Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Ύδωρ, ανήρ και όρος...;


Αρκετές μέρες αρνούμαι πεισματικά να γράψω κάτι για τις πολιτικές εξελίξεις ή να σχολιάσω τα πολιτικά δρώμενα. Εξάλλου, το κάνω σε φίλους που επισκέπτομαι. Από τη μία θα ήθελα να εκφράσω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου για όσα συμβαίνουν, αλλά από την άλλη, πέρα του ότι το κάνουν οι περισσότεροι γύρω μου, οπότε καλυπτόμαστε πολλοί μέσα από αυτό, αισθάνομαι μια έντονη ανησυχία, την οποία προσπαθώ να μειώσω μέσα από αναρτήσεις ήπιες κι εντελώς διαφορετικού περιεχομένου. Κι αυτό θα συνεχίσω να κάνω για κάποιο διάστημα εκτός απροόπτου! Αν και το θέμα σ' αυτή την ανάρτηση δεν είναι άσχετο τελείως με τα πολιτικά δρώμενα, μια και η κοινωνία και η πολιτική ανδροκρατείται σε μεγάλο βαθμό ακόμα και στην εποχή μας κι ας μην μας αρέσει να το παραδεχόμαστε!

Ακολουθεί λοιπόν σήμερα μια μικρή αναφορά στους άνδρες, για να παραμείνει ο ζυγός σε ισορροπία, όπως μου αρέσει να υπάρχει ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα και ανάμεσα στους ανθρώπους γενικά. 


Ο τίτλος "Ύδωρ, ανήρ και όρος...;" ειπώθηκε στην προηγούμενη ανάρτηση αυθόρμητα ως απάντηση στην φίλη Πέτρα, όταν με ρώτησε αν κατά το "Πυρ, γυνή και θάλασσα..." (Μένανδρος 4ος αι. π.Χ. "Θάλασσα και πυρ και γυνή τρίτον κακόν") υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τον άνδρα. Αστειευόμενη τής έδωσα αυτή την φράση άμεσα και χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία, η οποία όμως για μένα έχει κάποια λογική. Ο άνδρας σαν το νερό είναι πολύτιμος, απόλυτα αναγκαίος και πηγή ζωής, μην του επιτρέψεις όμως να σε παρασύρει στον βυθό και να σε πνίξει. Με το όρος μοιάζει αυτό το αμετακίνητο, επίμονο, δυναμικό, επιβλητικό που έχει ο άνδρας, που όπως το βουνό θέλει τρόπο και αντοχή να το ανεβείς! Αυτό το αμετακίνητο και ακλόνητο του άνδρα πολλές φορές είναι που οδηγεί σε μεγάλη επιτυχία πολύπλοκους στόχους και σχέδια που απαιτούν απόλυτη συγκέντρωση και εξέταση με λεπτομέρειες. Αρκεί ο στόχος να είναι ένας την φορά! Κύριο χαρακτηριστικό των ανδρών (πάντα αναφερόμενη στην πλειοψηφία και όχι σε όλους, το ίδιο ισχύει και για τις αναφορές στις γυναίκες) που όμως μαζί με τον εγωισμό έχει και την αρνητική του όψη, καθώς είναι και αυτό που έχει προκαλέσει πολέμους και βαρβαρότητες!
Για να μην μείνουν αδικημένοι οι άντρες, λοιπόν, σκέφτηκα να παραθέσω ρήσεις που έχουν ειπωθεί για εκείνους, χωρίς να σχολιάσω. Αυτή την φορά το αφήνω σε όποιον αναγνώστη θα ήθελε να  το κάνει. 

Μόνο οι πιο σοφοί και οι πιο χαζοί άνδρες δεν αλλάζουν ποτέ.”  Κομφούκιος


Το απόλυτο είδος μέτρησης ενός άνδρα δεν είναι το που στέκεται σε στιγμές άνεσης και ευκολίας, αλλά το που στέκεται σε περιόδους πρόκλησης και αντιπαράθεσης.”  Dr. Martin Luther King Jr.


Ο άνδρας πρέπει να είναι πειθαρχημένος, γιατί είναι από την φύση του πρωτόγονος και άγριος”  
Immanuel Kant


Οι αντιξοότητες κάνουν τους άνδρες και η ευημερία τα τέρατα.”  Victor Hugo


Οι νεαροί άνδρες θέλουν να είναι πιστοί και δεν είναι. Οι μεγαλύτεροι άνδρες θέλουν να είναι άπιστοι και δεν μπορούν.”   Oscar Wilde


"Το να κερδίσεις έναν άντρα είναι τέχνη. Το να τον κρατήσεις είναι επάγγελμα."   Simone De Beauvoir


"Ένας άντρας έχει πάντα δύο χαρακτήρες: τον δικό του και αυτόν που του δίνει η γυναίκα του."   Albert Camus



Κάποια από τα παραπάνω αντίστοιχα θα ταίριαζαν και στη γυναίκα, όπως και κάποιες από τις ρήσεις που είχα παραθέσει στην ανάρτηση για εκείνη θα ταίριαζαν στον άνθρωπο ως πλάσμα της γης. Κάποια χαρακτηριστικά του άνδρα έχουν προέλθει από την φύση όπως η τολμηρότητα, η πειθαρχία, το ατίθασο, η επιμονή, το άγριο, διότι ήταν όσα είχε ανάγκη για να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του ή η φυλή του. Η μεγάλη διαφορά ξεκινούσε από την ιδιαίτερη σωματική κατασκευή του σε σχέση με τη γυναικεία και το ότι η γυναίκα πέρα από την πιο εύθραστη σωματική της κατασκευή είχε βασικό της μέλημα την τεκνοποίηση και την φροντίδα των παιδιών. Δεν θα περάσω σε αναλύσεις πάνω στη διακριτότητα των φύλων, διότι τη θεωρώ δεδομένη, αφού γι' αυτή είναι υπεύθυνη η φύση και μας έχει αποδείξει στο πέρασμα των αιώνων ότι για πολλά έχει τεράστια σοφία και ο άνθρωπος τελικά ίσως δεν την φτάσει ποτέ. Εκείνη θα τον προσπεράσει και θα τον διώξει από πάνω της. 
Δεν έχει νόημα για μένα να κάνω συγκρίσεις ποιος είναι καλύτερος, μια και είναι σαν να συγκρίνω δύο ανθρώπους για το ποιος είναι καλύτερος. Σε τι; Ο ένας μπορεί να τα καταφέρνει πολύ καλά σε κάτι που ο άλλος μπορεί να μην αποδίδει  τίποτε και το αντίθετο. Το σημαντικό είναι να διακρίνουμε τα θετικά στοιχεία και τις ιδιαίτερες ικανότητες του καθενός, με στόχο να γίνεται ευκολότερη, αποτελεσματικότερη και ομαλότερη η συνύπαρξη δύο ανθρώπων. Οι ρόλοι και οι ταυτότητες κλισέ είναι φυλακές για όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να διαχειριστούν τον άνθρωπο με δικαιοσύνη.
Ο άνδρας και η γυναίκα όταν συνεργάζονται αληθινά, αξιοποιούν τα δυνατά τους σημεία και κάνουν θαύματα. Γι' αυτή την ισορροπία πλάστηκαν από την φύση. Αρκεί να υπάρχει σεβασμός και αγάπη και τίποτε άλλο δεν έχει σημασία ούτε και μετρά. Πόσο δύσκολο είναι όμως αυτό για τους περισσότερους;



15 σχόλια:

  1. Νομίζω οτι στην εποχή μας ο διαχωρισμός άνδρα γυναίκα δεν είναι τόσο καθοριστικός. Προσωπικά προτιμώ να κατατάσσω τους ανθρώπους διαφορετικά. Υπάρχουν άνδρες που είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους και γυναίκες επίσης. Βέβαια είναι γεγονός κάποιες κυρίαρχες αντιλήψεις, που όμως θα πρέπει να εκλείψουν π.χ. οτι στους άντρες αρέσει η μπάλα ενώ στις γυναίκες η μόδα και κάτι τέτοια. Προσωπικά γνωρίζω πολλούς άντρες που δεν ασχολούνται καθόλου με τα ποδοσφαιρικά ή που τους αρέσει να μαγειρεύουν και γυναίκες που είναι εντελώς ακαμάτρες! Υπάρχει και αυτό που λέμε η θηλυκή πλευρά μέσα σε έναν άνδρα και η αρσενική μέσα σε μια γυναίκα.

    Τελικά οι άνθρωποι είναι γενικά διαφορετικοί μεταξύ τους και όχι μόνο οι άντρες με τις γυναίκες. Και οι σχέσεις μεταξύ γυναικών ή μεταξύ αντρών είναι εξίσου δύσκολες, φιλικές ή επαγγελματικές κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς κι εγώ έχω την χαρά να συναναστρέφομαι και να ζω με άνδρες που έχουν ενδιαφέροντα πέρα από το ποδόσφαιρο και μαγειρεύουν πεντανόστιμα. Για μένα δεν έχουν καμία σημασία το ποιος κάνει τι, αρκεί να το θέλουν και οι δύο άνθρωποι που συμβιώνουν.
      Όσο για τις σχέσεις έχουν γίνει πραγματικά δύσκολες σε όλες τους τις μορφές. Κι εκεί όμως αν είσαι λίγο προσεχτικός, θα βρεθείς με ανθρώπους που θα σου ταιριάξουν. Κι αν δουλέψεις λίγο παραπάνω γι' αυτές σου τις σχέσεις και δεν θεωρείς τίποτε αυτονόητο ή ότι σου το χρωστάνε, τότε θα τα πας πολύ καλύτερα!
      Σ' ευχαριστώ, Κερασιά, που μ' επισκέφτηκες!

      Διαγραφή
  2. H αποψη μου ειναι,οτι ο ΑΝΤΡΑΣ...Οπως και η Απολυτη ΓΥΝΑΙΚΑ..Οπως λεει και η Κερασια,πιο πανω..ΔΕΝ ειναι δυνατον να υπαρξει..!!
    Στην προσπαθεια να αποδειξει ο καθ ενας απο τους δυο αυτους την.."ΠΡΟΑΙΩΝΙΑ καταγωγη του..Ξεφευγει απο τον..Πραγματικο του ρολο...
    Γιατι..Ποιος ειναι αραγε ο πραγματικος ρολος...
    Μα βεβαια..Ουτε ο αντρας..Ουτε η γυναικα..Αλλα..

    ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ...

    Δηλαδη η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ αντιμετωπισης των ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ προβληματων...Με βαση,βεβαια την συνεργασια,και την αγαπη...

    ΟΜΩΣ δυστυχως..

    Οπως και στις.."διαφυλετικες διαφορες..Ετσι και στις διαφορες μεταξυ των φυλων..
    Υπεισερχεται ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ρατσισμος...[που κι αυτος ειναι οικονομικος]
    Και δινουν..Απαξιωτικες συμβουλες..Με στοχο να ΤΡΑΒΗΞΟΥΝ το ζευγαρι...Σε ΑΛΛΟΤΡΙΟΥΣ στοχους..
    Να το αποπροσανατολισουν...

    "ΚΟΙΤΑ..Ενα ΜΑΛΑΚΑ..που τονε κανει η γυναικα του..ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ."
    λεγει ο ενας.."καλοθελητης"

    Κοιτα τη ΧΑΖΗ..Που το ΚΕΡΑΤΟ της...Εχει φθασει,ως την..Παρνηθα...!!!Λεει ο αλλος...

    Αυτα ειναι ΖΗΛΕΙΕΣ...!!
    Ζηλειες,και προπαγανδα του αντιθετου..Απο.."φιλους"
    Που μονο φιλοι δεν ειναι...

    Το ζευγαρι..Πρεπει να δινει..ΔΙΚΗ του εννοια στις λεξεις..Και να αντιμετωπιζει ΜΟΝΟ του τα προβληματα..
    Διοτι οι "καλοθελητες"
    Το ιδιο ΔΙΑΛΥΤΙΚΟΙ μπορει να γινουν..
    Οπως οι ΕΡΑΣΤΕΣ...!!Ι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ζευγάρι πρέπει να κλείνει την πόρτα του σε όλους, για να μπορεί να βρει τι θέλει ο ένας από τον άλλο, να γνωριστούν καλά, ώστε να είναι σε θέση να συνεργάζονται αρμονικά για την αντιμετώπιση όποιων θεμάτων προκύψουν στην κοινή ζωή τους. Όλα αυτά φυσικά δεν θα συμβούν, αν δεν υπάρχει αγάπη.
      Όταν αφήνεις χαραμάδες, τότε είναι πιθανόν να υπάρξουν διαρροές...
      Καλή σου εβδομάδα, Μαχαίρη μου!

      Διαγραφή
  3. Κάθε εποχή έχει και τα δικά της στερεότυπα. Για πολλά και διαφορετικά θέματα. Στην εποχή που ζούμε έχουν ξεπεραστεί εμμονές αιώνων αναφορικά με το διαχωρισμό των 2 φύλλων, αλλά ίσως να περάσουν μερικοί ακόμη αιώνες για να εξαλειφθούν εντελώς. Αν το καταφέρουν είναι αβέβαιο.

    Οι άντρες δεν κλαίνε, άκουγα από μικρός. Άρα οι άντρες δεν είναι άνθρωποι.
    Οι γυναίκες είναι ευαίσθητες ψυχές, άκουγα από άλλους. Άρα όσες καταδικάστηκαν για εγκλήματα μάλλον κατηγορήθηκαν από λάθος.

    Τρίχες!

    Το θέμα είναι σε μια σχέση τι μπορεί ο καθένας/καθεμιά να προσθέσει, αφού πρώτα δει τι μπορεί να αφαιρέσει απ’ όσα μέχρι λίγο πριν δεν διαπραγματευόταν.
    Ούτε πόλεμο κάνουμε για να εφευρίσκουμε εχθρούς και θύματα, ούτε παίζουμε σκάκι για να κάνουμε κινήσεις τακτικής. Όποιος/α δεν θέλει να διαλύσει τη σχέση πρέπει πρώτα να δει τον άλλον σαν φίλο κολλητό, σαν τον εαυτό του τον ίδιο. Μόνο έτσι θα μάθει να μην πληγώνει.
    Ούτε να τον υπερεκτιμά ούτε να τον υποτιμά. Ισότιμη σχέση, αμοιβαία κατανόηση, υποχωρητικότητα και διάλογος. Και θα κρατήσει. Με προβλήματα, ναι, αλλά θα κρατήσει.
    Με μικροσεισμούς δεν πέφτει το σπίτι, ούτε με κυματάκια βουλιάζει η βάρκα.

    Στην αρχή δεν το καταλαβαίνεις, ούτε και κατά τη διάρκεια ίσως, έρχεται όμως κάποτε η στιγμή που καταλαβαίνεις ότι αυτός ο άνθρωπος που είσαι μαζί του σε όλη σου τη ζωή, είναι αυτός που το άξιζε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα οι σχέσεις που κρατάνε μέσα από τις πιο μεγάλες δοκιμασίες είναι εκείνες που βασίζονται σε ισχυρά συναισθήματα, αλλά και σε μια βάση φιλική, η οποία γίνεται έντονα διακριτή η ανάγκη της όσο περνάει ο καιρός.
      Το τελευταίο που λες δεν έιναι σίγουρο και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, γιατί έχω δει ζευγάρια, τα οποία έμειναν από συνήθεια ή ανάγκη (οικονομική-ασφάλειας) ή επειδή δεν είχαν τη δύναμη ν' αντιμετωπίσουν την κοινωνία και το νέο ξεκίνημα!

      Διαγραφή
  4. "Ένας άντρας έχει πάντα δύο χαρακτήρες: τον δικό του και αυτόν που του δίνει η γυναίκα του." Albert Camus

    Προσωπικά θα σταθώ σε αυτό Γλαύκη....! νομίζω ότι λέει μια μεγάλη αλήθεια και σημαντική. Με μεγάλη σαφήνεια.

    Καλή συνέχεια κορίτσι μου και όμορφο βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί θα συμφωνήσω ότι ισχύει σχεδόν σε όλους;...
      Καλή σου εβδομάδα και καλή συνέχεια και σε σένα, Γιάννη!

      Διαγραφή
  5. Όντως, έχει δυσκολέψει αρκετά η συνεργασία ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα, αλλά αυτό ως φαινόμενο -η ασυνεννοησία- έχει εξαπλωθεί γενικότερα στις σχέσεις των ανθρώπων... Με τούτα και με κείνα, έχει πέσει πολύ μοναξιά... Θα σταθώ κι εγώ επίσης στα λόγια του Albert Camus, αν και πιστεύω ότι κι αυτά ισχύουν γενικότερα. Τα φιλιά μου και καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ και αρκετά χρόνια διαμορφώθηκε με βάση τα νέα δεδομένα μια κοινωνία ναρκισσιστική, οπότε είναι δυνατόν να υπάρχει συνεννόνηση ανάμεσα στους ανθρώπους με τα τεράστια "Εγώ";
      Καλή εβδομάδα, Πετροκόριτσο, και δεν σταματάμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο!

      Διαγραφή
  6. Μπορώ να πω πως αντιπαθώ τα άκρα. Με την ίδια αντιπάθεια θα αντικρίσω τον άντρα βαρύ κι ασήκωτο όπως τον γνωρίσαμε στο πρόσωπο του Γιώργου Φούντα στο Στέλλα κρατάω μαχαίρι και με την ίδια αντιπάθεια θα αντικρίσω και τη γυναίκα γατούλα που θα περιφέρεται φιλήδονα στο χώρο μόνο και μόνο για να τραβήξει τα βλέμματα πάνω της και να καταστρώνει ραδιουργίες από πίσω.

    Εγώ γουστάρω τη γυναίκα να έχει αντρική μπέσα και τον άντρα να έχει λεπτούς τρόπους και τρυφερή καρδιά. Ο καθένας μας κουβαλάει και τα δύο φύλα μέσα του τόσο ορμονολογικά όσο και ψυχικά. Κι αυτό συμβαίνει από την ίδια τη φύση γιατί ο προορισμός μας είναι να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον και να αγαπιόμαστε.

    Όποιος και όποια επιχειρεί το αντίθετο στο τέλος απομονώνεται κοινωνικά και καταλήγει είτε στο τρελάδικο είτε φυλακή είτε πεθαίνει μόνος σαν τον απόκληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα είπαμε πολύ όμορφα και με μια ολοκληρωμένη ματιά, οπότε έρχομαι να συμφωνήσω και να επιβεβαιώσω!!!!
      Σε φιλώ, Χριστινάκι!

      Διαγραφή
  7. "Το να κερδίσεις έναν άντρα είναι τέχνη. Το να τον κρατήσεις είναι επάγγελμα." Simone De Beauvoir

    Τελικά εγώ μένω στις τέχνες και δεν το έχω με τα επαγγέλματα ☺
    αχαχαχα!
    Εδώ πρόλαβα και είδα το σχόλιο του Μαχαίρη! Και η αναφορά τους στο ΖΕΥΓΑΡΙ με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Από κει πέρα ισχύει το σχόλιο μου στην προηγούμενη ανάρτηση :))))

    Φιλί και εδώ ...μην ξεχνιόμαστε ! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να σου πω!!!
      Μάθε τέχνη κι άστηνε κι αν πεινάσεις πιάστηνε... χαχαχα!!!
      Δεν ξεχνιόμαστε, δεν ξεχνιόμαστε... Φιλιά!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.