Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Εσείς τι θα λέγατε για την ανθρωπότητα;

https://www.dinfo.gr/24-%CE%B1%CF%83%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B1-%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CF%8C/

Πόσοι ήλιοι πρέπει να ανατείλουν για να φωτιστεί η ανθρωπότητα; Οι δύο που ανέφερα ως ευχή στην προηγούμενη ανάρτηση επαρκούν; Ή μήπως είναι τόσο πυκνό το σκοτάδι της που δεν το διαπερνούν οι ακτίνες όλων των ήλιων του σύμπαντος; 
Γίνομαι υπερβολική (ναι, μερικές φορές γουστάρω πολύ να γίνομαι), όμως η ίδια η ανθρωπότητα εξακολουθεί, από την αρχή της ύπαρξής της, να επιδεικνύει καθημερινά ένα πρόσωπο γεμάτο υπερβολή, συχνά σιχαμερό, μα και σε κάποιες άλλες μονάκριβες στιγμές άξιο θαυμασμού.

Ας δούμε παρακάτω τι είπαν ορισμένοι "γνωστοί μας" (όχι της γειτονιάς - της παγκόσμιας, ίσως) για την ανθρωπότητα και στη συνέχεια θα πω κι εγώ... Τι, μόνο αυτοί θα λένε; 
Γιατί εσείς; Μα φυσικά και όποιος θέλει θα πει και θα καταγραφεί στον παγκόσμιο ιστό... και στην ιστορία του...!
"Κέφια" έχω πάλι! Ας είναι...


"Είδα μια μέρα ένα παιδί στο σχολείο να κακομεταχειρίζεται ένα μικρότερο αγόρι. Αγανάκτησα, αλλά μου απάντησε: «Οι μεγαλύτεροι με χτυπούν και εγώ χτυπώ τους μικρότερους. Είναι δίκαιο». Με αυτά τα λόγια συνόψισε την ιστορία του ανθρώπινου είδους."  
                         Μπέρτραντ Ράσελ - Βρετανός φιλόσοφος
"Ιδεολόγος είναι κάποιος που έβαλε σκοπό του να κάνει τον άνθρωπο καλύτερο από την ανθρωπότητα."
                  Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω - Ιρλανδός συγγραφέας 
"Η ανθρωπότητα εξελίχτηκε -αν εξελίχτηκε- όχι γιατί υπήρξε σοβαρή, υπεύθυνη και προσεκτική, αλλά γιατί υπήρξε κεφάτη, επαναστατική και ανώριμη."
                          Τομ Ρόμπινς - Αμερικανός συγγραφέας

"Πράγματα που κανονικά θα χρειάζονταν μέρες και μήνες για να γίνουν, ολοκληρώνονται σε λίγες στιγμές μόνο που καθορίζουν τα πάντα. Ένα ναι. Ένα όχι.
Μια στιγμή όλη κι όλη, που αποφασίζει για τη μοίρα και τη ζωή των μελλοντικών γενεών, προδιαγράφοντας τη ζωή ενός ανθρώπου, ενός λαού, ή ολόκληρης της ανθρωπότητας." 
                         Στέφαν Τσβάιχ - Αυστριακός συγγραφέαςΚάτι που κατατέθηκε σε έναν τοίχο (για να μη λείπουν κι αυτοί)...Κι εγώ θα έλεγα για την αφεντιά της... 
"Η ανθρωπότητα είναι ένα μυστηριώδες κι αξεπέραστο εκκολαπτήριο θαυμάτων και τεράτων."


Εσείς, τι λέτε;   

     Βρε λες να έχουν δίκιο;


   

5 σχόλια:

 1. Εμείς τι λέμε ε ;
  Γλαύκη μου, το ερώτημά σου είναι φιλοσοφικό και φυσικά ώριμο. Ως φιλοσοφικό κάθε ερώτημα δεν μπορεί να είναι ουδέτερο χωρίς το ιδεολογικό χρώμα.
  Αν ρωτάς λοιπόν τη δική μου γνώμη, γνώμη ενός Μαρξιστή, δεν μπορεί παρά να σου πει ότι, η οποιαδήποτε εξέλιξη του ανθρώπινου είδους δεν είναι απαλλαγμένη των σχέσεων παραγωγής που διέπουν αυτήν την εξέλιξη.
  Συνεπώς το θέμα δεν είναι σε συμπεριφορές και υποκειμενισμούς αλλά σε παραγωγικές δομές και στο τι επακριβώς αυτές επιτρέπουν και καθοδηγούν.
  Πάμε λοιπόν δυνατά στον καινούργιο μας βηματισμό για την νέα χρονιά.
  Τις ευχές μου μια ακόμα φορά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι παραγωγικές δομές έπαιξαν, και εξακολουθούν, καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας και δε νομίζω ότι θα αλλάξει αυτό. Συμφωνώ με αυτό και ας μην είμαι Μαρξίστρια...
   Το ζήτημα είναι ότι ανθρωπότητα είμαστε όλοι εμείς, ατομικά και σε συλλογικά πλαίσια. Δεν μπορεί να μείνει το άτομο και η εσωτερική εργασία που καλείται να κάνειέξω από τη συλλογικότητα, αφού εν μέρει τη διαμορφώνει. Είναι θαρρώ περισσότερο περίπλοκο από ό,τι μοιάζει να είναι.
   Επειδή η ανθρωπότητα δε δείχνει σημάδια βελτίωσης, δε σημαίνει ότι ο άνθρωπος ατομικά θα πρέπει να παραιτηθεί της προσπάθειας να βελτιώνεται.
   Καλή μας συνέχεια για φέτος σε ό,τι κάνει ο καθένας μας!

   Διαγραφή
 2. Ο άνθρωπος κατά τον ρουν της μυστηριώδους ζωής του

  Κατέλιπεν εις τους απογόνους του δείγματα πολλαπλά και αντάξια της αθανάτου καταγωγής του

  Όπως επίσης κατέλιπεν ίχνη των ερειπίων του λυκαυγούς χιονοστιβάδας ουρανίων ερπετών χαρταετούς αδάμαντας και βλέμματα υακίνθων

  Εν μέσω αναστεναγμών δακρύων πείνης οιμωγών και τέφρας υπογείων φρεάτων.

  Αυτά τα λόγια του Νίκου Γκάτσου από την Αμοργό τα βρήκα πολύ ταιριαστά στους προβληματισμούς σου...καλό βράδυ!

  Αντώνης Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θεωρώ ότι παρέθεσες εδώ το καλύτερο απόσπασμα από ένα φανταστικό έργο...!
   Θαύμασα πραγματικά από χθες το βράδυ που το διάβασα (ήταν ήδη αργά για να απαντήσω)!
   Κι όμως έτσι ακριβώς είναι!
   Σ' ευχαριστώ!

   Διαγραφή
 3. Τα εχει πει μοναδικά και πυκνά ο στοχαστικος ποιητής Γκάτσος...κι εγώ σ ευχαριστω!! Καλό βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.