Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Υπάρχουν και κάτι παιδιά...

 Ίρις Σαρματζή

Αυτή η ανάρτηση αφορά σε ένα βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας με ένα πολύ γλυκό μήνυμα για τα παιδιά και όχι μόνο! Πρόκειται για "Το Παλιόπαιδο" της Αγγελικής Δαρλάση. Λίγα λόγια γι' αυτό από το οπισθόφυλλο των εκδόσεων Πατάκη 2014:

"Αυτή είναι η ιστορία ενός παιδιού συνηθισμένου σαν όλα τα παιδιά και ξεχωριστού σαν κάθε παιδί.

Η ιστορία ενός παιδιού που μεγάλωνε φορώντας την γκρίζα θλίψη ενός δανεικού παλτού που του έπεφτε μεγάλο. Όλοι το φώναζαν Παλιόπαιδο - ίσως επειδή ήταν το πιο φτωχό και θλιμμένο απ' όλα τα παιδιά.

Κάποια στιγμή λοιπόν αποφάσισε πως, αν σε λένε Παλιόπαιδο, πρέπει και να γίνεις.  Όμως, είσαι στ' αλήθεια... παλιόπαιδο;"

"Μια ιστορία εμπνευσμένη από αληθινές ιστορίες μουσικών του El Sistema και της διεθνούς φήμης συμφωνικής ορχήστρας "Μπολιβάρ" της Βενεζουέλας. Μια ιστορία για την πίστη στον άνθρωπο και στον ανθρωπισμό. Μια ιστορία για τη δύναμη της τέχνης και του πολιτισμού ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

 

Ο μουσικός και οικονομολόγος Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου οραματίστηκε έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο για το πώς η μουσική θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή φτωχών και περιθωριοποιημένων παιδιών. Να τα σώσει από την εγκληματικότητα. Έτσι, το 1975 κάνει πραγματικότητα το όνειρό του, όταν μαζί με εθελοντές δασκάλους και 11 παιδιά δημιουργεί την πρώτη ορχήστρα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ... 

Η ιδέα του εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και το 2016 δημιουργήθηκε και το ελληνικό  El Sistema

 

Όταν ο μικρός πρωταγωνιστής του βιβλίου δέχτηκε να παραδώσει το πιστόλι (που είχε λάβει από τον έφηβο αρχηγό της συμμορίας) σε εκείνον τον άγνωστο άντρα (τον οποίο είχε απειλήσει κάποιο βράδυ στον δρόμο) και να το ανταλλάξει με ένα βιολί, ο κόσμος του δεν ήταν ποτέ ξανά ίδιος...

Από το βιβλίο:

"Γιατί; Γιατί να μου το δώσεις... εμένα;" ρώτησε έκπληκτο το Παλιόπαιδο και μόνο τότε σκέφτηκε να σκουπίσει με την ανάστροφη της παλάμης του τα δάκρυά του.

"Επειδή ένα παιδί που έχει ένα βιολί δεν μπορεί με τίποτα στον κόσμο να είναι παλιόπαιδο" είπε ο άντρας. Και χαμογέλασε - γλυκό το χαμόγελό του.

"Έλα σ' αυτή τη διεύθυνση. Φέρε μου το όπλο. Κι εγώ θα σου δώσω το βιολί. Και θα σε μάθω να παίζεις. "

Τη νύχτα εκείνη το Παλιόπαιδο δεν μπόρεσε να κοιμηθεί. Η αυγή το βρήκε καθισμένο στα σκαλοπάτια του σπιτιού του να κοιτάζει τα αστέρια και να χαμογελάει. Για πρώτη φορά ήταν απόλυτα σίγουρο πως τα αστέρια τού είχαν μιλήσει. Πως ο ουρανός το είχε, έστω για μια στιγμούλα, αγκαλιάσει. 

 

Ένα τέτοιο παιδί είναι κι αυτός που κατάφερε να είναι ένας από τους 100 σημαντικότερους ανθρώπους στον πλανήτη μας...  ο Gustavo Dudamel (κλικ) !

Μουσική από εκείνον...

 

 

"Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη τροφής και στέγης. Φτώχεια είναι το να αισθάνεσαι Κανένας, το να στερείσαι ταυτότητας".  

                                                                                        (από το βιβλίο)

 



8 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Είναι μια καλή ιδέα για δωράκι σε κάποιο παιδί.
      Να είσαι καλά, Χελωνίτσα!

      Διαγραφή
  2. Πάλι έσυρες την "αξίνα" σου, τη διερευνητική σου ματιά και έφερες στην επιφάνεια έναν μικρό θησαυρό Γλαύκη μου ναι;
    Τι να πω, πολύ ενδιαφέρον αλήθεια.
    Καλημέρα καλή μου φίλη και να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Γιάννη μου!
      Είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια από τη Βενεζουέλα, που έδωσε το παράδειγμα και σε άλλους!
      Και ένα παιδί να σωθεί είναι πάντα κέρδος!

      Διαγραφή
  3. "Η μουσική εξημερώνει τα ήθη" και η υπέροχη ιστορία που μας μετέφερες Γλαύκη μου, το επιβεβαιώνει. Ελπίδα για όλα τα "παλιόπαιδα" που ζουν στο περιθώριο και στη μοναξιά, η κίνηση αυτού του μουσικού.
    Να είσαι καλά Γλαύκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μουσική είναι θείο δώρο για τον άνθρωπο, ειδικά όταν την αξιοποιεί για τόσο σημαντικούς σκοπούς! Αυτό σημαίνει ότι κάποιος έχει όραμα. Και τότε αξίζει κάθε προσπάθεια από την πιο μικρή έως την πιο μεγάλη!
      Σε φιλώ, Μαρία μου!

      Διαγραφή
  4. Μια ανταλλαγή Γλαύκη μου που μου κέντρισε την περιέργεια να την διαβάσω και να μάθω πως μπορεί να αλλάξει την ζωή ενός παλιόπαιδου ένα βιολί!! με την προϋπόθεση όμως να βρεθεί ο άνθρωπος που θα του το δώσει!!
    Καταπληκτικό το συναίσθημα που σου αφήνει και μόνο η περιγραφή του βιβλίου θα το αναζητήσω ..
    Καλό σου ξημερωμα να περνας όμορφα καλή εβδομάδα φιλιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το πάρεις για δώρο σε παιδιά.
      Η προσπάθεια του μουσικού από τη Βενεζουέλα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς, καθώς προσφέρει σημαντικά δώρα σ' εκείνους που δεν θα λάβαιναν ποτέ και τίποτε από κανέναν!
      Με ένα βιολί κυριολεκτικά κλείνει ένα κελί στη φυλακή...
      Φιλιά πολλά και από μένα, Ρούλα μου!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.