Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Όταν τα "ραγίσματα" πλάθουν ομορφιά...

Ακολουθεί μια ιστορία, με την οποία ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά σε κάποια εκπαίδευση που έκανα κάποτε στην ειδική αγωγή και με είχε συγκινήσει ιδιαίτερα. Για "τα παιδιά ενός κατώτερου θεού" όπως πολλοί τα ονομάζουν... Μόνο που πολλά από εκείνα με την κατάλληλη στήριξη και καθοδήγηση εκπλήσσουν τους πάντες, και τους πιο δύσπιστους. Καλή γνώση, υπομονή και πάνω απ' όλα πολλή αγάπη χρειάζονται και είναι ικανά για θαύματα!

  

Ο νερουλάς και το πιθάρι 

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα πολύ μικρό χωριουδάκι, ένας άντρας, που δούλευε σαν νερουλάς. 

Εκείνα τα χρόνια, το νερό δεν έβγαινε από τις βρύσες, αλλά βρισκόταν στον πάτο τρίσβαθων πηγαδιών ή έρεε άφθονο στα ποτάμια. Καθώς δεν υπήρχαν ανοιγμένα πηγάδια κοντά στο χωριό, όποιος δεν ήθελε να πάει ο ίδιος να βρει νερό, έπρεπε να το αγοράσει από κάποιον από τους νερουλάδες που πηγαινοερχόταν με μεγάλα πιθάρια γεμάτα με το πολύτιμο νερό.

Ένα πρωί, ένα από τα πιθάρια ράγισε κι άρχισε να χάνει νερό στη διαδρομή. Μόλις έφτασε στο χωριό, οι αγοραστές πλήρωσαν τα συνηθισμένα δέκα νομίσματα για το δεξί πιθάρι, αλλά μόνο πέντε για το περιεχόμενο του άλλου που έφτανε μόλις στη μέση.

Η αγορά ενός καινούργιο πιθαριού ήταν υπερβολικά ακριβή για τον νερουλά. Έτσι, αποφάσισε πως έπρεπε να επιταχύνει το βήμα του, για να αντισταθμίσει τη διαφορά στα λεφτά που έβγαζε.

Επί δύο χρόνια, ο άνθρωπος συνέχιζε να πηγαινοέρχεται με σταθερό βήμα. Έφερνε νερό στο χωριό κι έπαιρνε τα δεκαπέντε νομίσματά του σαν πληρωμή για ενάμισι πιθάρι νερό.

Ένα βράδυ, ξύπνησε από ένα «τσιστ» στο δωμάτιό του :

«Τσισσστ … Τσισσστ …»

«Ποιος είναι εκεί;» ρώτησε ο άνθρωπος.

«Εγώ είμαι» είπε μια φωνή που έβγαινε από το ραγισμένο πιθάρι.

«Γιατί με ξυπνάς τέτοια ώρα;»

«Υποθέτω πως, αν σου μίλαγα κάτω από το φως της μέρας, η τρομάρα δεν θα σ’ άφηνε να μ’ ακούσεις. Κι έχω ανάγκη να μ’ ακούσεις».

«Τι θέλεις;»

«Θέλω να σου ζητήσω να με συγχωρέσεις. Δεν φταίω εγώ για τη ρωγμή απ΄ όπου στάζει το νερό, αλλά ξέρω πόσο κακό σου έκανα. Κάθε μέρα, όταν φτάνεις στο χωριό κουρασμένος και παίρνεις για το περιεχόμενό μου τα μισά λεφτά, μου έρχεται να βάλω τα κλάματα. Εγώ ξέρω πως έπρεπε να με είχες αντικαταστήσει μ΄ένα καινούργιο πιθάρι και να με είχες ξεφορτωθεί, και ωστόσο με κράτησες πλάι σου. Θέλω να σε ευχαριστήσω και να σου ζητήσω για άλλη μια φορά συγνώμη».

«Είναι αστείο που μου ζητάς συγνώμη» είπε ο νερουλάς. «Αύριο, νωρίς νωρίς, θα βγούμε μαζί εσύ κι εγώ. Θέλω να σου δείξω κάτι».

Ο νερουλάς συνέχισε τον ύπνο του μέχρι την αυγή. Όταν ο ήλιος φάνηκε στον ορίζοντα, πήρε το ραγισμένο πιθάρι και πήγε μαζί του στο ποτάμι.

«Κοίτα» είπε μόλις έφτασαν, δείχνοντας την πόλη. «Τι βλέπεις;».

«Την πόλη» είπε το πιθάρι.

«Τι άλλο;» ρώτησε ο άντρας.

«Δεν ξέρω … Το δρόμο» απάντησε το πιθάρι.

«Ακριβώς. Κοίτα τις δύο άκρες του μονοπατιού. Τι βλέπεις;».

«Βλέπω την ξερή γη και τις πέτρες στη δεξιά μεριά του δρόμου και τα λουλούδια στην αριστερή μεριά» είπε το πιθάρι, που δεν καταλάβαινε τι ήθελε να του δείξει ο ιδιοκτήτης του.

«Για πολλά χρόνια έχω διανύσει αυτό το θλιμμένο και μοναχικό δρόμο κουβαλώντας νερό μέχρι το χωριό και παίρνοντας την ίδια ποσότητα χρημάτων και για τα δύο πιθάρια … Αλλά μια μέρα πρόσεξα πως είχες ραγίσει κι έχανες νερό. Δεν μπορούσα να σε αλλάξω, κι έτσι πήρα μια απόφαση : αγόρασα σπόρους λουλουδιών όλων των χρωμάτων και τους φύτεψα στις άκρες του μονοπατιού. Σε κάθε διαδρομή που έκανα, το νερό που έσταζε πότιζε την αριστερή μεριά του μονοπατιού και, σε αυτά τα δύο χρόνια, κατάφερες να κάνεις αυτή τη διαφορά».

Ο νερουλάς έκανε μια παύση και χαϊδεύοντας το πιστό του πιθάρι, του είπε : «Κι εσύ μου ζητάς συγνώμη; Τι σημασία έχουν μερικά νομίσματα λιγότερα, αν χάρη σ΄ εσένα και τη ρωγμή σου τα λουλούδια του δρόμου κάνουν πιο χαρούμενη τη διαδρομή μου; Εγώ είμαι αυτός που πρέπει να ευγνωμονεί το ελάττωμά σου».


@ Ένα τρυφερό μουσικό κομμάτι από ένα τέτοιο "κατώτερο παιδί του θεού"...


 

@ Άλλο ένα αφιερωμένο στο πολύτιμο υδάτινο στοιχείο - πηγή ζωής - μ' ένα βίντεο, όπου μπορεί να απολαύσει κανείς τα τρελά παιχνίδια των αξιολάτρευτων δελφινιών...




8 σχόλια:

  1. Συγκινητική η ιστορία σου αλλά περισσότερο θαύμασα τον τρόπο σκέψης του νερουλά!! Τις αξίες του και την ομορφια που βλέπει και θεωρεί πολυτιμότερη των χρημάτων που κερδίζει
    Σ'ευχαριστώ Γλαύκη μου
    Καλησπέρα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι, Άννα μου, πολλοί άνθρωποι να είχαν τέτοιες αξίες σήμερα. Χάθηκαν σε μεγάλο βαθμό η τιμή, ο σεβασμός και η πίστη στον άνθρωπο.
      Να είσαι καλά, κορίτσι μου!
      Και θα κάνω μια βόλτα στη μεριά σου, γιατί έχω χαθεί γενικά. Δεν προλαβαίνω...

      Διαγραφή
  2. Ύμνος για όλα τα "ραγισμένα πιθάρια" αλλά και για τους ευρηματικούς "νερουλάδες" της ζωής. Αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι άνθρωποι τι θα γινόμασταν άραγε;
    Υπέροχη αλληγορία Γλαύκη μου!
    Εξαίσια μουσική που τη συνοδεύει!
    Καλό βραδάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι αν δεν υπήρχαν, θα έπρεπε να εξαφανίσουν την ανθρωπότητα κομήτες, εξωγήινοι και ό,τι άλλο καταστροφικό... Αν και ο άνθρωπος είναι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού του και της φύσης!
      Σ' ευχαριστώ, Μαρία μου!
      Να είσαι καλά και θα έρθω να δω τι έχεις σκαρώσει...

      Διαγραφή
  3. Πολύ όμορφη η ιστορία σου και αισιόδοξο μήνυμα να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν το κάνουμε έτσι, Χελώνα μου, δε θα τη βγάλουμε καθαρή!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα Γλαύκη μου,
    είναι από τις περιπτώσεις διορατικότητας που έχουμε τη δύναμη, κάτι αρνητικό να το μετατρέψουμε σε γενικότερο όφελος και να ισοσκελίσουμε τη ζημιά.
    Το παραμύθι έξοχο και διδακτικό.
    Στέλνω την καλησπέρα μου καλή μου φίλη.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, έτσι γίνεται, αν το θελήσουμε κάθε φορά! ¨ούτε να αδιαφορούμε ή να μοιρολατρούμε!
      Σ' ευχαριστώ, Γιάννη μου!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.