Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Στοχασμοί πάνω στην ομορφιά της ζωής


Χαρακτηριστικό του σύγχρονου ανθρώπου είναι ότι έπαψε να διακόπτει πού και πού την αέναη καθημερινή του κίνηση - σωματική και πνευματική - αφιερωμένη συχνά σε υλιστικούς σκοπούς, όπως έκανε κάποτε, για να παραδίδεται στη σιωπή και την ηρεμία του στοχασμού
Σιγά-σιγά θα ξεχάσει και τι σημαίνει αυτό...
Μα αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο άνθρωπος θα μείνει στάσιμος, εγκλωβισμένος σε απίστευτη φτώχεια νοητική και ψυχική. Θα χάσει μέσα από τα χέρια του το νόημα της ζωής και το πιο ανησυχητικό είναι ότι εκείνο μπορεί να περάσει στα απωλεσθέντα μεν αλλά και τ' αζήτητα.
Θα διατηρεί βαθιά μέσα του μόνο τον τρόμο στην ιδέα του θανάτου, διότι θα έχει εγκαταλείψει την ίδια την ζωή, το μεγαλείο, την ομορφιά, την ουσία της. Αν αντιληφθεί το νόημά της και δείξει εμπιστοσύνη σ΄αυτή, θα συμφιλιωθεί και με το τέλος της.

Ακολουθούν, λοιπόν, κάποιοι στοχασμοί πάνω στην ομορφιά της ζωής από το "Μικρό αλφαβητάρι αφήγησης" (Εκδ. Πατάκη) της αγαπημένης παραμυθούς Λίλης Λαμπρέλλη, στην οποία έχω αναφερθεί επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό εδώ, μια και είχα την ευτυχή συγκυρία να τη γνωρίσω από κοντά και να εισαχθώ σε μεγαλύτερο βάθος μαγικά αφενός στον υπέροχο κόσμο του παραμυθιού και αφετέρου σε ακόμα περισσότερα μυστικά της ζωής ή τουλάχιστον να βρουν επιβεβαίωση πολλά από εκείνα που είχα ήδη ανακαλύψει στην προσωπική μου πορεία μέχρι τώρα.


"Προτιμάμε να την αγνοούμε την αλήθεια, για να μην υποφέρουμε, για να μη γιατρευόμαστε. Γιατί διαφορετικά θα γίνουμε αυτό που φοβόμαστε: ολοζώντανοι". - Μάσσιμο Γκραμελλίνι, Όνειρα γλυκά

"Αν αγαπάς κάτι, σου μιλά. Η αγάπη που κοιμάται μέσα στο λιθαράκι, γιατί σ' όλα τα πράγματα κοιμάται η αγάπη - κάτι σαν ανέκφραστη ευγνωμοσύνη που δεν περιμένει παρά να αφυπνιστεί. Αν χρειαστεί να διαλέξεις ανάμεσα στην αλήθεια και στην αγάπη, διάλεξε την αγάπη. Τότε θα ζεις με την αγάπη κι αυτή θα σου φέρει αλήθειες". - Ανρί Γκουγκό (προφορική διδασκαλία)

"Για να ανυψωθείς, πρέπει πρώτα να καταδυθείς μέσα σου" γράφει ο Βολταίρος.

"Ας έχουμε το θάρρος να μην εγκλωβιζόμαστε στην ειρωνεία, στην πικρία, στην αυτοκαταστροφή. Αυτά είναι άμυνες φοβιτσιάρηδων. Πρέπει να τολμάμε την υπέρβαση, να μη φοβόμαστε μήπως γελοιοποιηθούμε. Η υπέρβαση του γελοίου είναι το κίνητρο των αγγέλων". - Ανρί Γκουγκό (προφορική διδασκαλία)


"... ανεξάρτητα από το φύλο μας, αφηγούμαστε με το θηλυκό κομμάτι της ψυχής μας - το γήινο, δημιουργικό, διαισθητικό μας κομμάτι". - Λίλη Λαμπρέλλη

Στη συνέχεια του παραπάνω, κάτι που με έκανε σταθώ περισσότερο, με ξάφνιασε και με οδήγησε στο να κατανοήσω ακόμα περισσότερο το άλλο φύλο...
 

"[Ο μυητής] Μου είχε πει πως έπρεπε να ξυπνήσω μια γυναίκα μέσα στο σώμα μου και να την οδηγήσω στο φως, αν ήθελα να ψυχανεμιστώ, να νιώσω τα αόρατα. Τα όπλα του άντρα τρομάζουν την ψυχή των πραγμάτων, αυτό το ήξερα. Είχα μάθει ότι μέσα μου υπήρχε ένας άντρας δυνατός που ήθελε να κατέχει αλλά δεν ήθελε να πιστεύει, που ήθελε να παραβιάζει μυστικά και που αρνιότανε ν' αφεθεί στο άπειρο, γιατί φοβόταν μη χαθεί. Αυτός εκεί ήξερε να οδηγήσει τη βάρκα μου στις ορατές γωνιές του κόσμου, αλλά για ν' ανακαλύψει τη μέσα μεριά των πραγμάτων ήτανε τόσο αδέξιος σαν άλογο τρελό σε μαγαζί με γυαλικά". Ανρί Γκουγκό Les 7 plumes de l' aigle 


"Αν θέλουμε να κάνουμε ένα ταξίδι σαν του Οδυσσέα, πρέπει να ξεκουνηθούμε. Να μετακινηθούμε". - Λιλή Λαμπρέλλη


Με συντρόφους πιστούς σε αυτό το ταξίδι τις παμπάλαιες ιστορίες του εύθραυστου λόγου που απευθύνονται από καρδιά σε καρδιά, όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια.

Και θα πρόσθετα...
Σιωπή και στοχασμός κάθε φορά που μας ωθεί η εσωτερική μας φωνή, χωρίς να την προδίδουμε  κάνοντας πως δεν την ακούμε. Να αφουγκραζόμαστε και τους πιο λεπτούς ήχους της, διαπιστώνοντας έτσι ποιες είναι οι ανάγκες μας τη δεδομένη στιγμή ή περίοδο , σεβόμενοι παράλληλα και τις ανάγκες των άλλων, όσων - και όταν - εμπλέκονται.


"Ο κόσμος είναι αφόρητος, η ζωή είναι υπέροχη και πολύ πιο μεγάλη". - Ανρί Γκουγκό (προφορική διδασκαλία) 










Και φυσικά θα κλείσω πιο δυναμικά! 
Σιγά μη δε το κάνω...
Η ζωή δε θέλει κλαψουρίσματα (αναπόφευκτα κι αυτά) αλλά δυναμισμό, τόλμη και δράση!




"Καλησπέρα στην αφεντιά σας!"


 

6 σχόλια:

  1. Τέλειο το κείμενο και ΟΛΑ τα τραγούδια...
    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγο καθυστερημένη η απάντηση, αλλά...
      Χαίρομαι που τα απόλαυσες!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  2. Θα κρατήσω, φυσικά, το κλείσιμό σου. Μουσικά με συνεπαίρνει από τα παλιά. Σκεπτικά είναι πάντα ζωντανή η θετική σου σκέψη ως επιστέγασμα στο θέμα σου. Αυτό δηλαδή που κρατάμε.
    Ο Στοχασμός είναι μια ολάκερη διαδικασία και απαιτεί υψηλή παιδεία και συνείδηση για να υπάρχει. Πόσο αυτά τώρα είναι συμβατά με τον σύγχρονο Homo Pelatis είναι κάτι που συζητάμε.
    Γλαύκη η πρώτη σου εικόνα είναι από τις πλέον ερωτικές που έχω συναντήσει και μου άρεσε πάρα πολύ.
    Καλό βράδυ κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το συγκεκριμένο Homo με εντυπωσίασε και με έκανε να γελάσω με αρκετή πικρία δυστυχώς!
      Ο στοχασμός μαθαίνεται από το σχολείο, αν η οικογένεια δεν το έχει καλλιεργήσει από τα πρώτα βήματα του παιδιού. Όσοι γνωρίζουμε ας το πράττουμε καθημερινά με όποιο τρόπο μάς είναι πιο πρόσφορος.
      Μα και η εικόνα έχει το νόημά της, μια και εκπροσωπεί την ομορφιά. Κάθε τι όμορφο είναι συχνά και ερωτικό.
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  3. Τι ομορφο που ειναι το γυναικειο κορμι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαφάνισε το κείμενο;
      Δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς στη θέα ενός όμορφου κορμιού.
      Δε λέω, καλοί οι στοχασμοί, αλλά και τα γήινα είναι ακόμα πιο καλά. Ο συνδυασμός ίσως και των δύο μπορεί να πλησιάσει το ιδανικό.

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.