Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Αν είναι κάτι να βρεθεί, θα βρεθεί...!


Αφορμή για το σημερινό είναι κάτι που είχε χαθεί πριν από δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια και το βρήκα έτσι αναπάντεχα, ενώ εννοείται ότι το είχα ως μια τελειωμένη υπόθεση κι εντελώς πια ξεχασμένο. Είναι ένα από τα πιο παράξενα πράγματα που μου έχουν συμβεί.

Πρόκειται για ένα αντικείμενο, που είχε όμως για μένα συναισθηματική αξία, πέρα από την οικονομική του. Πόσες φορές, αλήθεια, δεν έχει συμβεί σε όλους μας κάτι τέτοιο; Στενοχωριόμαστε όταν χάνουμε κάτι που έχει μια ιδιαίτερη σημασία για εμάς, κι αν δεν καταφέρουμε να το βρούμε με τον καιρό το αφήνουμε, το προσπερνάμε και δε δίνουμε άλλη συνέχεια.
Βέβαια, αν χαθούν ταυτότητα, κλειδιά, πορτοφόλι ή άλλα απαραίτητα έγγραφα, δεν είναι αστείο κι εκεί μπορεί να χαθεί και η ψυχραιμία μαζί με το αντικείμενο!

Οι Κωνσταντινουπολίτες είχαν μια χαρακτηριστική συνήθεια για την περίπτωση που έχαναν κάτι, ώστε να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να σκεφτούν πιο ήρεμα πού μπορεί να βρίσκεται το απολεσθέν, να πιάσουν το νήμα και να το ξετυλίξουν προς τα πίσω χωροχρονικά! 
Η λύση που έδιναν και... έπιανε, όσο κι αν φαίνεται αστείο, ήταν να "καρφώνουν" τον διάβολο! Έπαιρναν μια καρφίτσα και την κάρφωναν σε κάποιο ξύλινο αντικείμενο και σταματούσαν να κάνουν οτιδήποτε. Η καρφίτσα "δούλευε" γι' αυτούς...! Μεταξύ αστείου και σοβαρού, δεν υπήρξε περίπτωση που δοκιμάστηκε αυτή η τακτική και δεν βρέθηκε ό,τι είχε εξαφανιστεί!

Δυστυχώς, όταν έχασα το αντικείμενο που ανέφερα παραπάνω, δεν ακολούθησα το κόλπο των Κωνσταντινουπολιτών, γι' αυτό, μάλλον, δεν κατάφερα να το βρω τόσα χρόνια, δηλαδή επέτρεψα στον διάβολο να "αλωνίσει" (εδώ γελάμε)! 
Το περιβόητο αντικείμενο ήταν ένα ακριβό στυλό, το οποίο είχα λάβει ως δώρο για τη συμμετοχή μου σε πανελλαδικό διαγωνισμό μαθητικής εφημερίδας, όπου πήρε μέρος το σχολείο (δημόσιο) που μου ήμουν τότε , το ίδιο δώρο είχε δοθεί και στους άλλους συναδέλφους μου (όσοι ήμασταν υπεύθυνοι για τη σχολική εφημερίδα)  και γενικά στους εκπαιδευτικούς των σχολείων, των οποίων τα μαθητικά έντυπα πέτυχαν τις τρεις πρώτες θέσεις.

Αδειάζοντας μια τσάντα, λοιπόν, που την τραβολόγησα σχεδόν όλο το καλοκαίρι (ενώ την χρησιμοποιώ σπάνια)... πιάνω κατά λάθος στον πάτο κάπου ανάμεσα στη φόδρα και το δέρμα ένα μακρουλό πραγματάκι... "Μπα", σκέφτηκα, "τι είναι ετούτο πάλι!" Έψαχνα να βρω το σχίσιμο στη φόδρα σε όλες τις μεριές, αλλά τίποτα. Άθιχτη η τσάντα, σε άριστη κατάσταση. "Μα πώς πέρασε εκεί κάτω το διαβολεμένο;" μονολογούσα για κάμποση ώρα, προσπαθώντας να το βγάλω. Δεν μπορούσα να φανταστώ ποιο στυλό ήταν, γιατί δύο που είχα όλο το καλοκαίρι εκεί μέσα ήταν στη θέση τους... Τελικά, είχε περάσει μέσα από ένα πολύ μικρό άνοιγμα που υπήρχε, από κατασκευής, κάπου κοντά στο χερούλι, δηλαδή και να ήθελε να το βάλει κανείς από αυτό το σημείο, δεν θα το είχε σκεφτεί καν, όχι να μπει κατά λάθος! Ήμαρτον!
Λίγο πριν το βγάλω είχα αρχίσει φευγαλέα να υποψιάζομαι ότι ίσως ήταν εκείνο το "πολύτιμο" στυλό. Δεν ξέρω γιατί. Η έκπληξη ήταν μεγάλη από τη μία για το σημείο του περάσματος προς τα κρυφά σημεία της τσάντας και από την άλλη για την αποκάλυψη του "ασώτου"! Εκεί τελείωσε και η Οδύσσειά του! Επέστρεψε επιτέλους στα χεράκια μου!

Γενικά δε συνηθίζω να αγοράζω πολύ ακριβά στυλό, διότι είναι κάτι που θεωρώ πολυτέλεια χωρίς λόγο. Δύο τέτοια στυλό έτυχε να περάσουν στην κατοχή μου, κι αυτά ήταν δώρα  μέσα από τον χώρο εργασίας μου, ως αναγνώριση για κάτι που πρόσφερα. 
Πάντα είχα κόλλημα με τα ωραία στυλό και τα μολύβια, αφού είναι τα βασικά εργαλεία μου, όχι όμως με όσα κοστίζουν πολύ. Με μέτρο, για να μη στενοχωριόμαστε κιόλας αν χαλάσουν ή χαθούν. Κάποτε είχα κι άλλο κόλλημα, να θεωρώ γουρλίδικο ένα συγκεκριμένο στυλό, με το οποίο έγραψα στις Πανελλαδικές κι επειδή πήγαν όλα όπως επιθυμούσα, έγραψα μ' αυτό όλες τις εξετάσεις που χρειάστηκε να δώσω από εκεί κι έπειτα...! Ήμαρτον και πάλι!

Εσείς ξέρετε τι θα κάνετε από εδώ και πέρα όταν χαθεί κάτι...
Πολύ απλά... "καρφώνετε" τον διαβολάκο! 

(Όλη η παραπάνω φλυαρία ήταν για να περάσει η ώρα με χαλαρό τρόπο, έτσι από πραγματάκια μικρά καθημερινά...)


Για να μην ξεχνιόμαστε...!
Επειδή μια "αύρα εσπερινή", φανέρωσε το χαμένο "πολύτιμο", ας αφεθούμε στην "πνοή" της, που είναι "καθάρια, ζωντανή"...





"Και κουβαλάω μες τη σιγή
μιαν ανυπόταχτη κραυγή
και κάποια ανείπωτη ελπίδα που 'χεις κρύψει" 
 
 
 

14 σχόλια:

  1. Απόλαυσα την ιστορία σου, Γλαύκη μου, και το όμορφο τραγούδι. Η αδερφή μου έψαχνε μια βδομάδα το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης και το βρήκε πριν από μια περίπου ώρα. Ήταν στην τσάντα της, μαζί με το κινητό! Το δικό σου στυλό όμως έχει ακόμη καλύτερη ιστορία και πραγματικά χαίρομαι που το βρήκες αφού έχει συναισθηματική αξία για σένα. Λοιπόν, πάει, τέλος, θα ακολουθήσουμε τη συμβουλή: καρφίτσα σε ξύλο. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πού ξέρεις, μπορεί να φαινόταν χρήσιμο το τηλεκοντρόλ στην τσάντα... να βάζει στοπ σε όσους την πρήζουν, να κινεί κάποιους άλλους που δεν ενεργοποιούνται με τίποτα :)))
      Να είσαι καλά, κορίτσι μου!

      Διαγραφή
  2. To πόσο χάρηκα γι αυτήν την αναπάντεχη ανακάλυψή σου, Γλαύκη μου!
    Δεν είχα ξανακούσει για το ξόρκι αυτό.
    Τρέχω για καρφίτσες, λέμε.
    Ερώτηση: ενδείκνυται και για την απωλεσθείσα ψυχραιμία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ, Μαρία μου!
      Αυτές οι μικρές εκπλήξεις από το πουθενά είναι που βάζουν μπόλικο χρώμα στην καθημερινότητά μας!
      Κι εγώ το χάρηκα πάρα πολύ!
      Μία στο πέτο να έχεις πάντα;-)
      Η ψυχραιμία θέλει κάρφωμα με χοντρή πρόκα:))
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Αν είναι δυνατόν!
    Γλαύκη ξέρεις, αυτές οι ιστορίες με εξιτάρουν. Έχουν ένα μυστήριο, μια γοητεία, μια ομορφιά.
    Μέτρησα κάθε στιγμή απ την περιγραφή σου. Καλά, που πήγε και κρύφτηκε! σε τι σημεία τελικά μπορεί να κρυφτεί κάτι ε!
    Τέλος καλό όμως Γλαύκη μου και ελπίζω να το χάρηκες με την καρδιά σου.
    Τις καλησπέρες μου ζεστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα θέλει κάτι να χαθεί, θα χαθεί κι ας χτυπιόμαστε εμείς!
      Ε, άμα είναι να φανερωθεί, έτσι και θα γίνει!
      Το θέμα είναι να θες να κρύψεις κάτι κι αυτό να εμφανίζεται εκεί που δεν το περιμένεις... κάτι της τελευταίας στιγμής πριν έρθουν οι επισκέπτες για παράδειγμα :))
      Να είσαι καλά, Γιάννη μου!

      Διαγραφή
  4. Α, τι ωραία κόλπα μας μαθαίνεις! Από εδώ και πέρα δεν θα ξαναχάσω τίποτα (είπε ο άνθρωπος που μονίμως κάτι ψάχνει).
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πού έπιασε τόπο η δημοσιοποίηση του πολίτικου κόλπου!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  5. Λοιπόν ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια λένε και να το!! Καρφίτσες λοιπόν!! Για να το έχω υπόψη γιατί ψάχνομαι για πολλά και τελικά μένουν ξεχασμένα.
    Χαίρομαι που το βρήκες το στυλό με την συναισθηματική αξία του. Αυτή λογαριάζω περισσότερο εγώ και όχι την υλική του (όχι ότι δεν υπολογίζεται και αυτή, ναι;)
    Προσοχή στο στυλό λοιπόν και .....καρφίτσες!
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μωρέ και ποδάρια και χερούκλες έχει από ό,τι φαίνεται!
      Το ζήτημα είναι ότι χάνονται ή το παίρνεις είδηση σε κρίσιμες φάσεις, όταν κάτι είναι επείγον!
      Το στυλό το είχα πλέον ξεχασμένο, γι' αυτό και ήταν μεγάλη η χαρά μου και η έκπληξη! Μάλλον, θαρρώ πως είναι ένα καλό σημάδι για τη συνέχεια;-)
      Καλή σου εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Να ρωτήσω, στο τέλος το ξύλο με τις καρφίτσες τι το κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα.
    Κάθε καρφίτσα που καρφώνουμε πρέπει να τη βγάζουμε από το ξύλο μόλις βρεθεί αυτό που ψάχνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ πολύ! Μετά τα πετάμε ή τα κρατάμε αν ξαναχρειαστουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.