Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Μηνύματα μέχρι τελικής πτώσης...ουφ!

Διάβασα ένα άρθρο ιδιαίτερα ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες και είπα να το μοιραστώ εδώ με όσους αναγνώστες δουν κάτι από την καθημερινότητά τους σε αυτό.

Αφορά στον καταιγισμό ηλεκτρονικών μηνυμάτων που λαμβάνουμε πλέον ως σύγχρονοι άνθρωποι, που ζουν αναγκαστικά μέσα στον ατέλειωτο και πολυδαίδαλο ψηφιακό κόσμο. Κάτι που με είχε απασχολήσει έντονα εδώ και αρκετά χρόνια στον επαγγελματικό μου χώρο όπου η λίστα των καθημερινών ηλεκτρονικών μηνυμάτων διογκωνόταν όλο και περισσότερο όσο περνούσε ο καιρός.

Πριν την έναρξη της εργασίας μου στο σπίτι (καθώς η επαγγελματική απασχόληση του εκπαιδευτικού δε σταματά στο σχολείο) συνηθίζω να έχω ως πρώτη κίνηση το άνοιγμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκειμένου να ενημερωθώ έγκαιρα για όσα ζητά η υπηρεσία μου ή άλλος φορέας, για να είμαι πιο αποτελεσματική σε ό,τι κάνω. Με ενοχλούσε πάντα το ότι πολλοί συνάδελφοί μου δεν το πράττουν, με αποτέλεσμα να δηλώνουν άγνοια και συχνά να δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του χώρου εργασίας τους. Στην πορεία όμως διαπίστωσα ότι είναι αφόρητα κουραστικό και αγχωτικό να διαβάζει κανείς δεκάδες μηνύματα κάθε μέρα, από τα οποία ελάχιστα είναι σημαντικά. Τότε είναι που άρχισα να κοιτώ μόνο τους τίτλους σε αρκετά από αυτά και να τα εξαφανίζω με συνοπτικές διαδικασίες... Πατώντας το κουμπάκι της διαγραφής αισθανόμουν μεγάλη ανακούφιση και εξακολουθώ να κάνω το ίδιο με χαρά! Μόνο που κάποιες φορές (λόγω της υψηλής ταχύτητας κινήσεων) διαγράφω και μηνύματα που είναι απαραίτητη η ανάγνωσή τους...! 

Το ζήτημα είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για χάσιμο πολύτιμου χρόνου από τη ζωή μας, αλλά μία συνθήκη που προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του εγκεφάλου. Στο άρθρο που θα παραθέσω με παραπομπή παρακάτω αναφέρονται από ειδικούς οι σοβαρές συνέπειες που έχει η ενασχόλησή μας με τη λήψη τόσων μηνυμάτων, οι οποίες μεγεθύνονται, αν προσθέσει κανείς σ' αυτό και τον χρόνο που αφιερώνουμε στο διαδίκτυο για επαγγελματικούς λόγους ή προσωπικούς. Μιλούν πια για "ψηφιακή ασθένεια", την οποία ονομάζουν "ψηφιακή εξουθένωση". Ας μη μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι κυκλοφορούν σαν αποχαυνωμένοι και δε δίνουν την κατάλληλη προσοχή σε όσα τους λένε οι άλλοι ή σε όσα συμβαίνουν γύρω τους...

Μία ανάγνωση θα λύσει απορίες ή θα φέρει ταυτίσεις! Βοήθειά μας!

Πόσα e-mails αντέχει το μυαλό; 

 

💦 Μουσικοί ήχοι από Ισπανία (τα δύο πρώτα) και Αργεντινή (τα επόμενα δύο)...


 


 


 


 

10 σχόλια:

  1. Απολαμβάνοντας τη μουσική σου, θα πω ότι έχεις απόλυτο δίκιο, Γλαύκη μου.
    Αυτήν την ηλεκτρονική καταιγίδα, την είχα βιώσει τα τελευταία χρόνια στην τράπεζα, όπου τα e-mails άρχισαν να γίνονται καταιγιστικά γύρω στην περίοδο 2013-2014. Μιλάμε για έναν "τρόμο", που προκαλούσε κάθε φορά, το άνοιγμα της εφαρμογής για να διαβάσεις τόσα μηνύματα, τα περισσότερα των οποίων ήταν άχρηστα και ασαφέστατα.
    Δεν έχουν άδικο οι ειδικοί όταν μιλούν για αυτό το είδος εξουθένωσης. Θεωρώ ότι έχουν απόλυτο δίκιο.
    Την καλησπέρα μου και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, κάπου εκείνη τη χρονική περίοδο που αναφέρεις άρχισε να αυξάνεται ραγδαία το πλήθος των επαγγελματικών μηνυμάτων και σε εμάς. Τώρα πλέον έχει απογειωθεί!
      Το θεωρώ απαράδεκτο όλο αυτό το ηλεκτρονικό πανηγύρι και οι μόνοι που μπορούμε να αντιδράσουμε σε αυτό είμαστε εμείς οι ίδιοι με τη στάση μας. Έλεος!
      Αντεύχομαι, Γιάννη μου!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Είναι όντως αυτό το λεγόμενο "information burnout” που καίει τον εγκέφαλο, αφού είναι αδύνατον ένας μέσος άνθρωπος να διαχειριστεί τόση πληροφορία. Υπάρχουν βέβαια τα εργαλεία για αποκλεισμό διαφημίσεων και μηνυμάτων από ανεπιθύμητες πηγές. Αυτό που εγώ εφάρμοζα στη δουλειά μου, ήταν η κατηγοριοποίηση των εισερχομένων (ανά αποστολέα), ώστε να διαγράφω κατευθείαν ομαδικά όλα τα άσχετα και ύποπτα μηνύματα. Δεν έβγαινε αλλιώς, χρονικά αλλά και ψυχολογικά.
    Κάναμε τη ζωή μας δύσκολη μου φαίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς, δεν έχω θέμα με διαφημίσεις και πολλά ανεπιθύμητα, όμως της εργασίας ή άλλων φορέων σχετικών με αυτή είναι απίστευτος ο όγκος πια σε καθημερινή βάση. Κάποτε έλεγα ότι θα λάβω την ενημέρωσή μου σύντομα και ωραία και στη συνέχεια θα κάνω τη δουλίτσα μου, όπου έτσι ήταν, όμως τώρα είναι αγκομαχητό και κάτι που το κών ως αγγαρεία.
      Φυσικά δε συζητώ για τα μηνύματα - παγίδες που έχουμε να διαχειριστούμε, όπου οι αποστολείς τους σε αυτή την αποχαύνωση ποντάρουν για να πατήσει ο παραλήπτης τους τοξικούς συνδέσμους τους.
      Μοιάζει το σκηνικό κάπως εφιαλτικό δυστυχώς! Κατά ένα μέρος είναι στο χέρι μας να την κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή μας με την κατάλληλη διαχείριση...!
      Σε φιλώ, Μαρία μου!

      Διαγραφή
  3. Πόσο σε καταλαβαίνω. Υπήρξα διευθυντής σε σχολείο ως το 2020. Απίστευτο αυτό, που γινόταν κάθε πρωί, έπρεπε να διαβιβάσω και τα αναγκαία στους συναδέλφους. Μα και πριν το σκόλασμα, ένας ακόμη έλεγχος ήταν απαραίτητος, τρόμος με έπιανε όταν έβλεπα εκείνο το ΕΠΕΙΓΟΝ. Η υπηρεσία πάντα κάτι ζητούσε.
    Μπόρεσα και έφυγα και γλίτωσα. Να φανταστείς αναπολούσα τα χρόνια στην αρχή της καριέρας μου, στα ολιγοθέσια, με 30 ώρες την εβδομάδα στην τάξη, όπου την εβδομάδα μετά βίας λαμβάναμε 2-3 φακέλους από την διεύθυνση και όλα καλά!
    Θα μπορούσα να γράψω πολλά, αλλά δεν χρειάζεται.
    Νάσαι καλά, Γλαύκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταλαβαίνω κι εγώ απόλυτα όσα λες και έζησες! Εφιάλτης έχει καταλήξει και απορώ με τη διάθεση συναδέλφων να πάρουν τέτοιες θέσεις στην εκπαίδευση. Ευτυχώς που έφυγες, διότι τα πράγματα έχουν καταλήξει πέρα από αφόρητα εντελώς γελοία με όλον αυτόν τον φόρτο που έχουν επωμιστεί οι διευθυντές, υποδιευθυντές μα και υπόλοιποι εκπαιδευτικοί - πάντα μιλώντας για όλους εκείνους που θέλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, μια και για τους αδιάφορους όλα είναι μια χαρά.
      Πολύ χάρηκα το μοίρασμα της προσωπικής σου εμπειρίας εδώ!
      Να περνάς όμορφα!

      Διαγραφή
  4. Έκανα μια καλύτερη διαχείριση όταν διαπίστωσα πόσο χρόνο, πολύτιμο μάλιστα, μου έτρωγε το ηλ/κό ταχυδρομείο. Μπορώ πια να διαγράφω και να νιώθω κι εγώ την ανακούφισή σου, Γλαύκη μου. Έκανα απεγγραφή από πολλά newsletters και sites και τελικά αναρωτήθηκα, γιατί εξαρχής είχα γραφτεί; Μα αλήθεια, τι είχα στο νου μου;
    Ευτυχώς που υπάρχει η αρχειοθέτηση και κάποια τα κρατώ για να γίνει η εκκαθάριση το βράδυ αργά, που έχω λίγο χρόνο.
    Λίγο δύσκολο είναι το πρωινό της Δευτέρας που έρχονται οι εβδομαδιαίες ενημερώσεις, αλλά θα κάνω κι εκεί νομίζω ένα πετσόκομμα! Δίαιτα και στο μέιλ! Γιε!☺
    Πολλά φιλιά, Γλαύκη μου♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εγγραφή σου στους δικτυακούς τόπους που αναφέρεις γίνεται συνήθεια όπως και πολλά άλλα για όλους μας, οπότε μην απορείς για ποιο λόγο το έκανες. Όμως μια χαρά έκανες και έφυγες, γιατί δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να είναι κανείς δέσμιος, ενώ μπορεί να διαχειρίζεται ο ίδιος τον χρόνο που θα διαθέσει σε δραστηριότητες που θα έχει επιλέξει όποτε πάλι εκείνος το επιθυμήσει. Είναι σαν την τηλεόραση που είχε πει ο Πανούσης ότι υπάρχει και το κουμπί...
      Πάλι καλά που δεν ακολουθώ ιστοσελίδες και άλλα, ώστε να μου στέλνουν κι αυτοί μηνύματα, γιατί θα είχα ζουρλαθεί με τόσο ηλεκτρονικό φόρτο από την εργασία μου...γκρρρ!
      Έτσι, λοιπόν, διαγράφω για να μην αρχίσω να δαγκώνω... χαχαχα! Και... δίαιτα κι εκεί όπως λες κι εσύ!
      Σε φιλώ, Αριστέα μου!

      Διαγραφή
  5. Στην αρχή, στα πρώτα μου βήματα στο διαδίκτυο Γλαύκη μου δεν ήξερα ότι έπρεπε να σβήνω τα μεηλ που έρχονταν και είχαν μαζευτεί 11000 χιλ.!!! και εννοείτε ότι φώναξα τον πρώτων βοηθειών, (εγγονό) μου έδειξε τι πρέπει να κάνω και εκτοτε κάνω τις διαλογές μου...Οντως είναι τρέλα τρελή...και καλά εγώ που πες δεν έχω τι να κάνω, αλλά εσείς που είναι θέμα δουλειάς;
    Τελικά η τεχνολογία δεν έχει μόνο καλά Γλαύκη μου όλα έχουν και τις δύο πλευρές τους ας επιλέξουμε εμείς ποια και πως θα την ακολουθήσουμε...
    Να είσαι καλά, να κάνεις όπως νιώθεις όμορφα φιλιααα!!❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου, καλά που σου έδειξε ο εγγονός σου, αλλιώς θα τιναζόταν η "μπάνκα" στον αέρα...:)))
      Πραγματικά γίνεται αφόρητα κουραστικό το να διαβάζει κανείς τόσα πολλά μηνύματα καθημερινά και ειδικά ό,τι αφορά στην εργασία του, όπου και θα πρέπει να δώσει την κατάλληλη προσοχή.
      Ακριβώς, η τεχνολογία υπάρχει στη ζωή μας για να μας διευκολύνει και όχι να επιτρέπουμε να μας μετατρέπει σε σκλάβους της! Για ετούτο ο άνθρωπος έχει τον νου και τη δική του βούληση, ώστε να είναι ο διαχειριστής όλων αυτών των μέσων.
      Σε φιλώ επίσης!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.