Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Τι αστρονόμος... τι γαστρονόμος!


Από τα άστρα και τον αστρονόμο περνάω στον γαστρονόμο, που όπως πολύ εύστοχα ειπώθηκε στην πολυαγαπημένη ταινία "Πολίτικη Κουζίνα", η λέξη γαστρονόμος κρύβει μέσα της τη λέξη αστρονόμος...
Τι αστρονόμος, λοιπόν... τι γαστρονόμος!
Και οι δύο έχουν πλούσια φαντασία, ποιητική διάθεση, ξέρουν να ονειρεύονται, να "ταξιδεύουν" και να αγγίζουν το άπειρο, την αρμονία του σύμπαντος, τη μαγεία μέσα από αυτό που αγαπούν ο καθένας, προσφέροντας λίγο από όλα αυτά και στους άλλους - κατέχουν την τέχνη να τους παίρνουν μαζί τους ως συντροφιά στον δικό τους όμορφο κόσμο!
Κι επειδή αυτός ο μήνας δεν είναι μόνο των άστρων και των ευχών, όπως έλεγα στην προηγούμενη ανάρτηση, αλλά και των γλυκών..., είπα να τολμήσω κάτι που δεν έχω ξανακάνει ποτέ διαδικτυακά, κάτι που ωστόσο αγαπώ στην καθημερινότητά μου. Να μιλήσω για θέματα κουζίνας... 
Ε; Ναι. 
Με πρόταση γλυκιά, κλασική χριστουγεννιάτικη και λατρεμένη. Μια συνταγή που υλοποιείται την εποχή των εορτών από μένα, γιατί μου αρέσει και είναι πολύ επιτυχές το αποτέλεσμα... Έτσι λένε όλοι, οπότε... το έχω πάρει πάνω μου κι εγώ!
Εξάλλου, μπορούμε κάθε πίκρα να την γλυκάνουμε με ένα ζαχαρένιο κέρασμα, για να φέρουμε την αρμονία στο σύμπαν το δικό μας και των άλλων. 




Τα κουραμπιεδάκια της φωτογραφίας δεν είναι δικά μου αλλά εκείνα της παρακάτω συνταγής...
Μου αρέσουν πολύ και τα μελομακάρονα, τα οποία φτιάχνω με βάση μια πολίτικη πεντανόστιμη συνταγή, όμως εδώ θα παρουσιάσω μια παλιά επίσης συνταγή για κουραμπιεδάκια - αφράτες μπουκίτσες. Το μυστικό σε αυτά είναι το φρέσκο βούτυρο, το σωστό ψήσιμο και με πόση αγάπη θα αναμείξεις και θα πλάσεις τα υλικά...

Η συνταγή 
Υλικά 
320 γρ. βούτυρο γάλακτος
640 γρ. αλεύρι μαλακό
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα
2 κουταλιές σούπας οινόπνευμα λευκό
500 γρ. ζάχαρη άχνη (και πιο πολλή)

Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο και τις 2 κουταλιές ζάχαρη μέχρι ν' ασπρίσει και ν' αφρατέψει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε στη συνέχεια τις 2 κουταλιές οινόπνευμα και τα αμύγδαλα σε κομματάκια, που έχουμε ετοιμάσει από πριν. Κατόπιν πλάθουμε τη ζύμη σε κουραμπιέδες μικρούς και τους ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Δεν αναφέρω χρόνο, διότι κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, απλά τους έχουμε στον νου μας, μιας και δεν θέλουν πολλή ώρα.
@ Είναι καλύτερα να γίνονται σε διπλή δόση, αν θέλει κανείς να έχει παραπάνω από μια πιατέλα, γιατί είναι μικρή η ποσότητα για μια οικογένεια και τους επισκέπτες της.

Είναι απλή συνταγή αλλά με εύγευστο αποτέλεσμα. Η απλότητα που κρύβει πάντα την ομορφιά.




Η μουσική έρχεται να πλαισιώσει με τον δικό της μοναδικό τρόπο το ανήσυχο "ταξίδι" του ονειροπόλου αστρονόμου και του δημιουργικού γαστρονόμου. Με ποιητική ματιά που μπορεί κανείς να απολαύσει παράλληλα με το μουσικό κομμάτι και στα τρία βίντεο.











4 σχόλια:

  1. Αχ τι αστρονομικοί κουραμπιέδες είν' αυτοί!
    Και με λίγη φαντασία μας πήγες ως την Πολίτικη Κουζίνα, μια αγαπημένη ταινία μακράν!
    Και του χρόνου Γλαύκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα πούμε στις γιορτές, Μαρία μου, για να δοκιμάσεις τα αστρονομικά κουραμπιεδάκια...! Όχι, να πεις αν έχω δίκιο σε αυτά που λέω για τη νοστιμιά τους;-)
      Η Πολίτικη Κουζίνα είναι εξαιρετική ταινία, ιδιαίτερα ποιητική με ισχυρή δόση ρεαλισμού και γρήγορη ματιά στην ιστορία του τόπου...
      Να είσαι καλά, κορίτσι μου! Να μας βρει η νέα χρονιά με υγεία και διάθεση για το καλύτερο!

      Διαγραφή
  2. Κι εγω προτιμω τα μελομακαρουνα
    Μου θυμιζουν τα χριστουγεννα
    Σημερα αγορασα
    Μου ηρθαν λιγουρες Θα παω να φαω ενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική είναι μια τέχνη η καθεμία, μα πάνω απ' όλα είναι προσφορά στους αγαπημένους μας.
      Το τι θα αρέσει στον καθένα έχει να κάνει με τη γεύση που του ταιριάζει περισσότερο, αλλά σίγουρα και από τη συνταγή που έχει κανείς στα χέρια του και τη σωστή υλοποίησή της.
      Καλές μικρές επιθέσεις...!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.