Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Η αλήθεια είναι μια "κυρία"


Η αλήθεια είναι μια δύσκολη υπόθεση, όπως και το να είναι μια γυναίκα "κυρία". 
Δεν ξέρω αν ο παραλληλισμός που χρησιμοποιώ είναι ορθός, μα έτσι μου ταίριαξε σκεφτόμενη κάθε αλήθεια που έχουμε μέσα μας και τολμάμε πρώτα απ' όλα να την παραδεχτούμε κι έπειτα να την ξεστομίσουμε ή εκείνη που περιμένουμε - ή έχουμε την ελπίδα - να εκφράσει ο άλλος προς εμάς.

Μια γυναίκα φέρει τον τίτλο "κυρία" όταν είναι σε θέση να σταθεί στο ύψος κάθε περίστασης με ευγένεια, θάρρος, ειλικρίνεια και ευθύτητα. Δεν περιμένει βοήθεια από κανέναν παρά στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις δικές της δυνάμεις γνωρίζοντας παράλληλα πώς να διεκδικεί αυτό που επιθυμεί ή δικαιούται. 
Αντίστοιχα όμως δε φοβάται την ήττα ούτε το λάθος, αφού τα θεωρεί αφενός δεδομένα, έως αναγκαία, στην ζωή κι αφετέρου σπουδαία μαθήματα στην πορεία του ανθρώπου προς τη βελτίωσή του.
Έχει αυτοέλεγχο, αυτοπεποίθηση και διακριτικότητα, όμως μπορεί ενίοτε να ενδίδει και στα πάθη της, κι αυτό μόνο για όσα η καρδιά της λέει ότι αξίζει να αφεθεί, για όσα προέρχονται από βαθιά συναισθήματα. Δεν πωλείται, δεν εξαγοράζεται και αντιπαθεί τη φτήνια σε συμπεριφορές και στάσεις, τη χυδαιότητα και την υποκρισία.
Μπορεί να είναι γλυκιά, απόλυτα δοτική, ευαίσθητη, αυθόρμητη με πλούσιο χιούμορ, μα είναι δυνατό να γίνει σκληρή δίχως να εξευτελίσει κανέναν.
Είναι τιμή για μια γυναίκα να την αποκαλούν "κυρία" και να το εννοούν, όμως κι εκείνη ήδη γνωρίζει την αξία της, χωρίς να το "κραυγάζει", οπότε όλο βγαίνει αβίαστα και φυσικά.

Δύσκολη υπόθεση η προσέγγιση μιας κυρίας, εξίσου δύσκολη και η προσέγγιση της αλήθειας. Μια "κυρία" είναι κι αυτή, που η αξία της είναι πολύ μεγάλη, καθώς οδηγεί σε διαδρομές πιο καθαρές κι έντιμες. 
Συχνά είναι σκληρή, έτοιμη να ταρακουνήσει, να καθηλώσει, να αγανακτήσει, να χαράξει νέες πορείες, κι άλλοτε λυτρωτική, έτοιμη να εκπλήξει, να παρηγορήσει, να χαϊδέψει προσφέροντας αγάπη, να προκαλέσει γέλιο ή έστω ένα λαμπερό χαμόγελο. Απαιτεί θάρρος και τόλμη από αυτόν που θα την εκφράσει μα και από εκείνον που θα τη λάβει. Δεν αντέχει τη φτήνια και την έκπτωση όταν προέρχεται βαθιά μέσα από την ψυχή. Δε γίνεται να αποτελέσει αντικείμενο αγοραπωλησίας, διότι δεν θα είναι ποτέ αυτή. 
Είναι απλή κι απέριττη και διατυπώνεται πάντα με τις λιγότερες λέξεις - δεν έχει ανάγκη τα φτιασιδώματα. Εκεί βρίσκεται το ειδικό της βάρος και η ομορφιά της, ακόμα και στην περίπτωση που το περιεχόμενό της είναι άσχημο ή τρομακτικό, μια και ο καθένας γνωρίζει τότε με τι έχει να κάνει, ώστε ξεκινά πάνω σε πιο στέρεες βάσεις τη διαδικασία της προετοιμασίας για ό,τι ακολουθήσει.
Η αλήθεια δεν είναι "χαζογκόμενα" να αναλώνεται σε εύκολες κι ευκαιριακές αγκαλιές, να τη γλεντάνε κι έπειτα να τη χλευάζουν κιόλας. Είναι σπάνια και πολύτιμη και οι αποδέκτες της θα πρέπει να την αξίζουν αλλά και να την αντέχουν. 
Απαιτεί ωριμότητα και σοβαρότητα από αυτόν που θα την αναζητήσει και θα την παραδεχτεί μέσα του, όπως και από εκείνον που θα την παραλάβει στα χέρια του.

Κάποιες αλήθειες ίσως χρειαστεί μια ζωή να τις βρει κανείς, σαν τον άντρα που ψάχνει χρόνια να βρει την "κυρία" του - και το αντίστροφο ή σε κάθε περίπτωση αναζήτησης του άλλου ολόκληρου που ψάχνει ο καθένας  (στο τραγούδι η συνέχεια...).  





@ Άραγε πόση αλήθεια αντέχουμε;



12 σχόλια:

  1. Αχ Γλαυκη μου τι αλήθειες εγραψες κοριτσι μου για την "κυρια "αυτην που την λενε αλήθεια...πιο τελεια δεν θα μπορουσες να την παρουσιασεις..συμφωνω σε καθε λεξη ..αυτην ειναι η πεμπτουσια της αλήθειας..και ειναι τυχεροί οσο μπορουν να την εχουν μέσα τους!!!
    Το δε τραγουδι με ταξιδεψε τοσο ομορφα!!!
    Να εισαι καλα φιλη μου να εχεις χαμογελα στην ζωη σου.. και αληθινους ανθρωπους .. καλες δροσιες .. φιλακιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απαιτητική η κυρία, απαιτητική και η αλήθεια κι όποιος αντέξει.
      Να δούμε τι αλήθειες έχουμε να συναντήσουμε από την Κυριακή και μετά...!
      Σε φιλώ και καλά να περνάς ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω μας!

      Διαγραφή
  2. Γλαύκη μου, ο παραλληλισμός σου ανάμεσα στην αλήθεια και την "κυρία" είναι πραγματικά βαθυστόχαστος και γεννά προβληματισμούς. Τελικά πόσες αλήθειες αντέχουμε αλλά και πόσες είναι γύρω μας πραγματικές "κυρίες"? Σ' ευχαριστώ για τις σκέψεις, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Mia!
      Ας κρατάμε ως φυλαχτό κάθε αλήθεια που θα βρίσκουμε, για να προχωράμε με περισσότερη υγεία παρακάτω!

      Διαγραφή
  3. Χμμμμ συνυπογράφω κάθε νοηματική προσέγγιση Γλαύκη μου στον όρο "Κυρία". Αναπαράγεις μια εικόνα και μια προσωπικότητα που στέκεται ορθή στον κόσμο της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας.
    Και φυσικά κατ΄αναπαράσταση ισχύει και την έννοια "Κύριος".

    Και φυσικά να πω ότι όλες αυτές οι αναφορές και οι προσδιορισμοί πατάνε πάνω στην αλήθεια. Ένας αληθινός άνθρωπος, πηγαίος, ποιοτικός έχει όλα τα εφόδια να είναι "κύριος" και "κυρία".
    Άρα θα έλεγα, όπως και εσύ σωστά, ότι πάνε ...πακέτο.
    Καλησπέρα κορίτσι μου, όμορφο το καλοκαίρι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται ότι το πακέτο περιλαμβάνει και τους κυρίους, οι οποίοι είναι ελάχιστοι και να είσαι σίγουρος γι' αυτό. Θέλει "αρχίδια" για να είναι κανείς κύριος τη σημερινή εποχή. Συγγνώμη για την έκφραση αλλά έτσι μου βγαίνει, ειδικά όσο πλησιάζουν οι μέρες για τις περιβόητες εκλογές! Σε αυτό τον τόπο δεν έχουμε άλλη δουλειά να κάνουμε. Μάλλον η ιστορία αυτού του τόπου είναι μια ατέλειωτη προεκλογική περίοδος...! Ο κόπος και η οργάνωση για το κοινό καλό λεπτομέρειες πάντα.
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ!
      Ένα ακόμα μακρύ καλοκαίρι, για ποιο σκοπό άραγε;

      Διαγραφή
  5. Συμφωνώ μαζί σου! Έτσι ακριβώς είναι μια Αληθινή Κυρία. Η αλήθεια τόσο δύσκολη υπόθεση και μόνο για Κυρίες και Κυρίους.
    Την καλημέρα μου Γλαύκη
    Καλό καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό καλοκαίρι, Άννα!
      Τους κυρίους και τις κυρίες με το ματοκυάλι πια...!

      Διαγραφή
  6. Kι όσο πάει και λιγοστεύουν οι ορίτζιναλ "Κυρίες". Η αλήθεια δεν αντέχεται σε μεγάλες δόσεις, Γλαύκη μου. Η εποχή μας θέλει το ψεμματάκι και τις αυταπάτες της.
    Στην υγειά λοιπόν αυτών των γυναικών που δεν φοβούνται να πάνε κόντρα στο κύμα της εποχής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάνε κόντρα, τρώνε τα μούτρα τους και λεφτά για σουλούπωμα δεν υπάρχουν...!
      Βρε δεν πάνε στον αγύριστο τα μούτρα και όλα... το κόντρα έχει αυθεντικότητα.
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.