Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Αυτοί είπαν, όμως η ανθρωπότητα έμαθε;

Απαντώντας άμεσα στο ερώτημα του τίτλου... όχι, δεν έμαθε τίποτα απολύτως και δε θα θελήσει να μάθει ποτέ, γιατί δε συμφέρει!

Πάμε να δούμε τι είπαν κάποτε κάποιοι για τον πόλεμο και μαζί τους κάτι θα πω κι εγώ, διακόπτοντας για λίγο τη σιωπή που επέρχεται μετά από ένα ακόμη κακό, από τα πολλά απανωτά, που στιγματίζουν βαθιά τον σημερινό κόσμο.

"Ο πόλεμος είναι η σύγκρουση μεταξύ δύο κλεφτών, που είναι πολύ δειλοί για να καβγαδίσουν μόνοι τους."
Τόμας Καρλάιλ

Φίλε Εγγλέζε Τόμας, ένας άλλος Γερμανός Τόμας, της τέχνης της γραφής σαν κι εσένα, είπε κάτι ακόμη συμπληρωματικό προς το δικό σου...

"Ο πόλεμος είναι μια δειλή απόδραση από τα προβλήματα της ειρήνης."
Τόμας Μαν

Κι έρχεται ένας Γιωργάκης, Βρετανός κι αυτός, να το κάνει πιο συγκεκριμένο...

"Ο πόλεμος εναντίον μια ξένης χώρας συμβαίνει μόνο όταν οι τάξεις με το χρήμα εκτιμούν ότι θα βγάλουν κέρδος απ’ αυτόν."
Τζωρτζ Όργουελ

Έλα... τι μας λες; Μωρέ κι από τη μύγα ξίγκι θα βγάλουν όλοι αυτοί οι κολασμένοι.

Και δυο πραγματάκια για τους υπαίτιους ετούτου του πολέμου...

"Η Ρωσία έχει δύο στρατηγούς που μπορεί να εμπιστεύεται: Τους στρατηγούς Ιανουάριο και Φεβρουάριο."
Τσάρος Νικόλαος Α’

Έχει διαβάσει πολύ καλά την ιστορία του τόπου του ο νυν "τσάρος" της , εεε, ο πρόεδρός της ήθελα να πω.

Και να σου ο Γερμανός να τη λέει του Ρώσου δίχως να κοιτά τη μούρη τη δική του...

"Ποτέ μην κάνετε πόλεμο εναντίον των Ρώσων. Το κάθε σας στρατήγημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με την εντελώς απρόβλεπτη ηλιθιότητά τους."
Όττο Φον Μπίσμαρκ

Βέβαια, είπε κι ένα καλό...

"Όποιος έχει δει τα μάτια ενός στρατιώτη ετοιμοθάνατου στο πεδίο της μάχης, θα το καλοσκεφτεί πριν ξεκινήσει έναν πόλεμο."

Πού να ήξερε ότι στη σύγχρονη εποχή ετούτο δε μετράει διόλου, αφού ήδη δυο φρικτοί πόλεμοι παγκόσμιοι έγιναν από τότε που το είπε και πόσοι άλλοι στη συνέχεια. Πλέον, κανείς δε βλέπει τα μάτια του στρατιώτη που πεθαίνει, όπως και κάθε άμαχου.

"Απαγορεύεται να σκοτώνεις. Γι’ αυτό, όλοι οι δολοφόνοι τιμωρούνται, εκτός αν σκοτώνουν σε μεγάλους αριθμούς και υπό τον ήχο σαλπίγγων."
Βολταίρος

Είπε κι ο Γάλλος ο σοφός κι είχε απόλυτο δίκιο. Ποιος να τιμωρήσει ποιον τότε; Κάτι "τιμωρίες" ψίχουλα πέφτουνε ίσα να κοιμούνται ήσυχα οι συνειδήσεις.

"Θα πειστεί κάποτε το χοντροκέφαλο ανθρώπινο γένος ότι μεγαλύτερη μωρία και συμφορά από τον πόλεμο δεν υπάρχει, και από τα παθήματα του θα διδαχθεί κάποτε ότι πρέπει να τον καταργήσει, σαν υπερβολικά οδυνηρό και ακριβό τρόπο για επίλυση διαφορών;"
Εμμάνουελ Καντ

Μπα, κυρ Μανωλάκη μου, δεν το βλέπουμε να πιάνει τόπο ο λόγος σου, μια και ο άνθρωπος τυφλώνεται τόσο από το "γυαλιστερό πολύτιμο" (που έλεγε και ο Τόλκιν), που φτάνει να τρίβει τα χέρια του από ηδονή και χαιρεκακία εμπρός σ' αυτή τη μεγάλη "μωρία και συμφορά" όπως λες.

Προσπάθησαν και οι καλοσυνάτοι άνθρωποι να δώσουν λύση στην κατάντια του ανθρώπου, προτείνοντας μάλλον μια ουτοπία...

"Θέλεις ειρήνη; Φτιάξε αγάπη."
Βίκτωρ Ουγκώ

"Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη."
Μαχάτμα Γκάντι

Αγαπημένοι μου, Βίκτωρα και μικροκαμωμένε μου Ινδέ, ευτυχώς που υπήρξατε κι εσείς να απαλύνετε με τον τρόπο σας τον ανθρώπινο πόνο!

 


  



6 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Γλαύκη μου.
    Δεν έμαθε η ανθρωπότητα καλή μου φίλη γιατί, όσο υπάρχει δυνατός και αδύνατος, άρχοντας και εξαρτημένος, τόσο το αίμα και ο πόλεμος θα ξεσηκώνει τα μυαλά εκείνων που διέπονται από τη βουλιμία της αρπαγής.
    Καλησπέρα αγαπημένη μας φίλη. Καλό σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βουλιμία!!! Όπως πολύ σωστά το είπες, μα και πλήρη κυνικότητα, αδιαφορία και τελικά ηλιθιότητα, καθώς κανείς δε γλιτώνει από τις συνέπειες...
      Καλησπέρα, Γιάννη μου!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα. Φανταστική ανάρτηση. Κυριολεκτικά υπέροχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ’ ευχαριστώ πολύ!
      Χαίρομαι που σε άγγιξε τόσο!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  3. Αυτοί είπαν κι έδειξαν το δρόμο. Όσοι πόλεμοι κι αν γίνουν, τίποτα δεν φαίνεται ικανό να αναχαιτίσει την ανθρώπινη πλεονεξία και τη ροπή στο έγκλημα. Φτάνει να διαβάσεις το καθημερινό αστυνομικό δελτίο στη μικρή μας χώρα. Πόσοι μικροί πόλεμοι γίνονται στις οικογένειες και πίσω απ' τις κλειστές πόρτες; Υποτίθεται ότι ζούμε σε συνθήκες ειρήνης. Και δεν μπορούμε να τιθασσεύσουμε το θηρίο που κρύβεται μέσα μας. Τραγικό...
    Καλή νέα εβδομάδα να έχεις, Γλαύκη μου! Μια μικρή αναγνωστική όαση τα σπουδαία αποφθέγματα που μας θύμισες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, πράγματι έτσι είναι! Έχει αγριέψει ο νους με τόσα που ακούμε καθημερινά! Μια τρέλα σκέτη! Ο άνθρωπος ξέφυγε τελείως πλέον. Εγκληματεί με κάθε τρόπο και με κάθε αφορμή.
      Όσο για το έγκλημα του πολέμου που διαπράττεται αυτή την ώρα είναι οι υπεύθυνοι όλοι τους!
      Σε φιλώ, κορίτσι μου!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.