Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Μερικά λογάκια για τον άνθρωπο

Είπα να ασχοληθώ σε τούτη την ανάρτηση με κάτι ήπιο και αρκετή μουσική, προκειμένου να μη φορτώσω το μυαλό μου με άλλα πιο ζόρικα που ήθελα να γράψω, διότι το επόμενο διάστημα έχει για μένα φόρτο εργασιών και μπόλικη αστάθεια στον επαγγελματικό στίβο και... μου αρκούν.

Επέλεξα, λοιπόν, μερικά λογάκια που έχουν ειπωθεί για τον άνθρωπο, ναι, αυτόν τον άγιο μα και τον διάβολο..., ο οποίος πλέον έχει χάσει τελείως τον μπούσουλα και μάλλον δεν ψάχνει καν να τον βρει., αφού έχει πλήρη άγνοια της κατάστασής του.

Ας ξεκινήσω από κάτι βασικό και πάντα επίκαιρο που είπε ο Αϊνστάιν, για να μην ξεχνιόμαστε : "Το κράτος είναι φτιαγμένο για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το κράτος."

Κι έρχεται ωραία ωραία ο Πωλ Βαλερύ να χτυπήσει ένα καμπανάκι στον ξιπασμένο κι ανόητο ανθρωπάκο: "Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι σκλάβος της εξέλιξης. Δεν υπάρχει πρόοδος που δεν καταλήγει να τον υποδουλώσει εντελώς."

Και μια κι αναφέρθηκα στην ξιπασιά, ας προσθέσω εδώ λίγη από τη σοφία του Θουκιδίδη: "Ο άνθρωπος από τη φύση του συμπεριφέρεται με ξιπασιά απέναντι σ’ αυτούς που τον κολακεύουν και με σεβασμό προς εκείνους που δεν υποκλίνονται."

Όπως επίσης "Φτωχός δεν είναι ο άνθρωπος που έχει λίγα, αλλά εκείνος που θέλει περισσότερα.". Και πώς να διαφωνήσει κανείς με το χρυσό συμπέρασμα του Σενέκα;

Ας έχει υπόψη του ο φτωχός άνθρωπος τα λόγια του Ταγκόρ (Ινδός λογοτέχνης) μήπως και δει φως στη ζωή του: "Με τη δύναμη της θέλησης ο άνθρωπος αλλάζει τον εαυτό του. Με τη δύναμη της αγάπης αλλάζει τους άλλους. Με τη δύναμη της σκέψης αλλάζει τον κόσμο."

Κλείνοντας, ο Τζων Νάισμπιτ (Αμερικανός συγγραφέας) ίσως δείχνει τη συνέχεια: "Η πιο επαναστατική αλλαγή στον 21ο αιώνα δεν θα προέλθει από την τεχνολογία, αλλά από μια καινούργια αντίληψη για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος."

 






7 σχόλια:

  1. Αχ αυτές οι μουσικές σου, σαν χάδι στην καρδιά και στα συναισθήματα. Ο άνθρωπος αυτός ο μέγας, ο αντιφατικός, ο σκοτεινός και λαμπερός μαζί.
    Καλησπέρα σου, Γλαύκη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Γιάννη
      Χαίρομαι που απολαμβάνεις τις μουσικές επιλογές, καθώς είναι πολύ σημαντικό μέρος των αναρτήσεων.
      Όσο για τον άνθρωπο...δεν θα αλλάξει ποτέ!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Κυρίως το τελευταίο απόφθεγμα του Τζων Νάισμπιτ είναι και το πιο ουσιαστικό. Ναι, κάπως έτσι θα γίνει, αφού οι συνθήκες που διαμορφώσαμε ως ανθρωπότητα άρχισαν ήδη να γίνονται ασφυκτικές. Επιστροφή στο συναίσθημα και την αγάπη, αλλιώς θα καταρρεύσουμε σύντομα ως κοινωνία που το μόνο που κάνει είναι η αφαίμαξη του πλανήτη.
    Καλό Σεπτέμβρη να έχεις, Γλαύκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ κι εγώ ότι το τελευταίο είναι η ουσία και ως αισιόδοξο άτομο, που πιστεύει στο καλύτερο που έχει μέσα του ο άνθρωπος, θεωρώ ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την μικρή ή μεγαλύτερη προσπάθεια όσων το επιθυμούμε βαθιά και μάλιστα με κινήσεις και στάσεις στην καθημερινότητά μας. Έχουμε τη δύναμη να ωθήσουμε κι άλλους να βγάλουν ό,τι καλό έχουν.
      Το νέο σου αβαταράκι είναι πολύ πετυχημένο κι έχει να πει πολλά...!

      Διαγραφή
    2. Καλό μήνα εύχομαι, κορίτσι μου!

      Διαγραφή
  3. Καλό μήνα!!!!
    Διάβασα ένα ενδιαφέρον άρθρο που πιστεύω ότι έχει σε κάποια σημεία σχέση και με το κείμενο σου.
    https://www.e-tetradio.gr/Article/41695/sthn-ellada-den-pashoyme-apo-radiofwnikoys-paragwgoys-alla-apo-radiofwnikoys-dieythyntes

    Η τεχνολογία δυστυχώς μάλλον κακό μας έκανε σε κάποιους τομείς και καλό έκανε σε άσχετους με την εργασία τους ανθρώπους που είναι τα πιόνια της μουσικής βιοχαμηχανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα!
      Συμφωνώ με όσα αναφέρονται στο άρθρο και δυστυχώς η μουσική καταλήγει να προσφέρεται σε πάρα πολλούς σταθμούς πλέον εντελώς ρομποτικά, εύπεπτα και φτηνιάρικα.
      https://www.youtube.com/watch?v=2w6udgiojlE

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.