Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Παλιάτσος γεννήθηκα, παλιάτσος θα παραμείνω!


" Ένας παλιάτσος είμαι εγώ, ξέρω να κλαίω, να γελάω, να πονώ. Ξέρω να λέω την αλήθεια πέρα ως πέρα. Ένα τραγούδι λέω δυνατά ν' ακούσουν όλα τα παιδιά, ν' ακούσει η πολιτεία. Κι απ' το τραγούδι μου αυτό παλιάτσοι άλλοι εκατό θα βγουν στην κοινωνία. Έτσι όλοι μαζί να τραγουδάμε τα δίκια της ζωής. "

Ακούς ανθρωπάκο; 


Αν δεν άκουσες ακόμα...

Άκου ανθρωπάκο
"Δε σʼαγαπούν ανθρωπάκο, σε περιφρονούν, επειδή περιφρονείς τον εαυτό του. Σε ξέρουν απʼ έξω κι ανακατωτά. Γνωρίζουν τις χειρότερες αδυναμίες σου, όπως θα έπρεπε να τις γνωρίζεις εσύ. Σε θυσίασαν σʼ ένα σύμβολο κι εσύ τους έδωσες τη δύναμη να σʼ εξουσιάζουν. Εσύ ο ίδιος τους αναγόρευσες αφεντικά σου και συνεχίζεις να τους στηρίζεις, παρόλο που πέταξαν τις μάσκες τους. Στο είπαν κατάμουτρα: "Είσαι και θα είσαι πάντα κατώτερος, ανίκανος να αναλάβεις την παραμικρή ευθύνη". Κι εσύ τους αποκαλείς καθοδηγητές και σωτήρες και φωνάζεις "ζήτω, ζήτω"…… "Σε φοβάμαι, ανθρωπάκο. Σε τρέμω, επειδή από σένα εξαρτάται το μέλλον της ανθρωπότητας. Σε φοβάμαι επειδή το κυριότερο μέλημα σου στη ζωή είναι να δραπετεύεις από τον εαυτό σου. Είσαι άρρωστος, ανθρωπάκο, άρρωστος βαριά. Δε φταις εσύ γιʼ αυτό, μα έχεις υποχρέωση να γιατρευτείς. Θα ʽχες από καιρό αποτινάξει τα δεσμά σου, αν δεν ενθάρρυνες ο ίδιος την καταπίεση και δεν τη στήριζες άμεσα με τις πράξεις σου"….
….."Θα σου πω γιατί γελούν μαζί σου, ανθρωπάκο: επειδή σε παίρνω στα σοβαρά, πολύ στα σοβαρά. To σκεπτικό σου πάντα χάνει την ουσία. Μου θυμίζεις δεινό σκοπευτή που σκόπιμα χάνει το κέντρο του στόχου, από καπρίτσιο.
Διαφωνείς; Θα σου το αποδείξω. Αν η σκέψη σου επικεντρωνόταν στην ουσία, θα ‘χες γίνει κύριος της ζωής σου από καιρό."
 " Το ξέρω, ανθρωπάκο, ότι συνηθίζεις να βγάζεις αμέσως τρελό όποιον σου λέει αλήθειες. Θεωρείς τον εαυτό σου "φυσιολογικό"! Μάντρωσες τους "τρελούς" και μείνατε οι "φυσιολογικοί" να κουμαντάρετε τον κόσμο. Τότε ποιος φταίει για όλα τα στραβά και τα ανάποδα; Όχι εσύ, φυσικά. Εσύ απλά κάνεις το καθήκον σου. Επίσης, ποιος είσαι για να 'χεις δική σου γνώμη; Όμως, όταν σκέφτομαι τα παιδιά σου... " 
                                Αποσπάσματα από το "Άκου ανθρωπάκο" του Βίλχεμ Ράιχ


Άκου τουλάχιστον το τραγούδι των παιδιών "να μάθεις φίλε μου σωστά να ζεις"!


 "Καλή σας μέρα"! 


11 σχόλια:

  1. Ακριβώς αυτές τις σκέψεις έκανα΄σήμερα. Στις δύσκολες στιγμές απογυμνώνεται ο άνθρωπος.Ρίχνει από πάνω του τα φτιασίδια και το υποκριτικό ταλέντο. Τώρα φαίνεται η ουσία και η φαιά ουσία ,αν υπάρχει.Αποκαλύπτονται οι αξίες ,η ηθική και η ποιότητα του καθενός Αφορμή γι¨αυτές τις σκέψεις μου έδωσε αυτό που γίνεται τις τελευταίες ώρες στο facebook ,όπου ό,τι βλέπουμε στα κανάλια αναπαράγεται ως στάση και πρακτική .Λες και κάποιος έδωσε το εναρκτήριο σάλπισμα και ξεκίνησαν οι αγώνες. Τσιτάτα ανεγκέφαλων, ατάκες γλοιωδών υπάρξεων αναπαράγονται ανερυθρίαστα . Επιπλέον ο φασισμός έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Κανένας δεν έχει τη στοιχειώδη δημοκρατική διάθεση να συζητήσει . Σχόλια αντίθετης άποψης αποκλείονται.Λες και κάθε χρήστης μπαίνει γα να παίξει σκουως. Εκφράζει με αγανάκτηση την άποψή του για να του γυρίσει πίσω με like, όπως το μπαλάκι που χτυπά στον τοίχο. Άνθρωποι χωρίς ουσία ,που μέχρι πριν από λίγο καιρό ασχολούνταν μόνο με το μπάσκετ και μπούρδες , τώρα γίνονται τιμητές των πάντων , οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, εργατολόγοι , τόσο κατηρτισμένοι ,ώστε ως αυθεντίες να θεωρούν μόνο τη δική τους άποψη σωστή . Γέμισε το facebooκ εμετικούς Βορίδηδες που είναι ικανοί με τσεκούρια να σε περιμένουν στη γωνία του δρόμου για να μην πας να ψηφίσεις.
    Αυτοί λοιπόν με το κερί στα αυτιά,που δεν ακούν τίποτα και γνωρίζουν τα πάντα ,κενοί ουσίας ,μικρόπλουτοι, όπως έγραψες παλιότερα, που πάντα ενδιαφέρονταν μόνο για το φαίνεσθαι και ποτέ το είναι ,θα ψηφίσουν την Κυριακή , όπως επιτάσσει το δημοκρατικό μας πολίτευμα , και θα καθορίσουν το μέλλον το δικό σου . Και ποτέ δεν θα μάθουν ποια είναι τα ουσιώδη πράγματα στη ζωή, γιατί δεν τους απασχολούν. Αρκεί να συνεχίσουν να είναι μικρόπλουτοι που μπορούν να υποκριθούν τους πλούσιους.
    Βαρέθηκα να τους βλέπω και να τους ακούω , σιχάθηκα το ύφος και τη βλακεία τους.Φτάνει πια . Γυρίζω στα ουσιώδη και τους ανθρώπους που μπορούν να τα αξιολογήσουν.Σε φίλους καλούς που ακόμα κι όταν δεν συμφωνούμε μπορούμε να συζητήσουμε. Που έχουμε τις ίδιες αξίες και που ψάχνουμε να βρούμε όμορφα πράγματα γύρω μας, τα οποία οι άλλοι προσπερνούν.
    Οι άλλοι ας πνιγούν στη βλακεία και την ανυπαρξία τους!!!!!
    Χαίρομαι που τα είπαμε!
    Καληνύχτα Γλαύκη μου!

    Αρσινόη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απαντώ με μεγάλη καθυστέρηση, γιατί έχω κολλήσει να παρακολουθώ το κομφούζιο γύρω μου και από τη μια οργίζομαι κι από την άλλη γελώ πικρά με τα χάλια μας για ακόμη μία φορά. Καλύτερα έτσι, για να βγαίνουν και να ξεγυμνώνονται όλοι και όλα στον υπέρτατο βαθμό!!!!!
      Το καλό δεν το σκιάζει η φοβέρα και κάποια στιγμή θα λάμψει.
      Ίσως χρειαστεί να δούμε πολύ μαύρο, προκειμένου να περάσουμε στο καθαρό λευκό.
      Έχω ξεπεράσει πια τη σιχασιά - ένιωθα πολύ καιρό έτσι - και έχω βρεθεί ψηλότερα από αυτή βλέποντας πολλούς γύρω μου αποφασισμένους και με καθαρή ψυχή!!!!
      Ακόμα και η σιχασιά τους δίνει αξία, Αρσινόη μου!!!!
      Έχουν πνιγεί ήδη στη βλακεία και την ανυπαρξία τους, απλά δεν το έχουν καταλάβει...
      Φιλιά πολλά και συμφωνώ πάνω σ' αυτό που λες για τους φίλους, με τους οποίους φυσικά και θα διαφωνούμε, όμως οι κοινές αξίες μας φέρνουν κοντά και μας κάνουν Ανθρώπους και όχι απόβλητα!!!!

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς Γλαύκη μου μας πρόδωσε ο Ελληνας για άλλη μία φορά!
    Είναι κενός από όλες τις ηθικές αξίες που μπορεί να είχε κάποτε!
    Τώρα το μόνο που τον νοιάζει είναι να μην χάσει τις καταθέσεις του και την βόλεψή του.
    Λυπάμαι ειλικρινά θα μας πάρουν άλλη μία φορά στο λαιμό τους αυτοί οι "Έλληνες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα, όχι ο Έλληνας γενικά. Ευτυχώς!
      Πάντα υπήρχαν κενοί από ηθικές αξίες, όπως και όλοι οι άνθρωποι στην γη, όμως τώρα είναι πολύ περισσότεροι Έλληνες "αδειανά πουκάμισα"!!!
      Το κοινό καλό τους αφήνει παντελώς αδιάφορους.
      Δεν έχει κριθεί τίποτε ακόμα κι αν την Κυριακή φανεί ότι μας πάιρνουν στον λαιμό τους...
      ΚΑλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  3. ...
    Δεν θέλω να πω τίποτα... μονάχα τούτο: μακάρι όλοι να το διαβάσουμε ξανά και ξανά, να νιώσουμε καλά τι λέει, να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο έτσι θα γίνει καλύτερος ο κόσμος. Για να συμβεία όμως αυτό πρέπει να γνωρίσει τον εαυτό του, να πιστέψει σ' αυτόν, ώστε να τολμά για την ζωή χωρίς τον φόβο και την αίσθηση της υποτέλειας.
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  4. Νομίζω πως θα έπρεπε να εκδοθεί με νέο τίτλο πια και να λεγόταν: "άκου κάθε ανθρωπάκο", αφού ο καθείς σ' αυτόν τον τόπο, "πρεσβεύει" και κάτι διαφορετικό ή προσμετρά (λέμε τώρα), διαφορετικά δεδομένα. 10.000.000 διαφορετικές απόψεις, 10.000.000 διαφορετικές ανάγκες κι επιθυμίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, Πετράδι, και δεν μπορούμε να το παραβλέπουμε αυτό. Αυτό που τα ξεπερνά όλα αυτά είναι όσα ενώνουν τους ανθρώπους. Άλλους τους ενώνουν η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός στον άλλο, η ειρήνη και η ομόνοια, η εργατικότητα, η συνεργασία, η αλληλοβοήθεια, η συμπαράσταση, τα όνειρα για μια ομορφότερη ζωή που θα γεμίζει τις καρδιές μας. Άλλους τους ενώνουν η ματαιοδοξία, ο εγωισμός, η εκμετάλλευση, η ταπείνωση των άλλων, το κέρδος επί πτωμάτων, ο εκβιασμός κι ενίοτε ο βιασμός πνευματικός, ψυχικός ακόμα και σωματικός!!!
      Επιλέγουμε ποια είναι αυτά που μας ενώνουν με τους άλλους βάζοντας στην άκρη τον εγωισμό μας. Δεν είναι εύκολο πάντα, γιατί είμαστε άνθρωποι κι έχουμε αδυναμίες, όμως αξίζει να βλέπουμε όσα μας ενώνουν σ' αυτή την ζωή.
      Έτσι, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά απέναντι στη διαπλοκή, τον εξευτελισμό και την ταπείνωση που προσπαθούν να μας επιβάλλουν τα ανθρωπάκια...

      Διαγραφή
    2. Βάλε και την φίμωση μέσα...
      Βουβοί είμαστε είδος με μεγάλη ζήτηση, ενώ σκεπτόμενοι και με λόγο είμαστε είδος προς εξαφάνιση!

      Διαγραφή
  5. Εξαιρετικό ποστ, από αγαπημένο βιβλίο ( όλοι θα έπρεπε να το έχουν διαβάσει) αλλά θα σταθώ και στον αγαπημένο μου παλιάτσο. Όταν δούλευα με τα παιδάκια μου ήταν το αγαπημένο τους κομμάτι...
    Ακόμα και τώρα το σιγοτραγουδώ πολλές φορές . Το λατρεύω!

    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το τραγούδι όποτε το ακούω με συγκινεί και κλαίω, γιατί οι παιδικές φωνές λένε αλήθειες μεγάλες!
      Ο Βίλχεμ Ράιχ έλεγε αλήθειες που ενχλούσαν βαθιά, γι' αυτό και για άλλα βέβαια δεν έγινε αποδεκτός στην εποχή του, αλλά αργότερα. Αμφιβάλλω αν ο άνθρωπος θα δει ποτέ κατάμουτρα τον εαυτό του.
      Να είσαι καλά, κορίτσι μου!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.