Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Οι "πειρατές" της καρδιάς...


Υπάρχουν πειρατές και "πειρατές" στην ιστορία του ανθρώπου. 
Αυτοί που πλέουν στις "θάλασσες του κόσμου" και σαρώνουν ό,τι βρεθεί μπροστά τους χωρίς καμιά αναστολή, επιδεικνύοντας μάλιστα κάθε βαρβαρότητα που μπορεί να συλλάβει ο νους του ανθρώπου. Πάντα εαυτούληδες τυχοδιώκτες έως χυδαίοι και ψυχροί εγκληματίες, που δε διστάζουν να πουλούν στα σκλαβοπάζαρα ανθρώπινες ψυχές. Που δεν αισθάνονται καμιά ντροπή να μπουκάρουν σε ξένους τόπους και να αρπάζουν ό,τι επιθυμήσουν, να σφάζουν, να παραπλανούν ξεδιάντροπα, να ληστεύουν και να καταστρέφουν ασύστολα τον πλανήτη που τους δίνει ζωή σαν να μην υπάρχει αύριο. Όπως λέει και ο λαός μας "ό,τι φάμε , ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξει ο κώλος μας". Κάθε τους κίνηση μια κυνική συναλλαγή και τίποτε παραπάνω.
Αυτοί είναι οι πειρατές της παγκόσμιας οικονομίας, πολιτικής και άξεστης κοινωνίας.



Υπάρχουν και οι άλλοι "πειρατές" όμως ευτυχώς... εκείνοι της καρδιάς! 
Είναι αυτοί που δείχνει η προηγούμενη εικόνα. Αναφέρομαι φυσικά στα παιδιά, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, όπου για ακόμη μια φορά μου κούρσεψαν την καρδιά. Το κάνουν συχνά με τη στάση, τη σκέψη και τη δράση που θα επιδείξουν είτε απέναντί μου είτε μεταξύ τους ή σε άλλους στη σχολική μας κοινότητα. Ήθελαν να δείξουν και πάλι στη δασκάλα τους πως είναι μια δυνατή ομάδα που νοιάζεται και θέλει να δώσει χαρά και χαμόγελο στην αγαπημένη κυρία. Και δεν έφτανε αυτό στο σχολείο, αλλά είχα συνέχεια και στο σπίτι όπου πέρασαν κάποιοι περσινοί μαθητές (γυμνασιόπαιδα πια), έτσι για να ευχηθούν και μόνο.
Είναι εξαιρετικοί "πειρατές", καθώς γνωρίζουν να αρπάζουν ό,τι τους προσφερθεί, ρουφούν σαν μαγικά σφουγγάρια (όχι το αίμα των άλλων) και το επιστρέφουν σε κάθε ευκαιρία με τον πιο θαυμάσιο τρόπο - στην ασθένεια, την όποια ανημπόρια του άλλου, στη δράση για έναν κοινό σκοπό, στη δημιουργία και την έκφραση, στην χαρά και τη διασκέδαση.
Ως "πειρατές", εννοείται ότι θα κάνουν ταρζανιές (μου αρέσει πολύ να το λέω αυτό) και λοιπές αταξίες-αναρχίες, οι οποίες είναι πάντα έναυσμα για... μάθημα.
Μα κανείς δεν μπορεί να μην υποκλιθεί στο μεγαλείο της ψυχής τους, που εκείνη ξέρει να δίνει αυθόρμητα και πηγαία αγάπη.


Υποκλίνομαι, λοιπόν, στους μικρούς "πειρατές", στους οποίους έχω αναλάβει ως χρέος να μεταλαμπαδεύω πολλά κόλπα μιας άλλου είδους πειρατείας..., ώστε να γίνουν "πειρατές" - αντίπαλοι των βάρβαρων, κυνικών και χυδαίων, εκείνων που λεηλατούν μυαλά, ψυχές, σώματα και τόπους.
Είναι τα μοναδικά αλλά πολύ ισχυρά όπλα που έχουμε στα χέρια μας, είναι και αυτά που πραγματικά φοβούνται οι φοβεροί και τρομεροί αντίπαλοι, γι' αυτό παλεύουν να τα εξολοθρεύσουν με κάθε δυνατό και αδύνατο τρόπο.
Ίσως επαναλαμβάνομαι αναφερόμενη στα παιδιά για πολλοστή φορά, όμως με... προκαλούν και νομίζω ότι αξίζει.

Ας γίνουμε αληθινοί "πειρατές" ψυχών, λοιπόν, γιατί έτσι ίσως βρούμε θησαυρό κι όχι άνθρακα!




                                                                  

                                         Καλό μήνα!
                        Και όσα είπα δεν ήταν ψέματα...




8 σχόλια:

  1. Οταν εχεις διπλα σου μικρα παιδια,
    εχεις ενα λιβαδι απο ανοιξιατικα λουλουδια
    Πως να μην αισθανθει καποιος ομορφα κι ωραια.

    Τα παιδια ζωγραφίζουν στον τοίχο - Τάνια Τσανακλίδου

    (μπορουν να συμμετασχουν και οι μεγαλοι φυσικα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ τρυφερό και γεμάτο αλήθεια σχόλιο!
      Σ' ευχαριστώ γι' αυτό και το τραγούδι, που με εξέπληξε ευχάριστα.
      Αυτό με στενοχωρεί είναι η άγρια όψη της παιδικής ψυχής, με την οποία ερχόμαστε διαρκώς σε επαφή πλέον στα σχολεία, καθώς οι συνθήκες της κοινωνίας έχουν αλλάξει και φυσικά και της οικογένειας. Μεγάλο θέμα που απαιτεί πολλές διαφορετικές αναρτήσεις...

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετική η συμμετοχή σου, Γλαύκη μου, γι' αυτό άλλωστε την ξεχώρισα όπως και τόσοι άλλοι. Μια ωδή στους πιο γλυκούς πειρατές: τα παιδιά. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κορίτσι μου, δεν ξέρω σε ποια συμμετοχή αναφέρεσαι, μα σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  3. Καλό μήνα Γλαύκη μου.
    Κοιτάζω με δέος τις εμπειρίες σου. Μέσα στον εκπαιδευτικό χώρο αυτά που ζεις και βιώνεις δεν περιγράφονται. Είναι τόσο δυνατά που μπορεί να αλλάξουν τη ζωή ενός ανθρώπου. Ή και ακόμα να διαμορφώσουν τη σκέψη του αλλιώς.
    Σου εύχομαι να χαίρεσαι τέτοιες στιγμές γιατί ξέρω και σου έχω εμπιστοσύνη ότι μπορείς να τις χειριστείς.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς είναι, Γιάννη.
      Μπορούν ν΄' αλλάξουν την ζωή ενός ανθρώπου, αρκεί να έχει ανοιχτές οδούς, ειδάλλως δεν του λέει τίποτε όλο αυτό και παραμένει αδειανός όπως μπήκε σε αυτό το επάγγελμα.
      Σ' ευχαριστώ για τη θετική σου σκέψη. Με τιμά!

      Διαγραφή
  4. Αν υπάρχουν σήμερα παιδιά με αντίληψη και κριτική στάση σ' όσα συμβαίνουν, οφείλεται σε κάτι δασκάλους σαν και σένα. Αυτούς έχουν σαν σημείο αναφοράς στη ζωή τους και πάντα θα τους θυμούνται με νοσταλγία και ευγνωμοσύνη.
    Τυχερά όσα παιδιά περνούν απ' το "πειρατικό" σου Γλαύκη μου. Τυχερή κι εσύ που έχεις τη νέα φουρνιά πολιτών στα άξια χέρια σου. Ευθύνη μεγάλη, αλλά σου έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Μακάρι και τα παιδιά μου να σε είχαν δασκάλα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιλαμβάνομαι σε όλο της το μέγεθος την ευθύνη που φέρω και προσφέρω με ευσυνειδησία ό,τι καλύτερο μπορώ.
      Ευγνωμονώ κι εγώ εκείνα για όσα με έμαθαν τα ίδια ή με οδήγησαν με διάφορους τρόπους σε μια διαδρομή εξέλιξης και βελτίωσης δίχως τέλος. Είναι μαγικό, αν το ζει κανείς με την ψυχή του και δεν το βλέπει ως κάτι που πρέπει απλά να διεκπεραιώσει και το αντιμετωπίζει ως βάρος και μόνο.
      Τιμή μου τα λόγια σου, Μαρία μου!
      Σ' ευχαριστώ από καρδιάς!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.