Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Από τα "Φύλλα πορείας" του Μπουκάι


Γιατί είναι πιο ήπιο και ταξιδιάρικο να μιλάει κανείς μέσα από ιστορίες...

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς που του άρεσε να θεωρεί τον εαυτό του ισχυρό και ήθελε όλοι γύρω του να τον θαυμάζουν για τη δύναμή του. Καλεί μια μέρα τον σοφό της αυλής και τον ρωτάει αν υπάρχει άλλος στον κόσμο πιο ισχυρός απ’ αυτόν, και ο σοφός τού απαντά πως έχει ακούσει να λένε ότι στο χωριό ζει ένας μάγος που τη δύναμή του δεν μπορεί κανείς να ξεπεράσει: ξέρει τα μελλούμενα.

Ζεματίζεται απ’ τη ζήλια ο βασιλιάς και αρχίζει τις ερωτήσεις γι’ αυτόν τον μάγο. Μια μέρα, επειδή είχε βαρεθεί πια ν’ ακούει πόσο δυνατός και αγαπητός ήταν ο μάγος, μηχανεύεται ένα σχέδιο: θα καλούσε τον μάγο σε δείπνο, και μπροστά σε ολόκληρη την αυλή, θα τον ρωτούσε πότε θα πέθαινε ο μάγος που είχε έρθει στο βασίλειό του. Τη στιγμή που θα απαντούσε θα τον σκότωνε ο ίδιος με το σπαθί του για ν’ αποδείξει πως ο μάγος έκανε λάθος στην πρόβλεψη του θανάτου του.

Έτσι, σ’ ένα βράδυ θα τέλειωναν όλα: και ο μάγος και ο μύθος για τη δύναμή του…
Έρχεται η μέρα της γιορτής και, μετά το μεγαλοπρεπές δείπνο, ο βασιλιάς κάνει στο μάγο την κρίσιμη ερώτηση:

«Είναι σίγουρο ότι μπορείς να διαβάζεις το μέλλον;» «Λίγο» απαντάει ο μάγος.
«Πότε θα πεθάνει ο μάγος του βασιλείου;»
Ο μάγος χαμογελάει, τον κοιτάζει στα μάτια και λέει: «Μια μέρα πριν από τον βασιλιά».

Μόλις ακούει αυτή την απάντηση ο βασιλιάς, όχι μόνο δεν τολμάει να τον σκοτώσει, αλλά, από φόβο μήπως του συμβεί κάτι, τον καλεί να έρθει να μείνει μαζί του στο παλάτι με τη δικαιολογία ότι χρειάζεται έναν σύμβουλο για τις σοβαρές βασιλικές υποθέσεις. Το πρωί στέλνει ο βασιλιάς να φωνάξουν τον προσκεκλημένο του.
Για να δικαιολογήσει την παραμονή του στο παλάτι, του κάνει μια ερώτηση και ο μάγος, που ήταν σοφός, του δίνει μια απάντηση σωστή, αποτελεσματική και δίκαιη. Ο βασιλιάς επαινεί τον φιλοξενούμενό του για την εξυπνάδα του και τον παρακαλεί να μείνει ακόμη μια μέρα, και μετά άλλη μία.

Κάθε μέρα, ο βασιλιάς περνάει αρκετό χρόνο συζητώντας με το μάγο, καταρχάς για να είναι σίγουρος ότι είναι σώος και αβλαβής, αλλά και για να του κάνει διάφορες ερωτήσεις. Αισθάνεται ότι οι συμβουλές του νέου του συμβούλου είναι τόσο εύστοχες που, χωρίς καλά καλά να το καταλαβαίνει, τις λαμβάνει υπόψη του σε όλες του τις αποφάσεις.
 
 
Περνούν οι μήνες και τα χρόνια. Και όπως συμβαίνει πάντα, δίπλα σε κάποιον που ξέρει, αυτός που δεν ξέρει γίνεται πιο σοφός… Έτσι, ο βασιλιάς γίνεται σιγά σιγά όλο και πιο δίκαιος και σωστός, και δεν αισθάνεται πια την ανάγκη να επιβεβαιώνει τη δύναμή του. Βασιλεύει με γενναιοφροσύνη και μεγαλοψυχία και ο λαός αρχίζει να τον αγαπάει. Τώρα πια δεν συμβουλεύεται τον μάγο για να εξακριβώνει ότι είναι καλά στην υγεία του αλλά πηγαίνει να τον βρει για να μάθει πραγματικά απ’ αυτόν. 
 
Και με τον καιρό, ο βασιλιάς κι ο μάγος γίνονται οι καλύτεροι φίλοι. Μέχρι που μια μέρα, τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά από εκείνο το δείπνο, ο βασιλιάς θυμάται ότι ο μάγος, που τώρα τον θεωρεί τον καλύτερό του φίλο, ήταν τότε ο χειρότερος εχθρός του. Θυμάται και το κόλπο που είχε σκαρφιστεί για να τον βγάλει από τη μέση. Επειδή δεν αντέχει να κρύβει αυτό το μυστικό, γιατί θα ένιωθε μεγάλος υποκριτής, μαζεύει το κουράγιο του, χτυπάει την πόρτα του μάγου και, με το που μπαίνει, του λέει:
«Πρέπει να σου πω κάτι, καλέ μου φίλε, κάτι που μου βαραίνει την ψυχή».
«Πες μου» του λέει ο μάγος, «αλάφρωσε την ψυχή σου».
«Εκείνο το βράδυ, όταν σε προσκάλεσα σε δείπνο και σου έκανα την ερώτηση για τον θάνατό σου, η πρόθεσή μου δεν ήταν να μάθω το μέλλον· είχα σκοπό να σε σκοτώσω, όποια απάντηση κι αν μου έδινες. Ήθελα ο θάνατός σου να σε απομυθοποιήσει. Σε μισούσα γιατί όλοι σ’ αγαπούσαν… Αισθάνομαι τόση ντροπή…».
Τότε του λέει ο μάγος: «Άργησες πολύ να μου το πεις. Χαίρομαι, όμως, γιατί αυτό μου επιτρέπει να σου πω ότι το ήξερα ήδη. Ήταν τόσο εμφανής η πρόθεσή σου, που δεν χρειαζόταν κανείς να είναι μάντης για να καταλάβει τι είχες σκοπό να κάνεις… Ωστόσο, σαν δίκαιη ανταπόδοση για την ειλικρίνειά σου, πρέπει να σου ομολογήσω ότι κι εγώ σου είπα ψέματα. Επινόησα εκείνη την τρελή ιστορία ότι ο θάνατός μου δήθεν θα συνέβαινε μια μέρα πριν από τον δικό σου για να σου δώσω ένα μάθημα που σήμερα είσαι πια σε θέση να κατανοήσεις:

Ζούμε σ’ αυτόν τον κόσμο μισώντας και απορρίπτοντας πλευρές των άλλων, ακόμη και δικές μας, που θεωρούμε ανάξιες λόγου, απειλητικές και άχρηστες… Ωστόσο, αν δώσουμε στον εαυτό μας χρόνο να σκεφτεί, βλέπουμε πόσο πολύ μας κοστίζει να ζούμε χωρίς αυτά που απερίσκεπτα απορρίψαμε. Εμάς μας δένει η φιλία και η ζωή· και όχι ο θάνατος».

Ο βασιλιάς και ο μάγος αγκαλιάζονται με πολλή χαρά γιατί είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Ο μύθος λέει, ότι εκείνη ακριβώς τη νύχτα, κατά έναν μυστηριώδη τρόπο, πέθανε ο μάγος την ώρα που κοιμόταν και ο βασιλιάς, μόλις το έμαθε, έσκαψε με τα ίδια του τα χέρια έναν λάκκο στον κήπο, κάτω από το παράθυρό του, κι έμεινε εκεί να κλαίει δίπλα στο λάκκο, ώσπου εξαντλημένος από το κλάμα και τον πόνο, επέστρεψε στο διαμέρισμά του. Λέει ακόμα ο μύθος ότι αυτήν ακριβώς την νύχτα, εικοσιτέσσερις ώρες μετά τον θάνατο του μάγου, ο βασιλιάς… πέθανε στην κλίνη του ενώ κοιμόταν. Μπορεί από σύμπτωση… Μπορεί και από τη λύπη του… Μπορεί και για να βγει αληθινή η τελευταία προφητεία του μάγου.

«Ο δρόμος της συνάντησης”, ΦΥΛΛΑ ΠΟΡΕΙΑΣ ΙΙ, του Χόρχε Μπουκάι





6 σχόλια:

  1. Πολύ δυνατό Γλαύκη.
    Τι να σου πω τώρα για τους συμβολισμούς.
    Καλό ΣαββατοΚύριακο να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέτοιες ιστορίες συμβαίνουν και στην πραγματικότητα, όχι συχνά, αλλά οι συμβολισμοί τους γίνονται οι αλήθειες κάποιων.
      Μια πολύ σοφή ιστορία που αρέσει πάρα πολύ στα παιδιά - φυσικά σε έκδοση με πολλά στοιχεία και προσαρμοσμένη στα μέτρα της ανάπτυξής τους.
      Καλά να περνάς!

      Διαγραφή
  2. Το λες και αυτοεκπληρούμενη προφητεία (;)
    Όπως και να'χει, ο Μπουχάι στα καλύτερά του με την ιστορία αυτή.
    Καλό βραδάκι ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την αγαπώ πολύ αυτή την ιστορία και πρωτοήρθα σε επαφή μαζί της μέσα από την παιδική της έκδοση, η οποία είναι εξαιρετική και αρέσει πάρα πολύ στους μικρούς αλλά και μεγαλύτερους φίλους ακόμα του Λυκείου!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Τι σπουδαίο συναισθημα που είναι η εμπιστοσυνη και ακομα ωραιότερο η παραδοχή στα λάθη..!!!εκει γεννιούνται τα πιο ωραια της ψυχης Γλαυκη μου..!!
    Να έχεις μια ομορφη και δημιουργική χρονιά φιλη μου...να κανεις ότι αγαπας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του την κερδίζει κανείς μέσα ακόμα και από θυσίες, Ρούλα μου! Απαιτείται συχνά να αποδείξει ξανά και ξανά ότι την αξίζει. Δεν είναι κάτι απλό και εύκολο, διότι έχει να κάνει και με τις προσλαμβάνουσες του κάθε άλλου μέρους, δηλ. με ποιον Άλλον έρχεται σε επαφή, αλλά σίγουρα και την εκάστοτε κατάσταση.
      Ιδανικό θα ήταν να παραδέχονταν πολλοί τα λάθη τους με ειλικρίνεια, έξω από εγωισμούς και φόβους, αν και ο εγωισμός πηγάζει από τον φόβο κατά βάθος. Αν κάποιος έχει γνωρίσει σε μεγάλο βαθμό τον εαυτό του και έχει αντιληφθεί τα βασικά μυστικά της ζωής, τότε δεν φοβάται και κατά συνέπεια στέκεται με ψυχραιμία και μεγαλύτερη ωριμότητα και σιγουριά απέναντι σε ανθρώπους και καταστάσεις.
      Σημαντική αυτή η ιστορία του Μπουκάι για τα παιδιά και τους ενήλικες.
      Φιλιά πολλά και αντεύχομαι!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.