Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

"Το παιδί της Αφροδίτης" και του...Άρη

Ένας ακόμη κορυφαίος Έλληνας συνθέτης πέθανε αυτές τις μέρες αφήνοντας στον κόσμο τις πολύτιμες εμπνεύσεις του. Πρόκειται για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, "το παιδί της Αφροδίτης" και του... Άρη, όπως τον αναφέρω στον τίτλο επηρεασμένη από δύο σημαντικά σημεία της μουσικής του πορείας, τα οποία θα αναφερθούν εν συντομία παρακάτω, καθώς όλα τα μέσα έγραψαν για εκείνον, οπότε είναι περιττά τα πολλά λόγια από μένα. Ήθελα όμως να του κάνω ένα μικρό αφιέρωμα.

Ο πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου έκανε τα πρώτα του βήματα στη σύνθεση στα τέσσερα έτη και στα έξι του την πρώτη του μουσική παράσταση ως αυτοδίδακτος, αρνούμενος μάλιστα για πολύ καιρό να εκπαιδευτεί... Συμβαίνει συχνά μάλλον στα καλλιτεχνικά πνεύματα που δεν θέλουν να μπουν σε καλούπια, αν και τελικά υπέκυψε :)

Αυτό το παιδί, λοιπόν, γίνεται "παιδί της Αφροδίτης" δημιουργώντας το γνωστό συγκρότημα προοδευτικής ροκ μουσικής Aphrodite's Child με τον Ντέμη Ρούσσο, τον Λουκά Σιδερά και τον Αργύρη Κουλούρη το 1967 με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα κι έπειτα στο Παρίσι.

Στα πλήκτρα ο νεαρός τότε Βαγγέλης με γυαλιά ηλίου και μπόλικο μαλλί και μούσι...


Φυσικά, δεν μπορούσε να παραμείνει μόνο "παιδί της Αφροδίτης", οπότε άνοιξε τα "φτερά" του για πολύ μεγαλύτερες "αποστάσεις", περνώντας μέσα από τους "δρόμους της φωτιάς"  και της επιτυχίας! Ανέλαβε τη μουσική της βρετανικής ταινίας Chariots of Fire (κλικ) το 1981, η οποία βραβεύτηκε με τέσσερα Όσκαρ, όπου σε αυτά ήταν και της μουσικής με το πασίγνωστο θέμα του Βαγγέλη...


Έγραψε μουσική για αρκετές ταινίες, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές παραγωγές, (περισσότερες πληροφορίες για εκείνον και τις δημιουργίες του εδώ...), όμως η καλλιτεχνική ανησυχία του και τα απλωμένα του "φτερά" τον οδήγησαν στην αναζήτηση του συντρόφου της Αφροδίτης, τον περιβόητο... Άρη! Γράφει την περίφημη Μυθωδία - χορωδιακή συμφωνία - το 1993, η οποία στη συνέχεια θα γινόταν η μουσική για την αποστολή της NASA: 2001 Η Οδύσσεια του Άρη, όταν το διαστημόπλοιο Mars Odyssey θα προσέγγιζε την τροχιά του πλανήτη Άρη τον Οκτώβριο του 2001. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο, τη μοναδική μα... και πανάκριβη συναυλία, κάνοντας κλικ εδώ...

Μικρό απόσπασμα από τη συναυλία στην Αθήνα...


 Κι εδώ όλο το έργο...

 

Θα τον αποχαιρετούσα, λοιπόν, με δύο μουσικές του δημιουργίες, ίσως ταιριαστές για ετούτη την ώρα..



Αντίο, ανήσυχο παιδί της γης και του διαστήματος!



10 σχόλια:

  1. Καλησπέρα.
    Νομίζω ότι και να γράψουμε είναι λίγα πολύ λίγα για αυτή τη μουσική ιδιοφυΐα.
    Αυτό το ξέχασες;
    https://www.youtube.com/watch?v=WHrQXOxVECQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Δίκιο έχεις. Το καλύτερο είναι να απολαμβάνει κανείς όσα μας παρέδωσε, μια και αυτός ήταν ο στόχος του.
      Πώς να το ξεχάσω;
      Είναι μαγικό μουσικό κομμάτι όπως και αυτό το βίντεό του. Με είχε εντυπωσιάσει πολύ όταν μου το έστειλες για πρώτη φορά με το απόλυτα (και τότε) ταιριαστό βίντεο με τον έναστρο ουρανό!
      Συνεχίζοντας τη μουσική και οπτική μαγεία του...
      https://www.youtube.com/watch?v=A0r1cUUoP5w

      Διαγραφή
  2. Με το Βαγγέλη, ήρθα σε επαφή με τη μουσική του, κάπου στα 1977-78. Το "Spiral" ήταν το πρώτο έργο του, το οποίο άκουσα. Ακολούθησε το "Albedo 0.39". Ύστερα η μουσική του στον κινηματογράφο.
    Μεγάλη μορφή τεράστια, βέβαια ακριβές, χρυσοπληρωμένες οι παραγωγές του, να το πούμε και αυτό. Μεγάλη και η απώλειά του.
    Όμορφο το αφιέρωμα Γλαύκη μου και οι αναφορές σου.
    Την καλησπέρα μου κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις πολύ καλή εμπειρία, λοιπόν, από το έργο του! Αυτές τις προσωπικότητες δεν τις κρατά κανείς. Φεύγουν μπροστά με ταχύτητα και μοναδικότητα και μόνο ο θάνατος του ανακόπτει την πορεία. Όμως, αν το καλοσκεφτούμε, είναι σαν να τον νικούν κι αυτόν, καθώς τα έργα τους μένουν για πάντα!
      Να είσαι καλά, Γιάννη μου!
      (Στη δική σου δημιουργία θα έρθω με ησυχία...)

      Διαγραφή
    2. Μην αγχώνεσαι αγαπημένη μου φίλη. Δεν υπάρχει μήτε πίεση, μήτε άγχος σε καμία ανάγνωση. Όποτε και αν μπορείς και θέλεις φυσικά.
      Στέλνω φιλιά.

      Διαγραφή
    3. Έγινε! Και εννοείται ότι θέλω.

      Διαγραφή
  3. Σπουδαίο μυαλό και χαρισματικός άνθρωπος. Λυπήθηκα πολύ για το αναπάντεχο φευγιό του. Νομίζω πως είχε να δώσει κι άλλα πράγματα στη μουσική του καριέρα. Υπέροχο το αφιέρωμα στη μνήμη του Γλαύκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ, Μαρία μου! Κάτι μικρό για εκείνον, μια και πολλοί έγραψαν, είπαν κι έδειξαν για το πρόσωπό του αυτές τις μέρες.
      Τη σπουδαιότητα του μυαλού του και τη χαρισματικότητά του τις άφησε κληρονομιά σ' εμάς και τους επόμενους μέσα από τα έργα του, όπως και τόσοι σημαντικοί άλλοι! Ευτυχώς!

      Διαγραφή
  4. Ένας σπάνιος καλλιτέχνης Γλαύκη μου που το αστέρι του άφησε το αποτύπωμα του ανεξίτηλο στο μουσικό στερέωμα ετούτου του κόσμου..
    Δεν ξέραμε τόσα πολλά για την ζωή του, που ήταν τόσο μα τόσο ενδιαφέρουσα!
    Τι κρίμα όμως που χάθηκε, είχε ακόμα τόσα να δώσει...
    Το έργο του θα είναι εδώ να μας τον θυμίζει κάθε φορά που θα ακούγεται η μουσική του, ακόμα και στον μακρινό πλανήτη Αρη.
    Είμαστε περήφανοι για αυτόν και για την κληρονομιά που άφησε στην πατρίδα μας .
    Πολύ ωραίο το αφιέρωμα σου στον μεγάλο αυτόν καλλιτέχνη Γλάυκη μου...να είσαι καλά καλή εβδομάδα να έχεις φιλιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ρούλα μου!
      Απαντώ καθυστερημένα, γιατί οι υποχρεώσεις ήταν αρκετές και δεν μου επέτρεπαν πολλά άλλα πιο χαλαρά.
      Έχεις δίκιο για τον μεγάλο καλλιτέχνη. Μας αφήνουν δυστυχώς ένας-ένας. Η απώλεια είναι σημαντική, όμως κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τη φύση.
      Το έργο του όμως θα είναι εδώ για όλους μας και τους επόμενους στη σειρά. Το μόνο που θα πρέπει να ευχόμαστε είναι η ειρήνη και η ισορροπία στον κόσμο, διότι δεν βαδίζουμε καθόλου καλά!
      Σε φιλώ, καλή μου!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.