Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015

Οι τρεις κανόνες


Κάποτε ένας κυνηγός κατάφερε να πιάσει ένα πουλί πολύ έξυπνο. Τόσο έξυπνο που μπορούσε να μιλά 70 διαφορετικές γλώσσες. Έτσι είπε το πουλί στον άνθρωπο: «Άσε με ελεύθερο κι εγώ θα σου διδάξω τρεις κανόνες της ζωής που θα σου φανούν πολύ χρήσιμοι».
«Πες μου τους κανόνες και θα σ’ αφήσω ελεύθερο», απάντησε ο θηρευτής.
«Πρώτα θα μου υποσχεθείς» ανταπάντησε το έξυπνο πουλί «ότι θα κρατήσεις την υπόσχεσή σου και όντως θα μ’ ελευθερώσεις».

Κι όταν ο άντρας ορκίστηκε να τηρήσει την υπόσχεσή του, το πουλί είπε: «Ο πρώτος κανόνας είναι ποτέ μη μετανιώνεις για όσα συνέβησαν. Ο δεύτερος κανόνας είναι ποτέ μην πιστέψεις κάτι που καταλαβαίνεις πως είναι αδύνατο ή απίθανο να συμβεί. Ο τρίτος κανόνας είναι ποτέ μην προσπαθήσεις να πιάσεις κάτι από τη φύση του άπιαστο».
Έχοντας μιλήσει, το πουλί ζήτησε από το θηρευτή να εκπληρώσει την υπόσχεσή του, αφήνοντάς το ελεύθερο κι έτσι ο άντρας με τη σειρά του άνοιξε τα χέρια του και το άφησε να πετάξει μακρυά.

Το πουλί προσγειώθηκε στην κορυφή του πιο ψηλού δέντρου και λάλησε κοροϊδευτικά στον άνθρωπο που στεκόταν από κάτω: «Ανόητε, μου επέτρεψες να πετάξω μακρυά, δίχως να γνωρίζεις ότι κρύβω ένα πολύτιμο μαργαριτάρι στο σώμα μου, την πηγή της ίδιας της σοφίας μου».

Μόλις ο θηρευτής άκουσε τα λόγια του πουλιού, μετάνιωσε πικρά που το είχε αφήσει να πετάξει και προχώρησε βιαστικά προς το δέντρο, προσπάθησε να το σκαρφαλώσει, αλλά δεν τα κατάφερε και πέφτοντας έσπασε τα πόδια του.

Το πουλί γέλασε δυνατά και ξαναλάλησε: «Ανόητε! Δεν έχει περάσει ούτε μία ώρα από τη στιγμή που σε δίδαξα τους τρεις κανόνες και ήδη τους έχεις ξεχάσει! Σου είπα ποτέ να μη μετανιώνεις για όσα συνέβησαν στο παρελθόν κι εσύ μετάνιωσες που μ’ άφησες ελεύθερο. Σου είπα ποτέ να μην πιστεύεις ό,τι είναι εμφανώς αναληθές κι εσύ ήσουν τόσο αφελής που πίστεψες πως πράγματι κουβαλώ ένα πολύτιμο πετράδι στο σώμα μου. Είμαι απλώς ένα φτωχό άγριο πουλί που καταφέρνει να επιβιώνει λεπτό προς λεπτό με σκόρπιους κόκκους τροφής. Και τέλος, σε συμβούλεψα ποτέ να μην παλεύεις μάταια για το ανέφικτο κι εσύ προσπάθησες να πιάσεις ένα πουλί με γυμνά χέρια και τώρα βρίσκεσαι πεσμένος καταγής στο έδαφος με τα δυο σου πόδια σπασμένα. Για μερικούς σαν εσένα έχουν πει οι φιλόσοφοι πως «πιο πιθανό είναι να συνετίσεις ένα σοφό με μια επίπληξη, παρά έναν ανόητο με εκατό μαστιγώματα». Αλλά αλίμονο, δεν αποτελείς εξαίρεση στον κόσμο αυτό, καθώς άνθρωποι σαν εσένα υπάρχουν πολλοί.

Και αποσώνοντας τα λόγια του, το σοφό πουλί πέταξε μακρυά να βρει την τροφή του.
@ Το τραγούδι μπορεί να είναι άσχετο με το κείμενο, αλλά μου άρεσε και το έβαλα. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση μόνο το πουλί αισθάνεται καλά μετά από τα καμώματα του κυνηγού της ιστορίας...Καλό μας μήνα με λίγη σοφία παραπάνω! 
Τόσο όσο πατάει η γάτα... έστω! 

 

15 σχόλια:

 1. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα Γλαύκη μου ότι κάποιοι άνθρωποι και κυρίως οι πιο επικίνδυνοι δεν θέλουν να αλλάξουν... :( Συμβαίνουν όμως και θαύματα! Καλό σου μήνα και καλώς σε βρίσκω και πάλι στο καφέ σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς ήρθες και πάλι, Χριστίνα μου!
   Μα οι επικίνδυνοι έχουν σχεδόν πάντα προσωπικό συμφέρον να μην αλλάξουν...
   Καλές γιορτές να έχουμε!

   Διαγραφή
 2. Διδάγματα απλής ζωής και σκέψης. Διδάγματα αξιών που οφείλουμε να τους δίνουμε τη σημασία που δικαιούνται.
  Γλαύκη μου καλή Κυριακή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καμιά φορά αυτά τα απλά είναι που τα κάνουμε πολύπλοκα, γιατί τελικά τα υποτιμάμε μη δίνοντάς τους την πρέπουσα σημασία.
   Καλό σου βράδυ, Γιάννη μου!

   Διαγραφή
 3. Σοφό το πουλί! Θα διαβάσω την ιστορία στο γιο μου να μου πει τη γνώμη του.
  Καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Περιμένω τα νέα από την εμπειρία της ανάγνωσης...
   Καλές γιορτές, Σοφία!

   Διαγραφή
 4. Με διάθεση σοφίας σήμερα (όχι από τη Θεσσαλονίκη!), αλλά δεν ξέρω αν μιμείσαι το πουλί στο πέταγμα του, κι έχεις εξαφανιστεί! Για..μαζέψου! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά κάνεις και το διευκρινίζεις, γιατί με τόσες σοφίες μαζεμένες μπερδευόμαστε! Χιχιχι!!!

   Διαγραφή
  2. Κάνω συλλογή από σ(Σ)οφίες..., γι' αυτό δεν έχουν τελειωμό αυτές οι πτήσεις!!!
   Θα λάβεις νεότερα με τον φίλο μου το περιστέρι...
   Φιλιά και στις δυο!

   Διαγραφή
 5. Απαντήσεις
  1. Καλό Σαββατοκύριακο, Μαρία!
   Να είσαι καλά!

   Διαγραφή
 6. Σοφό πουλί κι όπως όλα τα σοφά πλάσματα του κόσμου ετούτου, διεκδίκησε και κέρδισε την ελευθερία του. Ευτυχείς οι λίγοι θνητοί, που ίπτανται πάνω απ' τις αδυναμίες και τις ματαιοδοξίες του!
  Το τραγουδάκι καλά έκανες και το διάλεξες κι ας είναι άσχετο. Χορτάσαμε από σχετικότητες και συσχετισμούς.
  Αυτές οι δυσανάλογες εκπλήξεις είναι που δίνουν λίγη χαρά Γλαύκη μου:-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έργο ζωής αυτή η πτήση στα ψηλά...!
   Κάθε φορά ας πηγαίνουμε λίγο παραπάνω και κάποια στιγμή θα αισθανθούμε την ελευθερία να μας συντροφεύει!
   Καλές γιορτές, Μαρία μου!

   Διαγραφή
 7. λατρεύω τις ιστορίες που διδάσκουν με τόσο απλό κι κατανοητό τρόπο. Ίσως για αυτό αγαπώ Μπουκάι και ανατολική φιλοσοφία!
  Το κομμάτι είναι μέσα στα αγαπημένα μου ( το είχα και στο μπλογκ προ Χριστουγεννιάτικης μουσικής! )
  Καλή εβδομάδα Γλαύκη μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έφτασε το τέλος της εβδομάδας, Αριστέα μου, για να κατορθώσω να σας απαντήσω... Μιας εβδομάδας με πολλές ζόρικες στιγμές και άλλες με μια γλυκύτητα όμως!
   Οι ιστορίες έχουν να πουν πολλά συχνά χωρίς να χάνονται σε φλυαρίες κι αυτή είναι η σπουδαιότητά τους.
   Ας ονειρευτούμε ήρεμες γιορτές!

   Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.