Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Η διάθεση στο μαύρο, black, noir, nero...


Ο λόγος περί μαύρου.
Όταν είναι κανείς στις "μαύρες" του, τα "βάφει όλα μαύρα", αφού του φαίνονται όλα "μαύρα κι άραχνα", όπως είναι μέσα στην καρδιά του. 
"Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε, μαύρη σαν καλιακούδα" λέγανε και δεν είχαν άδικο, γιατί αν αρχίσει να ρέει τούτο το χρώμα στη σκέψη, πλημμυρίζει σιγά-σιγά όλο το σώμα κι έρχεται και στέκεται μαύρος μπάστακας στην αριστερή μεριά του στήθους, όπου και κάνει κατάληψη. "Ουφ και ουφ", για να ανασάνει, αλλά πού;
Τον μαύρο σκασμό δε λέει να βγάλει!

Μα "μαύρισε η ψυχή μου" ακούγεται συνήθως, όταν έρχεται ένα άσχημο νέο, συμβεί κάτι κακό ή σαν υπάρχει μια χρόνια ταλαιπωρία πάσης φύσεως.
Αν κάποιος αφεθεί σ' αυτό το στάσιμο (εκείνο της αρχαίας τραγωδίας), "μαύρα μάτια κάνει" για να δει άλλα φωτεινά χρώματα να λάμπουν γύρω του και ν' απαλύνουν την ψυχή του. Ας μην ξεχνάμε ότι το μαύρο εγκλωβίζει. Είναι σαν τη μαύρη τρύπα στο σύμπαν... Ακόμα και σαν "χρώμα" απορροφά όλες τις ακτινοβολίες.
Έβαλα σε εισαγωγικά τη λέξη χρώμα όσον αφορά στο μαύρο, διότι το μαύρο δεν είναι χρώμα μα έλλειψη χρώματος...

Έτσι, όταν λέμε, όπως κι εγώ, ότι μας αρέσει το μαύρο χρώμα, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε...!
Πάντα μου άρεσε αυτό το "χρώμα", ναι αυτό με την "έλλειψη", ειδικά στα ρούχα και ίσως κάτι να σημαίνει αυτή η προτίμηση... Παλιότερα το φορούσα πολύ περισσότερο, μάλιστα ως σύνολο στην εμφάνιση. Εκεί που το αρνήθηκα ήταν σε περίοδο πένθους, αφού δεν μπορεί να φορά κανείς το αγαπημένο του χρώμα σε μια περίοδο όπου είναι "μαύρη" η ψυχή του, αλλά κι επειδή του το επιβάλλει η κοινωνία μέσα από τα ήθη και τις παραδόσεις της. Αρκεί που του επιβλήθηκε η απώλεια.

Είναι ανάγκη, λοιπόν, για να μην "φάει κανέναν το μαύρο χώμα" πρόωρα, να έχει τη γνώση τού πότε θα βάλει φρένο στο "μαύρο φίδι" που "τρώει" την ψυχή.
Πώς θα γίνει αυτό;
Μα φυσικά ρίχνοντας "μαύρο στον Μαυρογιαλούρο" (δεν ξέρω ποιος είναι αυτός... μάλλον ο Κωνσταντάρας, αν θυμάμαι καλά), που ενοχλεί τα σωθικά του!



@ Λίγο "μαύρο" χιούμορ είναι απαραίτητο, προκειμένου να διακωμωδούμε κάθε βαριά διάθεση ή άσχημη κατάσταση που μας συμβαίνει!
Η έμπνευση για τούτο ήρθε από τη μουσική και λίγο από τη διάθεση που είναι κάπως στο μαύρο ή στο black, noir, nero (όπως λένε στα χωριά τους και οι "ενωμένοι" κάτοικοι αυτής της "ενωμένης" ηπείρου)...
















12 σχόλια:

  1. Ναι, Γλαύκη μου, θα συμφωνήσω.
    Απ την άλλη όμως υπάρχει και το λατρεμένο ....film noir !!! Έτσι ;;;
    Και εδώ μιλάμε για έκφραση και τέχνη.
    Την ζεστή μου καλησπέρα. Πολύ πρωτότυπο το θέμα σου αλήθεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, το film noir είναι αγαπημένο και ξεχωριστό στην ιστορία του κινηματογράφου!
      Μα γενικά το μαύρο το έχουμε συνδυάσει με κάτι ιδιαίτερο στην ζωή μας και συνήθως με μία αρνητική όψη. Ήταν ένας λόγος να καταπιαστώ με αυτό και να "παίξω" λίγο...
      Καλή εβδομάδα να έχεις!

      Διαγραφή
  2. Αν και μ' αρέσει το μαύρο (ενδυματολογικά εννοώ), δεν μ' αρέσει όμως η μαυρίλα που υπάρχει διάχυτη γύρω μας. Ελπίζω να ξασπρίσει γρήγορα η διάθεσή σου Γλαύκη μου. Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η διάθεση ξάσπρισε αρκετά, Μαράκι μου, γιατί κάποια πράγματα πήραν τη σειρά τους, άλλα αναμένουν. Μωρέ εκεί που ξεμπερδεύει κανείς με κάτι, να σου πετιέται κάτι άλλο... Έτσι, καλέ, για να μη βαριόμαστε! Τι να κάνουμε έχεις χάσει επεισόδια... μα δεν προλαβαίνουμε λέμε!
      Μέσα από τις τελευταίες αναρτήσεις βασικά χαζολογώ, γιατί από τη μία θέλω να γράψω (περιμένουν θέματα στη σειρά, τα οποία έχω αφήσει) και από την άλλη ψάχνω την ηρεμία μου και προτιμώ να εκφράζομαι εδώ μέσα από τη μουσική κυρίως (γνωστό κουσούρι μου).
      Σε φιλώ και κάποια στιγμή θα τα πούμε!
      Καλή εβδομάδα να έχεις!

      Διαγραφή
  3. Το μαύρο το αγαπώ (κι όχι μόνο ενδυματολογικά), αλλά, στο θέμα διάθεσης, ας είναι εμφανής η παροδικότητά του. Ελπίζω, τώρα πια, να αισθάνεσαι καλύτερα, ειδάλλως θα φέρω χλωρίνη κι αλί και τρισαλί στο μαύρο που σε πότισε.

    Φιλιά πολλά, Γλαύκη μου. ☺️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλους μας πιάνουν οι "μαύρες μας", καθώς η καθημερινότητα φέρνει διάφορα πιεστικά.
      Βασικά εδώ έπαιξα πιο πολύ με τις λέξεις, κάτι που μου αρέσει να το κάνω μερικές φορές. Ξεδίνω κιόλας εδώ που τα λέμε...!
      Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Καλή εβδομάδα εύχομαι με όμορφες στιγμές!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραία ανάρτηση και καθόλου πολύχρωμη😁. Καλώς σε βρηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά" :))) Μερικούς μήνες μετά, είπα να εμφανιστώ κι εγώ ως κομήτης. Καλό χειμώνα με λιγότερο μαύρο! ✿

    Υ.Γ Το παράδοξο με το μαύρο είναι ότι πάει στις ξανθές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, υπάρχουν κι άλλες ακόμα εκφράσεις, οι οποίες αποδεικνύουν τη σημασία του "χρώματος" αυτού για τον άνθρωπο.
      Μην ξεχνάμε ότι η ζωή είναι πολύχρωμη λόγω του φωτός, αλλιώς όλα θα ήταν μαύρα...:))

      Υ.Γ.
      Σωστό, διότι υπάρχει αντίθεση!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.