Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Ο "χορός" των αντιθέτων

Για να ξεφύγουμε λίγο από τη σκληρή πραγματικότητα, είπα να παραθέσω ορισμένα μικρά αποσπάσματα από ένα άρθρο που διάβασα τυχαία, το οποίο περιλαμβάνει αποσπάσματα από βιβλίο του Osho. Θα "σερβίρω" αποσπάσματα των αποσπασμάτων, δηλαδή... προχειροδουλειές! 

Καλό θα είναι να διαβαστεί τουλάχιστον όλο το άρθρο που θα υπάρχει υπερσύνδεση στον τίτλο του.

Το θέμα αφορά στη γυναίκα και τον άντρα και την πολυβασανισμένη σχέση τους. Θα έλεγα ότι έχει να κάνει πολύ περισσότερο με τη θηλυκή και αρσενική ενέργεια που έχει ο καθένας μας μέσα του και πώς τις διαχειρίζεται. 

(κλικ στον τίτλο για όλο το άρθρο) 
 
Αν οι δύο εραστές έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι πρόκειται για μια συνάντηση αντιθέτων, ότι δεν υπάρχει λόγος να την κάνουν διαμάχη, τότε αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία να κατανοήσουν την απόλυτα αντίθετη οπτική και να την αφομοιώσουν.
 
Οι πιο ευτυχισμένοι εραστές, είναι εκείνοι που δε συναντιούνται ποτέ.

Από τη στιγμή που συναντιούνται, η ίδια εκείνη αντίθεση, η οποία δημιούργησε την έλξη, γίνεται διαμάχη.

Η αντρική ευφυΐα είναι διανοητική, ενώ η γυναικεία ευφυΐα είναι διαισθητική. Δεν υπάρχει σημείο συνάντησης. Είναι αντίθετοι πόλοι, γι αυτό και έλκονται ο ένας από τον άλλον.

Επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλον, υπάρχει μυστήριο ανάμεσά τους. Αυτό το μυστήριο έχει μεγάλη γοητεία.

Ο άντρας δρα, η γυναίκα αγαπά. Ο άντρας είναι ο νους, η γυναίκα η καρδιά. Ο άντρας μπορεί να δημιουργήσει πράγματα, μα δεν μπορεί να γεννήσει τη ζωή. Για τη γέννηση χρειάζεται δεκτικότητα-η δεκτικότητα της γης.

Όταν είσαι εσύ ο δράστης, εξαντλείς τον εαυτό σου. Ένας άντρας και μια γυναίκα κάνουν έρωτα: Ο άντρας εξαντλεί τον εαυτό του. Η γυναίκα εμπλουτίζεται, τρέφεται, επειδή εκείνη είναι δεκτική. Κάνοντας έρωτα, ο άντρας χάνει ενέργεια, η γυναίκα κερδίζει.

Η ευφυΐα και η διαύγεια είναι χαρακτηριστικά του αντρικού νου. Η απορρόφηση και η ηρεμία είναι χαρακτηριστικά του γυναικείου νου. Μόνο η γυναίκα μπορεί να απορροφήσει, γι αυτό και μπορεί να μείνει έγκυος.

Χρειάζονται και τα δύο. Αν δεν είσαι ευφυής, δεν θα είσαι σε θέση να κατανοήσεις αυτά που σου λένε, δεν θα καταλαβαίνεις αυτά που σου μεταδίδει ο δάσκαλος. Και αν δεν είσαι θηλυκός, δεν θα είσαι σε θέση να τα απορροφήσεις, να τα εγκυμονήσεις.

Μακάρι μια μέρα, ο άντρας και η γυναίκα να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, αντί να μάχονται ο ένας τον άλλον. 
 

@ Επαναλαμβάνω ότι καλό θα είναι να διαβαστεί όλο το άρθρο, ίσως και όλο το βιβλίο, για να έχει ο αναγνώστης μια πιο σφαιρική εικόνα. Επίσης, το ότι παραπέμπω σε ένα άρθρο, δε σημαίνει ότι συμφωνώ απαραίτητα και με όσα αναφέρονται ή με τις ιδέες γενικά του Ινδού φιλοσόφου. Αρκετές από αυτές είναι ενδιαφέρουσες και φανερώνουν αλήθειες για τον άνθρωπο και την πάλη με τον εαυτό του. Ας σταθούμε μόνο σ' αυτό.

 

Η γυναίκα και ο άντρας πάντα αναζητούσαν ο ένας τον άλλο. Κι αν κάποια μέρα κοιτούσαν ο ένας τον άλλο στα μάτια με θάρρος και ειλικρίνεια, τότε ο κόσμος θα γεννιόταν ξανά. Το ίδιο θα συνέβαινε αν η θηλυκή και αρσενική πλευρά του εαυτού μας πετύχαιναν την αρμονία μεταξύ τους...







8 σχόλια:

  1. Ω πολύ ωραίες προσεγγίσεις Γλαύκη μου. Μία προς μια γεννούν μια ολάκερη εκπληκτική συζήτηση και παράγουν βιώματα για το μεγάλο αυτό θέμα.
    Είναι προσέγγιση με τρόπο λεπτό, παραστατικό και εγώ θα έλεγα πειστικό.
    Σέβομαι απόλυτα το σύνολο των σκέψεων αυτών. Και θα μπορούσα να πάω και παρακάτω.
    Μήπως οι τυχόν ομοφυλόφιλες σχέσεις και άντρα και γυναίκα δίνουν ένα "πλεονέκτημα" στους μετέχοντες να "βιώσουν" την άλλη πλευρά; Το άλλο φύλο; Είναι ένα θέμα για συζήτηση. Όχι προτροπή αλλά παρατήρηση σαν εμπειρία.
    Μια ομοφυλόφιλη "ενεργητική" γυναίκα μπορεί να νιώσει, προς στιγμήν, τι ακριβώς βίωμα νιώθει ένας άντρας στην άλλη μορφή της σεξουαλικότητάς της.
    Το ίδιο ένας ομοφυλόφιλος "παθητικά" άντρας, σίγουρα θα βρεθεί στη θέση της γυναίκας ως προς τη δεκτικότητά της.
    Και μιλώ για εμπειρίες όχι για μόνιμες μορφές ερωτισμού.
    Πολύ ωραίο το θέμα, μεγάλο και κρίσιμο και επίσης οι εξαίρετες μουσικές σου επιμέλειες.
    Καλησπέρα Γλαύκη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν έκανα την ανάρτηση δεν είχα στον νου μου καν για το θέμα της ομοφυλοφιλίας. Το αναφέρω πρώτο αυτό, διότι βλέπω ότι και η Στέλλα παρακάτω στάθηκε σ' αυτό ίσως επηρεασμένη από το δικό σου σχόλιο.
      Πιθανόν να ισχύει αυτό που λες ότι τέτοιες εμπειρίες να έδιναν τη δυνατότητα να μπει ο ένας στη θέση του άλλου. Δεν μπορώ να έχω άποψη παραπέρα.
      Αυτό που ήθελα να τονίσω μέσα από αυτή την ανάρτηση είναι τη σπουδαιότητα της διαφοράς ανάμεσα στα δύο φύλα μα και την εκπληκτική αρμονία που είναι δυνατόν να επέλθει στην περίπτωση που ο άντρας και η γυναίκα αποδεχτούν τη διαφορετικότητά τους και η ουσιαστική ένωσή τους σε όλα τα επίπεδα επιφέρει θαύματα και μόνο.
      Ένα άλλο κομμάτι που ήθελα να προβάλω είναι τα αντίθετα στοιχεία που έχει ο καθένας μας μέσα του, τα οποία συχνά παλεύει να φέρει σε ισορροπία, ώστε να ζήσει με αρμονία εσωτερικά.
      Η ερωτική πράξη δε, είναι η απόλυτη ένωση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους όταν συνδέονται σωματικά, ψυχικά, πνευματικά.
      Πράγματι, μπορεί να συζητήσει κανείς εκτενώς ένα τέτοιο θέμα, καθώς είναι πολυδιάστατο.

      Διαγραφή
    2. Να πω απλά και να θυμίσω ότι η δύναμη της έλξης άντρα-γυναίκας, ξεκινά από το σωματικό πεδίο. Η Λίμπιντο είναι η γενεσιουργός δύναμη για την αναπαραγωγή της ζωής και το σμίξιμο φωτιάς και νερού. Των αντιθέτων.
      Ο τρόπος που θα γίνει τώρα είναι το ζητούμενο. Εδώ μπαίνουν οι αξίες και η αρμονία σε αυτήν την συνάντηση των αντιθέσεων. Αν βασιστεί στη λογική "εξουσία" και "ιδιοκτησία", στο κλασικό φαλλοκρατικό μοντέλο, τότε θα έχουμε παραμόρφωση.
      Τέλος είναι κρίμα που μπήκε σε άλλες εντελώς λογικές ερμηνείας η αναφορά μου στο ότι μια ομοφυλόφιλη εμπειρία κάθε φύλου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως "αναγνωριστικό" βίωμα της άλλης κατάστασης. Και το είπα ο έρμος, δεν το είπα; Δεν το αναφέρω ως προτροπή.
      Τέλος πάντων. Δεν είναι αυτό το θέμα μας για να πω απείρως περισσότερα.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα, Γιάννη.
      Συμφωνώ με όσα λες παραπάνω για τη λίμπιντο και όσα έχουν αναφέρεις περί εξουσίας και ιδιοκτησίας.
      Συχνά μέσα απόν γραπτό λόγο γίνονται παρερμηνείες, γι' αυτό καλό είναι όλοι μας να διαβάζουμε προσεχτικά. Αν παρατηρούμε κάτι τέτοιο, δεν είναι κακό να επανασχολιάζουμε εξηγώντας λίγο περισσότερο τη θέση μας.
      Καλά έκανες, λοιπόν, και ήρθες πάλι.
      Συγγνώμη από μέρους μου για την όποια παρανόηση.

      Διαγραφή
    4. Καμία παρανόηση καλή μου φίλη. Σε ευχαριστώ για τα αντανακλαστικά της σκέψης σου. Σίγουρα ο γραπτός λόγος δεν αποδίδει πάντα ορθά τις σκέψεις μας.
      Συνεχίζουμε πάντα με τα μεγάλα σου θέματα.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Γλαύκη. Θα έλεγα ''άντρες από τον Άρη, γυναίκες από την Αφροδίτη''. Πώς γίνεται να διεκδικείς, να παθιάζεσαι, να θέλεις να κατακτήσεις και να μην υπάρχει ανταγωνιστικότητα. Πώς γίνεται να θέλει ο άντρας να διαιωνίσει το είδος κατακτώντας όσο περισσότερα θηλυκά και η γυναίκα φτιάχνοντας φωλιές και μεγαλώνοντας ανθρώπους αφού τους φέρει στη ζωή και να μην υπάρχει ανταγωνιστικότητα σε μια τόσο μεγάλη αντίθεση; Πάλι καλά να λες που τόσο και για όσο μια ισορροπία την βρίσκουμε. Έχει μεριμνήσει και για αυτό η ζωή.
    Για τους ομοφυλόφιλους δεν γνωρίζω και δεν μ'ενδιαφέρει κι όλας το τί κάνει ο καθένας στο κρεββάτι του, ούτε το πώς ονομάζει τα γούστα του. Ας λύσουν μόνοι τους τα προβλήματα τους και το αν είναι εμπειρία, παθητική ή ενεργητική κλπ

    Προσωπικά δεν νιώθω να έχω αντρική πλευρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Στέλλα
      Όπως έλεγα και στον Γιάννη παραπάνω, όταν έκανα την ανάρτηση δεν είχα στον νου μου καν το θέμα της ομοφυλοφιλίας. Στόχος μου ήταν να αναδειχθεί το θέμα της διαφορετικότητας του άνδρα και της γυναίκας, αλλά και η σπουδαιότητα της αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ τους. Όταν συνεργάζονται συμβάλλοντας ο καθένας με τη δική του δυναμική έρχονται τα καλύτερα στον κόσμο.
      Ένα ακόμη σημαντικό που ήθελα να δώσω μέσα από αυτή την ανάρτηση είναι η αποδοχή και η κατάλληλη αξιοποίηση των διαφορετικών πλευρών του εαυτού μας, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί στη ζωή μας και στις σχέσεις μας με τους άλλους. Στις ανατολικές φιλοσοφίες το ονομάζουν αρσενική και θηλυκή ενέργεια, καθώς βασίζονται σε αρχέτυπα. Και πάλι όμως θέλουν να μεταφέρουν τους διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας του ανθρώπου για παράδειγμα όταν χρησιμοποιεί κυρίως τον νου και όχι την καρδιά του ή το αντίστροφο. κάτι που συχνά δεν είναι αποτελεσματικό ή στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να αποβεί καταστροφικό για το ίδιο το άτομο ή τους άλλους.

      Αν χρησιμοποιείς συχνά για παράδειγμα τη λογική σου και μόνο έναντι του συναισθήματος, τότε θα λέγαμε ότι επιτρέπεις να υπερισχύει η "αντρική" πλευρά.
      Το σημαντικό είναι να μη λειτουργεί καμία πλευρά του εαυτού μας σε βάρος μιας άλλης, ώστε να υπάρχει αρμονία μέσα μας και έξω.

      Διαγραφή
    2. Στέλλα μου η ερωτική πτυχή και μορφή έκφρασης σε κάθε άνθρωπο δεν αποτελεί "πρόβλημα προς επίλυση" αλλά βίωμα! Αυτό το νόημα είχε η αναφορά μου. Όταν διαβαίνεις μονοπάτια στο ερωτικό βίωμα συναντάς "μέρη" και "τόπους" αδιάβατους από τους οποίους μπορεί να μάθεις πολλά.

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.