Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Και τώρα πόσα να πει πια κανείς;


Έπειτα από έναν μαραθώνιο "τηλε...κάτι" αυτής της εβδομάδας - κάποιοι επιμένουν να το ονομάζουν μάθημα - αλλά και για ακόμη μία φορά απίστευτης προχειρότητας σε όλα, δεν θέλεις να πεις τίποτα. Πόσο περισσότερο μάλιστα επιθυμείς να σιωπήσεις όταν παράλληλα μέσα στην ίδια εβδομάδα η ασθένεια και η βία οργιάζουν. Ας μην ξεχνάμε και τη βλακεία φυσικά...!
Εκεί που λες ότι τέλειωσε η επίσημη εργασιακή εβδομάδα, διότι η εργασία των εκπαιδευτικών συνεχίζεται επί ώρες μετά το σχολείο, και πας να διαβάσεις κανένα νέο (που ξέρεις ότι θα μαυρίσει η ψυχή σου μα το κάνεις) βλέπεις να δημοσιεύεται πρώτα σε εκπαιδευτικό σάιτ άλλη μια απόφαση του υπουργείου ετεροχρονισμένη και φυσικά χωρίς να έχει σταλεί ακόμα στα σχολεία...! Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι τα μαθαίνουν πάντα τελευταίοι και θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να λειτουργήσουν από χθες αν είναι δυνατό...!!! 
Τότε πόσα να πεις; Λες μόνο ότι βλέπεις παράσταση του θεάτρου σκιών με πάντα απαστράπτουσα πρωταγωνίστρια την παράγκα του Καραγκιόζη!!!

Οπότε δε λέω τίποτε άλλο και αφήνω να μιλήσουν αποσπάσματα από άρθρο μιας φιλολόγου που διάβασα μέσα στην εβδομάδα, το οποίο μου άρεσε πολύ, και δυο εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικές με την κατάσταση της τηλεκπαίδευσης, μήπως γελάσουμε λίγο μέσα στην πίκρα που καταπίνουμε από παντού...

Τα αποσπάσματα από το άρθρο που μου θύμισε πράγματα που έχω γράψει κατά καιρούς:

"Βλέπω ηγέτες γαντζωμένους στις εξουσίες τους, αρνούμενοι να αποδεχτούν μια πραγματικότητα που απειλεί την εγωιστική ψυχοσύνθεσή τους, κλωστή που τους κρατά σε ένα ήδη χαμένο για αυτούς νόημα της ζωής, εθελοτυφλώντας μπροστά σε μια αλήθεια που μπορεί να σκοτώνει, αλλά δεν χάνει επουδενί την αξία της. Τους βλέπω να παρασύρουν, μωροί και λαοπλάνοι, αφελείς ανθρώπους που έχουν ανάγκη μια υπόσχεση, ένα λόγο για να μη σταματήσουν να ελπίζουν, γιατί όταν η επιβίωση είναι καθημερινός αγώνας, η σκέψη για κάτι άλλο, ανώτερο και υψηλό παραγκωνίζεται. Γιατί ακόμα και οι θεοί υποκύπτουν στην ανάγκη. "

"Βλέπω στην εποχή του υλικού ευδαιμονισμού και της προηγμένης τεχνολογίας και «ευτυχίας» ανθρώπους να ψάχνουν ακόμα στα σκουπίδια, να τρέφονται από τα αποφάγια λίγων «εκλεκτών», αστέγους να περιφέρονται ανέστιοι κάτω από το κοινό κεραμίδι του ουρανού, γέροντες ξεχασμένους σε ένα ίδρυμα «πολυτελείας(για να μην πλησιάσουν και οι Ερινύες!), μοναχικά πλάσματα αποκαμωμένα σε μια γωνιά της γης, που όμως βρίσκουν τη δύναμη να υψώνουν έστω και τώρα ένα βλέμμα εκεί ψηλά, στη μάζωξη των σύννεφων, στο πανηγύρι των αγγέλων."

"Βλέπω τον άνθρωπο να γίνεται για τον άνθρωπο λύκος, θηρίο σαρκοβόρο, να πληγώνει, να τραυματίζει, να αφαιρεί τη ζωή εύκολα, αβίαστα, «χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ».  Τον βλέπω να βιάζει το περιβάλλον που ζει, να αφαιρεί το οξυγόνο από τον αέρα που αναπνέει, να εξολοθρεύει αθώα πλάσματα, να συμπεριφέρεται ως αφέντης και κυρίαρχος του σύμπαντος."

"Βλέπω πολλά, καταλαβαίνω περισσότερα, αφουγκράζομαι, ψυχανεμίζομαι, νιώθω, βασανίζομαι.. αλλά εξακολουθώ να επιμένω, να εμμένω, να αναμένω το όνειρο, να επενδύω στην ελπίδα. Όσο υπάρχει σπίθα στα μάτια των νέων, όσο ο νους διψά και η ψυχή λαχταρά, θα εξακολουθώ να στοχάζομαι, να πορεύομαι με το νου μου πάνοπλο και την ψυχή μου γεμάτη. Γιατί έτσι πρέπει. Γιατί τελικά είμαστε τόσο μικροί, ενώ ο γαλαξίας μας τεράστιος και το σύμπαν απέραντο.

Και τώρα τελευταία για να στοχαστώ, ακούω πολλή μουσική. Και στη θύμηση έρχονται τούτοι οι στίχοι: «Αυτό που αγαπάς μην το διαπραγματεύεσαι... συγγνώμη μη ζητάς για αυτά που ονειρεύεσαι… αφού το πολεμάς ξέχνα ότι σε λύπησε… στον ήλιο αν θες να πας, ασ΄τις σκιές και νίκησε…». Νίκησε! Ακούς;"

          Από το άρθρο της Γεωργίας Γιώτα με τίτλο "Προφητικόν...!" (κλικ)

 

Για το πανηγύρι της εξ αποστάσεως "σοβαρότατης" μάθησης (ειδικά για τα παιδιά της πρωτοβάθμιας)...




  Α, κόντεψα να ξεχάσω κι αυτό...
"Και μετά σου λέει μάθε παιδί μου γράμματα με τηλεκπαίδευση!" (κλικ) 

Έτσι, γιατί μερικοί ζουν σε ένα άλλο σύμπαν παραδιπλανό κι έχουν μαύρα μεσάνυχτα για το τι συμβαίνει γύρω τους, μάλλον θέλουν να έχουν!

Κι άλλο ένα που διάβασα σήμερα και λέει πολλές αλήθειες, που δεν έχω τη διάθεση να γράψω από μόνη μου...

Βιωματικές εικόνες τηλεκπαιδευτικής τρέλας! (κλικ)


@ Η μουσική να μη μας λείψει κι ας είναι κι αυτή στενάχωρη! 

 





 

4 σχόλια:

  1. Διάβασα πολλές φορές την ανάρτησή σου για να μπορέσω να εκφράσω κάποιες σκέψεις - απόψεις μου για το θέμα.
    Πολλές φορές στο παρελθόν όλοι μας έστω και μια φορά έχουμε δεί ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό ή κάτι που μπορεί να τους κάνει.
    Τι κάνει όμως η πολιτεία ή οι κυβερνήσεις που πέρασαν και που κυβερνούν την χώρα μας;
    Απολύτως τίποτα.
    Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να δίνουν υποσχέσεις για να μπορεί αυτός που τις πιστεύει να βλέπει σε αυτούς οτι το μέλλον του θα είναι καλύτερο.
    Και δουλεύει περισσότερες ώρες γιατί πιστεύει οτι σε λίγο καιρό όλα θα αλλάξουν.Θα αλλάξουν αλλά προς το χειρότερο.
    Αυτή η πανδημία που έχει έρθει νομίζω οτι δεν είναι τυχαία.
    Δεν κάνει διακρίσεις ποιον θα χτυπήσει.
    Κάποιοι βέβαια πίστευαν ότι δεν υπάρχει αυτό που λένε και οτι είναι μια απλή γρίπη.


    Την πληρώνουμε όμως όλοι για κάποιους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η δόξα,το χρήμα χωρίς να έχουν δουλέψει ούτε μια ώρα στην ζωή τους και η εκμετάλευση ανθρώπων απο άνθρωπο.
    Είναι ένα πολύ ωραίο θέμα το σημερινό σου και μπορούμε να πούμε πολλά.
    Καλό θα ήταν να προβληματιστούμε όλοι και να δούμε τα πράγματα όπως είναι.Και όχι όπως μας τα παρουσιάζουν κάποιοι
    λόγω οικονομικών πάντα συμφερόντων.
    Μουσική για να χαλαρώσουμε.
    https://www.youtube.com/watch?v=BdKi0TWzMKA
    https://www.youtube.com/watch?v=rvdIrcSxhKA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.
      Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έφτιαξα την ανάρτηση δεν είναι ξεκάθαρο το θέμα. Είμαι τόσο φορτισμένη αρνητικά από όσα συμβαίνουν που ενώ θέλω να γράψω πάρα πολλά και με πολύ δηκτικό τρόπο, δεν το κάνω, γιατί κουράστηκα με όλα και σιχάθηκα πολύ! Όταν ξεκίνησα να τη γράφω ήμουν και αληθινά κουρασμένη, οπότε μάλλον έπρεπε να το αφήσω για άλλη μέρα, όμως είμαι παρορμητική...
      Συμφωνώ με όλα όσα λες. Έτσι ακριβώς είναι. Η συνέχεια μοιάζει τρομακτική θα έλεγα σε όλους τους τομείς. Το σίγουρο είναι ότι δε θα πρέπει να περιμένει ο άνθρωπος να αλλάξουν τα πράγματα από μόνα τους και να παραμένει απαθής υπομένοντας τα πάντα για ένα καλύτερο αύριο. Δε θα του το χαρίσει κανείς, αν δεν το διεκδικήσει.
      Τελικά, αγαπά κανείς αυτό τον τόπο, αγαπά τον άνθρωπο;

      Η μουσική σου θαυμάσια! Το δεύτερο μάλιστα πολύ συγκινητικό!
      Μια πρόταση ηρεμίας και από μένα:
      https://www.youtube.com/watch?v=bHVirT25GQA
      https://www.youtube.com/watch?v=Z8DwyD2DIJE

      Διαγραφή
  2. Το κείμενο που φιλοξενείς, είναι ολόγυμνη η αλήθεια μας. Εξαιρετικό, συγκλονιστικό, εύστοχο!!!
    Κι όσο κι αν νομίζουμε πως η πανδημία αφορά όλους, κάνουμε λάθος. Δεν έχουμε όλοι την ίδια πρόσβαση σε νοσοκομεία και γιατρούς, ούτε φυσικά τα παιδιά των λαϊκών τάξεων και της επαρχίας που έχουν αποκλειστεί απ' την εκπαίδευση. Οι εικόνες στο καφενείο της Ηλείας, είναι η απόλυτη ξεφτίλα τους.
    Γλαύκη μου, συμμερίζομαι τον καθημερινό σας γογλοθά με τα υποτυπώδη μέσα που σας παρέχουν και με παιδιά που καλούνται να μεγαλώσουν σε μια κοινωνία γερασμένη και γεμάτη ανισότητες.
    Καλή δύναμη να έχετε όλοι σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, η δική μας κατάσταση είναι τίποτα κυριολεκτικά μπροστά στους ανθρώπους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή. Έχουν μπροστά τους Γολγοθά και η καθημερινότητά τους είναι κόλαση. Διάβασα πριν από λίγο αυτό, δες το:
      https://www.koutipandoras.gr/article/efimeria-se-meth-16564-bimata-se-50tm
      Η κατάστασή μας είναι τραγική σε όλους τους τομείς και θα γίνει ακόμη χειρότερη δυστυχώς. Λυπάμαι τόσο πολύ (που με πιάνουν τα κλάματα), διότι την αλητεία άλλοι την πληρώνουν με τον πιο αισχρό τρόπο!
      Όσο για τα παιδιά... ασχολίαστο!
      Εχθές μου είπε η κόρη μου πως ένας πρώην συμμαθητής της (γιατί τώρα έχουν αποφοιτήσει)ρωτούσε στην ομαδική της πρώην τάξης τους αν κάποιος θα ήθελε να βγει βόλτα μαζί του. Πρόκειται για ένα παιδιά λίγο ιδιόρρυθμο, οπότε δεν έχει ιδιαίτερες συντροφιές κι έτσι είναι αρκετά απομονωμένο. Όταν το άκουσα δάκρυσα, γιατί αισθάνθηκα την ξεφτίλα της όλης κατάστασης. Όλα τους έχουν απομονωθεί τρελά. Ευτυχώς, σήμερα έμαθα ότι υπήρξε ανταπόκριση. Να βγουν λίγο, γιατί θα τρελαθούν, θα μαραζώσουν και θα γεράσουν κι αυτά πολύ πριν την ώρα τους!
      Σε βομβάρδισα, όμως ίσως αντιλαμβάνεσαι γιατί ίσως πνίγομαι και τελικά δεν μπορώ ούτε να γράψω επίσημα. Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι λόγοι.
      Σ' ευχαριστώ, κορίτσι μου!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.