Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Όταν η ομορφιά της ψυχής νικά το τέρας

Η ζωή είναι ένα παραμύθι έτσι κι αλλιώς με περιπέτειες πολλές, με δράκους και μάγισσες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες, βασιλιάδες και βασίλισσες, με τη μοναδική ομορφιά να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αποκρουστική μορφή του τέρατος. Όλα αυτά θα τα συναντήσει κανείς κατά την πορεία του πάνω στη γη. Απ' όλα κάτι θα λάβει, μέσα από εκείνα θα μάθει ποιος είναι και προς τα πού θα συνεχίσει τον βηματισμό του.

Βρήκα ως αφορμή το παραμύθι "Η πεντάμορφη και το τέρας" της Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, για να ευχηθώ σε όλους μας για ετούτες τις γιορτινές μέρες. Ήθελα να δώσω μια πιο παραμυθένια και λαμπερή ατμόσφαιρα και όχι για ακόμη μία φορά τη θλιβερή και σκοτεινή όψη του κόσμου. Έχουμε κορεστεί πια από δαύτη. Δεν είναι υγιές να στεκόμαστε μόνο σε αυτή την πλευρά της ζωής, καθώς, όπως είπε ο Χατζιδάκις, μη φτάσουμε να συνηθίσουμε τη φρίκη και να μας τρομάζει η ομορφιά, να επιτρέψουμε στο τέρας να επικρατήσει, επειδή ο φόβος απέναντι στη θέα του έγινε εθισμός.


Μπορεί να μη θέλουμε να το πιστέψουμε, όμως η ομορφιά της ψυχής συχνά νικά το τέρας, που θα βρεθεί στη διαδρομή μας. Είναι κάτι που πίστευα από παιδί - όπως όλα τα παιδιά, περισσότερο από την οπτική του παραμυθιού και της πίστης στο θαύμα - μέχρι που είδα να συμβαίνουν τέτοια θαύματα στην πραγματικότητα. Σίγουρα, δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται εύκολα και σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά ενίοτε συμβαίνει με κόπο, υπομονή κι επιμονή, δοτικότητα, κατανόηση, αναγνώριση των θετικών στοιχείων του κάθε τέρατος με ματιά απαλλαγμένη από τον εγωισμό, την υπεροψία, τον ανταγωνισμό και τον φόβο. Με ματιά καθαρή και πρόθεση αγνή, γιατί θέλουμε έναν κόσμο λίγο πιο όμορφο.


Όμως κανένα τέρας γύρω μας δε θα νικηθεί ποτέ, αν πρώτα δεν γνωρίσουμε το δικό μας τέρας, εκείνο που φωλιάζει μέσα μας. Αν δε νικήσουμε αυτό, δεν είμαστε έτοιμοι για καμία άλλη νίκη. Ας το τολμήσουμε, διότι θέλει θάρρος και δύναμη, και το κέρδος θα είναι τεράστιο για εμάς και τους άλλους.



Πόσο ανάγκη έχει άραγε ο σημερινός κόσμος - ίσως περισσότερο από άλλοτε - μια τέτοια νίκη;

Είθε, λοιπόν, η ομορφιά της ψυχής 
να νικά πιο συχνά το τέρας! 
Η θερμή αγκαλιά να γκρεμίζει τα τείχη κι όχι οι γροθιές...!


 



@ Το παραμύθι βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία αγάπης... που έχει ενδιαφέρον να δει κανείς (κλικ εδώ)!


Καλά Χριστούγεννα!
Και Χρόνια πολλά!

 

8 σχόλια:

  1. Ο κοσμος είναι ομορφος γιατι φτιαχτηκε μ αγαπη από τον δημιουργο του
    Ακομη και οι ελαχιστοι ασχημοι που υπαρχουν όταν αγαπηθουν γινονται ομορφοι

    Καλα Χριστουγεννα!

    ____________
    Leonard Cohen - Hallelujah

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, όταν αγαπηθούν... Μα, ακόμα περισσότερο όταν αγαπήσουν από τα βάθη της καρδιάς τους! Τεράστιο μάθημα για τον άνθρωπο αυτό, καθώς τον μεταμορφώνει σε τέτοιο βαθμό, που δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του μετά.
      Να περάσεις όμορφες γλυκές στιγμές με όσους αγαπάς και σ' αγαπούν.

      Θα περάσω για το μουσικό κομμάτι από εσένα...

      Διαγραφή
  2. Διάλεξες κάτι πολύ αντιπροσωπευτικό Γλαύκη μου για τις ευχές σου.
    Κάτι που δίνει άπειρα μηνύματα σε όλους μας.
    Καλά Χριστούγεννα κορίτσι μου να έχεις. Με κάθε μου ευχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καθένας μας κρατά εκείνο που του ταιριάζει στη δεδομένη στιγμή που θα έρθει σε επαφή με αυτά τα μηνύματα. Όλα είναι χρήσιμα.
      Χρόνια πολλά με πολλές ευτυχισμένες στιγμές!

      Διαγραφή
  3. Δεν ήξερα την αληθινή ιστορία που κρύβεται πίσω απ' το παραμύθι αυτό. Και είναι η αποθέωση της ατόφιας αγάπης αυτή. Γλαύκη μου, εύχομαι ειλικρινά οι σκέψεις και οι ευχές σου να βρίσκουν έμπρακτους υποστηρικτές στην καθημερινότητά μας!
    Καλά Χριστούγεννα, Χρόνια σου Πολλά ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, στηρίζεται σε αληθινή ιστορία, την οποία βρήκα κι εγώ πέρσι, αφού είδα την ταινία στο σινεμά με την κόρη μου και μπήκα στον πειρασμό να ψάξω παραπάνω στοιχεία για το συγκεκρμένο παραμύθι. Η ανάρτηση όμως έγινε φέτος, μια και ήθελα να αναφερθώ στο τέρας που έχουμε να πολεμήσουμε όλοι, το δικό μας και των άλλων.
      Χρόνια πολλά, κορίτσι μου!

      Διαγραφή
  4. Πολλές οι πραγματικές ιστορίες που θα μπορούσαν να κρύβονται πίσω από αυτή την ταινία. Γιατί η ομορφιά της ψυχής έχει δύναμη, το πιστεύω! Όσο κι αν δεν το βλέπω καθημερινά γύρω μου...
    Γλαύκη μου αγαπημένη, η ομορφιά της ψυχής σου, ομορφαίνει τη γειτονιά μας! Καλά Χριστούγεννα! Να περάσεις με την οικογένειά σου υπέροχες στιγμές! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξάνδρα μου, έχεις απόλυτο δίκιο, αφού το παραμύθι έχει προεκτάσεις κοινωνικές και πολιτικές της εποχής του. Γίνεται αναφορά στην εξουσία των ευγενών και την αφύπνιση του λαού να διεκδικήσει τα δικαιώματά του και πολλά άλλα. Δεν πέρασα σε τέτοιες αναλύσεις, καθώς θα μπορούσα, γιατί ήθελα να δώσω βάρος σε θέματα αυτογνωσίας και τέτοιου είδους αναζητήσεων μέσα από τις ευχές μου για τις γιορτινές μέρες.
      Χαίρομαι πολύ που ανέφερες όμως ότι έχει πολλές προεκτάσεις...;-)
      Χρόνια πολλά κι εύχομαι να πήγαν όλα καλά για σένα...!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.