Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Για τα παιδιά


Ένα μήνυμα για τα παιδιά από τον Jorge Luis Borges και ένα τραγούδι γι' αυτά από τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Και τα δύο αφορούν περισσότερο στη στάση των γονέων ή των ενηλίκων γενικά απέναντι στα παιδιά. Σε μια εποχή που έχει ανάγκη από μια εντελώς διαφορετική γενιά, πιο ώριμη, πιο υπεύθυνη και αποφασισμένη να αλλάξει πολλά, για να ζήσει ανθρώπινα και όχι ως αριθμός καταναλωτικού προϊόντος!

Τα λόγια του Borges στην παρακάτω παρουσίαση διαφανειών: Στην πορεία θα υπάρξουν ίσως φορές που θα αναφερθώ κι εγώ στα παιδιά μέσα από την δική μου εμπειρία, η οποία είναι αρκετά μεγάλη. Συχνά λέω ότι αυτός εδώ ο χώρος θα είναι έξω τελείως από την επαγγελματική μου ιδιότητα, όμως οι μεγάλες αγάπες δεν ξεχνιούνται ποτέ... Είναι τόσα πολλά, τα οποία θα μπορούσα να μεταφέρω, που κάποιες στιγμές δεν βρίσκω τα λόγια! 

Θα τους δώσουμε την ευκαιρία;11 σχόλια:

 1. Πόσο χαλαρωτικό ήταν το βίντεο ...τα λόγια του Borges σε συνδυασμό με τη μουσική...
  Να είμαστε εκεί, δίπλα, όχι από πάνω , όχι μπροστά ή πίσω αλλά δίπλα....
  Φιλιά πολλά Γλαύκη μου ♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι πολύ δύσκολο σίγουρα να είσαι δίπλα υπερβαίνοντας τις προσωπικές απόψεις, αδυναμίες, προσδοκίες κλπ, όμως είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει ένας γονιός στο παιδί του!!!
   Του δίνει πόδια να σταθεί, του δίνει χέρια να δημιουργήσει, νου να πάει τον κόσμο ένα βήμα παραπέρα, ψυχή ισορροπημένη για να απολαύσει την ζωή!!!
   Φιλιά, αγαπημένο μου!

   Διαγραφή
 2. Σου έγραψα και στο άλλο μου blog, πως σήμερα και οι δυο αναφέρουμε τον Μπόρχες στις αναρτήσεις μας. Τα θέματα με τα παιδιά όμως, είναι όχι μόνο ανεξάντλητα, αλλά και τα πιο ενδιαφέροντα, πάντα! Οπότε περιμένω να μας εξιστορήσεις ιστορίες! ♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, το είδα για τον Borjes και είναι λες κι έχουμε συνεννοηθεί για ακόμη μία φορά!!!
   Ψιτ, πολλή παρέα κάνουμε τώρα τελευταία, με αποτέλεσμα να επικοινωνούμε μέσω εγκεφαλικών κυμάτων...
   Μάλλον, θα το δρομολογήσω και δεν γλιτώνω ούτε εγώ από αυτά ούτε εσείς από εμένα!!!
   Πρώτο βήμα ο κεφενές που ετοιμάζω... ελπίζω να τα καταφέρω. Μου είναι τόσο δύσκολο να γράφω γι' αυτά!!!
   Φιλιά πολλά, Πετράδι μου!

   υ.γ.
   Τι θα γίνει με το άλλο θέμα; Θα κάνουμε τίποτα;

   Διαγραφή
  2. "καφενές"
   όλο λάθη κάνω τώρα τελευταία, γιατί γράφω πολύ βιαστικά

   Διαγραφή
 3. Χμμμμμμ παιδιά, όνειρα, συναισθήματα.......και εσύ με επαγγελματική ενασχόληση με αυτά Γλαύκη ;;; περιμένουμε πως και πως λοιπόν.
  Όμορφη η ανάρτηση ξεχειλίζει από ανθρωπιά και τρυφερότητα.
  Καλό βράδυ καλή μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πάντα με τον καλό και γλυκό σου λόγο, Γιάννη μου!!!
   Εσένα θα έπρεπε να έχει κάποιος δίπλα του για να αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση!!!
   Φαντάσου να σε είχε ένα παιδί...
   Να περάσεις όμορφα!

   Διαγραφή
 4. Να τις επαναλαμβάνεις σε τακτά χρονικά διαστήματα αυτές τις αναρτήσεις σου Γλαύκη μου. Τα μεγάλα παιδιά, πρέπει να ξανακάτσουν στα θρανία και να κάνουν δια βίου μάθηση στο γονεϊκό τους ρόλο.
  Καλό βραδάκι να έχεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα ακολουθήσει σε πρώτη φάση επανάληψη απόψεων μου και όχι μόνο δικών μου για το παιδί-μαθητή μέσα από παλιά μου συνεργασία. Συνέχεια θα έχει αρκετές μέρες μετά ο "καφενές". Στην πορεία βλέπουμε αν καταφέρω να μετουσιώσω σε λέξεις πολλά από αυτά που βιώνω καθημερινά τόσα χρόνια.
   Όλοι οι ενήλικες χρειάζεται να καθόμαστε συχνά στα θρανία, ώστε να μην ξεχνάμε τι σημαίνει να είσαι γονιός πέρα από την αγνή αγάπη που σε οδηγεί έτσι κι αλλιώς πολύ κοντά στο παιδί!
   Να είσαι καλά, Μαράκι!

   Διαγραφή
 5. Οι γονείς θα γίνουν καλύτεροι αν σταματήσουν να προβάλλουν τις φιλοδοξίες τους στα παιδιά και αν πάψουν να είναι υπερπροστατευτικοί. Νομίζω πως αυτά είναι τα πιο σοβαρά λάθη που γίνονται.
  Θα χαρώ πολύ να το πιάσουμε αυτό το θέμα πολλές φορές Γλαύκη μου μιας κι έχω κι εγώ αρκετές εμπειρίες και από τα δικά μου παιδικά χρόνια αλλά και από τους μαθητές που είχα κατά καιρούς.

  Καλή σου μέρα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι ακριβώς είναι, Χριστίνα μου, αυτά αποτελούν αγκάθια στην διαπαιδαγώγηση των μικρών μας φίλων!!! Αν πάνω σ' αυτά γίνει λίγη δουλειά, τότε τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά σε σχέση με τις επομένες γενιές!!!
   Θα το πιάσουμε το θέμα των παιδιών, δεν την γλιτώνουμε, μια και είμαστε μάεσα σ' αυτό!
   Ποια είναι η δική σου ανάμειξη με την εκπαίδευση;
   Καλημέρα κι από μένα!

   Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.