Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Τι προηγείται στην εφηβεία; Φιλί ή σεξ;


Κάποτε οι περισσότεροι έφηβοι ξεκινούσαν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα με έναν σύντροφο κάπου προς το τέλος της εφηβείας, κατά την ενηλικίωσή τους ή και λίγο μετά. Δεν υπήρχε βιάση όσο κι αν το επιθυμούσαν. Σαφώς η κοινωνία έπαιζε ανασταλτικό ρόλο, παράλληλα όμως δεν υπήρχε μεγάλη έκθεση σε ερεθίσματα ή πρότυπα που μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίσπευση μιας διαδικασίας που έχει από την φύση δικούς της κανόνες. 
Δεν θα αναφερθώ καν σε πολύ παλαιότερες εποχές για τον τόπο μας ή σε συνήθειες ακόμα και σήμερα κάποιων λαών, όπου κορίτσια σε πολύ μικρή ηλικία παντρεύονται και αναγκάζονται να έχουν σεξουαλικές επαφές από τα 12 έτη. 

Το ότι ένα κορίτσι έχει έμμηνο ρύση ή ένα αγόρι έχει εκσπερμάτωση δε σημαίνει πως και το σώμα τους είναι έτοιμο να προχωρήσει σε σεξουαλική επαφή. Θεωρητικά, ναι, θα μπορούσε να γίνει. Για ποιο λόγο όμως; Για αναπαραγωγή; Για ευχαρίστηση; Για την ικανοποίηση της επιθυμίας να αισθανθεί για λίγο ενήλικας; 
Πέρα του ότι το σώμα δεν είναι ακόμα απόλυτα έτοιμο, αφού οι αλλαγές σ' αυτό δεν έχουν ολοκληρωθεί πριν τα 16 έτη, ακόμα πιο σημαντική είναι η πνευματική και ψυχική ωριμότητα που απαιτείται, ώστε να μην οδηγηθεί ο έφηβος σε μια εντελώς αρνητική εμπειρία - που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα σεξουαλική του ζωή - ακόμη και καταστροφική μέσα από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη για παράδειγμα.

Το ζήτημα είναι ότι μεγάλο μέρος των εφήβων σήμερα αρχίζει σεξουαλικές σχέσεις πριν δώσει καν το πρώτο φιλί...!
Δεν είναι τυχαίο αυτό, μια και πολλά παιδιά από τα 10 με 11 έτη έχουν ήδη έρθει σε επαφή με πορνογραφικό υλικό μέσω του διαδικτύου. Το πώς και το γιατί ας μην το σχολιάσουμε. Ακόμα κι ένας να το έχει ανακαλύψει, βάζει άμεσα στη διαδικασία έρευνας και άλλους στην παρέα. Δυστυχώς, χωρίς την επίβλεψη των γονέων τα παιδιά σερφάρουν ανεξέλεγκτα... 
Σίγουρα δεν βλέπουν τις αθώες σχετικά γυμνές γυναίκες που κυκλοφορούσαν κάποτε σε περιοδικά, τα οποία προμηθεύονταν και πάλι κρυφά οι πιτσιρικάδες. Ούτε υπήρχε τόσο ελεύθερη πρόσβαση σε υλικό πορνό όσο σήμερα. Κάποτε έμενε και κάτι γι' αυτή την καψερή την φαντασία να κάνει τη δουλειά της, να διεγείρει τις αισθήσεις στο έπακρο μέσα από την αναμονή του άγνωστου.

Τώρα όλα είναι έτοιμα δοσμένα στο "πιάτο". Και να ήταν μόνο αυτό, πάλι καλά, όμως το τραγικό είναι ότι σ' αυτό το "σερβίρισμα" θα συναντήσουν ίσως τις πιο σκληρές εικόνες που κυκλοφορούν, θέτοντας σε κίνδυνο την πνευματική και ψυχική τους υγεία
Πέρα από τις σκληρές εικόνες, έτσι κι αλλιώς μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν την επαφή τους με έναν σύντροφο ως μια ωμή πράξη και τίποτε παραπάνω, όπως ακριβώς συμβαίνει στις ταινίες πορνό. Ο σύντροφος - αντικείμενο που ικανοποιεί μια σωματική ανάγκη ή ακόμα και μια παρανοϊκή επιθυμία, όπως οι πρωταγωνιστές των συγκεκριμένων ταινιών.
Δεν είναι λίγα τα κορίτσια που δέχονται πιέσεις από τους συντρόφους τους να κάνουν πράγματα, που εκείνοι έχουν δει, στις ταινίες πορνό, και φυσικά εκείνες δεν επιθυμούν. 
Σε άλλη περίπτωση ζητούν γυμνές φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκβιάζοντάς τες πως δε θα παραμείνουν μαζί τους αν δεν το πράξουν. 
Υπάρχει φυσικά και η άλλη όψη, κατά την οποία νεαρά κορίτσια στέλνουν με δική τους πρωτοβουλία σε αγόρια της επιλογής τους - χωρίς να είναι απαραίτητα σύντροφοί τους - φωτογραφίες τους από τα επίμαχα σημεία - έτοιμα στο "πιάτο", όπως λέγαμε. Κάτι αντίστοιχο φυσικά κάνουν και αγόρια.
Κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι θέματα υγείας που προκύπτουν μέσα από μη ασφαλείς και πρόωρες σεξουαλικές επαφές. Σε συζήτηση με παιδίατρο άκουσα ότι τα κονδυλώματα σε κορίτσια γύρω στα 14 έτη κάνουν θραύση...

Πόσα άλλα θα μπορούσαν να ειπωθούν, όμως δεν έχει κάποιο νόημα. Το ουσιαστικό θέμα είναι ότι μεγάλο μέρος των παιδιών και των εφήβων πλάθουν στο μυαλό τους μια στρεβλή εικόνα της σχέσης των ανθρώπων μεταξύ τους και πολύ περισσότερο της σεξουαλικής επαφής μαζί τους, η οποία θα έχει αντίκτυπο ούτως ή άλλως στη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.  


Ευτυχώς σώζουν την κατάσταση πολλά παιδιά ακόμα που αντιστέκονται και παραμένουν οπαδοί της φυσικής διαδικασίας και πιο ομαλής μετάβασης στην ενηλικίωση.
Είναι εκείνα τα αγόρια - εκεί κάπου στα 15 με 16 τους - που ενώ μιλάνε στο κορίτσι, μαδάνε από αμηχανία τη λεβάντα  έξω από το σπίτι της, που της δείχνουν δειλά το φεγγάρι, της πιάνουν απαλά το χέρι, ονειρεύονται παρέα το άγνωστο μέλλον που τους περιμένει και μοιράζονται όλες τις αγωνίες και την ανασφάλεια που αισθάνονται.
Είναι εκείνα τα κορίτσια που δε βιάζονται να μεγαλώσουν πριν την ώρα τους και θέλουν να γευτούν με υπομονή όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν έξω τους και μέσα τους, που σέβονται τον εαυτό τους πρώτα απ' όλα αλλά και τον συχνά εύθραυστο ψυχικό κόσμο του αγοριού. Είναι φίλοι και ίσως σύντροφοι κι όλα τ' άλλα θα έρθουν...
Βαδίζουν δίπλα-δίπλα στον κουραστικό δρόμο της εφηβείας ανταλλάσσοντας κλεφτές ματιές, χοντρά αστεία, έξυπνες ατάκες, καμιά φορά άγαρμπες χειρονομίες αλλά ενίοτε και τρυφερές, κάνοντας πάντα μπόλικο θόρυβο όπου κι αν βρεθούν, όμως απολαμβάνοντας τελικά μια περίοδο της ζωής τους που δεν έχει επιστροφή ή επανάληψη...
Ίσως κάπως έτσι ετοιμάζονται για μια πιο ώριμη και ισορροπημένη ενήλικη ζωή μέσα σ' έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις, που αλλάζει ραγδαία.








@ Τα παραπάνω προέρχονται από πληροφορίες μέσα από σχετικά άρθρα για την ζωή των εφήβων εδώ και παγκόσμια μα και από συζητήσεις μου με παιδιά και εφήβους που γνωρίζω και μου εμπιστεύτηκαν το τι συμβαίνει (θετικά ή αρνητικά) στον κόσμο τον "δικό" τους - όχι των ενηλίκων(;).


  

6 σχόλια:

  1. Ένα σημαντικό κεφάλαιο άνοιξες σήμερα. Ναι έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα και προς το χειρότερο. Αυτοί οι έφηβοι που φλερτάρουν με συστολή ακόμη είναι γιατί αισθάνονται. Όταν μπαίνουν τα αισθήματα στη μέση ο νέος είναι πιο συνεσταλμένος και ανθρώπινος. Οι άλλοι νέοι που βιάζονται να τους πουν ενήλικες και μοντέρνους έχουν χάσει το δρόμο. Μιλούσα με μια φίλη και μου έλεγε ότι συζητούσε το θέμα με την ανιψιά της. Έφηβη στα 15 της.
    Λοιπόν επειδή έπεσα από τα σύννεφα, θα σου πω το τέλος της συζήτησης. ''Θεία σήμερα στην παρέα μας είμαστε όλοι ένα. Φίλοι. Αλλά και όλες εμείς οι κοπέλες κάνουμε στοματικό έρωτα στα αγόρια της παρέας γιατί έτσι γίνεται....'' Είπαν πολλά και κατέληξαν στο ότι η θεία ήταν παλιά μυαλά. Δεν ξέρω πώς θα βοηθηθούν οι νέοι. Γιατί οι γονείς δεν γνωρίζουν για να λάβουν τα μέτρα τους.
    Κρίμα....
    Γι αυτό και οι ψυχολόγοι θα έχουν πελάτες την επόμενη γεννιά, πελάτες με ουρά.
    Καλό βράδυ Γλαύκη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οκ...! Τι άλλο θα μάθουμε ο ένας από τον άλλο;
      Πόσα πράγματα βλέπουν με στρεβλή ματιά τα παιδιά πια (ευτυχώς όχι όλα); Έχουν μπερδέψει τι σημαίνει παρέα! Τι να πω!
      Οι γονείς είναι δυστυχώς στον κόσμο τους κι έχουν επαφή με τα παιδιά τους, τα οποία είναι πλέον φτερά στον άνεμο κι όπου φυσά, πάνε... με κάθε κόστος και συνέπεια, που θα έχει αυτό .

      Όσο για την πελατεία των ψυχολόγων που θα αυξηθεί, συμφωνώ, καθώς είναι πάρα πολλά τα σημάδια πως εκεί βαδίζει η ανθρωπότητα. Επίσης, είναι κάτι που ήδη έχει πει η κόρη μου και με άφησε με το στόμα ανοιχτό...
      Καλό σου βράδυ, Άννα μου!

      Διαγραφή
  2. Ωωωωω Γλαύκη, άνοιξες τους ασκούς του Αιόλου !
    τεράστιο θέμα !
    βιώνουμε την κοινωνία του "άψε-σβήσε", της Αμερικανιάς, της λογικής "ψεκάστε-σκουπίστε". Ακόμα και στις εκθέσεις σου ζητάνε ταχύτητα και περιορισμό λέξεων. Τυχαίο ;
    Έτσι όλα εθίζονται στην ταχύτητα και στην συντόμευση. Εξ ου και οι συντομεύσεις στη γλώσσα.
    Μετά πάμε στο "εύκολο". Όλα χύμα, όλα δίκην εμπορεύματος. Πορνογραφία φανερή και κεκαλυμένη, ο κόσμος του life style.
    Που τώρα καιρός για φλερ, χάδια, άγγιγμα χεριών, φιλιά ;
    Τώρα γδύσου στη γωνία και την πέφτουμε. Και αν είναι κι άλλος παρέα δεν τρέχει μία.
    Όχι, δεν είμαι συντηρητικός, κάθε άλλο.
    Αλλά τα παιδιά, οι νέοι δεν έχουν καθαρή σεξουαλική ζωή. Βλέπεις πολύ μεγάλη στέρηση, "αγαμία" θα το πω ωμά. Και ναι, είναι αλήθεια. Και το ποσοστό μεγαλώνει. Και βλέπεις και σεξ εν αφθονία σε άλλες ομάδες αλλά στη λογική "έλα μωρέ το κάναμε κι αυτό".
    Τώρα καλές οι επισημάνσεις. Το θέμα είναι τι γίνεται ; και πως μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις. Εκεί θέλω κουβέντα.
    Φιλιά πολλά κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με κάθε λέξη σου!
      Ωμότητα, κυνισμός, θολούρα στο μυαλό, έκπτωση σε αξίες, γρήγορα κι εύκολα όλα και πόσα άλλα...!

      Πώς μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις;
      Δεν αναφέρθηκα στο κείμενο, διότι ήθελα να δω απόψεις και να αναπτυχθούν οι σκέψεις πάνω σ' αυτό το πεδίο μέσα στα σχόλια. Φυσικά και το είχα στον νου μου, όπως και το κάνω πράξη μέσα από τον ρόλο μου ως γονέας και ως εκπαιδευτικός.
      Καταρχήν, είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να ενημερώνουν τους γονείς για το πώς πρέπει να κινηθούν πάνω στο θέμα και να μην αδιαφορούν ή να ντρέπονται να επικοινωνούν με τα παιδιά τους από νωρίς όσον αφορά τη σεξουαλική τους διαπαιδαγώγηση. Πέρα από αυτό όμως να διατηρούν πάντα επαφή και μάλιστα ουσιαστική, γιατί είναι υποχρέωσή τους αφενός και αφετέρου είναι βήμα σωτηρίας για τα παιδιά τους.
      Πάντα ενημερώνω τους γονείς και αποδεικνύεται ότι έχουν μεγάλη ανάγκη να τους τα πει κάποιος ή να τους καθοδηγήσει. Αν ο εκπαιδευτικός τους προσεγγίσει με ήπιο τρόπο, κατανόηση και αποφασιστικότητα, είναι απόλυτα συνεργάσιμοι.
      Δε σταματώ μόνο εκεί όμως. Στην έκτη δημοτικού έχει τη δυνατότητα ο δάσκαλος να κάνει μάθημα σεξουαλικής αγωγής, οπότε υπάρχει ακόμα ένα εργαλείο πρόληψης.
      Φυσικά θα έπρεπε να γίνεται οργανωμένα σε όλες τις βαθμίδες και με παράλληλη ενημέρωση των γονέων και την ενεργή συμμετοχή τους στη διαδικασία επιμόρφωσης.
      Ψιλά γράμματα, όμως ε;;;

      Διαγραφή
  3. Η μόδα (την οποία σιγοντάρουν και οι επιστήμονες) κάθε εποχής, είτε "αναγκάζει" σε ερωτική δραστηριότητα είτε την απαγορεύει, είναι καταπιεστική και έχει σαν αποτέλεσμα την ισοπέδωση της διαφορετικότητας και του αυθορμητισμού των εφήβων και τη δημιουργία ευνουχισμένων ερωτικά ενηλίκων.
    Και η βιομηχανία του πορνό ποτέ δεν ήταν αθώα...
    Όσο υπάρχουν δάσκαλοι που θα ευαισθητοποιούνται, όπως εσύ, το φιλί θα ελπίζει. 😉
    Γλαύκη μου, καλή χρονιά! 😙

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταυτίζομαι με τα λεγόμενά σου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και με συγκινούν οι σκέψεις σου για μένα!
      Πρέπει να υπάρξουν πολλοί εκπαιδευτικοί που να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, για να έχουμε αποτελέσματα σπουδαία σε ευρεία κλίμακα!
      Δυστυχώς, οι γονείς χάνουν επαφή με τα παιδιά τους από νωρίς στην εφηβεία ή δεν την είχαν ποτέ, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται όλα αυτά τα εκτρώματα γύρω μας!
      Φιλιά πολλά, κορίτσι μου, και εύχομαι καλή χρονιά μέσα από την καρδιά μου!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.