με ένα ραδιοφωνάκι ξεχνιέμαι, δηλαδή! Τι πιο όμορφο και χαλαρωτικό!
      Ευχαριστώ πολύ και καλώς ήρθες, Ράνια!

      Διαγραφή
  3. Αυτήν την εποχή Γλαύκη μου, η σχέση μου με το ραδιόφωνο είναι παντελώς νεκρή. Μικρή εξαίρεση αποτελούν οι ελάχιστες στιγμές εντός αυτοκινήτου. Αυτό μόνο. Και να σκεφτείς ότι πριν κάποια χρόνια, έκανα εκπομπή σε δικτυακό ραδιόφωνο δουλεύοντας πάνω σε μεγάλο αριθμό τραγουδιών. Αλλάζουν οι καιροί, οι συνήθειες, ο ελεύθερος χρόνος. Πάντως ότι γράφεις για το ραδιόφωνο ισχύει καλή μου φίλη. Εξαίρετος, μοναδικός φίλος για άπειρες λειτουργίες.
    Την αγάπη μου και ευχές για καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όμορφη συντροφιά το ραδιόφωνο, Γιάννη μου, κι εσύ ίσως το ξέρεις καλύτερα, αφού έκανες κι εκπομπή. Δε θυμόμουν να το είχες αναφέρει. Θα μπορούσες να μοιραστείς αυτή την εμπειρία, αν δεν το έχεις κάνει ήδη στον χώρο σου και δεν το έχω πάρει είδηση...
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα.

    https://www.youtube.com/watch?v=WCRByoZJLnk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου άρεσε πολύ.

      https://www.youtube.com/watch?v=vA9CZA2aWOk
      (κυρίως για τους στίχους)

      Διαγραφή
    2. O Jack Savoretti είναι πραγματικά πολύ καλός.
      Πιστεύω δεν είναι τυχαία η επιτύχια του.
      Όπως και οι Mario Biondi, Michael Buble,Gregory Porter.

      Διαγραφή
    3. https://www.youtube.com/watch?v=lbSOLBMUvIE
      https://www.youtube.com/watch?v=lFsChbwsbmo
      https://www.youtube.com/watch?v=Al89htZpd4M

      Διαγραφή
    4. Πολύ ωραία και τα 3 τραγούδια.Του Mario Biondi μου αρέσει πολύ και στην πρώτη εκτέλεση απο τον Bill Withers.
      Καλό φθινόπωρο να έχουμε απο τα μέσα της άλλης εβδομαδας.

      https://www.youtube.com/watch?v=cj6JgMK2lRI

      Διαγραφή
    5. Ναι, του Bondi μου το είχες στείλει εσύ και είναι σε πρώτη εκτέλεση του Withers.
      Πολύ καλό και αυτό που έστειλες τώρα. Μου θυμίζει μάλιστα σε κάποια σημεία του το "I want you" του Elvis Costello και προς το τέλος έχει στοιχεία από τη μουσική των Calexico, που μου αρέσουν επίσης.

      Κάτι που άκουσα πριν λίγο τυχαία:
      https://www.youtube.com/watch?v=NcXsK_u4ixI

      Υ.Γ.: Έκανα ανάρτηση το τραγούδι που έστειλες της Αρβανιτάκη, όμως δεν είχα κάτι ιδιαίτερο να γράψω για να το συνοδεύσω ούτε και χρόνο δυστυχώς.
      Αν δεν τα πούμε εδώ, τότε καλό φθινόπωρο.

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.